Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Εγκατάλειψη των Ολυμπιακών Έργων
  • [02] «Μερίδιο 80% του Δ΄ ΚΠΣ στην Περιφέρεια»

  • [01] Παπανδρέου: Εγκατάλειψη των Ολυμπιακών Έργων

    "Πριν από δυο χρόνια ένα κοριτσάκι έπαιρνε στα χέρια του τη σπίθα της Ολυμπιακής Φλόγας που συμβόλιζε το όραμα μιας νέας Ελλάδας δυνατής και δυναμικής. Σήμερα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή η φλόγα του οράματος αργοπεθαίνει, σβήνει", εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Αττικής στους δήμους των οποίων υπάρχουν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    "Αυτή η φλόγα είναι στα χέρια μιας κυβέρνησης, που οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, τα στελέχη μας, μου επιβεβαιώνουν την εικόνα που έχει και ο ελληνικός λαός: κυβέρνηση της εγκατάλειψης, της απαξίωσης, του κοινού μας πλούτου, των χαμένων ευκαιριών και της εμπορευματοποίησης αυτού του χώρου", είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για μηδαμινή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και για μηδαμινή συμμετοχή των πολιτών της Αττικής στο μέλλον του μεγάλου κεφαλαίου των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    "Αυτός ο χώρος είναι η απόδειξη ότι ο Ελληνας μπορεί, ότι η Ελλάδα μπορεί. Είναι η κυβέρνηση που δεν μπορεί. Εμείς παλεύουμε για το καλύτερο. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες μπορούν, ξέρουμε ότι μπορούμε καλύτερα και όλοι μαζί αυτό θα πετύχουμε", ανέφερε τέλος ο κ. Παπανδρέου.

    [02] «Μερίδιο 80% του Δ΄ ΚΠΣ στην Περιφέρεια»

    Μερίδιο 80% του Δ΄ ΚΠΣ θα έχει η Περιφέρεια, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Προκόπης Παυλόπουλος από τη Φλώρινα, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του με αφορμή τις εκδηλώσεις Πρέσπες 2006. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι το Δ΄ ΚΠΣ είναι μικρότερο σε σύγκριση με το Γ΄ ΚΠΣ «οι Περιφέρειες δεν έχουν να χάσουν τίποτα».

    «Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό να ρίξουμε το βάρος στην Περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και σημείωσε ότι το μέλλον του τόπου εξαρτάται από την πορεία της αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «το ποτάμι της οποίας δεν γυρίζει πίσω».

    Αναφερόμενος στην πορεία του ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας ο υπουργός είπε ότι την τελευταία τετραετία της κυβέρνησης Σημίτη η απορροφητικότητα ήταν μόλις 19% και είχαν ενταχθεί 287 έργα, ενώ με το έργο που έχει γίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια το ποσοστό απορρόφησης τριπλασιάστηκε και έφτασε το 57% και τα έργα ανήλθαν σε 614.

    Σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ επισήμανε ότι για πέντε χρόνια δίνει διπλάσιους πόρους απ΄ ότι έδινε το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) για 7 χρόνια (3,5 δις ευρώ έναντι 1,7 δις ευρώ), το οποίο χαρακτήρισε αναποτελεσματικό και αδιαφανές.

    Ειδικότερα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είπε ότι το πρόγραμμα ΕΠΤΑ έδινε για 7 χρόνια 69, 25 εκ. ευρώ, τη στιγμή που το ΘΗΣΕΑΣ για πέντε χρόνια τριπλασιάζει τους πόρους δίνοντας πάνω από 206, 6 εκ. ευρώ.

    Για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι τριπλασιάστηκαν την τελευταία διετία και από 110 εκ. ευρώ, που ήταν το 2004, ανήλθαν στα 335 εκ. ευρώ σήμερα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός είπε ότι δεν νοείται Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς δύο βαθμούς και πρόσθεσε ότι ο Β΄ βαθμός δεν είναι πολυτέλεια.

    Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα του Έθνους για το επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων, είπε πως η κυβέρνηση σέβεται και θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, ενώ επιφυλάχθηκε να μελετήσει την απόφαση προτού τοποθετηθεί.

    Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ένα νέο «Καποδίστρια», ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως όποιες συνενώσεις γίνουν θα είναι εκούσιες, με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. «Η κυβέρνηση είναι αντίθετη σε κάθε μορφή αναγκαστικών συνενώσεων», είπε και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για «Καποδίστρια 2» ή μείωση Νομαρχιών.

    Σε άλλη ερώτηση για τα όσα φέρεται να ειπώθηκαν στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι πάγια τακτική της κυβέρνησης είναι να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά και πως ό,τι άλλο λέγεται εντάσσεται στο πλαίσιο της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.

    Χθες ο κ. Παυλόπουλος εγκαινίασε το νέο δημαρχείο Πρεσπών που βρίσκεται στην τοποθεσία Λαιμός, και κατασκευάστηκε με χρήματα του ΕΠΤΑ και του ΘΗΣΕΑ σε μία τριετία (2003-2005) με συνολικό κόστος 480.000 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 August 2006 - 12:30:18 UTC