Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υγεία
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Βιβλική καταστροφή

  • [01] Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υγεία

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλο το πλέγμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Υπουργείο του αυτό το μήνα. Στο επίκεντρο, πρόσθεσε, είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα καθώς και το νομοσχέδιο που ήδη επεξεργάστηκε η Νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε νέους κάτω των 18 ετών.

    Επίσης, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για όλα τα θέματα που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι οι πολίτες προσφεύγουν σε ιδιώτες, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι το γενικότερο νοικοκύρεμα που έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στο τέλος θα υπάρξει αποτέλεσμα. Τα εθνικά Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη παρά τα προβλήματά τους, που εστιάζονται κυρίως σε έλλειψη προσωπικού, κατά τα άλλα καλά κρατούν.

    Σε άλλη ερώτηση για την κόντρα Σουφλιά - Δήμα ο κ. Αβραμόπουλος απέφυγε να κάνει σχόλιο, ενώ σχετικά με το θέμα του ΟΤΕ είπε ότι οι χειρισμοί που κάνει η κυβέρνηση έχουν στόχο να υπηρετηθεί και το εθνικό συμφέρον ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί.

    "Υποχρέωση όλων η προώθηση της αναθεώρησης"

    "Έχουμε την υποχρέωση να προωθήσουμε άμεσα τις αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε να ανταποκριθούμε τόσο στις επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας μας, όσο και στις αυξημένες απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος που συνεχώς εξελίσσεται", τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    "Η στιγμή της αναθεώρησης είναι τώρα" σημείωσε και επετέθη στην ομιλία του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την πως υπονομεύει συνειδητά τις αναγκαίες αλλαγές, ένεκα της αδυναμίας της να υπερασπιστεί τις πολιτικές της επιλογές.

    «Το Σύνταγμα αναθέτει την ευθύνη της αναθεώρησης σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις. Δεν μπορεί, λοιπόν, αφενός να διακηρύσσεται ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση και αφετέρου να υπονομεύεται. Δεν μπορεί, από τη μια να προβάλλονται αβάσιμοι ισχυρισμοί για, δήθεν, «υποβάθμιση θεσμών» και, από την άλλη, να αναπτύσσονται μεθοδεύσεις, που υπονομεύουν κάθε προοδευτική αλλαγή» υπογράμμισε, πραγματοποιώντας και μια επισκόπηση της όλης στάσης του ΠΑΣΟΚ:

    «Εγκατέλειψαν μια στάση ευθύνης και αιχμαλωτίστηκαν στην αντίληψη, που βάζει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες πάνω από το συλλογικό και το εθνικό συμφέρον. Υποτάχθηκαν στη λογική της περιχαράκωσης, αποφάσισαν να δραπετεύσουν και ζήτησαν πρόωρες εκλογές. Ισχυρίστηκαν μάλιστα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης, ότι μετά τις εκλογές θα δρομολογούσαν μια νέα διαδικασία. Οι πολίτες απάντησαν στις εκλογές του Σεπτέμβρη» ανέφερε ο κος Καραμανλής.

    Ειδικά για το άρθρο 16, ο κος Καραμανλής παρατήρησε πως «η σύνθεση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από την πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι απόλυτα εφικτή - είμαστε τόσο κοντά που είναι αδιανόητο να μην βρούμε κοινά αποδεκτή ρύθμιση. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

    «Αν η αξιωματική αντιπολίτευση εννοεί έστω και ελάχιστα απβ όσα διακηρύσσει για την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, το νέο εκλογικό σύστημα, μπορεί να το αποδείξει. Εάν πιστεύει στις προτάσεις της, μπορεί να τις κάνει πραγματικότητα τώρα - όχι στο απώτερο μέλλον».

