Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Ρώμη σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Ράϊς: Ηρθε η ώρα για μια νέα Μέση Ανατολή
  • [03] Δραστηριότητες των υποψηφίων

  • [01] Στη Ρώμη σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου

    Στη Ρώμη μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, όπου, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Λίβανο, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και τον υπουργό Εξωτερικών Μάσσιμο Ντ΄ Αλέμα.

    Ο κ.Παπανδρέου είναι πολύ πιθανόν να επισκεφθεί σύντομα τον Λίβανο, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, χθες, στην κοινή συνεδρίαση του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας και του αντίστοιχου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, χθες το βράδυ, αναχώρησε για το Λίβανο αποστολή με επικεφαλής τον βουλευτή και γιατρό Άρη Μουσιώνη, η οποία θα αξιολογήσει την κατάσταση σχετικά με τους όρους διαβίωσης των προσφύγων και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε, εξάλλου, τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Ασαντ και τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε εκ νέου ότι το ΠΑΣΟΚ και η Σοσιαλιστική Διεθνής έχουν ζητήσει από την αρχή άμεση κατάπαυση του πυρός και παρατήρησε ότι στην περιοχή σκοτώνονται παιδιά, γυναίκες, άμαχος πληθυσμός και γενικά καταστρέφονται οι υποδομές. Οι επιθέσεις στους αμάχους και στις υποδομές, πρόσθεσε, προκαλούν ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία είναι πολύ πέραν οποιουδήποτε δικαιώματος άμυνας. Τόνισε επίσης ότι η Διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει αποφασιστικά και άμεσα για την ειρήνη στην περιοχή και επανέλαβε την αντίθεση του ίδιου, του κόμματος του και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε ένα "νέο Ιράκ" και τάχθηκε και πάλι υπέρ του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

    Υπογράμμισε επίσης ότι προτίθεται να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη ειρηνικής λύσης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι όλα όσα συμβαίνουν στο Λίβανο μας αφορούν όλους, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στον κόσμο.

    Επίσης πρόσθεσε, ότι "θα συνεχίσουμε ώς ΠΑΣΟΚ να δίνουμε φωνή στη χώρα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη συνάντηση της Ρώμης θα υπάρξουν βήματα προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής λύσης.

  • ** Λόγω της επίσκεψής του στην ιταλική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου δεν θα προεδρεύσει στην συνεδρίαση των Συντονιστών, όπου θα συζητηθεί το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    [02] Ράϊς: Ηρθε η ώρα για μια νέα Μέση Ανατολή

    Ηρθε η ώρα για μια «νέα Μέση Ανατολή» δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις πριν τη συνάντησή της στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Από την πλευρά του ο Ολμέρτ τόνισε πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. «Δεν πολεμάμε την κυβέρνηση του Λιβάνου ή το λιβανικό λαό. Πολεμάμε εναντίον της Χεζμπολάχ», επισήμανε. «Ελπίζω η λιβανική κυβέρνηση να κρατήσει αποστάσεις από τη Χεζμπολάχ» είπε ακόμα ο Ολμέρτ που την χαρακτήρισε «άγρια τρομοκρατική οργάνωση».

    Αργότερα, η κ. Ράϊς αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Μετά τη χθεσινή της συνάντηση με την Ισραηλινή ομόλογό της κ. Τζίπι Λίβνι, η κ. Ράϊς δήλωσε ότι η παρούσα συγκυρία, αποτελεί «μία δύσκολη στιγμή για τους Ισραηλινούς, τους Λιβανέζους και τους Παλαιστινίους».

    Η Ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση στη Ναμπατίγε του νοτίου Λιβάνου με αποτέλεσμα να ξεκληριστεί μία επταμελής οικογένεια, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Ακαρπη η χθεσινή συνάντηση Ράις-Μπέρι

    Η χθεσινή συνάντηση της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις και του προέδρου του λιβανικού Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος ασκεί καθήκοντα μεσολαβητή με τη Χεζμπολάχ, ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία πως διατηρούνται οι «διαφορές» μεταξύ τους, τόνισε η λιβανική πλευρά.

    «Δεν υπήρξε συμφωνία, διότι η κα Ράις επέμεινε στην εφαρμογή ενός μηχανισμού συνολικής διευθέτησης πριν την εκεχειρία», τόνισε πηγή προσκείμενη στον Μπέρι.

