Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε θερμό κλίμα αναμένεται η συνάντηση Μπους με Κ.Καραμανλή
  • [02] Συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ξεκινούν οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια
  • [04] Την συγκράτηση των τιμών στα γαλακτοκομικά, επιδιώκει η κυβέρνηση
  • [05] Ξεκινούν οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια
  • [06] Αισιόδοξος για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ο Γ.Αλογοσκούφης
  • [07] Κλωνοποίηση εμβρύων, με στόχο, τη θεραπεία ασθενειών.
  • [08] Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση απο το Γ.Παπανδρέου.
  • [09] Με τον Τούρκο πρόεδρο θα συναντηθεί ο Κ.Παπούλιας.

  • [01] Σε θερμό κλίμα αναμένεται η συνάντηση Μπους με Κ.Καραμανλή

    Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έφτασε στην Ουάσιγκτον συνοδευόμενος από την σύζυγό του και τους υπουργόυς Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη και Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο.

    Είναι η δεύτερη φορά ακριβώς μέσα σε ένα χρόνο που ο Κώστας Καραμανλής θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σήμερα το μεσημέρι στις 13.15 (τοπική ώρα). Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για «νέα εποχή» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις . Εξάλλου και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αυτή τη φορά χαρακτήρισε την Ελλάδα εκτός από σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ.

    Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται, το Κυπριακό μετά τις τελευταίες εξελίξεις , το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, καθώς εντός του 2005 θα ληφθούν αποφάσεις για το τελικό καθεστώς στην περιοχή, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Οι επαφές του πρωθυπουργού ξεκινούν στις 8 και μισή το πρωί. Ο κ. Καραμανλής θα δεχθεί στο ξενοδοχείο του τον πρώην επικεφαλής της CIA , ελληνοαμερικανό Τζ. Τένετ. Στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρίτσαρντ Λιούγκαρ και τον ελληνικής καταγωγής δημοκρατικό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

    Μετά τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στη Βοστώνη όπου θα τον υποδεχτεί ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϋ. Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Ταφτς όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ Νομικής, του Πανεπιστημίου από το οποίο αποφοίτησε στη δεκαετία του β80 με διδακτορικό δίπλωμα στη διπλωματική ιστορία.

    [02] Συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την Προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει στο παλαιό Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναχωρεί για την Κεφαλονιά, όπου θα παραστεί στις αυριανές εκδηλώσεις για την 141η Επέτειο από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Μαΐου. Tην Κυριακή 22 Μαΐου, o Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς .

    [03] Ξεκινούν οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια

    Ξεκινούν αύριο Σάββατο οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των ημερησίων ενιαίων λυκείων. Για τα εσπερινά θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τους μαθητές της τελευταίας τάξης θα προηγηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Αντίθετα, οι εξετάσεις των μαθητών της Α΄και Β΄τάξης που αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι 17, Ιουνίου θα διενεργηθούν βάσει του προγράμματος που έχει καταρτίσει το κάθε λύκειο. Επίσης, από τις 14 μέχρι 18 Ιουνίου θα διενεργηθούν ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων β΄κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Θα ακολουθήσουν από 21 μέχρι και 28 Ιουνίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

    [04] Την συγκράτηση των τιμών στα γαλακτοκομικά, επιδιώκει η κυβέρνηση

    Μέτρα για την μείωση της "ψαλίδας" στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την πάταξη της νοθείας, επιδιώκουν να λάβουν τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναφέρθηκαν όλες οι απόψεις και, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, θα υπάρξουν αντίστοιχες συναντήσεις και για άλλα αγροτικά προϊόντα. Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών των γαλακτοκομικών, το θέμα ερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Για τα γαλακτοκομικά δεν υπάρχει πλέγμα αποφάσεων προς το παρόν, καθώς θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται σε ό,τι αφορά στο γάλα, είναι η επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης της κατανάλωσης του προϊόντος, ενώ στόχος είναι να εφαρμόζεται ο νόμος για να αποφεύγονται τυχόν «ελληνοποιήσεις» και να υπάρχει σωστή επισήμανση στα προϊόντα. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός ανέφερε ότι γίνονται συστηματικοί και αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά.

    Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι το νωπό παστεριωμένο γάλα παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα αλλά στα υπόλοιπα προϊόντα γίνονται εισαγωγές 150 χιλιάδων τόνων γάλακτος σε συμπυκνωμένη μορφή, το οποίο χρησιμοποιείται σε τυριά, γιαούρτια και άλλα προϊόντα του κλάδου, εκ των οποίων ορισμένα πωλούνται ως ελληνικά. Σε ό,τι αφορά το φρέσκο γάλα, τονίστηκε ότι η εγχώρια παραγωγή φτάνει τους 700.000 τόνους, εκ των οποίων οι 600.000 διατίθενται προς πόση.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι από τη σύσκεψη προέκυψε πως τα ερωτηματικά για τον κλάδο ήταν άδικα και ανυπόστατα και τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης της ημερομηνίας λήξης της κατανάλωσης του προϊόντος, η οποία, όπως είπε, θα ξεκαθαρίσει τον κλάδο από όσους έχουν κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις, ώστε να παρέχουν την υψηλή ποιότητα που απαιτείται για το ευαίσθητο αυτό τελικό προϊόν. Η επιμήκυνση αφορά δύο ημέρες ακόμα παραμονής του προϊόντος στο ράφι.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των τιμών, ο κ.Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι αν υπάρχει δυνατότητα μείωσης των τιμών, αυτή προέρχεται μόνο από τον ανταγωνισμό, ενώ δίνοντας τιμολογιακά στοιχεία, ανέφερε ότι σε μέσα επίπεδα η τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 12% από ό,τι στην Ευρώπη, αλλά η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 36 σεντς το λίτρο, ενώ η τιμή παραγωγού στην ΕΕ είναι κάτω από 31 σεντς. Επίσης τόνισε ότι την τελευταία εξαετία οι πραγματικές τιμές του γάλακτος έχουν μειωθεί, καθότι οι αυξήσεις ήταν χαμηλότερες του πληθωρισμού και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

    Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιώργος Γονιωτάκης ζήτησε να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας, να προστατευτούν παραγωγοί και καταναλωτές και να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή, που σήμερα διαμορφώνονται σε 110 - 130 δραχμές το λίτρο (η τιμή παραγωγού), ενώ η τιμή καταναλωτή είναι 392 - 477 δραχμές το λίτρο. Επίσης κατήγγειλε εισαγωγή φρέσκου γάλακτος από την ΕΕ, το οποίο «βαφτίζεται» ελληνικό, ενώ αναφερόμενος στην επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης, υποστήριξε ότι θα επιφέρει αναστάτωση στην αγορά και τον παραγωγό και ότι δεν συμφωνούν όλοι οι παράγοντες του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας σε αυτό.

    Ο εκπρόσωπος των τυροπαραγωγών Απόστολος Ρίζος ανέφερε και αυτός από την πλευρά του ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τη νοθεία στο τυρί, καθώς σε ό,τι αφορά στη φέτα, βουλγαρικά λευκά τυριά πωλούνται ως φέτα με αλλαγμένες τις ετικέτες τους. Ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων Γ. Μεγκάλης τόνισε ότι πρέπει τα όποια μέτρα ληφθούν, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την επιβίωση του κλάδου.

    [05] Ξεκινούν οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια

    Ξεκινούν αύριο Σάββατο οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των ημερησίων ενιαίων λυκείων. Για τα εσπερινά θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τους μαθητές της τελευταίας τάξης θα προηγηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Αντίθετα, οι εξετάσεις των μαθητών της Α΄και Β΄τάξης που αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι 17, Ιουνίου θα διενεργηθούν βάσει του προγράμματος που έχει καταρτίσει το κάθε λύκειο. Επίσης, από τις 14 μέχρι 18 Ιουνίου θα διενεργηθούν ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων β΄κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Θα ακολουθήσουν από 21 μέχρι και 28 Ιουνίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

    [06] Αισιόδοξος για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ο Γ.Αλογοσκούφης

    Με συστηματικά βήματα και νέες πρωτοβουλίες σε συνεχή βάση θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας με την ενδυνάμωση της παρουσίας της και σε αγορές εκτός Ευρώπης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη τύπου στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας με την ευκαιρία της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΧΡΟ 2005.

    Ο κ.Αλογοσκούφης αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην διάρκεια της παραμονής του στην Ιαπωνία, υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες προώθησης των ελληνικών προϊόντων στην ιαπωνική αγορά, την τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου, είναι σημαντικές. "Τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή μας στην ΕΧΡΟ 2005, των συναντήσεων που είχαμε και θα συνεχιστούν θα φανούν σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα", είπε ο υπουργός.

