Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Χίο επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
  • [02] Εγκαίνια Πανηπειρωτικής έκθεσης στα Γιάννενα.
  • [03] Αύξηση 3,21% στα δίδακτρα αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.
  • [04] Ντέρμπι τίτλου στη Λεωφόρο.
  • [05] Πραγματοποιήθηκε η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
  • [06] Στη Χίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας
  • [07] Στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου τη Ευρώπης ο πρωθυπουργός

  • [01] Τη Χίο επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Τη Χίο επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Χθές από την Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 85η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, χαρακτήρισε την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, έργο μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, με προφανή οικονομική και διπλωματική αξία.

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε, εξάλλου, ότι μονάχα με ειρήνη και φιλία των λαών μπορεί να δημιουργηθεί μια καινούργια Βαλκανική.

    Αναφερόμενος στο ιστορικό της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης, ο κ Παπούλιας υπογράμμισε ότι αποτελεί ενδιαφέρουσα πτυχή των γεγονότων ότι την εποχή εκείνη, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης επιζητούσαν την ενσωμάτωση της περιοχής στην Ελλάδα, γεγονός που «ερμηνεύεται ως αναγνώριση της ελληνικότητας και της πολύπολιτισμικότητας της περιοχής».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρωί παρακολούθησε τη Θεία δοξολογία στο καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου και αφού κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο της πόλης, παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Δημαρχείο, όπου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης.

    [02] Εγκαίνια Πανηπειρωτικής έκθεσης στα Γιάννενα.

    Η Πανηπειρωτική Εμπορική Έκθεση άνοιξε απόψε τις πύλες της στα Γιάννενα φιλοξενώντας δεκάδες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων πολλές απο την Ήπειρο. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν απο τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ.Σιούφα ενώ παραβρέθηκαν ο υφ. ΠΕΧΩΔΕ, Σ.Καλογιάννης, βουλευτές και οι Αρχές της περιοχής.

    Ο κ.Σιούφας μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά κίνητρα που έχουν ανακοινωθεί για την Ήπειρο απο την κυβέρνηση καθώς και για μια σειρά πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη και οι οποίες θα δώοσυν οικονομική και εμπορική ώθηση στην περιοχή.

    Ιδιαίτερη ομως αναφορά έγινε απο τον κ.Σιούφα για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας ο οποίος θα διέρχεται απο την Ήπειρο. Ο κ.Σιούφας ανακοίνωσε ότι το φυσικό αέριο δεν θα διέρχεται απλώς τράνζιτ προς την Ιταλία όπως ήταν σχεδιασμένο μέχρι τώρα, αλλά θα καλύπτει και τις ανάγκες της Ηπείρου. Ήδη, γίνονται μελέτες και σύντομα θα γίνουν και οι οριστικές ανακοινώσεις.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στην σημασία της έκθεσης που εγκαινίασε, τόνισε ότι αυτή προωθεί και τα τοπικά προίοντα ενώ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης προωθεί τις διαδικασιες για μόνιμο εκθεσιακό κέντρο στα Γιάννενα.

    Χαρακτηριστικά, ο κ.Σιούφας είπε ότι το υπουργείο θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια για να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα σύγχρονο διεθνές εκθεσιακό κέντρο που θα δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης στην Ήπειρο.

    [03] Αύξηση 3,21% στα δίδακτρα αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.

    Θα τηρήσουν την αύξηση του 3,21% για τα δίδακτρα της σχολικής χρονιάς 2005 - 2006 οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.

    Αυτό αποφασίσθηκε χθές στην έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου, όπου επισημάνθηκε για μία ακόμα φορά ότι διαφωνούν με τον τρόπο υπολογισμού της αύξησης, όπως την υπολογίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και ζητούν να υπάρξει το ταχύτερο νομοθετική ρύθμιση, η οποία να διευκρινίζει την ασάφεια που υπάρχει γύρω από το μαθηματικό τύπο.

    Οι ιδιοκτήτες επανέλαβαν ότι η αύξηση αυτή δεν καλύπτει τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά συμμορφώνονται με το νόμο και την ερμηνεία του σε ένδειξη καλής θέλησης. Προειδοποίησαν, παντως, ότι αν υπάρξει αύξηση των μισθών των καθηγητών μέχρι το τέλος της ερχόμενης σχολικής χρονιάς αυτό θα μετακυλιστεί στα δίδακτρα.

    Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις πρώτες τάξεις της κάθε βαθμίδας που τα δίδακτρα διαμορφώνονται ελεύθερα τόνισαν ότι οι αυξήσεις διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα.

    [04] Ντέρμπι τίτλου στη Λεωφόρο.

    Τους κόπους όλης της χρονιάς παίζουν σήμερα στη Λεωφόρο, στις 18.45', ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, σε ένα ντέρμπι που αναμένεται να κρίνει τον φετινό πρωταθλητή.

