Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση μίας ώρας είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας
  • [02] Εκτακτη σύσκεψη στο Φανάρι για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [03] Αναστέλλεται η χορήγηση επιδόματος σε πρώην βουλευτές.
  • [04] Την Τρίτη αποφασίζει το Φανάρι για τον Ειρηναίο
  • [05] Ανακοινώθηκαν τα χρονοδιογράμματα για Εγνατία και Ιόνια οδό

  • [01] Συνάντηση μίας ώρας είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας

    Συνάντηση μίας ώρας είχε στις 9 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργο Προβόπουλο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Χθές υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή στη συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τα εθνικά θέματα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, για γκρίζα προπαγάνδα, εσκεμμένη διαστρέβλωση της αλήθειας και απαράδεκτους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση δέχεται κριτική επειδή δεν πίεσε την κυπριακή ηγεσία να υποχωρήσει στη Λουκέρνη, ώστε να αποδεχτεί μια συμφωνία που οι Ελληνοκύπριοι θεωρούσαν ότι δεν οδηγεί σε λειτουργική και βιώσιμη λύση.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι θα υπάρξει συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπήρξε τακτική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.

    Επανέλαβε, τέλος, ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ λόγω του θέματος του βασικού μετόχου.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Γ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε του έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε ευκαιρίες και δεν διαπραγματεύτηκε στη Λουκέρνη.

    Προέβλεψε μάλιστα ότι στο επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της κατηγόρησε την κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, για κοινή εξωτερική πολιτική που υπακούει στο δόγμα «ανήκομεν εις την Δύση».

    Για μυστική διπλωματία στα ελληνοτουρκικά και για ελλιπή ενημέρωση, επέκρινε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    [02] Εκτακτη σύσκεψη στο Φανάρι για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Δεκάλεπτη συνομιλία είχε χθές το βράδυ ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο Πατριάρχης που βρισκόταν στην Ίμβρο επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο και συζήτησαν τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Ο κ.Βαρθολομαίος είπε στον κ.Χριστόδουλο ότι το Σάββατο υπάρχει σύσκεψη έκτακτη στο Φανάρι ενώ την Τρίτη θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικό Θρόνου για να λάβει τις αποφάσεις της.

    Στην Σύνοδο θα αναγνωσθεί και η έκθεση της τριμελούς επιτροπής που πήγε στα Ιεροσόλυμα και εξέτασε από κοντά τα γεγονότα.

    Προβληματισμός εκφράζεται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες αν θα μνημονευθεί την Κυριακή στην λειτουργία ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πάντως ανέβαλε τόσο τις επισκέψεις του σε Καρδίτσα και Λάρισα όσο και την κυριακάτικη λειτουργία.

    [03] Αναστέλλεται η χορήγηση επιδόματος σε πρώην βουλευτές.

    Σε αναθεώρηση της απόφασης χορήγησης επιδόματος σε πρώην βουλευτές, οδηγείται η Βουλή, μετά και από σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο του Σώματος Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Ύστερα από το θέμα ανάκλησης της απόφασης που έθεσε σήμερα στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ και τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ που εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, ο κος Καραμανλής ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής, «να καλέσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για να προχωρήσουμε σε μια αναθεώρηση του ζητήματος».

    Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η απόφαση για το επίδομα σε τέως βουλευτές «ελήφθη ομόφωνα από τα κόμματα, εν απολύτω γνώση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων» και πρόσθεσε: «υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις και τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων και όταν πλέον κατέστη σαφές, ότι πρώτος ο Συνασπισμός, εν συνεχεία το ΚΚΕ και κατά τρίτον η ΝΔ έχουν αντιρρήσεις για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας, κατέβηκα από την έδρα και κάλεσα τον κ. Ρέππα προκειμένου να συνεννοηθούμε για τα περαιτέρω. Και εκεί συμφωνήθηκε, κατόπιν δικής μου προτάσεως, το θέμα να επανέλθει στις κοινοβουλευτικές ομάδες, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων, αφού βεβαίως ανασταλεί η προώθηση κάθε διαδικασίας σχετικής και οι κοινοβουλευτικές ομάδες να αναλάβουν να επανεξετάσουν το θέμα».

