Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στο 1,25 τρις δρχ ανέρχονται τα χρέη των οφειλετών του δημοσίου. Το μεγαλύτερο μέρος οφείλουν δημόσιοι οργανισμοί.
- Ναυάγιο στις συνομιλίες των ιπταμένων συνοδών και φροντιστών με τη διοίκηση της Ολυμπιακής. Αναμένονται νέες καθυστερήσεις στις πτήσεις.
- Κατά 60% μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα στο διάστημα εφαρμογής του μέτρου των αλκοτέστ που θα συνεχισθούν.
- Ικανοποιητική χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, ύστερα από ελέγχους που έγιναν σ'όλη τη χώρα.
- Τραγωδία στον Εβρο. Λαθρομετανάστες μπήκαν σε ναρκοπέδιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και 11 να τραυματισθούν.
- Επίσκεψη αστραπή της Μαντλίν Ολμπράιτ στη Λάρνακα. Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συναντηθούν Κληρίδης και Ντενκτάς για θέματα ασφαλείας.
- Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Κόνιτσα από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για έβδομη μέρα.
- Στην Ελλάδα ο Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Αύριο θα τιμηθεί με το Βραβείο Ωνάση.
- Η ανάγκη δημιουργίας δευτεροβάθμιου οργάνου για το συντονισμό του Ελληνισμού της Διασποράς, διαπιστώθηκε στη Βιέννη, σε σύσκεψη φορέων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο 1,25 τρις δρχ ανέρχονται τα χρέη των οφειλετών του δημοσίου. Το μεγαλύτερο μέρος οφείλουν δημόσιοι οργανισμοί.

Στο ένα τρις 250 δις δρχ, ανέρχεται το σύνολο των χρεών των οφειλετών του δημοσίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 4.462, που χρωστούν πάνω από πέντε εκατομμύρια δρχ. Από τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος φοροφυγάς είναι το κράτος, αφού από το 1,25 τρις, περίπου 730 δις χρωστούν επιχειρήσεις του δημοσίου και μόνο 500 δις οι ιδιώτες. Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι μόνο το 12% των οφειλών είναι σίγουρο ότι θα εισπραχθούν άμεσα.

Ναυάγιο στις συνομιλίες των ιπταμένων συνοδών και φροντιστών με τη διοίκηση της Ολυμπιακής. Αναμένονται νέες καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Νέος κύκλος ταλαιπωρίας αναμένει το επιβατικό κοινό, μετά το ναυάγιο της συνάντησης του σωματείου ιπταμένων συνοδών και φροντιστών και της διοίκησης της Ολυμπιακής. Οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν τελικά, καθώς οι ιπτάμενοι ζητούν να εξαιρεθεί ο κλάδος τους από το νόμο Πεπονή για τις προσλήψεις, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση. Οι ιπτάμενοι προασανατολίζονται να συνεχίσουν τη λευκή απεργία, δηλαδή άρνησης υπερεργασίας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει νέες καθυστερήσεις, αλλά και αναβολές πτήσεων.

Κατά 60% μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα στο διάστημα εφαρμογής του μέτρου των αλκοτέστ που θα συνεχισθούν.

Κατά 60% μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα στο διάστημα του ενός περίπου μηνός που ισχύει το μέτρο των αλκοτέστ. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ πολλοί οδηγοί, που έχουν καταναλώσει αλκοόλ, δίνουν τα αυτοκίνητά τους για οδήγηση στις συζύγους τους ή σε άλλα φιλικά πρόσωπα. Εκτιμούν επίσης ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ατυχήματα, μετά τη νέα εισαγγελική παραγγελία να κατάσχονται τα δίκυκλα, οι οδηγοί των οποίων, είτε δεν φορούν κράνος, είτε κάνουν σούζες και αυτοσχέδιες κόντρες.

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, ύστερα από ελέγχους που έγιναν σ'όλη τη χώρα.

Ικανοποιητική κρίνεται από το υπουργείο Υγείας η ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα υγειονομικών και μικροβιολογικών ελέγχων που έγιναν σ'όλη τη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, εκτός των περιπτώσεων με ακατάλληλα εμφιαλωμένα νερά που διαπιστώθηκαν πρόσφατα, η κατάσταση του νερού είναι γενικά ικανοποιητική. Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Τραγωδία στον Εβρο. Λαθρομετανάστες μπήκαν σε ναρκοπέδιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και 11 να τραυματισθούν.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν και 11 τραυματίσθηκαν, όταν ομάδα λαθρομεταναστών, στην προσπαθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα, στην περιοχή του Εβρου, έπεσαν σε περιφραγμένο ναρκοπέδιο. Η κυβέρνηση δια του υπουργού Τύπου εξέφρασε τη θλίψη της και έκανε λόγο για κυκλώματα που δεν διστάζουν να στείλουν στο θάνατο αθώους ανθρώπους. Αλλοι 97 Ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές, γιατί προσπάθησαν να περάσουν στη Λέσβο και τη Σύμη.

Επίσκεψη αστραπή της Μαντλίν Ολμπράιτ στη Λάρνακα. Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συναντηθούν Κληρίδης και Ντενκτάς για θέματα ασφαλείας.

Επίσκεψη αστραπή, στη Λάρνακα πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ενημερώθηκε από τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ, για τις συνομιλίες που είχε με τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς. Η κ. Ολμπράϊτ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν θέματα ασφαλείας και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως ουσιώδες βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Κόνιτσα από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για έβδομη μέρα.

Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Κόνιτσα, που καίει για έβδομη ημέρα και μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί πάνω από 5.000 στρέμματα μαύρης πεύκης και ελάτης. Η φωτιά μαίνεται σε δύσβατη περιοχή και η αντιμετωπισή της από τις επίγειες δυνάμεις είναι δύσκολη, καθώς σημειώνονται εκρήξεις από νάρκες που υπάρχουν στην περιοχή από την εποχή του πολέμου.