    Οι γηπεδούχοι με νίκη αγγίζουν την κούπα του πρωταθλητή. Με ήττα κινδυεύουν να χάσουν την δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λίγκ της ερχόμενης περιόδου.

    Στον αντίποδα, η Ενωση με νίκη θα θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για να κατακτήσει εκείνη τη 2η θέση, ενώ με ήττα θα καταλήξει τρίτη.

    Ο Ολυμπιακός ελπίζει σε απώλεια πόντων από τον αιώνιο αντίπαλό του για να κατακτήσει και πάλι το πρωτάθλημα, αφού κερδίσει τον Πανιώνιο σήμερα και τον Ηρακλή στο φινάλε.

    [05] Πραγματοποιήθηκε η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

    Σαράντα δύο χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, οργανώθηκε και φέτος η Μαραθώνια Πορεία, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη μνήμη του.

    Κεντρικό σύνθημα της πορείας ήταν: «50 χρόνια ΕΕΔΥΕ - 60χρόνια αντιφασιστικής νίκης των λαών - Με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό».

    Ο γ.γ. της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Γρηγόρης Πετρόπουλος, μιλώντας πριν την έναρξη της πορείας, τόνισε ότι τα οράματα του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ.

    Τα παιδιά του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος και Γρηγόρης, μαζί με τον πρώτο συνοδοιπόρο του, Μπάμπη Παπαδόπουλο, άναψαν συμβολικά τη φλόγα στον Τύμβο του Μαραθώνα, απβ όπου έγινε η εκκίνηση των μαραθωνοδρόμων.

    Η πορεία τερματίστηκε στην πλατεία Συντάγματος, ενώ από το πρωί η Τροχαία είχε προχωρήσει σε πολλούς δρόμους της Αθήνας, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έληξαν λίγο πριν τις εννέα το βράδυ.

    [06] Στη Χίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας

    Την ανάγκη για την ενίσχυση της περιφέρειας και τη σύγκλισή της με το κέντρο επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Χίο, όπου βρέθηκε με αφορμή την επέτειο από τη "σφαγή της Χίου".

    "Η γεφύρωση ενός άδικου χάσματος θα πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο και βασική προτεραιότητα όλων μας. Οι δυνατότητες της περιφέρειας είναι πολλές. Αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε και να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων δεν αξίζει στην ελληνική κοινωνία", είπε ο κ. Παπούλιας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της σφαγής και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Μελανιός στα βόρεια του νησιού, όπου τον Απρίλιο του 1822 σφαγιάστηκαν περίπου 10.000 Χιώτες. Συνολικά στη Χίο εξοντώθηκαν την ίδια εποχή περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι.

    Ο κ. Παπούλιας έγινε δεκτός με ιδιαίτερα θερμές εκδηλώσεις από τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους του νησιού, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αμανής. Υποσχέθηκε να γίνει συμπαραστάτης των προσπαθειών για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και να επιστρέψει πολύ σύντομα στη Χίο.

    Εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις μνήμης παραβρέθηκε ο υφυπουργός Γεωργίας Αλέξανδρος Κόντος.

    [07] Στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου τη Ευρώπης ο πρωθυπουργός

    Στη Βαρσοβία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για να συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου τη Ευρώπης. Οι εργασίες της Συνόδου, που πραγματοποιούνται στο βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας, ξεκινούν την Δευτέρα και θα διαρκέσουν ένα διήμερο.

    Ο κ. Καραμανλής συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, τον Ελληνα αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κωνσταντίνο Γεροκωστόπουλο και άλλους διπλωμάτες .

    Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Καραμανλής πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο και τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και της Πορτογαλίας Ζοσέ Σόκρατες. Στη συνέχεια των επαφών του ο κ. Καραμανλής πρόκειται να δώσει συνέντευξη τύπου στους Ελληνες δημοσιογράφους.

    Στο μεταξύ η πολωνική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού λόγω των αυστηρών μέτρων ασφάλειας που έχουν ληφθεί, σε αναμονή των αντιπροσωπειών των 46 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι δύο προηγούμενες Σύνοδοι είχαν γίνει το 1993 στη Βιέννη, το 1997 στο Στρασβούργο.

    Υπήρξε έντονη η θέληση της Πολωνίας να πραγματοποιήσει αυτή τη Σύνοδο Κορυφής κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρώπης ( ΣτΕ ), που λήγει στο πρώτο εξάμηνο του 2005. Και αυτό παρά ορισμένες αντιδράσεις, οτι θα ήταν καλύτερο να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος αφού κατασταλάξει πρώτα η Ευρωπαϊκή Ενωση με την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Παρ' οτι ΣτΕ και ΕΕ είναι δύο ανεξάρτητοι οργανισμοί εντούτοις με τις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ, η πλειοψηφία των χωρών του ΣτΕ ανήκουν πλέον στην ΕΕ, πράγμα που συνεπάγεται μία σχετική εξάρτηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 May 2005 - 20:52:28 UTC