    [04] Την Τρίτη αποφασίζει το Φανάρι για τον Ειρηναίο

    Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα αποφασίσει στην ερχόμενη Τρίτη στην τακτική συνεδρίαση της το θέμα τη μνημόνευσης του κ. Ειρηναίου ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ή Συνοδική Σύσκεψη που συγκροτήθηκε στο Φανάρι υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και με τη συμμετοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Η σύσκεψη ενημερώθηκε για τις όλες τις πτυχές των τελευταίων εξελίξεων και εξέτασε την επιστολή της τριμελούς επιτροπής της Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που κηρύσσουν τον θρόνο των Ιεροσολύμων «εν χηρεία». Όπως έγινε γνωστό οι αποφάσεις για τα θέματα που θέτει η επιστολή θα ληφθούν από τη Σύνοδο την Τρίτη. Η σύσκεψη ενημερώθηκε επίσης ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος, θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Δευτέρα, αποδεχόμενος την πρόσκληση που του έχει απευθύνει από την περασμένη εβδομάδα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο βασιλιάς της Ιορδανίας επικύρωσε την πράξη έκπτωσης

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την Ιορδανία, αλλά και από τα Ιεροσόλυμα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας επικύρωσε την πράξη έκπτωσης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από το αξίωμά του, την οποία είχε αποφασίσει προ τριημέρου το υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Δεν έχει γνωστοποιηθεί αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η Πράξη σήμερα, ή ως αναμενόταν θα κοινοποιηθεί αύριο το πρωί.

    [05] Ανακοινώθηκαν τα χρονοδιογράμματα για Εγνατία και Ιόνια οδό

    Διεθνής οδικός κόμβος γίνονται τα Γιάννενα τα επόμενα χρόνια, καθώς στην περιοχή θα διασταυρώνονται η Εγνατία Οδός και η Ιόνια Οδός, που θα ξεκινά από το Αντίρριο. Η Εγνατία ολοκληρώνεται το 2008 και σε περίπου 6 χρόνια από τον επόμενο Απρίλιο, που θα αρχίσει η κατασκευή της, ολοκληρώνεται και η Ιόνια οδός. Τα χρονοδιαγράμματα ανακοίνωσε σήμερα στα Γιάννενα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος επεσήμανε ότι για την Εγνατία εκτελούνται σήμερα έργα, με υπόλοιπο προϋπολογισμού, ύψους 1,2 δισ. και 700 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες δημοπράτησης για τα τελευταία έργα, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το πρωί ο κ. Σουφλιάς επισκέφθηκε και επιθεώρησε τα έργα στην Εγνατία Οδό, στη σήραγγα και τον κόμβο της Δωδώνης, που θα δοθούν στην κυκλοφορία τα τέλη Ιουνίου. Το μεγαλύτερο τμήμα της Εγνατίας από τα Γιάννενα μέχρι την Ηγουμενίτσα θα δοθεί στην κυκλοφορία την άνοιξη του 2006 και ολοκληρωμένος ο αυτοκινητόδρομος θα είναι έτοιμος αρχές του 2007. Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι για την εθνική οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, που εμφανίζει συχνά προβλήματα από καθιζήσεις και κατολισθήσεις, έχει συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα και τα έργα που απαιτούνται θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατηθούν νέα έργα στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε και στο θέμα των αυθαιρέτων σε ημιυπαίθριους χώρους για τους οποίους επισήμανε ότι εφόσον υπάρχει αυθαιρεσία θα ακολουθηθούν τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία περί αυθαιρέτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 May 2005 - 22:31:36 UTC