Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η Τουρκία πρεσβεύει ότι η κοινοτική χρηματοδότηση δεν πρέπει να αφορά μόνο τις σεισμόπληκτες περιοχές
Η Τουρκία πρεσβεύει ότι η κοινοτική χρηματοδότηση δεν πρέπει να αφορά μόνο τις σεισμόπληκτες περιοχές

(02/09/99, 0930 GMT)

Η Τουρκία χαιρετίζει την άρση του ελληνικού βέτο
Η Τουρκία χαιρέτισε τις ενέργειες της Ελλάδας για άρση του βέτο στην κοινοτική χρηματοδότησή της, προειδοποιώντας όμως παράλληλα την Ευρωπαική Ενωση, ότι αν δεν γίνει δεκτή ως υποψήφια προς ένταξη χώρα κατά την ερχόμενη σύνοδο κορυφής της κοινότητας, τον Δεκέμβριο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, πιθανόν να μην υποβάλει ξανά αίτηση προς ένταξη.
 
Εκρυθμη η κατάσταση στο Ανατολικό Τιμόρ
Νέα επεισόδια βίας και εκφοβισμού σημειώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ, Ντίλι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να επιτρέψει την παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή. Οι ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν την ώρα που στέλνονταν αστυνομικές ενισχύσεις από την Ινδονησία, προκειμένου να αποτραπούν νέα επεισόδια στο Ανατολικό Τιμόρ, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Η ινδονησιακή κυβέρνηση είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να αντιμετωπίσει η ίδια την κρίση, ωστόσο τώρα φαίνεται διατεθειμένη να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό. Πριν από λίγες ώρες, οι παραστρατιωτικές ομάδες που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ, εισέβαλαν σε ξενοδοχείου όπου διέμεναν δημοσιογράφοι.

Αμφιβολίες για την επικύρωση της συνθήκης Γουάι
Οι διαφωνίες για τους Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές απειλούν να παγώσουν την επικύρωση της συνθήκης Γουάι, η οποία έχει προγραμματισθεί να υπογραφεί σήμερα στην Αίγυπτο, παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν χθες τις συνομιλίες τους χωρίς να έχουν επιλύσει το βασικό πρόβλημα, δηλαδή πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να απελευθερωθούν 400 κρατούμενοι, αλλά οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι θα απελευθερώσουν μόνο τριακόσιους εξήντα πέντε. Παρ' όλα αυτά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε άλλα θέματα, όπως στο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Ενδέχεται πάντως οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής να άρουν το αδιέξοδο.

Το ΠΚΚ υπόσχεται να τηρήσει τους όρους της εκεχειρίας
Στέλεχος του ΠΚΚ ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι αντάρτες δεν πρόκειται στο μέλλον να ασκήσουν ένοπλη βία εναντίον του τουρκικού κράτους. Στη δήλωσή του, που μεταδόθηκε σε κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Οσμάν Οτσαλάν, αδελφός του ηγέτη του Πε Κα Κα, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αναφέρει ότι το Πε Κα Κα υπόσχεται να τηρήσει τους όρους της εκεχειρίας.

Επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ
Οι αντάρτες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο δηλώνουν ότι εκτόξευσαν πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ. Ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραήλ μεταδίδει ότι δεν σημειώθηκαν καταστροφές, αλλά παρ' όλα αυτά τα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη αντεπιτέθηκαν σε περιοχές στο Λίβανο, για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι ήταν βάσεις της Χεζμπολάχ.

Απορρίπτει τα θαλάσσια σύνορα η Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι απορρίπτει τη θαλάσσια συνοριακή γραμμή ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Η συνοριακή γραμμή επεβλήθη από τα Ηνωμένα Εθνη, μετά την ανακωχή του 1953. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, η συνοριακή γραμμή ορίσθηκε μονοπλεύρως και για αυτό είναι παράνομη. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν μία μέρα μετά τη συνάντηση εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και στρατηγών της Βορείου Κορέας, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν επετεύχθη επίλυση του προβλήματος.

Δώδεκα νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα στην Τανζανία
Δώδεκα άτομα, δέκα από τα οποία ήταν Αμερικανοί τουρίστες, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα στην Τανζανία. Ολοι τους επέβαιναν σε μικρό αεροσκάφος, που θα τους μετέφερε από το πάρκο Σερενγκέτι στο αεροδρόμιο του Κιλιμάντζαρο. Το αεροπλάνο τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν έπεσε στο Βουνό Μερού. Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την προσγείωση ελικοπτέρου στην περιοχή, με αποτέλεσμα όταν έφθασαν τα συνεργεία διάσωσης εκεί να μην καταφέρουν να βρουν επιζώντες.
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.