Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών σ'όλη τη χώρα.
- Αρχισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Βιέννη.
- Νέος οργανισμός στο υπουργείο Γεωργίας για αποζημιώσεις αγροτών.
- Και η Ιονική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια.
- Τη δεύτερη θέση στα τροχαία δυστυχήματα κατέχει η Ελλάδα.
- Κινητικότητα παρατηρείται στο θέμα των Σκοπίων.
- Τιμητική διάκριση του Κοινοβουλίου σε σύγχρονους ήρωες.
- Στο ΚΑΤ εισήχθη ο Ντίνος Ηλιόπουλος με κάταγμα στο πόδι.
- Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια ελληνικής παρουσίας στη Σουηδία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών σ'όλη τη χώρα.

Με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίσθηκαν οι κινητοποιήσεις των μαθητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ορισμένοι μάλιστα πέταξαν αυγά και γιαούρτια κατά του δημάρχου Περιστερίου. Ο Γεράσιμος Αρσένης που συναντήθηκε με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς έκανε και πάλι λόγο για παραπληροφόρηση και πρόσθεσε ότι δεν θα ανασταλεί η μεταρρύθμιση. Αναστολή των μέτρων και συζήτηση στη βουλή ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο παιδείας πραγματοποίησαν και οι σπουδαστές των ΤΕΙ.

Αρχισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Βιέννη.

Τα φλέγοντα θέματα της απασχόλησης και των κοινοτικών πόρων συζητήθηκαν στην πρώτη μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στη Βιέννη. Την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, λόγω του μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών, στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων απασχόλησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οι εργασίες του συμβουλίου θα συνεχιστούν με θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ατζέντα του 2000.

Νέος οργανισμός στο υπουργείο Γεωργίας για αποζημιώσεις αγροτών.

Μέχρι τον Απρίλιο θα λειτουργήσει ο νέος οργανισμός του υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην ταχύτερη απόδοση των επιδοτήσεων και των αποζημίωσεων των αγροτών. Αυτό δήλωσε στη βουλή ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι επέκριναν τη κυβέρνηση για καθυστερήσεις στον τομέα των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων.

Και η Ιονική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια.

Μία ακόμη τράπεζα, η Ιονική προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Η Ιονική μειώνει τα επιτόκια χορηγήσεων μέχρι και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και κατά 0,25 μονάδες το επιτόκιο ταμιευτηρίου. Η Τράπεζα Πειραιώς, που ήδη έχει μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, προχώρησε και σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά μισή μονάδα.

Τη δεύτερη θέση στα τροχαία δυστυχήματα κατέχει η Ελλάδα.

Τη δεύτερη θέση μετά την Πορτογαλία στα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, κατέχει η Ελλάδα, μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με έρευνα Γαλλικού ινσιτούτου ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται σταθερή μείωση των θανάτων σε τροχαία, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία σημειώνεται σταθερή αύξηση. Τα λιγότερα θανατηφόρα τροχαία έχει η Σουηδία και η Βρετανία με 53 και 64 θανάτους αντίστοιχα ετησίως και τα περισσότερα η Πορτογαλία με 276 και η Ελλάδα με 211.

Κινητικότητα παρατηρείται στο θέμα των Σκοπίων.

Κινητικότητα φαίνεται να παρατηρείται στο θέμα των Σκοπίων, καθώς η νέα ηγεσία του γειτονικού κράτους εξεδήλωσε την επιθυμία να συνεχίσει τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Οπως ανακοινώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, θα μεταβεί στις 22 του μηνός στα Σκόπια για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.

Τιμητική διάκριση του Κοινοβουλίου σε σύγχρονους ήρωες.

Το χρυσό μετάλλιο του Κοινοβουλίου, που απονείμεται σε αρχηγούς κρατών, απένειμε ο πρόεδρος της Βουλής στη χήρα του υποσμηναγού Νίκου Παρούση, που θυσιάστηκε προκειμένου να μην πέσει το αεροσκάφος του, ένα Μιράζ-2000, που υπέστη βλάβη, πάνω σε κατοικημένη περιοχή στον Ωρωπό. Το ίδιο μετάλλιο απενεμήθη και στην οικογένεια του 20χρονου εθελοντή δασοπυροσβέστη Δημήτρη Καραμολέγκου, που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, στον Υμηττό.

Στο ΚΑΤ εισήχθη ο Ντίνος Ηλιόπουλος με κάταγμα στο πόδι.