    «Η σημερινή Βουλή είναι Αναθεωρητική! Η σημερινή Βουλή υποχρεούται να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία της αναθεώρησης. Αυτή είναι η συνταγματική τάξη, αυτή είναι η απόφαση των πολιτών, αυτή είναι η υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Υποσχέσεις τάχα, για υποτιθέμενη εκκίνηση νέας διαδικασίας είναι μάταιες. Απατώνται εάν νομίζουν ότι μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη. Ακόμα κι αν υπήρχε θεσμικό περιθώριο, το έχουν ακυρώσει με την έως τώρα στάση τους, με την αφερεγγυότητά τους, με τα παιχνίδια τους σε βάρος των θεσμών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προωθούμενες αλλαγές, ξεκινώντας από την παιδεία: «Εμείς προτείνουμε - ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις - αναθεώρηση του άρθρου 16, που αντιμετωπίζει το δαιδαλώδες νομοθετικό καθεστώς και την ανασφάλεια που, εδώ και χρόνια, ταλανίζει χιλιάδες νέες και νέους, που γυρεύουν τη μόρφωση σε ξένα, δημόσια και ιδιωτικά, Πανεπιστήμια», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η αναθεώρηση: «παρέχει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κάτω από τον άμεσο και αυστηρό έλεγχο του Κράτους. Αποβλέπει στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες της, με διαρκή αξιολόγηση του έργου όλου του διδακτικού προσωπικού και όλων των φορέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παραπαιδείας, στον περιορισμό της φοιτητικής μετανάστευσης, στη μέγιστη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού μας».

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας: «την πρόταση για τη θεσμοθέτηση Συνταγματικού Δικαστηρίου, ώστε να επιτυγχάνεται, μέσα από την άμεση επίλυση ζητημάτων συνταγματικότητας, η απαραίτητη, τόσο για το Κράτος, όσο και για τους πολίτες, ασφάλεια Δικαίου», ενώ έκανε λόγο και για τον καίριας σημασίας στόχο (όπως τον χαρακτήρισε) της «ενίσχυση της ανεξαρτησίας των κομμάτων απέναντι σε κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα, αλλά και, γενικότερα, η ενδυνάμωση των θεσμών, που αφορούν στην εμπέδωση της διαφάνειας τόσο στο Δημόσιο Βίο, όσο και στο Δημόσιο Τομέα».

    Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός:

    - Προτείνουμε αναπροσαρμογή της συνταγματικής ρύθμισης για τα Μέσα Ενημέρωσης, έτσι ώστε να αποτρέπεται η αθέμιτη επιρροή των ιδιοκτητών τους στις αναθέσεις δημόσιων έργων και προμηθειών.

    - Προτείνουμε να προβλεφθεί ρητά ως βασική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός και να θεσπιστούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές πηγές.

    - Προτείνουμε να καθιερωθούν αποτελεσματικότεροι έλεγχοι σβ ό,τι αφορά το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, τις λειτουργικές δαπάνες των κομμάτων, καθώς και τις προεκλογικές δαπάνες υποψήφιων βουλευτών.

    - Προτείνουμε να θεσπιστούν διατάξεις, που διασφαλίζουν την «εσωκομματική δημοκρατία», καθώς και τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για ένα νέο "μοντέλο" διεξαγωγής των εκλογών. Ανταποκριθήκαμε, από την πρώτη στιγμή, στη σχετική πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την καλούμε να συμπράξει στις αναγκαίες συνταγματικές εγγυήσεις, ώστε, να προχωρήσουμε στο διάλογο για το περιεχόμενο ενός νέου εκλογικού συστήματος.

    Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    «Προτείνεται, ανάμεσα στβ άλλα, ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Πολιτείας να παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί πλέον τη ζωή και την υγεία όλων μας. Προτείνονται αποτελεσματικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική προστασία των δασών. Ιδίως, μάλιστα, ο προσδιορισμός του -αναγκαίου για τη σύνταξη Δασολογίου- συγκεκριμένου χρονικού σημείου, που να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τον έγκυρο χαρακτηρισμό δασών ή δασικών εκτάσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει οριστικά τέλος στις μακροχρόνιες και άγονες αντιπαραθέσεις, που ταλαιπωρούν πολίτες και Κράτος. Και αυτό δεν μπορεί να αργήσει άλλο. Η πρότασή μας να οριστεί ως χρονικό σημείο βάσης η 1/1/1961 αντιμετωπίζει, κατά την άποψή μας, ρεαλιστικά το πρόβλημα. Μπορεί, ωστόσο, να αποτελέσει σημείο περαιτέρω διαβούλευσης και σύγκλισης.

    Προτείνεται, επιπλέον, ρητή πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων στις περιπτώσεις που παραβιάζονται απαγορεύσεις και υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που κηρύσσονται αναδασωτέες.

