Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσιγαρίδας: Ανάληψη πολιτικής ευθύνης ΕΛΑ
  • [02] Χριστοδουλάκης: Οχι σε αποκρατικοποιήσεις `κοψοχρονιά`
  • [03] ΕΛΑ: Στον εισαγγελέα ο Τσιγαρίδας
  • [04] ΕΛΑΣ: Ανακοίνωση για ΕΛΑ: Σύλληψη Τσιγαρίδα
  • [05] Ντενκτάς: Λύση που θα οικοδομηθεί πάνω στην κυριαρχία
  • [06] Σημίτης: Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ
  • [07] Ολυμπιακή Αεροπορία: Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις
  • [08] Γ.Παπανδρέου. Η ΕΕ αναζητεί με τους Αραβες μία λύση
  • [09] Απαγόρευση απόπλου
  • [10] ΕΕ: Ηλεκτρονική μάθηση
  • [11] 17Ν: Θετική απάντηση σε αιτήματα συνηγόρων
  • [12] Σκανδαλίδης:Εξυπηρέτηση πολίτη μέσω ιντερνέτ με νέες προσλήψεις σε ΚΕΠ

  • [01] Τσιγαρίδας: Ανάληψη πολιτικής ευθύνης ΕΛΑ

    04/02/2003 22:38:40

    Την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, απήγγειλε ο εισαγγελέας εφετών κ. Καρούτσος στον Χρήστο Τσιγαρίδα που προσήχθη για συμμετοχή του στον ΕΛΑ.

    Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με δήλωση του συνηγόρου του κατηγορουμένου, κ. Σταμάτη

    Καμπάνη ο εντολέας του ομολογεί ότι συμμετείχε στον ΕΛΑ μέχρι περίπου το 1990 οπότε και αποχώρησε για προσωπικούς του λόγους.

    Σύμφωνα με τον κ. Καμπάνη, ο Χρήστος Τσιγαρίδας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για το χρονικό διάστημα που υπήρξε μέλος του ΕΛΑ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο πελάτης του δεν σκοπεύει να ζητήσει ευνοίκή μεταχείριση παρά τα προβλημάτα υγείας που αντιμετωπίζει.

    [Φώτο-543257]

    [02] Χριστοδουλάκης: Οχι σε αποκρατικοποιήσεις `κοψοχρονιά`

    04/02/2003 22:12:02

    Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (ΟΑ, ΕΛΠΕ) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας προς τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σχετικώς με το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ''δεν θα δεχθούμε αποκρατικοποιήσεις, κοψοχρονιά''.

    Για τα ΕΛΠΕ ειδικότερα ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει τη δυνατότητα επίτευξης συμμαχιών μέσα στο 2003.

    Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε ''ιδιαίτερα σοβαρές'' τις εξελίξεις. Ωστόσο, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως οι δημόσιοι διαγωνισμοί ''προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, το οποίο αν δεν ικανοποιείται, αναπόφευκτα οδηγεί τις διαδικασίες σε άγονο αποτέλεσμα''.

    [Φώτο-460213]

    [03] ΕΛΑ: Στον εισαγγελέα ο Τσιγαρίδας

    04/02/2003 21:48:59

    Ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Κυριάκου Καρούτσου οδηγήθηκε ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Τσιγαρίδας, που κατηγορείται ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος του Τσιγαρίδα προκύπτουν στοιχεία που μέχρι στιγμής, όπως λέγεται, δεν αφορούν δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά κυρίως προανακριτικές καταθέσεις.

    Ο Χρήστος Τσιγαρίδας μετά τη δίωξη που θα ασκηθεί σε βάρος του από τον κ. Καρούτσο, θα οδηγηθεί στον εφέτη-ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για την απολογία του.

    [04] ΕΛΑΣ: Ανακοίνωση για ΕΛΑ: Σύλληψη Τσιγαρίδα

    04/02/2003 21:42:50

    Ανακοινώθηκε και επίσημα στις 9.20 απόψε από τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας Λευτέρη Οικονόμου η σύλληψη του Πολιτικού Μηχανικού Χρήστου Τσιγαρίδα του Κωνσταντίνου, 64 ετών.

    Οπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο Χρήστος Τσιγαρίδας κατηγορείται για συμμετοχή στις δραστηριότητες του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) και προσήχθη το πρωί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία από το σπίτι του στην οδό Κύκνου 12 στο Παλαιό Ψυχικό όπου και συνελήφθη.

    Ο Τσιγαρίδας ανακρίθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία υπό την εποπτεία του εισαγγελέα αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας Ιωάννη Διώτη. Αυτή την ώρα οδηγείται στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

    Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής έκαναν έρευνα στο σπίτι του όπου όμως δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα. Ωστόσο αναφέρεται στα αρχεία της Στάζι με το κωδικό όνομα ''Αντριου'' και φέρεται ως ο θεωρητικός της ηγετικής ομάδας του ΕΛΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αστυνομίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, υπάρχουν και μαρτυρικές καταθέσεις καθώς και κάποια άλλα στοιχεία που εμπλέκουν τον Χρήστο Τσιγαρίδα με τον ΕΛΑ.

    Με τη σύλληψη του 64χρονου πολιτικού μηχανικού κλείνει ουσιαστικά το πρώτο κεφάλαιο για τον ΕΛΑ αφού κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν πρόκειται άμεσα τουλάχιστον να συλληφθεί άλλο άτομο και οι τέσσερις που συνελήφθησαν μέχρι τώρα (Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη, Χρήστος Τσιγαρίδας) θεωρούνται ότι αποτελούσαν την ηγετική ομάδα. Πάντως οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνεχίζονται για τη συλλογή στοιχείων και για άλλα άτομα που φέρονται ότι είχαν εμπλοκή στις δραστηριότητες του ΕΛΑ. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν για 87 άτομα που πέρασαν από τον ΕΛΑ στην 20ετή δράστη της οργάνωσης (1975-1995), αλλά μόνο για περίπου 20 υπάρχουν ενδείξεις. Και για αυτούς όμως δεν μπορεί μέχρι στιγμής να στοιχειοθετηθεί κατηγορία.

    [Φώτο-543257]

    [05] Ντενκτάς: Λύση που θα οικοδομηθεί πάνω στην κυριαρχία

    04/02/2003 21:19:55

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν ως έχει και ότι επιθυμεί μια λύση που θα οικοδομηθεί πάνω στην κυριαρχία. Σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Τουρκοκυπριακού Ιατρικού Συνδέσμου, είπε ότι ούτε η Μόρφου ούτε η Καρπασία θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους. Απέρριψε ακόμη την επιστροφή προσφύγων λέγοντας πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με την προσφυγοποίηση, κατά την έκφραση του, και άλλων ανθρώπων.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές προσεγγίσεων ως προς τη λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, θέλει συνέχιση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που η τουρκοκυπριακή δεν μπορεί να εγκαταλείψει την αξίωση για αναγνώριση κυριαρχίας.

    Οι Τουρκοκύπριοι γιατροί κάλεσαν τον κ.Ντενκτάς να λάβει τα μηνύματα των δεκάδων χιλιάδων Τουρκοκυπρίων που αξιώνουν λύση και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Ντενκτάς προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους, λέγοντας ότι τα προβλήματα όλων των Τουρκοκυπρίων θα αντιμετωπιστούν μέσα από το νέο σχέδιο στήριξης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.

    [Φώτο-194293]

    [06] Σημίτης: Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ

    04/02/2003 21:12:24

    Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σημερινή δομή και λειτουργία του κράτους (διαφθορά), την οποία προκάλεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής.

    Κατηγόρησε την ΝΔ ότι με την αντιπολιτευτική τακτική της ταυτίζεται με την ακροδεξιά, συγκρίνοντας μάλιστα φράσεις της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης με φράσεις του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου που αιτιολογούσαν τη δικτατορία.

    Αφού ανέφερε πλήθος παραδειγμάτων που αντικρούουν το επιχείρημα της ΝΔ ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης, ο κ. Σημίτης είπε ότι η ΝΔ επιλέγει ως μορφή αντιπαράθεσης την πολιτική του τσαμπουκά, πολιτική που χαρακτήρισε «ακροδεξιά πολιτική.

