Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κυβέρνηση ασχολείται με το μέλλον του τόπου»
  • [02] ΣΥΝ: Στηρίζουμε το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο

  • [01] «Η κυβέρνηση ασχολείται με το μέλλον του τόπου»

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνεχίζοντας τις επαφές του με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ, συναντήθηκε σήμερα στο μεάγρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Στη συνάντηση με τον ΣΒΒΕ παρίστανται οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Μακεδονίας-Θράκης Γ.Καλατζής.

    Η κυβέρνηση ασχολείται με το μέλλον του τόπου και εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του παρελθόντος,υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης απαντώντας στη σκληρή κριτική που έχει ασκήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι υπάρχει αναγνώριση από τους φορείς για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της οικονομίας και πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι "'έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα". Αντιλαμβανόμαστε, είπε, ότι το ΠΑΣΟΚ επιλέγει αυτό το δρόμο για να λύσει τα προβλήματά του.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τη συνάντηση που σύμφωνα με δημοσιεύματα είχαν οι κ.κ. Λιάπης και Σουφλιάς για να διεκδικήσουν περισσότερα κονδύλια από το Δ' ΚΠΣ,ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι "ο σχεδιασμός του Δ' ΚΠΣ είναι συνολικός, όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν σημαντικό ρόλο και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση και το υπουργείο Οικονομίας έχει συντονιστικό ρόλο".

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας απαντώντας στις επικρίσεις του Γιώργου Παπανδρέου,σημείωσε πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "διάλεξε την εξαιρετικά εύκολη δουλειά να υβρίζει και μάλιστα με αγοραίο τρόπο. Το δύσκολο είναι να έχει πολιτική και να την κάνει έργο".

    Ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Καλαντζής υπογράμμισε πως την απάντηση στον κ. Γ. Παπανδρέου την έχει δώσει ο κ. Θ. Πάγκαλος και ανέφερε πως όλοι οι φορείς αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο της κυβέρνησης.

    Ο Δημ. Σιούφας μιλώντας για τη συνάντηση με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος, τόνισε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως συνεργάτες και συμβούλους τους κοινωνικούς εταίρους, γιατί "έχουμε κοινούς στόχους".

    Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνει η Βόρεια Ελλάδα κέντρο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρόσθεσε πως η πολιτική της αποσκοπεί στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν, με βάση το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας, προχωρήσει 8.500 δράσεις και έργα ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι προωθούνται ακόμη δυο μέτρα για την επιδότηση των επιτοκίων δανεισμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά 4%, αλλά και για τη στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας και άλλων συναφών κλάδων.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει προσδοκίες και απαιτήσεις από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη ολόκληρου του βορειοελλαδικού τόξου. Σημείωσε ότι, επιδιώκεται η ισόρροπη ανάπτυξη της βορείου Ελλάδος, να γίνει η Θεσσαλονίκη εκθεσιούπολη και να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις.

    Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ο πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά πως οι προτάσεις του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος δεν έχουν αγνοηθεί και ότι ορισμένα θέματα έχουν, ήδη, δρομολογηθεί και πρόσθεσε ότι ακόμη χρειάζεται χρόνος για να βγουν συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της πολιτικής.

    ΚΕΕ: Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

    Ο πρόεδρος της ΚΕΕ Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον κ.Καραμανλή, δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να πιάσουμε το 2007 το στόχο για την οικονομία. Πρόσθεσε ότι, η οικονομία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά όπως ανέφερε, δεν παύουν να υπάρχουν προβλήματα.

    Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο φορολογικό για το οποίο όπως είπε, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναθεώρηση και στις επενδύσεις, σημειώνοντας πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για τα ήδη επενδεδυμένα κεφάλαια, αλλά και για επενδύσεις από ιδιώτες και από την αλλοδαπή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του πρωθυπουργού, ο κ. Κασιμάτης είπε ότι ο κ. Καραμανλής είναι υπέρμαχος και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά πρόσθεσε, ο κ. Κασιμάτης ότι πρέπει να φτιαχτεί το κλίμα για να είναι ευνοϊκό το περιβάλλον για επενδύσεις με αλλαγές στο φορολογικό και το εργασιακό.