    Προτείνεται, επίσης, η διατύπωση ρητής υποχρέωσης της Πολιτείας να μεριμνά για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Είναι θέσεις που συνιστούν χρέος προς την ακριτική Ελλάδα. Χρέος στην αποτελεσματική προστασία του δασικού μας πλούτου, των υδάτινων πόρων, του φυσικού περιβάλλοντος. Χρέος στην ίδια την πορεία του Τόπου».

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε:

    «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν οι αλλαγές για τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται

    - της θωράκισης του πολιτικού μας συστήματος,

    - της εμπέδωσης της διαφάνειας,

    - της ενίσχυσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,

    - της διασφάλισης περισσότερης κοινωνικής συνοχής».

    Η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να απόσχει της διαδικασίας - επιμονή που εκφράστηκε και με επιστολή του Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής - οδηγεί στην συμφωνία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τις προτάσεις για την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών, την ειδική μεταχείριση των νησιωτικών περιοχών και την παρακολούθηση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή (με δυνατότητα συνδιαμόρφωσης ακόμα και επιμέρους προβλέψεών του).

    Αποτέλεσμα της στάσης αυτής της Αριστεράς, είναι για τον Αλέκο Αλαβάνο (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Σπύρο Χαλβατζή (ΚΚΕ), η εισαγωγή στο Σύνταγμα θετικών διατάξεων, με το εκ παραλλήλου πάγωμα, της εισαγωγής των πλέον επίμαχων ρυθμίσεων (περιβάλλον, άρθρο 16, συνταγματικό δικαστήριο κλπ.) για πέντε χρόνια.

    Από την άλλη ωστόσο, ο ΛΑΟΣ, δια του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη και του εισηγητή του Αθ. Πλεύρη, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να ακυρώσει μόνη της το εγχείρημα και να ξεκινήσει εκ νέου την όλη διαδικασία, εκμεταλλευόμενη τη βούληση του ΛΑΟΣ να στηρίξει με την ψήφο του, τις μεγάλες, «πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

    «Θα πάτε σε αναθεώρηση 2-3 άρθρων και θα καθυστερήσετε τις μεταρρυθμίσεις 5 χρόνια, ή θα πάρετε μια γενναία απόφαση και θα πείτε, "αφού κάποιοι με κρατάνε, ξεκινάμε από την αρχή;β"» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, ο κος Πλεύρης.

    Κατά της επανεκκίνησης του αναθεωρητικού εγχειρήματος, τάχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, υπογραμμίζοντας πως η περίοδος της συζήτησης στην Ολομέλεια, είναι «εβδομάδα μεγάλης θλίψης για την κυβέρνηση και μεγάλης νίκης για τα κινήματα».

    «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια λαϊκή αναθεώρηση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν μια αναθεώρηση συναινετική, μπροστά στο Κοινοβούλιο που φρουρείτο από τα ΜΑΤ. Ζήσαμε συντακτικές συνελεύσεις - γιατί συντακτικές συνελεύσεις ήταν αυτές των νηπιαγωγών και των δασκάλων, των φοιτητών, των μαθητών μέσα στα λύκεια. Τέτοια λαϊκή συμμετοχή, δεν υπήρξε καν στην περίπτωση της αναθεώρησης του 1975, που έγινε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας».

    «Σήμερα είναι η ημέρα της μεγάλης ήττας της ΝΔ. Τώρα που θέλετε να περάσετε την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, έρχεται η ηχώ του πανεπιστημιακού κινήματος να σας πει ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και τις δημόσιες επιχειρήσεις» σημείωσε ο κος Αλαβάνος.

    Απούσης της Αλέκας Παπαρήγας, ο Αχιλλέας Κανταρτζής και ο Σπύρος Χαλβατζής, δήλωσαν πως το ΚΚΕ πρόκειται να υπερψηφίσει τρεις από τις προς αναθεώρηση προτάσεις, εφβ όσον υπάρξουν οι διατυπώσεις που επιθυμεί εκ μέρους της πλειοψηφίας. Οι εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος τόνισαν πως σε διεθνές επίπεδο, «τα συντάγματα κινούνται σε μία, όλο και πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Και καθώς εμποδίζουν, έστω και ελάχιστα τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επέμβουν και να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των υπό επέμβαση χωρών, ο ιμπεριαλισμός τσαλαπατεί τους θεσμούς αυτούς».