    Αυτά τα έχει ξανακούσει ο λαός και είναι γνωστές οι συνταγές του παρελθόντος. Οι λέξεις δωροδοκία, τακτοποίηση φίλων, διάβρωση θεσμών, κατασπατάληση, σκάνδαλα, υπερβάσεις, προχειρότητα, σήψη κλπ, ήταν τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Γ. Παπαδόπουλος και οι δορυφόροι του για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους, είπε ο κ. Σημίτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα στελέχη της ΝΔ «εν αγνοία τους αναπαράγουν την ίδια φρασεολογία.

    Δεν σας φοβίζει αυτό το ύφος; Δεν διακρίνει η νεοδεξιά ότι γίνεται ακροδεξιά, αναρωτήθηκε ο κ. Σημίτης και κατέθεσε στη Βουλή ένα φυλλάδιο της χούντας.

    Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι δεν σέβεται την προσπάθεια και τον αγώνα της κυβέρνησης και ότι δεν προβάλει επιχειρήματα που μπορεί να συζητηθούν. Αντιθέτως. «προβάλετε ακρότητες και ανοησίες, όπως η επανίδρυση του κράτους, είπε ο κ. Σημίτης και κάλεσε το σύνολο των κομμάτων, την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη να δώσουν τη μάχη κατά της πραγματικής διαφθοράς και όχι της εικονικής διαφθοράς που κατασκευάζει η ΝΔ.

    [07] Ολυμπιακή Αεροπορία: Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις

    04/02/2003 20:56:53

    Συνεχίζεται η δυστοκία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η τελευταία προσπάθεια που κατέβαλαν οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης, που είναι τα τρία κορυφαία πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική και ALPHA BANK.

    Αργά το απόγευμα εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα εξής: «Οι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου για την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει με πλειοψηφικό πακέτο στη Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία, ανακοινώνουν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την εταιρία Golden Aviaition Holding, ενδιαφέροντος της Οικογενείας Στ. Ρέστη.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δεν γινόταν αναφορά για την περαιτέρω πορεία, αν δηλαδή οι σύμβουλοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο προτιμητέο ενδιαφερόμενο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Aegean Arlains. Πάντως μέχρι αργά το βράδυ η Aegean δεν είχε καμία ενημέρωση για το τι ακριβώς θα ακολουθήσει και ποια είναι η θέση των συμβούλων.

    Πληροφορίες που διαρρέουν στον τύπο τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο που συζητούν οι σύμβουλοι με τα συναρμόδια υπουργεία, το Οικονομίας και Οικονομικών και το Μεταφορών, είναι να διακοπούν οριστικά οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου.

    Στην περίπτωση αυτή μέρος των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ που προσδοκούσε να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, θα το καταβάλουν οι τρεις τράπεζες που είναι σύμβουλοι, ενώ άλλο ένα μέρος θα το καταβάλει η εταιρία του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος, που ήδη έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στη Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία με ποσοστό τουλάχιστον 5%. Οι πληροφορίες αυτές πάντως δεν επιβεβαιώνονται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε και από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης.

    [08] Γ.Παπανδρέου. Η ΕΕ αναζητεί με τους Αραβες μία λύση

    04/02/2003 20:54:53

    ''Ο αραβικός κόσμος και ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να στείλουν απεσταλμένους στην Βαγδάτη'', τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Βηρυτό, πριν απο την αναχώρησή του για την Νέα Υόρκη.

    Ερωτηθείς, αν η ΕΕ θα ήταν διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μία αποστολή, ο έλληνας ΥΠΕΞ είπε: ''Συζητήσαμε για το ενδεχόμενο οι απεσταλμένοι να είναι Αραβες ή Αραβες και απεσταλμένοι απο την ΕΕ. Δεν ελήφθη απόφαση ακόμη''.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε μετά απο συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Λιβάνου, που προεδρεύει της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μία σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου μία σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου.

