Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το ΠΑΣΟΚ θα αντιστρέψει την αρνητική πορεία"
  • [02] Αλλαγή φρουράς στη Ρωσία
  • [03] Βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ

  • [01] «Το ΠΑΣΟΚ θα αντιστρέψει την αρνητική πορεία"

    Πολυμέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, με οξείς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για απάτη σε βάρος της χώρας στην υπόθεση του ΟΤΕ, για φόβο της κυβέρνησης να βρεθεί σε εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ υπαινίχθη συναλλαγές με εξοπλιστικά προγράμματα στην υπόθεση του βέτο στο Βουκουρέστι και της στήριξης που πέτυχε εκεί η Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μία αποφασιστική καμπή και σε λίγο θα ληφθούν πολύ σοβαρές θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αποφασιστικά την πορεία της χώρας.

    Καθήκον του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι να ανατρέψει την ανικανότητα της κυβέρνησης, καθώς και την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία που έχει δημιουργήσει στον ελληνικό λαό, σε μία περίοδο που επίκεινται ραγδαίες αλλαγές, τις οποίες δεν έχει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σ' αυτήν την περίοδο έχει εγκαταλείψει πολύ χρήσιμα εργαλεία, όπως το Ελσίνκι, οι υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων, τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η νέα ΚΑΠ και η συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

    Κάθε μέρα σημειώνονται και νέα αρνητικά ρεκόρ, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση της οικονομίας και επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός κατέρρευσε ήδη από το πρώτο τετράμηνο.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εκτός του ότι δανείζεται, κάνει και πλειστηριασμούς και ξεπουλάει τον ΟΤΕ, τα λιμάνια και άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου, ενώ χαρακτήρισε πολύ αρνητική τη διαχείριση της κυβέρνησης, η οποία, όπως ανέφερε, "μετά την απάτη της απογραφής φοβάται ότι μπορεί να βρεθεί και επίσημα στο εδώλιο του κατηγορουμένου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τα προηγούμενα με την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει δεκάδες προεδρικών διαταγμάτων για το ασφαλιστικό, "για να ασελγήσει στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με τρόπο χειρότερο από ότι εκείνο των ομολόγων".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για την επιτήρηση στην οποία βρίσκεται οιονεί η ελληνική οικονομία, στην οποία προστίθεται και η περιβαλλοντική επιτήρηση. Και αναφερόμενος στο νέο χωροταξικό σχέδιο, τόνισε ότι η αρχή είναι "τσιμέντο παντού" και επανερχόμαστε στο παρελθόν.

    Χαρακτήρισε καινοφανή την ιδέα του κ. Γ. Σουφλιά για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και πρόσθεσε ότι είναι η ώρα της δράσης για να αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο. Και συνέδεσε το συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρότυπο με την καλπάζουσα ακρίβεια και την καθήλωση των εισοδημάτων.

    Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι με τη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πράγματι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία νεκρή υπόθεση. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πρόθεσης να προχωρήσει σε ουσιαστικές και προοδευτικές αλλαγές.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλυσίδα θεσμικών εκτροπών και παραβιάσεων του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος, για υπονόμευση των θεσμών και χειραγώγηση κάθε εξουσίας, όπως η δικαιοσύνη. Αυτή είναι η ιστορία της δεξιάς, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου και αναφέρθηκε εμμέσως στη χθεσινή ομιλία του κ. Κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι κάποιοι επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία, αντί απλά να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο "τσουνάμι", όπως είπε, δικαστικών υποθέσεων, το οποίο προανήγγειλε ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης, τονίζοντας ότι είναι πρωτοφανές να αποφασίζει ο υπουργός ως να ήταν εισαγγελέας.

