Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συλλαλητήρια σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη και 40 πόλεις από μαθητές.
- Συνάντηση Σημίτη-Αρσένη για την κατάσταση στο χώρο της παιδείας.
- Θεαματική πτώση των επιτοκίων.
- Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις.
- Από χιόνια έχει καλυφθεί η κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
- Σχόλιο Ρέππα για δημοσκόπηση MRB.
- Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε δικαστήριο στον Ρουσέλ.
- Ενας νεκρός από δυστύχημα σε αφύλακτη διάβαση του ΟΣΕ.
- Ελληνική παραδοσιακή γιορτή στη Νέα Υόρκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συλλαλητήρια σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη και 40 πόλεις από μαθητές.

Με ογκώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και ακόμα 40 πόλεις, απάντησαν οι μαθητές στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στον υπουργό Παιδείας που ήταν και ο πρωταγωνιστής στα συνθήματά τους. Ωστόσο, για μία άλλη φορά το κέντρο της Αθήνας μετετράπη σε πεδίο μάχης από ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το μαθητικό συλλαλητήριο έκαψαν τρία αυτοκίνητα και έρριξαν μολότοφ σε υποκαταστήματα τραπεζών και εστιατορίων στην πλατεία Συντάγματος. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει, ενώ στην Ασφάλεια προσήχθησαν πάνω από 10 άτομα.

Συνάντηση Σημίτη-Αρσένη για την κατάσταση στο χώρο της παιδείας.

Η κατάσταση στο χώρο της παιδείας συζητήθηκε σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα αναστολής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά αναζητούνται τρόποι για τη σωστότερη υλοποίησή της. Ο κ. Αρσένης απέδωσε τις καταλήψεις των σχολείων σε παραπληροφόρηση των μαθητών και ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η εκστρατεία ενημέρωσης. Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Παιδείας παρέσχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας απαραίτητη και αναγκαία την μεταρρύθμιση.

Θεαματική πτώση των επιτοκίων.

Αρχισε η μάχη των επιτοκίων, μεταξύ των εμπορικών τραπεζών, μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος για μείωση του επιτοκίου παρέμβασης κατά μισή μονάδα. Η Εθνική Τράπεζα, η Γιούρομπανκ και η Τράπεζα Εργασίας, ανακοίνωσαν αμέσως μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων από μισή μέχρι τρεισήμιση μονάδες και μείωση κατά 0,25% του επιτοκίου καταθέσεων, εκτός από την Τράπεζα Εργασίας που διατηρεί σταθερό το επιτόκιο αυτό. Θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα και άλλες τράπεζες θα προβούν σε ανάλογες κινήσεις, για να ανταγωνιστούν την αγορά.

Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις.

Με σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις εσωτερικού και λιγότερα στις πτήσεις εξωτερικού, συνοδεύτηκε η 24ωρη απεργία των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας. Λόγω της απεργίας ματαιώθηκαν 15 πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας, ενώ στις πτήσεις εξωτερικού τα προβλήματα ήταν σαφώς λιγότερα, καθώς στην απεργία δεν συμμετείχαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Αύριο ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα ταξί, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι ιδιοκτήτες τους.

Από χιόνια έχει καλυφθεί η κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Σε πραγματική παγίδα έχει μετατραπεί μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, καθώς τις χιονοπτώσεις διαδέχθηκε ο παγετός που τις πρωινές ώρες θα είναι έντονος. Από τα χιόνια έχουν αποκλειστεί πολλά χωριά και οικισμοί στην Ανατολική Μακεδονία, ενώ σε πολλές περιοχές η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική υπηρεσία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αλλά το κρύο θα είναι τσουχτερό, καθώς το θερμόμετρο στη βόρεια Ελλάδα θα πέσει αρκετά κάτω από το μηδέν.

Σχόλιο Ρέππα για δημοσκόπηση MRB.

Δεν υπάρχει αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της Εμ Αρ Μπι, σύμφωνα με την οποία στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ο κ. Ρέππας υπενθύμισε ότι η έρευνα εμφανίζει τον ελληνικό λαό να εμπιστεύεται περισσότερο το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ για την επίλυση των προβλημάτων του.

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε δικαστήριο στον Ρουσέλ.

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε το δικαστήριο, ύστερα από ακροαματική διαδικασία πέντε εμβομάδων, στον Τιερί Ρουσσέλ, πατέρα της μικρής Αθηνάς Ωνάση. Το δικαστήριο τον κήρυξε ένοχο και για τα τρία αδικήματα, δηλαδή της συκοφαντική δυσφήμισης, της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδορκίας και διέκρινε δόλο στις δηλώσεις του Ρουσσέλ σε ότι αφορά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση.

Ενας νεκρός από δυστύχημα σε αφύλακτη διάβαση του ΟΣΕ.

Νέο θανατηφόρο δυστύχημα έγινε σε αφύλακτη διάβαση του ΟΣΕ. Θύμα είναι ο 52χρονος Γεώργιος Σαρμής, από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του αφύλακτη ισόπεδη διάβαση και δεν πρόσεξε ότι περνούσε αμαξοστοιχία με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μαζί της.

Ελληνική παραδοσιακή γιορτή στη Νέα Υόρκη.

