Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για νέα σελίδα στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο ο Γ.Παπανδρέου.
  • [02] Στην Άγκυρα η τρόικα της ΕΕ
  • [03] Απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ένα χρόνο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, έκανε ο Θ. Ρουσόπουλος

  • [01] Για νέα σελίδα στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο ο Γ.Παπανδρέου.

    Την ικανοποίησή του από τη διεξαγωγή και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου το μεσημέρι στο στάδιο του Ταε Κβο Ντο όπου προσήλθε επικεφαλής στελεχών και εθελοντών για να καθαρίσουν τους χώρους όπου διεξήχθησαν οι εργασίες.

    Απο νωρίς εθελοντές και στελέχη ξεκίνησαν την επιχείρηση καθαριότητας παρόντος του γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στην επιχείρηση μεγάλη ήταν η συμμετοχή του Γιωργου Παπανδρέου, του γενικού διευθυντή του κόμματος Γιάννη Παπακωνσταντίνου καθώς και άλλων μελών του γραφείου του και του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς για το συνέδριο είπε ότι "ξεπεράστηκαν όλες οι προσδοκίες από τη μεγάλη συμμετοχή και τον ενθουσιασμό που εκφράστηκε κυρίως στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν. Ηταν σημαντικός και ο ρόλος των εθελοντών οι οποίοι συμμετείχαν στο μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Θέλω, πρόσθεσε, να τονίσω αυτή τη σημασία γιατί είμαστε Κίνημα προσφοράς και εθελοντισμού κάτι ποιυ σήμερα έχει μεγάλη ανάγκη ο πολίτης και η κοινωνία και αυτή είναι η νέα αντίληψη που πρέπει να κυριαρχήσει".

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο συνέδριο, είπε οτι σηματοδότησαν μία μεγάλη αλλαγή και άνοιξαν μια νέα σελίδα στην πορεία του Κινήματος.

    Το πνεύμα της ανανέωσης στην αντίληψη και τη νοοτροπία που πρεσβεύουμε υιοθετήθηκε από τους συνέδρους γιατί το επιθυμούσαν και το αγάπησαν πετυχαίνοντας έτσι μια σημαντική ανανέωση του Σώματος εκτός από τη συμμετοχή των γυναικών. Εκλέχθηκαν νέα, πολλά νέα, πρόσωπα και η ανανέωση αυτή θα αποτυπωθεί και στη δουλειά που ξεκινά από σήμερα. Είναι πολλοί με προσφορά και νέες ιδέες. Θα ενεργοποιήσουμε την κοινωνία".

    Ερωτηθείς για τους "μηχανισμούς" και τις "λίστες" που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου αρκέστηκε να πει ότι αυτά αλλάζουν και όλοι θα κριθούν μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες.

    "Σε κάθε προεκλογικό αγώνα γίνεται προσπάθεια να εκλεγεί κάποιος αλλά πιστεύω ότι είναι ξεπερασμένες λογικές που ανήκουν στο παρελθόν και όσες τέτοιες πρακτικές παραμένουν συνεχώς φθίνουν.Αυτό που κυριαρχεί είναι η νέα αντίληψη. Η νέα αντίληψη που τη θέλει ο κόσμος".

    Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές η ΝΔ και ο πρόεδρός της ο Κώστας Καραμανλής συνεχώς απογοητεύουν την κοινωνία "διότι όπως βλέπουμε υποσχέθηκαν και δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους".

    Το πρόσφατο γεγονός με το ΛΑΦΚΑ το χαρακτήρισε εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων, μεταξύ των οποίων σημείωσε, υπάρχουν άνθρωποι με ιδιαίτερα επιβαρυμένες ανάγκες. Αυτοί τουλάχιστον πρέπει να βοηθηθούν άμεσα χωρίς καμία αναβολή.

    Τέλος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Τύπου για την προβολή των εργασιών του συνεδρίου που όπως είπε "πρέσβευαν και κατοχύρωσαν μία νέα σελίδα για το ΠΑΣΟΚ για μια νέα Ελλάδα".

    [02] Στην Άγκυρα η τρόικα της ΕΕ

    Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα μεταξύ της Τουρκίας και της τρόικας της ΕΕ. Στη συνάντηση πήραν μέρος από τουρκικής πλευράς ο υπουργός εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ κι από πλευράς ΕΕ, ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός της Αγγλίας Ντένις Μακσέϊν και ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν.

    Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της υπογραφής από πλευράς Τουρκίας, του πρωτοκόλλου, με το οποίο θα γίνει επέκταση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, με τρόπο που να συμπεριληφθούν στη συμφωνία, τα νέα μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ρεν υπογράμμισε ότι το πρωτόκολλο πρέπει να υπογραφεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου. Επί του ίδιου θέματος, ο τούρκος υπουργός Α. Γκιουλ τόνισε ότι «συνεχίζονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις» και ότι «το πρωτόκολλο θα υπογραφεί».

    Ο επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, εκφράζοντας την «ελπίδα, να γίνουν δεκτές, το συντομότερο δυνατό, οι δύο προτάσεις της ΕΕ για την οικονομική βοήθεια και το εμπόριο». Πρόκειται για τους δύο κανονισμούς σχετικά με τους τουρκοκύπριους. Ο Ρεν μίλησε και γενικότερα για το Κυπριακό, λέγοντας ότι «στο ζήτημα αυτό οι πάντες έχουν παράπονα, αλλά ταυτόχρονα δεν συνομιλούν. Η ΕΕ επιθυμεί να παίξει δραστήριο ρόλο στο θέμα αυτό και να οικοδομηθεί ο διάλογος μεταξύ των πλευρών».