    Εκπρόσωπος του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος συμφωνεί με τις ημερομηνίες για την σύνοδο κορυφής και για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.

    ''Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στην περιοχή: Θέλουμε μία ειρηνική λύση, αλλά έχουμε ανάγκη απο μία πλήρη συνεργασία του Σαντάμ Χουσέϊν. Κρατάει την μοίρα του στα χέρια του και ο αραβικός κόσμος πρέπει να βοηθήσει να μεταβιβαστεί το μήνυμα αυτό'', παρατήρησε ο έλληνας υπουργός μετά την συνάντησή του με τον λιβανέζο πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ.

    ''Το μήνυμα της Ευρώπης είναι οτι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και πρέπει να πετύχουμε μιά ειρηνική λύση. Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους φίλους μας εδώ να μεταβιβάσουν το μήνυμα αυτό στο Ιράκ. Ο ρόλος του Λιβάνου είναι σημαντικός επειδή έχει την προεδρία της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Πρέπει μαζί με τις αραβικές χώρες να βρεθεί ένας τρόπος για να διαβιβαστεί στον Σαντάμ Χουσέϊν το μήνυμα'',ανέφερε μετά τις συνομιλίες του με τον λιβανέζο ομόλογό του Μαχμούντ Χαμούντ.

    [09] Απαγόρευση απόπλου

    04/02/2003 19:44:40

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στά πελάγη, απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά.

    [10] ΕΕ: Ηλεκτρονική μάθηση

    04/02/2003 19:23:03

    Μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, αφιερωμένη στην ηλεκτρονική μάθηση θέτει σήμερα σε λειτουργία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης ''Learntec 2003'' που εγκαινιάζεται στην Καρλσρούη με θέμα την ηλεκτρονική μάθηση, παρουσία της Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδιας για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

    Η εν λόγω ιστοσελίδα (http://www.elearningeuropa.info) θα παρέχει πληροφορίες για τις κοινοτικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, όπως το πρόγραμμα eLearning (2004-2006) που πρόκειται να εγκριθεί αλλά και για συνδέσμους με εθνικές, δημόσιες ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν. Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει την διάδοση των καλύτερων πρακτικών σε ότι αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών της επικοινωνίας στην εκπαίδευση.

    Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της ιστοσελίδας, η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ ανέφερε: ''Η ηλεκτρονική μάθηση, δηλαδή η χρήση των τεχνολογιών της επικοινωνίας για σκοπούς εκπαιδευτικούς, αποτελεί σημαντική συνιστώσα της οικονομίας της γνώσης. Για την επίτευξη των στόχων που αποφάσισαν στη Λισαβώνα πρίν από δύο χρόνια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή να αποκτήσει η ΕΕ πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία της γνώσης, σημαντικές προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδίως της ηλεκτρονικής μάθησης''.

    [11] 17Ν: Θετική απάντηση σε αιτήματα συνηγόρων

    04/02/2003 18:14:43

    Θετικός στα περισσότερα αιτήματα των συνηγόρων των 19 κρατουμένων για την υπόθεση της "17Ν" που κρατούνται στα ειδικά κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, είναι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ευάγγελος Φλωράτος, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία τους που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταθέσει το σχετικό υπόμνημα.

    Απαντήσεις θετικές ο κ. Φλωράτος έδωσε στο αίτημα αύξησης του χρόνου συνάντηση συνηγόρων-κατηγορουμένων που αντί μιάμισης ώρας που είναι σήμερα αυξάνεται στις τρείς ώρες, καθώς επίσης και στην κατάργηση κάθε ελέγχου των εγγράφων που αφορούν τις δικογραφίες τους και τους παραδίδονται καθημερινά από τους συνηγόρους τους.

    Ομως σε έλεγχο θα υπόκεινται όλα τα έγγραφα που οι κρατούμενοι θα παραδίδουν στους συνηγόρους τους.

    Οπως τόνισε ο εισαγγελέας στην Επιτροπή των συνηγόρων τα διάφορα έγγραφα ή σημειώσεις των 19 κρατουμένων θα ελέγχονται αρχικά από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αν διαπιστώσουν κάτι το ύποπτο θα τα παραδίδουν στον εισαγγελέα των φυλακών Αριστείδη Φραγκιαδάκη ο οποίος και θα αποφασίζει για την τύχη τους.