Στην Ελλάδα ο Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Αύριο θα τιμηθεί με το Βραβείο Ωνάση.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, είχε ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρτνάτζε, που βρίσκεται στη χώρα μας για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό υπογράφηκε σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Γεωργίας θα τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση για τη συμβολή του στη διεθνή συννενόηση και την κοινωνική του προσφορά.

Η ανάγκη δημιουργίας δευτεροβάθμιου οργάνου για το συντονισμό του Ελληνισμού της διασποράς, διαπιστώθηκε στη Βιέννη σε συσκέψη φορέων.

Η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός δευτεροβάθμιου οργάνου, μιας Ομοσπονδίας, για το συντονισμό των στόχων, των προγραμμάτων και της κοινής έκφρασης του Ελληνισμού προς τα έξω, σε μια περιοχή, στο κέντρο της Ευρώπης όπου η ελληνική παροικία ανθούσε επί αιώνες, διαπιστώθηκε στις συσκέψεις που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βιέννη με τις ελληνικές ομογενειακές οργανώσεις στην Αυστρία, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για θέματα αποδήμων Γρηγόρης Νιώτης και κλιμάκιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πανιώνιος πραγματοποίησε την έκπληξη της δεύτερης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας, καθώς νίκησε στον Πύργο τον τοπικό Πανηλειακό με 2-0. Η ομάδα του Πέτρου Ραβούση έχασε από ένα πολύ δυνατό και ψυχωμένο Πανιώνιο, τα γκολ του οποίου πέτυχαν οι Καμίτσης στο 20' και Παιτέρης στο 62'.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς φαίνεται πως έχει πάρει απόφαση να παραχωρήσει το μερίδιο του και να κλείσει την συμφωνία με την ξένη πολυεθνική εταιρία, καθώς με ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα, απευθύνεται ευθέως κατά του προέδρου της ΠΑΕ Αλέξη Κούγια, τον οποίο και προτρέπει να παραιτηθεί από την θέση του, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ηδη, ο κ. Τροχανάς ζήτησε την παραίτηση και των άλλων μελών της διοίκησης της ΠΑΕ, για να διευκολυνθεί η νέα ιδιοκτησία. Η πώληση της ΠΑΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Εναν τελείως διαφορετικό Ολυμπιακό από την ομάδα που αντιμετώπισε τον Αθηναϊκό, θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν μεθαύριο στο Ολυμπιακό στάδιο, για το παιχνίδι με την Πόρτο. Ο Μπάγεβιτς που το περασμένο Σάββατο θέλησε να κρύψει τα χαρτιά του, αναμένεται να παρατάξει ένα πιό συμπαγές και επιθετικό σχήμα, που θα περιλαμβάνει απαραίτητα τον Μπάντοβιτς στην δεξιά πλευρά και τους Ιβιτς και Οφορίκουε στην επίθεση.

"Ραντεβού με την ιστορία" έχει αύριο το βράδυ ο ΠΑΟΚ, καθώς θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο της Τούμπας την πασίγνωστη Αρσεναλ, στο πρώτο παιχνίδι για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Αγγελος Αναστασιάδης δεν θα έχει στη διαθεσή του τον τιμωρημένο Μαραγκό, ενώ αντίθετα ο Φρατζέσκος ξεπέρασε τον τραυματισμό του στο γόνατο και θα αγωνιστεί κανονικά. Η Αρσεναλ δεν θα έχει στη διαθεσή της τον άσσο της Ντένις Μπέργκαμπ, καθώς φοβάται τα ταξίδια με το αεροπλάνο. Πολλά περιμένουν, όμως, οι παίχτες του ΠΑΟΚ από τον κόσμο του, οι οποίοι αναμένεται να γεμίσουν το γήπεδο, αφού τα 36 χιλιάδες εισιτήρια έχουν εξαφανιστεί.

Ο Κώστας Ιωσηφίδης είναι ο αντικαταστάτης του Λάτο στην τεχνική ηγεσία της ομάδας ποδοσφαίρου της Καβάλας. Ο Πολωνός προπονητής, μετά και την δεύτερη συνεχή ήττα της ομάδας στο πρωτάθλημα, από τον Εθνικό, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στην διοίκηση της Καβάλας, η οποία την έκανε δεκτή. Ο Λάτο θεωρήθηκε υπεύθυνος για την κακή πορεία του μακεδονικού συλλόγου. Μετά την Καβάλα και η Παναχαϊκή βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή, καθώς η αχαϊκή ΠΑΕ απέλυσε τον Ανδρεά Μιχαλόπουλο, λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων της ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολεγκ Μπλαχίν φαίρεται ως το φαβορί για την θέση του προπονητή στην Παναχαϊκή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,36, γαλλικό φράγκο προς 47,69, λίρα Αγγλίας προς 453,34, ελβετικό φράγκο προς 194,01, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,85, τη λίρα Κύπρου προς 543,26 και την ECU προς 313,94 δραχμές.

Εντονες ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να αποκομίσουν σημαντικά κερδη. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1681,81 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,64%.. Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 27,5 δισ. δρχ. Με πτώση 65 δρχ. στις 6.765 έκλεισε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ διακινώντας 284.510 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές θα εκδηλωθούν αύριο στα Δυτικά και Ηπειρωτικά, ενώ στην υπολοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 13 μέχρι 30 βαθμούς.Τοπικές νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 17 μέ 29 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί βροχή, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και το θερμόμετρο θα δείξει 16 με 25 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 15 September 1997 - 18:00:29 UTC