    Για το ΚΚΕ, διευκρίνισε ο Αχ. Κανταρτζής, σημασία έχει «να αφεθεί ανοιχτός ο δρόμος για τις όποιες επιλογές θελήσει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός τα επόμενα χρόνια - επιλογές που δεν μπορούν να υλοποιηθούν από κεντροδεξιές, ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις». Κατά τα άλλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ΚΚΕ στην αποτροπή της αναθεώρησης των διατάξεων για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, την προστασία του περιβάλλοντος και την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ΝΑΤΟϊκές επιλογές.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπερψηφίσει το κόμμα του την αναθεώρηση του άρθρου 16 και άλλες επίμαχες προτάσεις της πλειοψηφίας, όπως εκείνες που αφορούν τη δασοπροστασία, εφβ όσον υιοθετηθούν ορισμένες από τις προτάσεις του κόμματός του.

    «Κυβερνώμαστε από μια κακώς εννοούμενη αριστερά. Αυτό είναι το πρόβλημα» είχε σημειώσει ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης για να συμπληρώσει ο Γ. Καρατζαφέρης: «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξυπηρετούν πρωτίστως τους φτωχούς. Αν πάει στο ιδιωτικό ο γιος του πλουσίου, θα πάει στο δημόσιο, το παιδί του Περάματος. Το 15% των θέσεων των ιδιωτικών πανεπιστημίων να το κρατά το κράτος προκειμένου να το μοιράζει σε φτωχές και πολύτεκνες οικογένειες».

    Την εναντίωσή του εξέφρασε ο κος Καρατζαφέρης και οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ στην ιδέα της περαιτέρω εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε υπερεθνικά όργανα: «Περνάτε την ευρωσυνθήκη συνομωτικά. Γιατί ποιος είναι ο κυρίαρχος στον τόπο αυτό; Ο λαός δεν ψήφισε τον κο Μπαρόζο, ο οποίος και οι συν αυτώ, ευθύνεται για το 70% και πλέον, των νόμων που καθορίζουν τη ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το δημόσιο νοσοκομείο, ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση των ομολόγων ως σκάνδαλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα της καθημερινότητας, την οικονομία, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την Ντόϊτσε Τέλεκομ για τον ΟΤΕ.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, θέτει το θέμα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών από τον τραπεζικό δανεισμό.

    Ο κ. Παπανδρέου καλεί τον κ. Καραμανλή να υιοθετήσει τα μέτρα που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση. Συγκεκριμένα, ερωτά τον πρωθυπουργό τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες από περιπτώσεις παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς και παραπλανητικής διαφήμισης από την πλευρά των τραπεζών και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους πλειστηριασμούς, τους οποίους λυμαίνονται σήμερα ανεξέλεγκτα κυκλώματα.

    [03] Βιβλική καταστροφή

    Tεράστιες εκτάσεις στην νοτιοδυτική Μιανμάρ έχουν καλυφθεί από νερά μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς που στοίχισε την ζωή σε σχεδόν 22.500 ανθρώπους, ενώ άλλοι 41.000 άνθρωποι αγνοούνται.

    Οι ασθένειες, η πείνα και η δίψα αποτελούν απειλές για τους εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες του κυκλώνα Ναργκίς, προειδοποίησαν υπηρεσίες αρωγής, καλώντας ξανά το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να άρει τις πύλες και να επιτρέψει την απευθείας διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Στις εικόνες της Νasa φαίνεται ένα τμήμα της χώρας να έχει πλήρως πλημμυρίσει στο δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, η περιοχή με τις σημαντικότερες ορυζοκαλλιέργειες στη χώρα.

    Ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε την νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, την περιοχή του δέλτα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ρανγκούν, την παλιά πρωτεύουσα και την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη.

    Στις εικόνες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας φαίνεται η Ρανγκούν, που έχει πληθυσμό πάνω από έξι εκατομμύρια κατοίκους, και το ανατολικό τμήμα του δέλτα να έχουν καλυφθεί από νερό.

    Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ έδειξε εικόνες από τις πληγείσες περιοχές στο δέλτα όπου έχουν παρασυρθεί πλοία, σπίτια έχουν καταστραφεί και τεράστια δένδρα έχουν ξεριζωθεί. Στην πόλη Μπογκαλάι, στο κέντρο του δέλτα του Ιραουάντι, έχει καταστραφεί το 95% των σπιτιών. Στην πόλη αυτή, που έχει πληθυσμό περίπου 190.000 κατοίκους, έχασαν την ζωή τους 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με σημερινή δήλωση μέλους της κυβέρνησης.

    Στην Γενεύη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την πρόληψη των καταστροφών, σε ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικός συναγερμός που θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές όταν ο κυκλώνας έπληξε την ασιατική χώρα. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μπριγκίτε Λεόνι, εκπρόσωπος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για Πρόληψη των Καταστροφών (SIPC) ανέφερε ότι "το σύστημα προληπτικού συναγερμού δεν είχε τεθεί σε λειτουργία". "Τα συστήματα προληπτικού συναγερμού είναι πολύ σημαντικά και μπορεί να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές", πρόσθεσε.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση "Σώστε τα Παιδιά" εκτίμησε σήμερα ότι τα θύματα από τον φονικό κυκλώνα Ναργκίς, που έπληξε τις τέσσερις τελευταίες ημέρες την Μιανμάρ (Βιρμανία) μπορεί να φτάσουν και τις 50 χιλιάδες.

    Η οργάνωση "Σώστε τα Παιδιά" που ανακοίνωσε ότι διαθέτει 500 εργαζόμενους στην Μιανμάρ, έχει προσφέρει ήδη τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 30 χιλιάδες πολίτες των πέντε περιοχών της χώρας που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκίς.

    Διεθνής βοήθεια

    Διακόσιες χιλιάδες δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθούν από την ελληνική κυβέρνηση προς την κυβέρνηση της Μιανμάρ, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μπροστά σε αυτήν την απίστευτη ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία έγινε στη Μιανμάρ, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Αθήνα αναμένει την άδεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών για να αναχωρήσει αεροσκάφος με φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια. Ακόμη η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν έχει ανοίξει τα αεροδρόμια για να μπορούν να προσγειωθούν τα αεροσκάφη, αλλά μόλις συμβεί αυτό η Ελλάδα θα είναι παρούσα, τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο δήλωσε ότι τα τρία εκατομμύρια δολάρια προστίθενται στις 250 χιλιάδες δολάρια που δόθηκαν αμέσως για βοήθεια από την αμερικανική πρεσβεία της Μιανμάρ.

    "Ζητήσαμε από την κυβέρνηση της χώρας αυτής να επιτρέψει στους ειδικούς που συνοδεύουν τη διεθνή βοήθεια και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, να επισκέπτονται απρόσκοπτα τις ζώνες που επλήγησαν από τον κυκλώνα για να μοιράζουν εύκολα την βοήθεια στους πληγέντες", πρόσθεσε η κ. Περίνο.

    Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει στη Μιανμάρ μια πρώτη έκτακτη οικονομική βοήθεια ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τα θύματα του κυκλώνα. Ο εκπρόσωπος Κιν Γκανγκ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Χου Τζιντάο, ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεσί, απέστειλαν τηλεγραφήματα υποστήριξης προς τους βιρμανούς ηγέτες.

    Η Ταϊλάνδη και η Ινδία θα αποστείλουν επίσης έκτακτη βοήθεια προς την Μιανμάρ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ότι είναι δυνατό για την αποστολή μίας επείγουσας βοήθειας προς την Μιανμάρ". Βοήθεια προσφέρθηκε να αποστείλει και η Νέα Ζηλανδία αλλά υπό τη προυπόθεση ότι δεν θα προωθηθεί στους πληγέντες από την κυβέρνηση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να δώσει δύο εκατομμύρια ευρώ (3,1 εκατομμύρια δολάρια) ως έκτακτη βοήθεια για τα θύματα της καταστροφής αναφέροντας ότι οι πιο άμεσες ανάγκες είναι η στέγαση και το καθαρό πόσιμο νερό.

    "Απέναντι στην τραγωδία αυτή, θέλουμε να δείξουμε ότι οι αξίες της ΕΕ για αλληλεγγύη και ανθρωπιά μένουν σταθερές. Η ανθρωπιστική μας βοήθεια θα παρασχεθεί άμεσα και αδιακρίτως στα θύματα", είπε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Λουί Μισέλ.