    Ο κ.Άσελμπορν υπογράμμισε ότι «πρέπει να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων» και είπε πως «ένα σημαντικό ζήτημα που συζητήσαμε ήταν οι προσδοκίες της ΕΕ στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν τα προβλήματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και εκφράστηκε η ελπίδα, να λυθούν τα προβλήματα αυτά, με το νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί σχετικά με τα μειονοτικά ιδρύματα».

    Τέλος, ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου αναφέρθηκε στο ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι το ζήτημα τέθηκε από πλευράς τρόικας. Ο Άσελμπορν είπε ότι «έχει μεγάλη σημασία η συζήτηση πολιτικών θεμάτων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ των 25» και πρόσθεσε: «Ακούσαμε τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και η εντύπωσή μου είναι ότι σε περίπτωση που υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις, η Τουρκία θα κάνει θετικά βήματα».

    Ωστόσο, τη σημερινή συνάντηση σφράγισε ο χτεσινός ξυλοδαρμός από την αστυνομία των γυναικών που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην Κωνσταντινούπολη για την παγκόσμια ημέρα των γυναικών. Ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου υπογράμμισε τα χτεσινά επεισόδια και έκανε λόγο για σχετική «διακήρυξη» της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι χτες οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βία εναντίον των διαδηλωτών. Προηγήθηκε η απαίτηση της αστυνομίας για σωματικό έλεγχο, πράγμα που δεν δέχθηκαν οι διαδηλώτριες, επειδή δεν υπήρχε γυναίκα αστυνομικός για να κάνει τον έλεγχο.

    Ο Ασελμπορν είπε ότι «οι εικόνες της βίας που άσκησε η αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών, μας έχουν σοκάρει» και τόνισε ότι ζητήθηκε από την Άγκυρα «να διεξαχθεί η απαιτούμενη έρευνα, έτσι ώστε να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά». Ο Άσελμπορν είπε επίσης ότι «οι εικόνες αυτές δεν ταιριάζουν με την εικόνα χώρας με ανοχή».

    Στο ζήτημα των επεισοδίων αναφέρθηκε και ο τούρκος υπουργός εξωτερικών εκφράζοντας «λύπη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την παράνομη, όπως είπε διαδήλωση». Ο Γκιουλ υπογράμμισε ότι «όλοι πρέπει να τηρούν τους νόμους».

    [03] Απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ένα χρόνο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, έκανε ο Θ. Ρουσόπουλος

    Ενα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη νίκη στις εκλογές της ΝΔ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση πολιτεύτηκε με συνέπεια και υπευθυνότητα επι τη βάση αρχών και αξιών και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει.

    Εκανε ειδική αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας την άψογη διοργάνωση που πρόβαλε την Ελλάδα διεθνώς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έδωσε λύσεις σε πολλά προβλήματα και έβαλε τις βάσεις για πιό αποτελεσματική πορεία.

    "Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι το 2005 ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια για την αλλαγή των δομών του κράτους και της οικονομίας.

    Αναφερόμενος στα όσα έκανε η κυβέρνηση στον ένα χρόνο, επισήμανε τη ρύθμιση του θέματος των πανωτοκίων, την κατάργηση της εισφοράς του ΛΑΦΚΑ, την ταχεία καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων, τη ρύθμιση για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, το νέο φορολογικό νόμο, το νέο αναπτυξιακό νόμο, την κατάργηση του "μαθηματικού τύπου", το νόμο για το "βασικό μέτοχο" και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης καθώς και της γραφειοκρατίας στο δημόσιο τομέα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Ρουσόπουλος είπε οτι οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν ότι η κακή οικονομική κατάσταση οφείλεται στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δέκα χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για το νοικοκύρεμα της οικονομίας υπέρ των Ελλήνων πολιτών.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη μόνο όταν όλοι οι Ελληνες πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι και θα συνεχίσει την προσπάθεια για να λύσει τα προβλήματα.

    Ερωτηθείς για το θέμα του ΛΑΦΚΑ, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση της εισφοράς. Πρόσθεσε ότι πουθενά δεν υπάρχει υπόσχεση για ρύθμιση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ προεκλογικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική ρύθμιση για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω οι συνταξιούχοι.

    Τόνισε πάντως, ότι και μόνο από την κατάργηση της εισφοράς ωφελήθηκαν οι συνταξιούχοι με αύξηση στις συντάξεις τους από 1-5% όταν αντίθετα το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα είχε επεκτείνει με δύο νόμους το ΛΑΦΚΑ μέχρι το 2008.

    Πάντως, σε σχέση με τα οικονομικά, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι η προσπάθεια για περικοπή των δαπανών στο δημόσιο τομέα έχει αποδώσει καθώς ήδη έχουν εξοικονομηθεί 3 δισ. ευρώ από δαπάνες που γίνονταν αλόγιστα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Αναφέρθηκε δε στο θέμα της ακρίβειας λέγοντας ότι υπήρξε διεθνώς αύξηση της τιμής του πετρελαίου ωστόσο στη χώρα μας ήταν αναλογικά μικρότερη απ' ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει και υπηρετεί την τακτική της ήπιας προσαρμογής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 March 2005 - 22:21:00 UTC