    «Η Ράις έθεσε ως προαπαιτούμενο για μία εκεχειρία την υποχώρηση της Χεζμπολάχ ένθεν του ποταμού Λιτάνι (σε απόσταση 20 χλμ από τη μεθόριο με το Ισραήλ) και την ανάπτυξη μίας διεθνούς δύναμης σβ αυτήν τη ζώνη, γεγονός που θα διευκόλυνε, κατά τη γνώμη της, την επιστροφή των προσφύγων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Στο μεταξύ ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ προκάλεσε αίσθηση χθες, δηλώνοντας στο BBC πως το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προχωρήσει σε βομβαρδισμό του Λιβάνου, εάν το Ισραήλ συμμετείχε στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)κατήγγειλε χθές οτι το Ισραήλ χρησιμοποίησε βομβίδες θραυσμάτων εναντίον ενός λιβανικού χωριού την περασμένη εβδομάδα και κάλεσε το εβραϊκό κράτος να σταματήσει αμέσως τη χρήση παρόμοιων όπλων.

    Δημοσκόπηση στη Βρετανία που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίας Γκάρντιαν αναφέρει οτι το 61% των Βρετανών θεωρεί πως το Ισραήλ αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο στην απειλή της Χεζμπολάχ.

    Το 30% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, που πιστός στη σύμπλευσή του με την πολιτική της Ουάσιγκτον, αρνήθηκε κι εκείνος να καταδικάσει την επίθεση του Ισραήλ.

    [03] Δραστηριότητες των υποψηφίων

    Τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού του "Η Αθήνα πόλη της Ζωής μας" παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης. Χθες, ο υποψήφιος δήμαρχος του μεγάλου λιμανιού Παναγιώτης Φασούλας παρουσίασε τις βασικές αρχές του συνδυασμού του "Σημαία μας ο Πειραιάς".

    Ο κ. Φασούλας είπε ότι αυτό το ξεκίνημα είναι σημαντικό για τον Πειραιά και τόνισε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει. Υποστήριξε ότι ο Πειραιάς βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής. Ο Πειραιάς είναι εξαρτημένος, ανίσχυρος και ετερόφωτος είπε και πρόσθεσε ότι η αδυναμία προκαλεί φθορά και ηττοπάθεια.

    Ο Πειραιάς, τόνισε, έμεινε έξω από τα μεγάλα έργα, ήταν θεατής των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν κατόρθωσε να πάρει ούτε το ελάχιστο από τη μεγάλη αυτή διοργάνωση. Αντίθετα, συμπλήρωσε , του παίρνουν τα Ποσειδώνια, το πανεπιστήμιο. Σύντομα, υποσχέθηκε, αυτά θα ανήκουν στο παρελθόν, ο Πειραιάς θα διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, θα γίνει πόλη των νέων τεχνολογιών, πόλη των νέων.

    Ο κ. Φασούλας παρουσίασε 47 υποψηφίους του συνδυασμού του οι οποίοι είναι οι εξής: Τάκης Αβραμίδης, Αγγελόπουλος Παναγιώτης, Αναγνώστου Κατερίνα, Αντωνάτος Δημήτρης, Αξαρλής Γιώργος, Αρώνης Αντώνης, Βλασσοπούλου Θεωνίτσα, Βουγιουκλάκης Βασίλης, Βουράκης Βασίλης, Βρόντος Δημήτρης, Γαϊτανάρος Στέλιος, Γεωργιάδη - Λειβαδάρου Καλλισθένη, Γιούτσος Νίκος, Γκερλές Δημήτρης, Δάφνης Νίκος, Δήμτσας Κωστής, Δόκος Παναγιώτης, Ιατρόπουλος Τάκης, Καρύδη Σταυρούλα, Κιοσσές Ανδρέας, Κορακάκης Δημήτρης, Κούβαρης Λεωνίδας, Κουκυδάκη Μαρία, Κουτσολιάκου - Ματιάτου Ελένη, Λαμπράκης Γρηγόρης, Μακρυνός Γιώργος, Μαλτέζος Μιχάλης, Μαντζουράτος Δημήτρης, Μαστρόκαλος Βασίλης, Μουσελής Νίκος, Μπενέτος Γιάννης, Μπόκοτα Δάφνη, Ντεντιδάκης Μιχάλης, Λόιλας Αρης, Ρεσβάνης Κώστας, Σδρένιας Χρήστος, Σερεμέτη Μαρία, Σορώτος Κώστας, Σταμελάκη Αθηνά, Τετράδης Γιάννης, Φιλαδιτάκης Μπάμπης, Φιλιππάκος Δημήτρης, Χαμάκος Γιώργος, Χαρδαβέλας Κώστας και Χρυσοφάκης Μανώλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 July 2006 - 10:30:20 UTC