Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέα κερδοσκοπική επίθεση κατά της δραχμής με το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Υπήρξαν εκροές συναλλάγματος 400 εκατ. εκιού.
- Την προσεχή εβδομάδα τα οριστικά μέτρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων, δηλώνει ο Κώστας Λαλιώτης.
- Προβληματισμός στην αστυνομία από τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα δολοφονιών, ληστειών και κλοπών από αλλοδαπούς κυρίως κακοποιούς.
- Στα θρανία και πάλι δάσκαλοι και καθηγητές. Το Μάιο ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 5.000 εκπαιδευτικών.
- Ανοιχτές μέχρι τις 2 το μεσημέρι αύριο οι εφορίες. Δεν αποκλείεται να δοθεί σιωπηρή παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
- Χιλιάδες Αθηναίους εξαπάτησε 39χρονος επιχειρηματίας πωλώντας δήθεν τυχερά εξάρια του ΛΟΤΤΟ.
- Ιδιαίτερα επικίνδυνα ορισμένα παιχνίδια, εκτιμά η Γκρίνπις και ζητά την απόσυρσή τους.
- Δεκαενιάχρονος αθλητής πολεμικών τεχνών από τη Θεσσαλονίκη έπεσε νεκρός στη διάρκεια προπόνησης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέα κερδοσκοπική επίθεση κατά της δραχμής με το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Υπήρξαν εκροές συναλλάγματος 400 εκατ. εκιού.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τη νέα κερδοσκοπική επίθεση που δέχθηκε η δραχμή, με αποτέλεσμα να γίνουν εκροές συναλλάγματος περίπου 400 εκατ.εκιού, ενώ αυξήθηκαν τα επιτόκια κατά 2 περίπου μονάδες στη διατραπεζική αγορά. Ο πρωθυπουργός διέκοψε την επίσκεψή του στο Λονδίνο και επιστρέφει στην Αθήνα για να έχει διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, μετά τη θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό αίτημα να ενταχθεί η δραχμή στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος. Η διαδικασία αυτή άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Την προσεχή εβδομάδα τα οριστικά μέτρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων, δηλώνει ο Κώστας Λαλιώτης.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα οριστικά μέτρα για την παροχή κινήτρων απόσυρσης των παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων, δήλωσε στη βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ.Λαλιώτης είπε ότι σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η απόσυρση των αυτοκινήτων άνω των 15 ετών, που ανέρχονται σε περίπου 700.000 και το 70% των οποίων κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το μέτρο της απόσυρσης.

Προβληματισμός στην αστυνομία από τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα δολοφονιών, ληστειών και κλοπών από αλλοδαπούς κυρίως κακοποιούς.

Δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δράσης των αλλοδαπών κακοποιών, αναζητά η αστυνομία, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα δολοφονιών, ληστειών και κλοπών. Τελευταίο σοβαρό κρούσμα είναι η διπλή δολοφονία με θύματα ένα ζευγάρι βρετανών, που διέμεναν στην Κεφαλονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο έγιναν 3 δολοφονίες, τρεις ληστείες, πέντε διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα, τέσσερις αρπαγές τσαντών και 57 κλοπές κάτω του ενός εκατ.δρχ.

Στα θρανία και πάλι δάσκαλοι και καθηγητές. Το Μάιο ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 5.000 εκπαιδευτικών.

Στα θρανία θα καθήσουν και πάλι δάσκαλοι και καθηγητές, στο πλαίσιο του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού για την πρόσληψη περίπου 5.000 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχουν 120.000 υποψήφιοι, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση σε μια μόνο νομαρχία της επιλογής τους.Ο διαγωνισμός θα γίνεται κάθε διετία, ενώ παράλληλα θα γίνονται προσλήψεις μέσω της επετηρίδας, μέχρι το 2004, χρονολογία κατά την οποία θα καταργηθεί.

Ανοιχτές μέχρι τις 2 το μεσημέρι αύριο οι εφορίες. Δεν αποκλείεται να δοθεί σιωπηρή παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ανοιχτές μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα παραμείνουν αύριο οι εφορίες όλης της χώρας, για να δέχονται φορολογικές δηλώσεις, ενώ τα κεντρικά ταχυδρομεία θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή για την εξυπηρέτηση του κοινού. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να δώσει σιωπηρή παράταση, καθώς ορισμένα ταμεία δεν έχουν στείλει ακόμη στους συνταξιούχους τις βεβαιώσεις των αποδοχών.

Χιλιάδες Αθηναίους εξαπάτησε 39χρονος επιχειρηματίας πωλώντας δήθεν τυχερά εξάρια του ΛΟΤΤΟ.

Ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων, άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον του 39χρονου Δημήτρη Μπίλιου, ο οποίος εξαπάτησε χιλιάδες Αθηναίους, πουλώντας τους δήθεν τυχερά εξάρια του ΛΟΤΤΟ. Ο Μπίλιος, που εκτιμάται ότι από την απάτη αυτή αποκόμισε εκατοντάδες εκατομμύρια, πωλούσε αντί 14.000 δρχ σε ανυποψίαστους πολίτες δήθεν έξι τυχερούς αριθμούς του ΛΟΤΤΟ, με τη διαβεβαίωση ότι εντός τεσσάρων μηνών θα κέρδιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα ορισμένα παιχνίδια, εκτιμά η Γκρίνπις και ζητά την απόσυρσή τους.

Επικίνδυνα είναι κατά την Γκρινπίς, σειρά βρεφικών παιχνιδιών που είναι κατασκευασμένα από μαλακό βινύλιο και υπάρχουν στα ράφια πολλών καταστημάτων. Στα παιχνίδια αυτά διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ιδιαίτερα τοξικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά, ανωμαλίες στο αναπαραγωγικό σύστημα, ενδοκρινικές και ορμονικές διαταραχές και ανάπτυξη καρκίνων στο συκώτι, στα νεφρά και στο αίμα. Η Γκρινπίς ζητά από τα αρμόδια υπουργεία την απόσυρση των παιχνιδιών αυτών.

Δεκαενιάχρονος αθλητής πολεμικών τεχνών από τη Θεσσαλονίκη έπεσε νεκρός στη διάρκεια προπόνησης.

Νεκρός κατά τη διάρκεια της προπόνησης έπεσε ένας 19χρονος αθλητής πολεμικών τεχνών από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Στέλιο Κουρφάλη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε γυμναστήριο της Τριανδίας, έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις του. Ο θανατός του, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή οφείλεται σε ασφυξία, που προκλήθηκε όταν ο νεαρός δάγκωσε την γλώσσα του, φράζοντας έτσι τον λαιμό του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά την αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΠΑΕ και τα τηλεοπτικά παράθυρα η κόντρα ανάμεσα σε Κούγια και Μητρόπουλο θα συνεχιστεί στις αίθουσες των Δικαστηρίων, μετά τη μήνυση που κατέθεσε σήμερα ο γνωστός δικηγόρος, κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο της ΕΠΑΕ για εξύβριση, συκοφαντική σε βάρος του δυσφήμιση και κακόβουλη βλασφημία των Θείων. Ως γνωστόν, οι δύο παράγοντες του ποδοσφαίρου αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, που δεν αρμόζουν σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, μετά τις κατηγορίες του Μητρόπουλου ότι ο Κούγιας υπερασπίστηκε μεγαλέμπορους ναρκωτικών, αλλά και αιχμές για τον... ανδρισμό του.

Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο προπονητής του Παναθηναϊκού τον εκτός έδρας αγώνα της Κυριακής με τη Ξάνθη, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τις ικανότητες της αντιπάλου του. Ο Δανιήλ θα έχει στη διαθεσή του όλους τους παίχτες του, ενώ ξεπεράστηκε και το ξαφνικό πρόβλημα με τον Βαζέχα, που είναι εντελώς καλά. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, για το θέμα του γηπέδου. Οπως έγινε γνωστό ο κ. Λαλιώτης διαβεβαίωσε τον κ. Βαρδινογιάννη ότι δεν είναι οριστική απόφαση για τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη θέση του αεροδρομίου και πως θα υπάρξουν κι άλλες προτάσεις για το θέμα.

Με δύο προβλήματα θα ταξιδεύσει ο Παναθηναϊκός στο Ηράκλειο, όπου αύριο θ` αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα στο πλαίσιο της 23ης ημέρας της Α1 εθνικής κατηγορίας. Ο Σκοτ δεν προπονήθηκε καθόλου σήμερα αφού εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στα γόνατα, αλλά ωστόσο θα βρίσκεται στην αποστολή για την Κρήτη, όπως και ο Χριστοδούλου που ταλαιπωρείται από τη μέση του και ίσως να χρειαστεί να κάνει ένεση πριν την έναρξη του αυριανού αγώνα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,38 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,52, γαλλικό φράγκο προς 47,88, λίρα Αγγλίας προς 487,62, ελβετικό φράγκο προς 197,51, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 228,09, τη λίρα Κύπρου προς 548,74 και την ECU προς 321,32 δραχμές.

Μικρή υποχώρηση 0,40% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και έκλεισε στις 1537,37 μονάδες. Πάντως σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε σημαντικά κέρδη κατά 2,51%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 19,6 δισ. δρχ. Στο fixing της δραχμής παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 400 εκατ. δολ. ενώ τα επιτόκια στη διατραπεζική σημείωσαν άνοδο κατά μία μονάδα. Η ισοτιμία της δραχμής υποχώρησε έναντι του μάρκου και της ECU ενώ σημείωσε ελαφρά άνοδο εναντι του δολαρίου.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα με σποραδικές βροχές στα νότια. Οι άνεμοι στα νότια θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι και πολύ ισχυροί, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 15 και στο Αιγαίο 5 με 14 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 4 με 15 και μηδέν με 8 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 13 March 1998 - 19:00:17 UTC