    Ιδιαίτερη αναφορά στην προώθηση των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην ιαπωνική αγορά έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, επισημαίνοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Ενδιαφέρον υπάρχει για προϊόντα όπως ελαιόλαδο, μέλι, μαστίχα κλπ.

    Στον τομέα του τουρισμού όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστ.Λιάσκος, αποφασίστηκε η διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των φορέων και από τις δυο χώρες προκειμένου να διευρυνθεί η συνεργασία Ελλάδας- Ιαπωνίας με την επίλυση ζητημάτων που εκκρεμούν.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που προηγήθηκε με την ευκαιρία της "Ημέρας της Ελλάδας" στην ΕΧΡΟ 2005 ο κ.Αλογοσκούφης πέρασε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις και συγκριτικά πλεονεκτήματα να καταστεί το εφαλτήριο κάθε ιαπωνικής εταιρίας που έχει ως στόχο να δραστηριοποιηθεί στην αναπτυσσόμενη αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

    Η Ελλάδα έχει επενδύσει στην περιοχή περισσότερο από 8 δισ.ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια, είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Η κεντρική ιδέα του ελληνικού περιπτέρου βασίζεται στο τρίπτυχο "Φύση-Μέτρο-Ανθρωπος" και αναπτύσσεται στη βάση τεσσάρων στοιχείων της φύσης, που είναι η γη, το νερό, ο αέρας και η φωτιά. Κύριο σύμβολο της ελληνικής συμμετοχής που διοργανώθηκε μέσω του ΟΠΕ, είναι η Ελιά, σύμβολο της ελληνικής κληρονομιάς και παγκόσμιο σύμβολο ευημερίας και ειρήνης.

    Η ΕΧΡΟ 2005 διαρκεί έξι μήνες αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές εκδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας και εκτιμάται ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια.

    Συμμετέχουν 127 χώρες, με το περίπτερο της Ελλάδας να έχει μια από τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες.

    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την "Ημέρα της Ελλάδος", κάθε μέρα της έκθεσης είναι αφιερωμένη σε μια από τις χώρες που συμμετέχουν - δόθηκε παράσταση παραδοσιακής μουσικής από την μπάντα κρουστών "Κρόταλα", εναλλασσόμενη από παραδοσιακά τραγούδια και χώρες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και θεατρική παράσταση από το χοροθέατρο "ΡΟΕΣ".

    Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία σύγχρονων ελληνικών τραγουδιών από τους καλλιτέχνες Διον.Σαββόπουλο, Ελ.Αρβανιτάκη και Γιάννη Κότσιρα, ενώ θα προηγηθούν και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    [07] Κλωνοποίηση εμβρύων, με στόχο, τη θεραπεία ασθενειών.

    Βρετανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν με επιτυχία ανθρώπινα έμβρυα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη Βρετανία, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

    Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, στη βόρεια Βρετανία, πήρε ωάρια από έντεκα γυναίκες, αφαίρεσε το γενετικό υλικό και το αντικατέστησε με DNA από βλαστοκύτταρα. Τρία από τα κλωνοποιημένα έμβρυα αναπτύχθηκαν κανονικά στο εργαστήριο για τρεις ημέρες και ένα επέζησε για πέντε ημέρες.

    Στόχος των ερευνητών είναι να φτιάξουν κλωνοποιημένα έμβρυα από τα οποία θα μπορούν να αφαιρούν τα βλαστοκύτταρα και να τα χρησιμοποιούν για τη θεραπεία ασθενειών - πιστεύεται όμως ότι ο στόχος αυτός απέχει πολύ από το να πραγματοποιηθεί. Η θεραπευτική κλωνοποίηση επιτρέπεται στη Βρετανία ενώ η αναπαραγωγική κλωνοποίηση απαγορεύτηκε το 2001. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της ανθρώπινης κλωνοποίησης όμως το ψήφισμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό, γεγονός που σημαίνει ότι οι Βρετανοί επιστήμονες μπορούν να συνεχίσουν τις έρευνές τους.

    Πέρσι, Νοτιοκορεάτες επιστήμονες κλωνοποίησαν 30 ανθρώπινα έμβρυα. Όμως το γενετικό υλικό σε αυτήν την περίπτωση προερχόταν από κύτταρα γυναικών που συνδυάστηκαν με τα δικά τους ωάρια.