    Και απέδωσε την δήλωση σε σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, φροντίζει όταν θα περνούν τα αντιασφαλιστικά προεδρικά διατάγματα στα τηλεοπτικά παράθυρα να κυριαρχεί η σύγχυση, γύρω από τα σκάνδαλα τα οποία δημιούργησαν στελέχη της.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το "τσουνάμι" με το οποίο απειλεί ο κ. Χατζηγάκης και πρόσθεσε ότι σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά δεν εμπιστευόμαστε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην δικαιοσύνη.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτη την άρνηση της κυβέρνησης να φέρει τις υποθέσεις των σκανδάλων στη Βουλή και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία να παίξει παιχνίδια συγκάλυψης ή ενοχοποίησης. Δεν θα την αφήσουμε επίσης να αποπροσανατολίσει το δημόσιο διάλογο από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, δίπλα στον οποίο θα σταθούμε, είπε.

    Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου όταν μίλησε για τον ΟΤΕ, τον οποίο, όπως τόνισε, η κυβέρνηση με μια ολέθρια, όπως τη χαρακτήρισε, πράξη παραδίδει στο γερμανικό δημόσιο.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βγήκε στην παγκόσμια πιάτσα να πουλήσει τα πάντα. Η πολιτική αυτή, ανέφερε, δεν αρμόζει στην Ελλάδα, όπως και σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σκάνδαλο απιστίας σε βάρος της χώρας, που, όπως είπε, ξεκίνησε με την κατάργηση των ασφαλιστικών δικλείδων από τη Νέα Δημοκρατία, εννοώντας το νόμο με τον οποίο το δημόσιο διατηρούσε το 33% των μετοχών του ΟΤΕ και τον νόμο με τον οποίο κανένας ιδιώτης δεν μπορούσε να ασκήσει δικαιώματα πέραν του 5%.

    Ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις της Ντόιτσε Τέλεκομ η κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη διότι εξέθεσε τον ΟΤΕ στον κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς, καθώς αμέσως μετά την κατάργηση των ασφαλιστικών δικλείδων βρέθηκε κάποιος να αγοράζει μαζικά μετοχές, είπε.

    Δεν είμαστε κρατιστές, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, αλλά πρόσθεσε ότι είμαστε τόσο κρατιστές, όσο και οι Γερμανοί που μας εξαγοράζουν.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ΟΤΕ με την εξαγορά καθίσταται κρατικό γερμανικό όχημα για την επέκταση στα Βαλκάνια. Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που στερούμε από τον εαυτό μας και το χαρίζουμε στην γερμανική κυβέρνηση.

    Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν είναι αυτό που την ενδιαφέρει, καθώς είναι έρμαιο συγκεκριμένων συμφερόντων.

    Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα εξαντλήσει κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα, για να ανακτήσει το δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ. Δεν απειλούμε τους επίδοξους αγοραστές, όπως μας κατηγορεί ο κ. Καραμανλής, απλά τους ενημερώνουμε προκαταβολικά, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι αυτό που θα επιδιώξει να κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είναι να επαναφέρει τις ασφαλιστικές δικλείδες για τον Οργανισμό.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην καθαρή εθνική κόκκινη γραμμή, στηρίζει την διαδικασία εξεύρεσης λύσης αποκλειστικά μέσω του ΟΗΕ και ζήτησε να μην επιτραπεί σε κανέναν τρίτο παράγοντα να επιβάλει τους όρους του.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην υποστήριξη που έτυχε η ελληνική θέση στο Βουκουρέστι, την οποία στήριξη συνέδεσε με το πρόγραμμα των εξοπλισμών.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "ελπίζω η στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Βουκουρέστι να μην ήταν αποτέλεσμα υποσχέσεων για αμυντικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ από την ελληνική πλευρά, όπως διαφάνηκε χθες". Γιατί αν είναι έτσι, πρόσθεσε, "το θέμα του χειρισμού του ζητήματος των Σκοπίων από την κυβέρνηση παίρνει και άλλες διαστάσεις".

    Απέναντι μας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου,ολοκληρώνοντας την ομιλία του, έχουμε μια σκληρή δεξιά διακυβέρνηση και καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία αναξιοκρατία και κομματισμό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα Σώματα Ασφαλείας, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αντιστρέψει την αρνητική πορεία της χώρας, όταν κληθεί μετά τις επόμενες εκλογές να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο που έχει χαράξει.