    Κληθείς να σχολιάσει τη φημολογία για απόσυρση της υποψηφιότητας Αγραπίδη και το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι "ο Γιώργος Κασιμάτης δεν είναι υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, είναι θεσμικός, επιμελητηριακός και θα παραμείνει, ποτέ δεν με προσέγγισαν επίσημα ή ανεπίσημα, επιτρέψτε μου να πω είναι ράδιο αρβύλα"

    Συνάντηση Καραμανλή-Κεφαλογιάννη

    Νωρίτερα, στις 9.00 το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης μετά τη συνάντηση που διήρκησε μία ώρα δήλωσε ότι αύριο θα υπογράψει σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στη Θεσσαλονίκη, για την κατασκευή της προβλήτας 6, η οποία, όπως είπε, λιμνάζει από τη δεκαετία του '90.

    Το έργο είναι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και όπως ανέφερε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ερωτηθείς για τον δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη απέδωσε τη φημολογία περί ενδεχόμενης απόσυρσης της υποψηφιότητάς του σε προπαγάνδα και προβοκάτσια.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είπε χαρακτηριστικά "φοβούμαι ότι ο Χρήστος Αγραπίδης είναι θύμα προπαγάνδας. Έχουν επενδύσει πολιτικά στον Πειραιά αλλά βλέπουν ότι ο Αγραπίδης μετά από δύο τετραετίες πηγαίνει καλά προσπαθούν με προβοκάτσιες να τον πλήξουν".

    [02] ΣΥΝ: Στηρίζουμε το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο

    Για "παθολογικά ζητήματα" που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στα Πανεπιστήμια, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια ο κ.Αλαβάνος δέχθηκε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

    Μετά τη συνάντηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου ο προέδρος του ΣΥΝ προέβη στης εξής δήλωση:

    «Θέλω να τονίσω ότι, πρώτον, ο ΣΥΝ στηρίζει το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Δεν στηρίζει ούτε το Νεοδημοκρατικό Πανεπιστήμιο, ούτε το Πασοκικό Πανεπιστήμιο.

    Δεύτερον. Η επίθεση στο Πανεπιστήμιο δεν γίνεται μόνο από τα έξω. Γίνεται και από τα μέσα, όπου οι πολιτικές των δύο κομμάτων έχουν δημιουργήσει μια αναερόβια κατάσταση, όπου έχουμε πάρα πολλά παθολογικά ζητήματα.

    Τρίτον. Το κίνημα αυτό, το πανεπιστημιακό, το φοιτητικό, το καθηγητικό, των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια θα μπορέσει να δικαιωθεί αν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα Πανεπιστήμια.

    Από τη συνάντηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους παρουσιάστηκαν πάρα πολλά προβλήματα. Να τονίσω τρία:

    - Δεν υπάρχει καμία διαφάνεια σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας των Πανεπιστημίων, η οποία σε μερικές περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλης αξίας.

    - Δεν υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τα ζητήματα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αλλά και πολλές φορές και των ειδικών λογαριασμών έρευνας.

    - Δεν υπάρχει διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια στο θέμα των προσλήψεων. Κι έχουμε πολλές φορές προσλήψεις «μαϊμού», προσλήψεις με ανύπαρκτα προσόντα αλλά και χρήση των λογαριασμών έρευνας για να εξυπηρετηθούν πελατειακές ή κομματικές σκοπιμότητες.

    Γι αυτά τα θέματα ο ΣΥΝ θα παρέμβει άμεσα στη Βουλή, ζητώντας και την σχετική κατάθεση εγγράφων από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 August 2006 - 12:30:23 UTC