    [08] Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση απο το Γ.Παπανδρέου.

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης την οποία χαρακτήρισε "φαύλη", εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, το οποίο συνεδριάζει στο Παλαιό Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι πολίτες βιώνουν μια οδυνηρή έκπληξη με την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή η οποία υπονομεύει τη ζωή τους.

    Κάθε πολίτης -τόνισε- αναρωτιέται με τί ασχολείται επί 14 μήνες αυτή η κυβέρνηση και ποιές είναι οι προτεραιότητές της.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ έκανε προεκλογική της σημαία τη διαφάνεια και την ηθική, τώρα αποκαλύπτεται και χρησιμοποιεί τη διαφάνεια ως άλλοθι.

    Η κυβέρνηση πρόσθεσε, είναι βαρύτατα εκτεθειμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού, "ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση".

    Η πορεία αυτή της κυβέρνησης, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου μεγαλώνει την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. Εμείς, πρόσθεσε, πήραμε το μήνυμα του λαού και θα το κάνουμε πράξη.

    Θα είμαστε έτοιμοι - τόνισε - όταν μας καλέσει ο λαός και αυτό θα γίνει σύντομα.

    Δεν μπορούμε, υπογράμμισε, ο κ. Παπανδρέου να αφήσουμε τη χώρα στα χέρια της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, που οδηγεί τη χώρα στην οπισθοδρόμηση.

    [09] Με τον Τούρκο πρόεδρο θα συναντηθεί ο Κ.Παπούλιας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής στο περιθώριο του φόρουμ για τους "πολιτιστικούς διαδρόμους" που πραγματοποιείται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

    Ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ, τον πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και το γενικό διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοϊχίρο Ματσούρα.

    Η πολιτιστική συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να συμβάλουν στη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά κυρίως στην, μέσω του «πολιτιστικού τουρισμού», οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη και στη σταθερότητα στην περιοχή.

    Η αναγκαιότητα να προχωρήσει αυτός ο διάλογος και η συνεργασία επισημάνθηκε από τους Προέδρους της Δημοκρατίας των Βαλκανικών χωρών που μετέχουν στο Φόρουμ, που συγκαλείται σήμερα και αύριο στη Βάρνα, με την πρωτοβουλία της βουλγαρικής κυβερνήσεως και την ενεργό συμβολή της Ουνέσκο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Είναι προφανές πως αυτή η πολιτιστική, διαβαλκανική, συνεργασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω των γνωστών διεργασιών περί τα Δυτικά Βαλκάνια και δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (ο οποίος εκπροσωπεί, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, την Ελλάδα στις εργασίες του Φόρουμ) επεσήμανε πως «πρόθεσή μας είναι στα Βαλκάνια του 21ου αιώνα να επικρατήσει η λογική και η ειρηνική συγκατοίκηση και η κατανόηση προς το διαφορετικό, το αλλότριο,το γειτονικό».

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως στη Συνάντηση της Βάρνας αποτυπώνεται η βούληση των κρατών της Ν. Α. Ευρώπης για σύσφιγξη της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία των πολιτιστικών διαδρόμων, αλλά δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως «η ευρύτερη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης, με την πλούσια, θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, αποτέλεσε για αιώνες σταυροδρόμι των πολιτισμών και θρησκειών, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, καθιστώντας γόνιμο πεδίο ανταλλαγών, εμπειριών και αλληλεπιδράσεων, το οποίο δοκιμάσθηκε έντονα κατά τα τελευταία έτη, με την αναβίωση πολλαπλών συγκρούσεων και στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτικών κρίσεων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η υλοποίηση των πολιτιστικών διαδρόμων (οι οποίοι αποτελούν ένα σύστημα πολιτιστικών αξιών, που περιλαμβάνει μνημεία, ιστορικές εγκαταστάσεις, σχέσεις, ανταλλαγές, ιστορικούς δρόμους) «φαίνεται να αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής και την εδραίωση της πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσω του πολιτιστικού τουρισμού».

    Ο Κάρολος Παπούλιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα αποτελεί «την προμετωπίδα των Βαλκανίων στην Ευρώπη» και με τη στάση και την πολιτική που έχει χαράξει εδώ και δεκαετίες «συμβάλλει στην παράλληλη είσοδο όλων των βαλκανικών χωρών σε μιά Ευρώπη Δημοκρατίας, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεκτικότητας και του πολιτισμού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 May 2005 - 14:31:27 UTC