Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-01-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕΚ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ
  • [02] ΑΝΤΡΟΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ
  • [03] ΑΦΡΙΚΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [05] ΕΔΕΚ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
  • [06] ΘΕΟΔΩΡΟΥ
  • [07] ΙΡΑΚ ΑΠΑΓΩΓΗ
  • [08] ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005

  • [01] ΣΕΚ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ

    Οι συντεχνίες πεό καί Σεκ συντονίζονται για την ετοιμασία πρότασης αναφορικά με την κρίση στους ημικρατικούς οργανισμούς, η οποία θα υποβληθεί στην κυβέρνηση. Μιλώντας στο Τρίτο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως ανέφερε ότι οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε συνεχή επαφή καί εξετάζουν διάφορα σενάρια. Ενα απο τα σενάρια αυτά, είπε, είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τέσσερα χρόνια. Ο κύριος Μωϋσέως χαρακτήρισε το σενάριο αυτό καλή βάση για συζήτηση. Είπε επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κατάληξη για την πρόταση ακόμα καί εντός της ημέρας. Αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας ο κύριος Μωϋσέως διευκρίνισε ότι ο ρόλος του δεν έχει εξουδετερωθεί καί ότι αν καλέσει τις συντεχνίες σε διάλογο θα παραστούν. Ανέφερε ωστόσο ότι με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας έχει δυσκολέψει το έργο του καί τον κάλεσε να είναι πιό προσεκτικός.

    [02] ΑΝΤΡΟΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση στους ημικρατικούς να επιδείξουν ευελιξία και να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί λύση και εφαρμοστουν τα απεργιακά μέτρα, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σύγκλισης και θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

    Ο κύριος Κυπριανού απέρριψε τις επικρίσεις ότι το ΑΚΕΛ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του αναφορικά με το πρόγραμμα σύγκλισης. Τόνισε ότι το κόμμα του τήρησε πλήρως καί τις δεσμεύσεις καί τις υποχρεώσεις του καί πρόσθεσε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα. Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ είχε κάποιες επιφυλάξεις για το πρόγραμμα σύγκλισης καί είχε υποβάλει τις απόψεις του δείχνοντας ευαισθησία σε ορισμένα θέματα.

    [03] ΑΦΡΙΚΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αφρίκα" επικαλείται μαρτυρία Τουρκοκυπρίου ότι αδίκως γίνονται εκσκαφές στον Τράχωνα για εντοπισμό ομαδικού τάφου, αφού στο χώρο που υπέδειξε η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει τίποτε.

    Σύμφωνα με τη μαρτυρία, στους χώρους όπου βρίσκονται ομαδικοί τάφοι, είτε ανεγέρθησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε είναι απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές.

    Ο Τουρκοκύπριος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι τον καιρό της εισβολής υπηρετούσε στο νεκροταφείο πεσόντων κοντά στα τυπογραφεία ΚΕΜΑ. Μεταξύ των νεκρών του πολέμου, που τους έφεραν για ταφή, υπήρχαν και Ελληνοκύπριοι, τους οποίους ύστερα από διαταγή, τους έρριξαν σε πηγάδι, που βρίσκεται πίσω από τα τυπογραφεία.

    Η Αφρίκα δημοσιεύει μεγάλη φωτογραφία του χώρου και γράφει ότι αυτός μετατράπηκε σε πλακόστρωτο, για στάθμευση οχημάτων.

    Ο αρχισυντάκτης της Αφρίκα Σενέρ Λεβέντ, γράφει ακόμη ότι αυτόπτης μάρτυρας είδε να ρίχνουν νεκρούς Ελληνοκυπρίους σε ρυάκι και ότι ο χώρος σήμερα είναι περιφραγμένος με συρματόπλεγμα, αφού θεωρείται στρατιωτική περιοχή.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Επικοινωνιακό παιγνίδι χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ζητήσει από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επανάληψη των συνομιλιών. Μιλώντας στο τρίτο, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι αν πράγματι ο κύριος Ερντογάν θέλει επανάληψη των συνομιλιών θα πρέπει να προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες. Είπε επίσης ότι το επικοινωνιακό παιγνίδι του Τούρκου πρωθυπουργού δημιουργεί κάποια προβλήματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Τόνισε ωστόσο ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στα Συμβούλια των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρώπης καί όχι στις συνεντεύξεις Τύπου.

    [05] ΕΔΕΚ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

    Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού πρέπει να στηριχθεί στη διαμόρφωση νέας στρατηγικής, στη βάση των καινούργιων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Θεωρεί επίσης αναγκαίο πριν από την έναρξη διαπραγμάτευσης να καθορισθεί ημερήσια διάταξη, στην οποία απαραιτήτως πρέπει να περιληφθούν τα κορυφαία ζητήματα που η ελληνική κυπριακή πλευρά θεωρεί ως προϋπόθεση για αποδοχή λύσης.

    Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ συνήλθε χθες και ανασκόπησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ενώπιον του Κυπριακού Ελληνισμού ως έχει, ούτε με περιθωριακές αλλαγές, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βάναυση καταστρατήγηση και περιφρόνηση της λαϊκής ετυμηγορίας, όπως αυτή εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα.

    [06] ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι πληροφορίες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι οι πληροφορίες αυτές αξιολογούνται και εάν κριθεί ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, τότε δεν δημοσιοποιούνται. Ο κύριος Θεοδώρου σχολίαζε στο Τρίτο δημοσιευματα σύμφωνα με τα οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την κυπριακή αστυνομία για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα σε βάρος του αμερικανικού ραδιοσταθμού στην Κύπρο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η πληροφορία δόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία καί αφού αξιολογήθηκε κρίθηκε ότι δεν είχε τη σημασία που της αποδόθηκε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι λήφθηκαν κάποια πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

    [07] ΙΡΑΚ ΑΠΑΓΩΓΗ

    Στο Ιράκ, ένοπλοι εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη και απήγαγαν ένα Τούρκο. Φεύγοντας σκότωσαν έξι Ιρακινούς.

    Πολλοί ήταν οι ξένοι που έπεσαν θύματα απαγωγής τον τελευταίο χρόνο στο Ιράκ. Οι απαγωγείς θέτουν ως όρο για την απελευθέρωσή τους, ξένες εταιρείες να εγκαταλείψουν το Ιράκ, είτε ζητούν λύτρα.

    [08] ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Στην πόλη Μπούργκος της Ισπανίας επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη μηχανημάτων και καυσίμων εταιρίας κατασκευών.

    Στη σκηνή μετέβησαν αμέσως πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα.

    Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση των τραυματιών.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα, με ανατολικούς έως νοτιοανατολικούς ανέμους, τριών με τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, αλλά αργότερα θα εμφανιστούν νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς, δύο με τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στους δύο στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 13 January 2005 - 11:01:37 UTC