    Στην αρχή της ομιλίας του, η οποία συνδέθηκε με την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το πρόσφατο ατύχημα που είχε, αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει υποβαθμίσει τη δημόσια υγεία και αυτό, πρόσθεσε, το έζησε ο ίδιος τις μέρες που χρειάστηκε να μείνει στο ΚΑΤ.

    Ο Γ. Παπανδρέου εξαίρεσε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, το οποίος, όπως τόνισε, καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψει τα κενά, που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, η οποία, όπως τόνισε, δείχνει έλλειψη ανθρωπιάς, τονίζοντας ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η ανθρωπιά.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου για ΟΤΕ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ, δήλωσε ότι δεν θα μακρύνει να ολοκληρωθεί η συζήτηση και πρόσθεσε ότι δεν έχει κάτι άλλο να πει.

    Κληθείς να απαντήσει σε όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περί ολέθριας πράξης για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε:

    "Και μόνο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και ο κ. Παπανδρέου έχει βγάλει ετυμηγορία - εντός πολλών εισαγωγικών η λέξη ετυμηγορία - αποδεικνύει ποιες είναι οι πραγματικές απόψεις και προθέσεις".

    Τόνισε ότι σαφής πρόθεση του ΠΑΣΟΚ, όπως σε όλα τα θέματα, είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις προς όφελος εσωκομματικών ισορροπιών, να δημιουργήσει κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τον επενδυτικό τομέα, για την οποία, αστάθεια και αβεβαιότητα, ευθύνεται ο κ.Παπανδρέου με δηλώσεις που έχει επαναλάβει τον τελευταίο καιρό, όχι μία και δύο φορές, ενώ το ίδιο έπραξαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    "Επαναλαμβάνεται η πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση το '90-'93 όταν έλεγε για μια χρυσή μετοχή στο όνομα του λαού στον ΟΤΕ και στη συνέχεια επωλήθη το 66% των μετοχών του ΟΤΕ επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε ιδιώτες. Αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων", επεσήμανε.

    Σε άλλη ερώτηση για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο της ΝΔ, ο Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι έχει πει.

    "Επαναλαμβάνει την κενή πολιτικού περιεχομένου φρασεολογία", είπε και ανέφερε ότι τον πρωθυπουργό παρακολουθούσαν και όχι τον κ. Παπανδρέου.

    "Φανταστείτε τί θα είχε γίνει αν παρακολουθούσαν τον ίδιο", σημείωσε και πρόσθεσε ότι μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει τα ομόλογα ως σκάνδαλο της ΝΔ.

    [02] Αλλαγή φρουράς στη Ρωσία

    Ορκίσθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο τρίτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, που ανέλαβε τα ηνία από τον μέντορά του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος περνά στην πρωθυπουργία.

    Ο Ντ.Μεντβέντεφ χαρακτήρισε κεντρική αποστολή του την "περαιτέρω ανάπτυξη των ελευθεριών των πολιτών" και μοναδική την ευκαιρία που δίνει στη Ρωσία η σταθερότητα των τελευταίων χρόνων ώστε να καταστεί "μια από τις καλύτερες χώρες του κόσμου, με τις πλέον υψηλές προδιαγραφές ζωής για τους πολίτες της και τη μεγαλύτερη δυνατή σε μέγεθος μεσαία τάξη". Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με πλήρη απόδοση δυνάμεων για την επίτευξη των στόχων αυτών και ευχαρίστησε τον Β.Πούτιν για τη συνεχή υποστήριξή του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνεχιστεί και στο εξής.

    Κατά την έναρξη της πανηγυρικής τελετής ορκωμοσίας ο απερχόμενος πρόεδρος Β.Πούτιν κάλεσε τους πολίτες της χώρας να συνεχίσουν "την πορεία ανάπτυξης της χώρας που δικαιώθηκε", αναγνώρισε ότι στην πορεία αυτή υπήρξαν και λάθη και καθυστερήσεις, στο όνομα, όμως, της υλοποίησης μια "δίκαιης υπόθεσης".

