Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης.
- Επίθεση από Νατοϊκά αεροσκάφη δέχθηκε ελληνικό κονβόι γιατρών.
- Συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς θα έχει αύριο ο Κ.Παπούλιας.
- Σε φυσιολογικά επίπεδα η ραδιενέργεια, υποστηρίζουν επιστήμονες.
- Στους Θρακομακεδόνες το Ολυμπιακό Χωριό αποφάσισε ο πρωθυπουργός.
- Στο 2,8% έπεσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο.
- Αύριο κηδεύεται στο Α'Νεκροταφείο Αθηνών ο Βασίλης Διαμαντόπουλος.
- Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα επιτελεία των κομμάτων.
- Αδιαφορία των ψηφοφόρων για τις Ευρωεκλογές.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης.

Στη Βόνη και στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδος των επτά και της Ρωσίας, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των διπλωματικών προσπαθειών για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο. Οι οκτώ θα συζητήσουν σχεδιο για πολιτική λύση, με διακοπή των βομβαρδισμών και ταυτόχρονη δέσμευση του Βελιγραδίου να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από το Κόσοβο. Αν υπάρξει συμφωνία, τότε η επόμενη κίνηση θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την έκδοση ψηφίσματος για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο Κόσοβο, κάτι που φαίνεται να αποδέχεται πλέον το Βελιγράδι.

Επίθεση από Νατοϊκά αεροσκάφη δέχθηκε ελληνικό κονβόι γιατρών.

Ελληνικό κονβόϊ των γιατρών του κόσμου, που μετέφερε βοήθεια στο νοσοκομείο της Πρίστινα, δέχθηκε επίθεση από Νατοϊκά αεροσκάφη, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε οτι ευθύνεται για την επίθεση. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θρηνούν τα δύο πρώτα θύματα του πολέμου. Πρόκειται για τους πιλότους ενός ελικοπτέρου Απάτσι, το οποίο συνετρίβη στη διάρκεια άσκησης. Είναι το δεύτερο ελικόπτερο αυτού του τύπου που χάνει το ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, ένα νατοϊκό αεροσκάφος επλήγη από τη σερβική αεράμυνα και αναγκάσθηκε να αδειάσει τις βόμβες του στα Σκόπια. Οι Σέρβοι υποστήριξαν ότι έριξαν άλλο ένα αεροσκάφος.

Συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς θα έχει αύριο ο Κ.Παπούλιας.

Συνάντηση με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών Γιοβάνοβιτς, θα έχει αύριο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος επισκέπτεται το Βελιγράδι, κομίζοντας επιστολή στον Μιλόσεβιτς με τις ελληνικές θέσεις. Οπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Παπούλιας δεν μεταβαίνει στο Βελιγράδι, ως απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά με την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της ελληνικής βουλής.

Σε φυσιολογικά επίπεδα η ραδιενέργεια, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Σε φυσιολογικά επίπεδα κινούνται τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, διαβεβαίωσαν οι ειδικοί επιστήμονες τονίζοντας ότι οι ανακοινώσεις τους είναι οι πλέον έγκυρες και σοβαρές, γιατί προέρχονται από τα αποτελέσματα μετρήσεων οχτώ ανεξάρτητων πανεπιστημιακών και ερευνητικών εργαστηρίων σε όλη την χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπήρξε εμπάργκο στα ελληνικά σπαράγγια λόγω της φημολογούμενης μόλυνσης της ελληνικής παραγωγής από τοξικά, εξ αιτίας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία

Στους Θρακομακεδόνες το Ολυμπιακό Χωριό αποφάσισε ο πρωθυπουργός.

Τελικά, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έδωσε τη λύση για το καυτό ζήτημα της χωροθέτησης του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς σήμερα αποφάσισε να κατασκευαστεί στην περιοχή των Λεκάνων Αχαρνών (Θρακομακεδόνες), κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την υπουργό Πολιτισμού και πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς του 2004 Ελισάβετ Παπαζώη. Οπως είναι γνωστό, η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο για την Ολυμπιάδα του 2004, αφού θα φιλοξενήσει 11.000 αθλητές απ'όλο τον κόσμο και 5.000 προπονητές και συνοδούς.

Στο 2,8% έπεσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο.