Με μια παράσταση του "Δόκτορα Καραγκιόζη", που θα παρουσιάσει ο Αρης Διακοβασίλης, μια έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του Θεάτρου Σκιών, λαϊκούς χορούς και μια συναυλία με σμυρνέικα τραγούδια, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας θα γιορτάσει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου εικοσιπέντε χρόνια ασταμάτητης δραστηριότητας. Εξάλλου, το καλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης, που ανήκει στον εκδοτικό οίκο Seaburn, απένειμε προχθές το πρώτο του βραβείο. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του οίκου είναι ο Νιγηριανός λάτρης των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών Σαμ Τσέκουας, που μιλά τα ελληνικά πολύ καλύτερα από πολλούς ομογενείς και έχει για μοναδικό του πάθος τη διατήρηση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας. Το βραβείο πήρε η Βίβιαν Ανεμογάννη, διευθύτρια δημόσιου σχολείου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε σήμερα δεν εκδόθηκε από την δευτεροβάθμια πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, η απόφαση γιά την έφεση του ΠΑΟΚ κατά της τιμωρίας της έδρας του με αποκλεισμό πέντε αγωνιστικών αλλά και την αφαίρεση τριών βαθμών, γιά την διακοπή του αγώνα του με τον Ολυμπιακό. Αυτό σημαίνει όι η ποινή του ''Δικεφάλου του Βορρά'' ισχύει και ο ΠΑΟΚ θα δώσει σε ουδέτερο γήπεδο τον αγώνα του με τον ΟΦΗ. Η 6μελής επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι την Δευτέρα, αφού σήμερα υπήρχε ισοψηφία.

Βαθειά ''ανασα'' πήρε ο ΠΑΟΚ που νίκησε σήμερα στο Αλεξάνδρειο την ιταλική Τιμσίστεμ Μπολόνια με 68-59 (ημ. 30-32), στο πλαίσιο της 9ης ημέρας της Ευρωλίγκα. Ετσι, ο ''Δικέφαλος του Βορρά'' έφτασε τους 13 βαθμούς και βρίσκεται μαζί με την Τιμσίστεμ στην τέταρτη θέση του Δ' ομίλου. Ωστόσο, υστερεί των Ιταλών σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Ενας βραχνάς φεύγει από τη νέα διοίκηση της ΑΕΚ, καθώς το δάνειο των 4,6 δις της ΕΝΙΚ προς την ΠΑΕ θα μεταφερθεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ετσι, η νέα διοίκηση δεν θα χρωστά πουθενά και θα μπορεί απερίσπαστα να ενισχύσει το έμψυχο υλικό της ομάδα και να σχεδιάσει την αγωνιστική και εμπορική ανάπτυξη της εταιρίας.

Ισοπαλία στο μπάσκετ υπάρχει; Οταν πρόκειται για διπλούς αγώνες νοκ-άουτ, υπάρχει. Τόσο το Ηράκλειο, όσο και ο Απόλλωνας Πατρών ...παραχώρησαν ισοπαλίες στους αντιπάλους τους, στους πρώτους αγώνες για τη φάση των ''32'' του κυπέλλου Κόρατς. Συγκεκριμένα στο Λίντο το Ηράκλειο αναδείχθηκε ισόπαλο 69-69 με την Αρσεναλ Τούλα, ενώ στο κλειστό της Περιβάλας Απόλλων Πατρών και Μακάμπι Ρισόν σταμάτησαν στους 75 πόντους.

Στο γήπεδο της Λάρισας θα διεξαχθεί τελικά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ (14.30) την προσεχή Κυριακή για το πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας. Χθες η ΕΠΑΕ είχε ορίσει τη διεξαγωγή του ματς στο ΟΑΚΑ, όμως η αστυνομία δήλωσε κόλλημα για την περιφρούση του γηπέδου και έτσι η εκτελεστική επιτροπή της Ενωσης, υποχρεώθηκε να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου ν` αλλάξει την απόφασή της.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,34 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,31, γαλλικό φράγκο προς 50,79, λίρα Αγγλίας προς 471,00, ελβετικό φράγκο προς 208,70, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 240,59, τη λίρα Κύπρου προς 570,43 και την ECU προς 334,06 δραχμές.

Παρά τη μείωση των επιτοκίων απο την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική Τράπεζα οι τιμές των μετοχών σήμερα στο Χρηματιστήριο έκλεισαν με απώλειες. Η μείωση των επιτοκίων είχε προεξοφληθεί απο την αγορά κυρίως στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Αρχικά οι τιμές των μετοχών κινήθηκαν ανοδικά και ο δείκτης κατέγραφε άνοδο μέχρι και 1,10% για να κλείσει τελικά με πτώση 0, 98% στις 2.541,59 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 86,6 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Τραπεζών ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 1,80%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Το τσουχτερό κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, ο οποίος θα παρουσιάσει βελτίωση, καθώς σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, οι οποίες όμως το βράδυ θα αυξηθούν στα δυτικά και θα σημειωθούν βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις και στα δυτικά μέτριοι αλλά αργότερα θα γίνουν νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -8 μέχρι 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά -3 με 10 και στα νησιά 4 με 12 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 2 με 10 και -4 με 5 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 9 December 1998 - 20:00:23 UTC