    Ο Β.Πούτιν ευχαρίστησε τους πολίτες της Ρωσίας για "την πίστη, την κατανόηση και την υποστήριξή" τους, εκτίμησε ότι ο ίδιος "δεν παραβίασε την υπόσχεση που είχε δώσει με τον όρκο του" και ζήτησε να στηριχθεί ο νέος πρόεδρος στο έργο του.

    Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Πατριάρχης Αλέξιος, οι πρόεδροι των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής Σ.Μιρόνοφ και Μπ.Γκριζλόφ, καθώς και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος κάλεσε τον Ντ.Μεντβέντεφ να ορκιστεί στο Σύνταγμα και του παρέδωσε το σύμβολο της προεδρικής εξουσίας, τον σταυρό-περιδέραιο με τους 17 κρίκους.

    Μια από τις πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου αναμένεται ότι θα είναι η εισήγηση προς την Κρατική Δούμα να εκλέξει αύριο κιόλας τον Β.Πούτιν πρωθυπουργό της χώρας. Εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα Πούτιν θα υπερψηφιστεί από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα, που κατέχει 57 από τις 450 έδρες της Κάτω Βουλής.

    Οι Πούτιν και Μεντβέντεφ, ενισχύοντας την εικόνα του "διδύμου της επιτυχίας", που συνεργάζεται στενά, θα πραγματοποιήσουν την πρώτη κοινή δημόσια εμφάνισή τους την Παρασκευή 9 Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία, κατά τη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της 63ης επετείου της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία για πρώτη φορά από το 1990 θα συμμετάσχουν βαριά τεθωρακισμένα και σχηματισμοί με πυραυλικά συστήματα.

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Ζούμπκοφ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του, ένα καθαρά τεχνικό μέτρο μετά την ορκωμοσία του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ώστε να παραχωρήσει τη θέση του αρχηγού της κυβέρνησης στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη θέση του πρωθυπουργού πρέπει να εγκριθεί σήμερα από το κοινοβούλιο.

    Σύμφωνα με το σύνταγμα, λίγο μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους.

    Όπως έγινε γνωστό το πρώτο διεθνές ταξίδι του Ντ.Μεντβέντεφ θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν, μία από τις πλησιέστερες στη Ρωσία πρώην σοβιετική Δημοκρατία και κατόπιν στην Κίνα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Γερμανία και συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ.

    Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απέχει από το στυλ του προκατόχου του. Είναι πιο μοντέρνος πιο συμπαθητικός- αλλά παραμένει γνήσιο προϊόν του συστήματος Πούτιν.

    Στα 42 του χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου εξαιτίας της βούλησης του μέντορά του, του Βλαντιμίρ Πούτιν , κατά 13 χρόνια μεγαλύτερού του, που θα γίνει ο πρωθυπουργός του, σύμφωνα με ένα σενάριο που δεν έχει προηγούμενο στη Ρωσία.

    Πρώην νομικός με μονότονο λόγο, ο μικρόσωμος Μεντβέντεφ προσπαθεί να προβληθεί υιοθετώντας τον τόνο της ομιλίας του Πούτιν.

    Αν και κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας έσπευσε να δηλώσει ότι προτεραιότητά του θα είναι η ανάπτυξη των ατομικών και των οικονομικών ελευθεριών, απαντώντας στις προσδοκίες πολλών, οι απόψεις του για τη δημοκρατία και την εξωτερική πολιτική παραμένουν αίνιγμα.

    "Είναι πολύ έξυπνος. Ανήκει σε άλλη γενιά", έλεγε τον περασμένο Δεκέμβριο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, υπενθυμίζοντας ότι έχει χρηματίσει διευθυντής της Gazprom, του ενεργειακού όπλου του Κρεμλίνου.

    "Εχει όλες τις πιθανότητες να γίνει ένας αυθεντικός πρόεδρος, εάν έχει μια πολιτική βούληση. Εχει όμως πραγματικά; Θα φανεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του", λέει ο Μπορίς Νεμτσόφ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπορίς Γέλτσιν, που έχει περάσει στην φιλελεύθερη αντιπολίτευση. Αντίθετα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν , "δεν προέρχεται από την KGB. Αυτό δημιουργεί ελπίδες", προσθέτει. Είναι επίσης ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας που δεν έχει κάνει καριέρα επί Σοβιετικής Ενωσης.