Στο 2,8% έπεσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από 3,4% που ήταν το Μάρτιο. Πάντως, η γιουγκοσλαβική κρίση πρέπει να επηρέασε το ρυθμό πτώσης του πληθωρισμού, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προσδοκούσε μεγαλύτερη υποχώρηση. Ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας, προέβλεψε ότι πτωτική τάση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Αύριο κηδεύεται στο Α'Νεκροταφείο Αθηνών ο Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Με μια λιτή τελετή κηδεύεται αύριο το μεσημέρι από το πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, ο γνωστός ηθοποιός και θιασάρχης, Βασίλης Διαμαντόπουλος, που πέθανε σε ηλικία 79 ετών, από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι επιθυμία του εκλιπόντος ήταν αντί στεφάνων, τα χρήματα να κατατεθούν σε λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας, προκειμένου να διατεθούν σε υποτροφίες των μαθητών της σχολής που διατηρούσε ο ίδιος.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα επιτελεία των κομμάτων.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις άρχισαν στα επιτελεία των κομμάτων για τη σύνταξη των Ευρωψηφοδελτίων, καθώς απομένει περίπου ένας μήνας από τις Ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το Ευρωψηφοδέλτιο και τη στρατηγική του κόμματος. Ο κ. Σημίτης ανοίγει και τυπικά αύριο την προεκλογική του εσκτρατεία με ομιλία σε συνδικαλιστές στην Ελευσίνα. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη και στις ομιλίες ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

Αδιαφορία των ψηφοφόρων για τις Ευρωεκλογές.

Την πλήρη αδιαφορία των ψηφοφόρων για τις Ευρωεκλογές, επιβεβαιώνει πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ. Σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 32% των ψηφοφόρων ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, ενώ μόλις το 59% δηλώνει ότι έχει αποφασίσει για το κόμμα που θα ψηφίσει.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλο ντέρμπι έγινε στη Αλεξάνδρειο, όπου ο ΠΑΟΚ νίκησε στην παράταση τον Αρη με 79-73 και έκανε το πρώτο βήμα για κατάκτηση της 3ης θέσης και τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα. Ο κανονικός αγώνας τελείωσε 70-70, ενώ στο ημίχρονο οι "κίτρινοι" προηγούνταν με 32-28. Ηταν ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες, στη σειρά των αναμετρήσεων που θα κρίνουν την 3η θέση του πρωταθλήματος της Α1. Το επόμενο παιχνίδι θα γίνει το Σάββατο, πάλι στο Αλεξάνδρειο

Σε πρόστιμο 2 εκατ. δραχμών, μετέτρεψε η δευτεροβάθμια πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ την ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής της έδρας της ΑΕΚ, που είχε επιβληθεί για επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί της στον αγώνα με τον Εθνικό Αστέρα. Αυτό σημαίνει ότι η "Ενωση" θα δώσει στη Νέα Φιλαδέλφεια τον αγώνα της εναντίον της Καβάλας, που θα γίνει την Κυριακή, στο πλαίσιο της 29ης ημέρας του πρωταθλήματος.

Τα ...βρόντηξε και έφυγε, ο αθλητικός δικαστής του ποδοσφαίρου, Δημήτρης Σπύρου. Υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Κώστα Αλαμάνο, ισχυριζόμενος ότι έχει κουραστεί και δεν μπορεί να συνεχίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματικός λόγος της παραίτησής του, είναι ότι πιστεύει πως μειώθηκε ηθικά, όταν η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ ``εξαφάνισε`` την ποινή που είχε επιβάλει στον Αρη. Καθήκοντα αθλητικού δικαστή, θα εκτελεί πλέον ο Γιώργος Μπάλλας, που μέχρι σήμερα ήταν αναπληρωτής.

Ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο αγώνα για την ημιτελική φάση των πλέι οφ, του πρωταθλήματος βόλεϊ, νίκησε 3-2 τον Ηρακλή. Ετσι τώρα οι δύο ομάδες έχουν από μία νίκη κάτι που σημαίνει ότι η πρόκριση στον τελικό θα κριθεί στο τρίτο και τελευταίο ματς, το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο στο γήπεδο του Ηρακλή. Σε τρίτο παιχνίδι θα κριθούν και οι αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με την Ορεστιάδα. Στον δεύτερο αγώνα η ακριτική ομάδα νίκησε σήμερα στην έδρα της τους "ερυθρόλευκους" με 3-0 σετ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,47 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,71, γαλλικό φράγκο προς 50,30, λίρα Αγγλίας προς 504,41, ελβετικό φράγκο προς 205,58, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,04, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 255,75, τη λίρα Κύπρου προς 568,90 και το ευρώ προς 329,97 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε σήμερα η Σοφοκλέους, μετά τη χθεσινή διορθωτική υποχώρηση. Ο δείκτης στο κλείσ0ιμο παρουσίασε μικρή άνοδο, με την αγορά να προσπαθεί να "αφομοιώσει" τα υψηλά επίπεδα. Σημαντική αύξηση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε "χαρτιά" μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.799,36 μονάδες, έναντι 3.776,18 μονάδων της Τρίτης, σημειώνοντας μικρή άνοδο 23,18 μονάδων ή σε ποσοστό 0,61%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι γενικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 14 με 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 27 και στο Αιγαίο 17 με 30 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 25 βαθμούς και 14 με 19 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 5 May 1999 - 19:00:10 UTC