Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη νότια Αλβανία. Εξοπλίζονται και οργανώνονται οι εξεγερθέντες. Αμνηστία υποσχέθηκε ο Σαλί Μπερίσα σε όσους παραδώσουν τα όπλα τους εντός δύο ημερών. Εκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Σε εξέλιξη διεθνής διπλωματική εκστρατεία για εκτόνωση της κρίσης. Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της Κοινότητας. Το Σάββατο στα Τίρανα ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Αυξημένα μέτρα στη μεθόριο.

Τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών ανακοινώνει απόψε ο Γεράσιμος Αρσένης, που κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες στην απεργία των καθηγητών.

Θετικό κλίμα στην πρώτη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων της ΝΔ, για το θέμα του καταστατικού. Νέα συνάντηση την προσεχή εβδομάδα.

Τρία χρόνια χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη. Στο πρώτο νεκροταφείο τελέσθηκε μνημόσυνο.

Ρύθμιση των χρεών της SOFTEX υποσχέθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου στους εργαζόμενους της εταιρίας.

Αγωνία στην Αθήνα για την αυριανή απόφαση της ΔΟΕ για το ποιες θα είναι οι τέσσερις επικρατέστερες χώρες που θα διεκδικήσουν την Ολυμπιάδα του 2004.

Αθλητική βραδιά για την Ελλάδα απόψε. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στο Παρίσι την Παρί Σεν Ζερμέν για το Κύπελλο Κυπελλούχων στο ποδόσφαιρο.

Κρίσιμα παιχνίδια για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα δίνουν απόψε ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα απέναντι στη Λιμόζ και ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν.

Συννεφιά αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα. Μέτριοι μέχρι ισχυροί οι άνεμοι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 1 μέχρι 18 βαθμούς. Στους 16 η θερμοκρασία στην Αθήνα, στους 13 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στη Νότια Αλβανία,όπου οι τρείς μεγάλες πόλεις βρίσκονται υπό καθεστώς πολιορκίας,ενώ οι εξεγερμένοι που έχουν στα χέρια τους άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό, οργανώνονται και ήδη ανατίναξαν δύο γέφυρες.Ο Σαλί Μπερίσα μετά τη συναντησή του με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και να δώσει αμνηστία στους στασιαστές εφόσον παραδώσουν τον οπλισμό τους εντός δύο ημερών.Εκκληση για αυτοκυριαρχία απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Αναστάσιος.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται διεθνής διπλωματική προσπάθεια με επίκεντρο την Αθήνα,όπου έφθασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης,ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Τίρανα.Στην αλβανική πρωτεύουσα πηγαίνει το Σάββατο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης,ο οποίος τόνισε ότι κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της μειονότητας.Η κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, συμμετοχής της χώρας μας σε μια διεθνή στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη στην Αλβανία.

Τον τροπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών ανακοινώνει απόψε ο υπουργός Παιδείας,ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την απεργία των καθηγητών κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες που δεν επιθυμούν να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας.Οι καθηγητές πραγματοποίησαν νέο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.Από τη τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στην επαρχία, στις δύο περιφέρειες του νομού δεν ξεπέρασε το 19%.

Αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία στα περισσότερα σημεία των προτάσεων για αλλαγή του καταστατικού,εμφανίσθηκαν οι τέσσερις οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ,μετά την πρώτη κοινή συναντησή τους.Οι τέσσερις θα έχουν και νέα συνάντηση την προσεχή εβδομάδα. το καταστατικό του κόμματος.Στο μεταξύ, οι τρεις εκ των τεσσάρων υποψηφίων δηλώνουν νικητές των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των 1.306 συνέδρων.

Η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την οικονομική και κοινωνική επιτροπή. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης στόχος της συνάντησης ήταν ο καθορισμός του διαλόγου για μια ευρύτερη κοινωνική συμφωνία,χωρίς να φαλκιδευτεί η λαϊκή εντολή για διακυβέρνηση της χώρας.

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρης. Γνωστοί, φίλοι και παλιοί συνεργάτες της αξέχαστης Μελίνας συγκεντρώθηκαν στο πρώτο Νεκροταφείο,όπου τελέσθηκε μνημόσυνο, στο οποίο παρέστησαν αρκετοί πολιτικοί, καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου. Την ερχόμενη Τετάρτη ως αφιέρωμα στη μνήμη της θα γίνει ειδική τελετή, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ικανοποιημένοι αποχώρησαν από το υπουργείο εθνικής οικονομίας οι εργαζόμενοι της χαρτοποϊίας ΣΟΦΤΕΞ,μετά τη δέσμευση του Γιάννου Παπαντωνίου ότι με νομοθέτημα που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή, ρυθμίζονται τα χρέη της εταιρίας, η οποία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας,στην Λοζάνη, έδρα της ΔΟΕ, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία θα ανακοινώσει αύριο το μεσημέρι τις 4 ή 5 πόλεις που θα συνεχίσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην παρουσίαση του φακέλλου της Αθήνας, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με κάποιες ασάφειες που είχαν μείνει από την προηγούμενη συνάντηση, με την επιτροπή της ΔΟΕ. Θέματα που αφορούν το Ολυμπιακό Χωριό και τον κλιματισμό του, τη θερμοκρασία της πόλης στη διάρκεια διεξαγωγής των Αγώνων, καθώς επίσης τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Σημαντικό αγώνα δίνει στις 9.30 η ΑΕΚ στο Παρίσι με αντίπαλο την κάτοχο του τροπαίου Παρί Σεν Ζερμέν, στον πρώτο αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες γιά τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Η Ενωση επιδιώκει ένα αποτέλεσμα που θα αφήνει ανοικτή την πρόκριση γιά τη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας. Με μία νίκη σε ένα από τα δύο παιχνίδια, σιγουρεύεται, εκτός απροόπτου, η συμμετοχή δύο Ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λίγκ της επομένης περιόδου.

Κρίσιμα παιχνίδια, όμως, έχουμε και στο μπάσκετ, με τους πρώτους αγώνες για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας. Ο κάτοχος του τροπαίου Παναθηναϊκός υποδέχεται στις 9 παρά 15 στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων την Λιμόζ έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Ακόμη πιο δύσκολο είναι το έργο του πρωταθλητή Ελλάδος Ολυμπιακού ο οποίος, χωρίς πλεονέκτημα έδρας, αντιμετωπίζει στις 9.00 το βράδυ στο Βελιγράδι την Παρτιζάν.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 272,98 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 439,91, λίρα Κύπρου προς 532,31, γαλλικό φράγκο προς 47,10, ελβετικό φράγκο προς 183,45, γερμανικό μάρκο προς 158,84,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,98, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 224,47 και την ECU προς 309,16 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγη συννεφιά προβλέπεται αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα τοπικά αυξημένη στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 19 και στο Αιγαίο 9 με 17 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 16 και 4 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Thursday, 6 March 1997 - 18:00:37 UTC