Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-02-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΥΜΠΟΥ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [03] ΗΠΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [04] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΗΠΑ
  • [05] ΑΒΕΡΩΦ ΗΠΑ
  • [06] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΗΠΑ
  • [07] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΛΛΑ
  • [08] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΛΛΑ
  • [09] ΤΑΣΣΟΣ ΜΑΛΤΑ
  • [10] ΨΕΥΔΟΕΚΛΟΓΕΣ
  • [11] ΕΜΠΟΡΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [12] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [13] ΠΑΟ ΝΙΚΗ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΥΜΠΟΥ

    Αντιπροσωπεία 12 αμερικανικών εταιριών που έχουν έδρα την Τουρκία έφθασε πριν από λίγο στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, συνοδευόμενοι από τον εμπορικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, Αμερ Καγιανί. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην κατεχόμενη Κύπρο. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτήσεις, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές και τα φάρμακα. Η αντιπροσωπεία θα έχει το απόγευμα συναντήσεις με τουρκοκύπριους επιχειρηματίες. Η παράνομη επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα είναι μονοήμερη.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καταδίκασε την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα αντιπροσωπείας αμερικανικών εταιρειών. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η παράνομη επίσκεψη προκαλεί τα αισθήματα του Κυπριακού λαού. Τέτοιες ενέργειες είπε δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κύπρος καταδικάζει τέτοιες ενέργιεες, είπε ο Πρόεδρος ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν γίνει παραστάσεις όπου πρέπει.

    [03] ΗΠΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Κυβέρνηση και κόμματα καταδίκασαν την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε στο Τρίτο ότι πρόκειται για αυθαίρετη ενέργεια, η οποία αποτελεί παραβίαση του κυπριακού νόμου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είπε επίσης ότι η ενέργεια αυτή προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και αυξάνει την ένταση στις σχέσεις Λευκωσίας και Ουάσιγκτων, γεγονός που δεν βοηθά στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των τουρκοκυπρίων και δημιουργεί προβλήματα στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το κίνητρο των αμερικανών είναι πολιτικό και συμβολικό και διευκρίνισε ότι μετα την αποτυχία της προσπάθειάς τους για απευθείας πτήσεις, στέλλουν χαμηλόβαθμο, όπως είπε, διπλωμάτη για να παραβιάσει τον κυπριακό νόμο καί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύριος Ιακώβου διευκρίνισε ότι την αντιπροσωπεία αποτελούν Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι εκπροσωπούν αμερικανικά συμφέροντα στην Τουρκία. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προέβη καί προβαίνει σε έντονα διαβήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση.

    [04] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΗΠΑ

    Παράνομη κίνηση που παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών καί την κυπριακή νομοθεσία χαρακτήρισε την ενέργεια των αμερικανών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Κατσουρίδης μίλησε για θέατρο στο πολιτικό επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες καί παραβίαση νόμων καί κανονισμών. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν συναινετικές διαδικασίες για εξεύρεση λύσης, αλλά διαιρετικές. Ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει καί εργάζεται για την οικονομική αναβάθμιση των τουρκοκυπρίων καί πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύεται από τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή. Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια αυτή υπονομεύεται από την Αγκυρα καί την τουρκοκυπριακή διοίκηση.

    [05] ΑΒΕΡΩΦ ΗΠΑ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι πρόκειται για παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διαφωνεί με την οικονομική στήριξη των τουρκοκυρπίων. Τόνισε ωστόσο ότι το ανησυχητικό είναι ο τρόπος με τον οποίο δρομολογούνται κάποιες ενέργειες, οι οποίες εμμέσως πλήν σαφώς αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος. Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι οι ενέργειες των αμερικανών αλλά καί οι αλλαγές που επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κανονισμό για την πράσινη γραμμή, πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. Είπε επίσης ότι αν δεν δρομολογηθούν διαδικασίες για επίλυση κυπριακού, τα πράγματα θα δυσκολεύουν συνεχώς.