    Τέλος, αρνητική ήταν η απάντηση του κ. Φλωράτου στο αίτημα να μην παρίσταται σωφρονιστικός υπάλληλος στη διάρκεια της συνάντησης συνηγόρων - κατηγορουμένων, ενώ στον ισχυρισμό των δικηγόρων ότι οι συνομιλίες τους με τους πελάτες τους καταγράφονται από κάμερα και κρυφό μαγνητόφωνο, ο εισαγγελέας ήταν κατηγορηματικός ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    [12] Σκανδαλίδης:Εξυπηρέτηση πολίτη μέσω ιντερνέτ με νέες προσλήψεις σε ΚΕΠ

    04/02/2003 16:31:44

    Από σήμερα λειτουργεί η νέα ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης θα μπορεί - στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kep.gov.gr - να πληροφορείται για θέματα που αφορούν τις δημόσιες υπηρεσίες, να προμηθεύεται ως και 465 έντυπα αιτήσεων ανάλογα με την υπόθεση που τον ενδιαφέρει, και να έρχεται σε επαφή με 170 χρήσιμους συνδέσμους, όπως υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, υπηρεσίες ΕΕ κλπ.

    Οι καινοτομίες σε αυτή τη νέα ιστοσελίδα είναι η διαδραστική επικοινωνία του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και η δυνατότητα μέσω του «φόρουμ - άλλη μια νέα υπηρεσία της ιστοσελίδας - να θέτει και να αναπτύσσει ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, και να γίνεται συζήτηση μεταξύ τους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα, δήλωσε πως μέσα στο 2003, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής, ο πολίτης θα μπορεί να στέλνει τα χαρτιά του με ηλεκτρονικό τρόπο στις δημόσιες υπηρεσίες. Εξάλλου, από τις 24 Φεβρουαρίου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

    Ο υπουργός είπε επίσης πως μέχρι το καλοκαίρι θα δημιουργηθούν πάνω από 750 ΚΕΠ από τα οποία θα διεκπεραιώνονται περισσότερες από 700 διαδικασίες και έως το τέλος του έτους στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν 1.100 ΚΕΠ. Σε πολλά από αυτά, και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές, θα προσφέρονται στους πολίτες επιπλέον υπηρεσίες, όπως του ΟΓΑ, των ΕΛΤΑ, της Αγροτικής Τράπεζας κλπ, έτσι ώστε τα ΚΕΠ να λειτουργούν ως ''πολυκαταστήματα'' του κράτους.

    Για τη λειτουργία αυτών των Κέντρων ο υπουργός προανήγγειλε 2.000 προσλήψεις μόνιμων στελεχών στα ΚΕΠ, αλλά και μερικώς απασχολούμενων, ενώ εξετάζεται για τη βιωσιμότητά τους η καθιέρωση παραβόλου στους πολίτες που εξυπηρετούνται, αλλά και μισθώματος στις υπηρεσίες που θα ενταχθούν στα ΚΕΠ (Αγροτική Τράπεζα, ΕΛΤΑ κλπ).

    Τέλος ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε πως τα ΚΕΠ, οι απλουστευμένες διαδικασίες και η αποκέντρωσή τους στους Δήμους, είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο κατά της διαφθοράς.

    Ερωτηθείς σχετικά για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή με αυτό το θέμα και την αναμενόμενη σκληρή στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως «αν η ΝΔ έχει στοιχεία και δεν τα απέστειλε στον εισαγγελέα, τότε πρέπει να της επιστραφεί η κατηγορία για ``δήθεν αδιάφθορους``. Η ΝΔ έχει ως στόχο κάθε φορά που η χώρα κάνει βήματα προς τα εμπρός, να προσπαθεί να την γυρίσει στο παρελθόν, και με σκανδαλολογίες να δημιουργεί νοσηρό κλίμα που δεν τιμά τη χώρα.

    [Φώτο-543005]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 February 2003 - 21:30:27 UTC