    Η οικονομική βοήθεια θα φθάσει στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανώσεων όπως ο Ερυθρός Σταυρός, μη κυβερνητικών ευρωπαϊκών οργανώσεων και υπηρεσιών του ΟΗΕ, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση Τύπου.

    Ο Καναδάς προτίθεται να εκταμιεύσει 2 εκατ. δολάρια για τη συνδρομή των θυμάτων του κυκλώνα, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Μπεβόντα, προσθέτοντας πως το ποσό αυτό θα διατεθεί για να υποστηριχθεί το έργο διεθνών ανθρωπιστικώνοργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων στην περιοχή αυτή.

    Στο μεταξύ, ομάδες του ΟΗΕ άρχισαν να επιθεωρούν ορισμένες από τις περιοχές της Μιανμάρ που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκίς, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού η διανομή βοήθειας αποτελεί μια μεγάλη πρόκλήση για τα συνεργεία και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    "Εξαιτίας των πλημμυρών η διανομή βοήθειας στους πληγέντες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση", τόνισε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ από την Μπανγκόκ. "Προς το παρόν αυτό που επείγει είναι να βρουν καταφύγια οι άστεγοι να να διανεμηθεί νερό. Χωρίς πόσιμο νερό ο κίνδυνος επιδημιών είναι η βασική μας ανησυχία", υπογράμμισε.

    Όπως είπε ο Χόρσεϊ, η μεγάλη πρόκληση είναι να σταλεί βοήθεια και να φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, περιοχή με βάλτους και ορυζώνες που έχει πλημμυρίσει.

    Σήμερα, οι αρχές της Μιανμάρ έδωσαν το πράσινο φως σε ένα αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς να φτάσει στη χώρα, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Στο αεροπλάνο θα επιβαίνει και μια μικρή ομάδα ειδικών της OCHA, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    "Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει σήμερα από το Μπρίντεζι της Ιταλίας με 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και ορισμένους ειδικούς της OCHA", δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Ελίζαμπεθ Μπιρς. "Ελπίζουμε πως αυτό το άνοιγμα (των αρχών της Μιανμάρ) θα επιβεβαιωθεί", πρόσθεσε η ίδια.

    Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό το που θα προσγειωθεί το αεροσκάφος.

    Η ανθρωπιστική αυτή βοήθεια -σκηνές-κουβέρτες, ηλεκτρικές γεννήτριες, συσκευές καθαρισμού νερού και εντομοαπωθητικά- προέρχεται από τις αποθήκες του ΟΗΕ στο Μπρίντεζι, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

    Ας σημειωθεί ότι λόγω του πολύχρονου στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ ο ΟΗΕ δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που προτίθεται να στείλει επίσης ομάδες επιτόπου για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες του βιρμανικού Ερυθρού Σταυρού, εξακολουθεί επίσης να περιμένει να δοθούν στο προσωπικό της άδειες εισόδου στη Μιανμάρ.

    Αεροσκάφος που μεταφέρει κυρίως φάρμακα απογειώθηκε σήμερα από τη Σιγκαπούρη με προορισμό τη Μιανμάρ. Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στην Γιανγκόν (Ρανγκούν) μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

    Στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για βοήθεια στους πληγέντες, η Σιγκαπούρη στέλνει στη Μιανμάρ τη βοήθεια αυτή ύψους 200.000 δολαρίων σε φάρμακα, πόσιμο νερό, κουβέρτες και υπνόσακους.

    Οι αρχές της Μιανμάρ αποδέχτηκαν μόλις χθες Τρίτη, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, την παροχή διεθνούς βοήθειας υπό όρους: οι ειδικοί για την παροχή βοήθειας θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τις αρχές, δήλωσε ο Μαούνγκ Μαούνγκ Σούε, υπουργός Κοινωνικής Προστασίας.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, πίεσε τη χούντα της Μιανμάρ να αποδεχτεί τη διεθνή βοήθεια.

    "Πιέζω την κυβέρνηση της Μιανμάρ να επιτρέψει στις οργανώσεις αρωγής να φθάσουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη", αναφέρει ο Ζέλικ, σε ανακοίνωση του.

    "Εκφράζουμε την συμπάθεια μας στα χιλιάδες θύματα αυτής της φοβερής τραγωδίας", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 May 2008 - 10:30:23 UTC