Σε νέα περιπέτεια μπήκε Ντίνος Ηλιόπουλος, ο οποίος εισήχθη στο ΚΑΤ με κάταγμα στο πόδι. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση της υγείας του δημοφιλούς ηθοποιού είναι ικανοποιητική και γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να αποφασιστεί αν θα υποβληθεί σε χειρουργική εξέταση.

Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια ελληνικής παρουσίας στη Σουηδία.

Ολοκληρώνονται την Κυριακή στη Στοκχόλμη οι εκδηλώσεις που οργάνωσε καθ' ολο το 1998 το κεντρο Ελληνικού Πολιτισμού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων ελληνικής παρουσίας στη Σουηδία. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν εκθέσεις και διαλέξεις καθώς και την απονομη τιμητικών μεταλλίων σε ελληνες της παροικίας οι οποίοι προσέφεραν στα γραμματα και τις τέχνες τουλάχιστον επι 30 χρόνια.Μεταξύ αυτών ο Θόδωρος Καλλιφατίδης, ο Κωστής Παπακόγκος, ο Γιώργος Σπανός και αλλοι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρέθηκε, επιτέλους, ο αντικαταστάτης του Ρούμπεν Πάτερσον στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ και δεν είναι άλλος από τον αμερικανό Μπράντον Ουίλιαμς, που έρχεται στη χώρα μας με τις καλύτερες συστάσεις. Ο 23χρονος φόργουορντ, έπαιζε στο CBA, ενώ φέτος είχε μέσο όρο 22,8 πόντους. Για συμβόλαιο μέχρι το τέλος της περιόδου ο Ουίλιαμς θα πάρει 300.000 δολάρια.

Σημαντική μέρα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η χθεσινή. Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA στη συνεδρίασή της στη Λοζάνη, ενέκρινε την πρόταση της ειδικής της ομάδας εργασίας "Ευρωπαϊκό διασυλλογικό ποδόσφαιρο 2000" για την τροποποίηση του Τσάμπιονς Λιγκ και την συγχώνευση των κυπέλλων Κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ. Στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ θα μετέχουν 32 ομάδες. Οι διοργανώσεις, με τη νέα τους μορφή, θα ισχύσουν από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, ενώ για την Ελλάδα σημαίνει ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ, η πρωταθλήτρια θα περνά απ'ευθείας στους ομίλους, ενώ η δευτεραθλήτρια θα δίνει προκριματικό αγώνα. Επίσης, στο νέο κύπελλο ΟΥΕΦΑ θα μετέχουν τρεις ομάδες από το πρωτάθλημα και ο κυπελλούχος Ελλάδος.

Ο πρωταθλητής μας της κολύμβησης Δημήτρης Μαγγανάς πήρε την 6η θέση στα 400 μέτρα ελεύθερο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε πισίνα 25 μέτρων, που διεξάγεται στο Σέφιλντ της Αγγλίας, αφού κάλυψε την απόσταση σε 3 λεπτά 48 δευτερόλεπτα 51 εκατοστά. Την ίδια θέση αλλά στον τελικό των 400 μέτρων μικτής κατέκτησε η Κατερίνα Σαρακατσάνη που κάλυψε την απόσταση σε 4 λεπτά 47 δεύτερα 94 εκατοστά.

"Kαθαροί" από κίτρινες κάρτες θα μπουν στη μάχη των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Σύμφωνα με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA που συνεδρίασε, οι ποδοσφαιριστές των οκτώ ομάδων που συνεχίζουν στη διοργάνωση, δεν θα έχουν πρόβλημα με τις κίτρινες που πήραν στα ματς των ομίλων. Πράγμα που βολεύει ιδιαίτερα τους Πειραιώτες, οι οποίοι είχαν δέκα παίκτες στο όριο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 281,36 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,16, γαλλικό φράγκο προς 50,75, λίρα Αγγλίας προς 469,66, ελβετικό φράγκο προς 211,02, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,18, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,12, τη λίρα Κύπρου προς 573,88 και την ECU προς 333,86 δραχμές.

Εντονες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κάτω απο το φράγμα των 2.500 μονάδων. Εκλεισε στις 2.460,72 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα απο την προηγούμενη και ανήλθε στα 56,2 δισ. δρχ. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,34%, ενώ η μέση αξία συναλλαγών κυμάνθηκε στα 76,2 δισ. έναντι 89,7 δισ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις, τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 12 και στα νησιά 9 με 14 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανή βροχή, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 7 με 13 θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθεί βροχή ή χιονόνερο και χιόνι στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 2 με 8 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 11 December 1998 - 19:00:26 UTC