    [06] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΗΠΑ

    Απαράδεκτη ενέργεια η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους την κίνηση των αμερικανών. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Κλεάνθους ανέφερε ότι η επίσκεψη αμερικανών επιχειρηματιών συνοδευόμενων από αμερικανό διπλωμάτη αποτελεί υποκατάστατο γι αυτά που υποσχέθηκαν στους Τουρκοκυπρίους καί δεν μπόρεσαν να τους δώσουν, όπως για παράδειγμα τις απ ευθείας πτήσεις. Είπε επίσης ότι πρόκειται για προσπάθεια εντυπωσιασμού των τουρκοκυπρίων και άσκηση πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    [07] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΛΛΑ

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην κατεχόμενη Κύπρο. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτήσεις, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές και τα φάρμακα. Η αντιπροσωπεία θα έχει το απόγευμα συναντήσεις με τουρκοκύπριους επιχειρηματίες. Η παράνομη επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα είναι μονοήμερη.

    [08] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΛΛΑ

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην κατεχόμενη Κύπρο. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτήσεις, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές και τα φάρμακα. Η αντιπροσωπεία θα έχει το απόγευμα συναντήσεις με τουρκοκύπριους επιχειρηματίες. Η παράνομη επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα είναι μονοήμερη.

    [09] ΤΑΣΣΟΣ ΜΑΛΤΑ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αυτή την ώρα για τη Μάλτα όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Εντουαρντ Φένεχ Ανταμί και τον πρωθυπουργό Λόρενς Γκόνζι. Θα συναντηθεί επίσης με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Αλφρεντ Σαντ, καθώς και με βιομήχανους και επιχειρηματίες. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ο οποίος θα έχει επαφές με τον Μαλτέζο ομόλογό του Μάικλ Φρέντο.

    [10] ΨΕΥΔΟΕΚΛΟΓΕΣ

    Τρία εικοσιτετράωρα πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Ερογλου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα ποσοστά που απαιτούνται για να μπορέσουν σχηματίσουν αυτοδύναμη ψευδοκυβέρνηση. Αλλα βασικά κόμματα που διεκδικούν τις λεγόμενες εκλογές είναι το Δημοκρατικό του Σερντάρ Ντενκτάς και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακκιντζί. Τις 50 έδρες διεκδικούν 344 υποψήφιοι με τους συνδυασμούς επτά κομμάτων και δύο ανεξάρτητοι.

    [11] ΕΜΠΟΡΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Εξι κιλά ηρωίνης βρέθηκαν στην κατοχή του τουρκοκύπριου εμπόρου ναρκωτικών Χαλίλ Εργκάν Μπερκίρογλου, ο οποίος συνελήφθη στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα 'Κίπρις', πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που εντοπίζεται στις κατεχόμενες περιοχές τα τελευταία χρόνια.

    [12] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Ζημιές επτά χιλιάδων λιρών υπέστη αυτοκίνητο, στο οποίο τέθηκε κακόβουλα φωτιά, στις τέσσερις την αυγή στη Λεμεσό. Οι εμπρηστές περιέλουσαν το όχημα με εύφλεκτη ύλη και του έβαλαν φωτιά, ενώ βρισκόταν στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει ο ιδιοκτήτης, Μαρίνος Φωτιάδης, 39 χρόνων. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες.

    [13] ΠΑΟ ΝΙΚΗ

    Ο Παναθηναϊκός νίκησε ψες τη Σεβίλλη με 1-0, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για το Κύπελλο Ουέφα, που διεξήχθη στο γήπεδο ''Απόστολος Νικολαίδης''.

    Με τη νίκη του αυτή ο Παναθηναϊκός έθεσε τις βάσεις για πρόκριση στους ''16'' του Κυπέλλου. Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου, στη Σεβίλλη. Για την ίδια διοργάνωση ο Ολυμπιακός Πειραιώς αντιμετωπίζει απόψε τη γαλλική Σοσιώ. Ο αγώνας, που θα αρχίσει στις 9.45, θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ 2.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα θα υπάρχουν νεφώσεις, κυρίως στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Επίσης στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα παράλια και στους 12 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νεφώσεις κυρίως στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα, ενώ τοπικά, σε υπήνεμες περιοχές, δυνατό να σχηματιστεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως ανατολικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και αργότερα μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά έως ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα νότια και τ'ανατολικά παράλια, στους 13 στα δυτικά και στους οκτώ στα υψηλότερα ορεινά.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 17 February 2005 - 10:22:02 UTC