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ καλλιεργεί την εικόνα ενός κανονικού και σύγχρονου ανθρώπου: χρησιμοποιεί το Ιντερνετ , φοράει μπλουτζίν σε ανεπίσημες εμφανίσεις και διάγει υγιεινή ζωή κολυμπώντας κάθε μέρα και δηλώνοντας ότι τρελαίνεται για σούσι.

    Ωστόσο, όταν αναφέρεται στη σύζυγό του Σβετλάνα, δείχνει μια προσκόλληση στις παραδοσιακές αξίες: ως κανονικός άνθρωπος της ζήτησε "να μείνει στο σπίτι" μετά τη γέννηση του γιου τους, δήλωσε σε συνέντευξή του.

    Τελευταία η εφημερίδα Komsomolskaia Pravda δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών του Μεντβέντεφ να βγαίνει με τη σύζυγό του από το σινεμά, να παρακολουθεί αγώνα ποδοσφαίρου με τον γιο του Ιλια , 12 ετών, να ψαρεύει στη Σιβηρία, προβάλλοντας μια εικόνα αντίθετη με εκείνη του αρρενωπού Πούτιν που πετάει στο ταπέτο τους αντιπάλους του σε έναν αγώνα τζούντο, που σκαρφαλώνει στο κόκπιτ καταδιωκτικού αεροσκάφους, που ποζάρει γυμνός από τη μέση και πάνω ψαρεύοντας.

    Γεννημένος στις 14 Σεπτεμβρίου 1965 στο Λένινγκραντ σε οικογένεια δασκάλων, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ μεγάλωσε σε λαϊκή συνοικία της παλιάς αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του και εντάχθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του δήμου, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε κάποιος Βλαντιμίρ Πούτιν (1990-1995).

    Εκτοτε η καριέρα του παρέμεινε συνδεδεμένη με τον Πούτιν, ο οποίος τον "ανέβασε" στη Μόσχα το 1999. Οταν ο Πούτιν εξελέγη πρόεδρος τον Μάρτιο 2000, ο Μεντβέντεφ διορίστηκε αναπληρωτή διευθυντής και στη συνέχεια διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών της προεδρίας.

    Τον Νοέμβριο 2005 έγινε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συνεχίζοντας την αναρρίχησή του υπό την αιγίδα του μέντορά του, τον οποίο και συνόδευσε εκών άκων σε όλες τις παρεκτροπές του, από τον περιορισμό των ελευθεριών του τύπου μέχρι τον στραγγαλισμό της αντιπολίτευσης.

    Ωστόσο ύψωσε τη φωνή του στις 2 Νοεμβρίου 2003 εκφράζοντας την ανησυχία του για τις "οικονομικές συνέπειες" της σύλληψης του προέδρου του πετρελαϊκού ομίλου Ioukos Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών σε μια υπόθεση που θεωρήθηκε μάλλον πολιτικής φύσεως.

    Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου θεωρούν ότι ακόμη και η αλλαγή στο ύφος του προέδρου μπορεί να αποδειχτεί σημαντική. Εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον, ο Μεντβέντεφ δεν είναι ο σκληρός και αδιάλλακτος ηγέτης που δίνει εντολές και δεν δέχεται κουβέντα, αλλά κάποιος που, αν μη τι άλλο, διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας.

    [03] Βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ

    Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και μια έκταση περίπου 5.000 τετρ.χλμ στο Δέλτα του Ιραγουάντι είναι καλυμμένη από νερά μετά το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα στη Μιανμάρ, που στοίχισε την ζωή σε σχεδόν 22.500 ανθρώπους, δήλωσε εκπρόσωπος υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.

    Αλλοι 41.000 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ οι ασθένειες, η πείνα και η δίψα αποτελούν απειλές για τους εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες του κυκλώνα Ναργκίς, προειδοποίησαν υπηρεσίες αρωγής.

    Σε εικόνες της Νasa φαίνεται ένα τμήμα της χώρας να έχει πλήρως πλημμυρίσει στο δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, η περιοχή με τις σημαντικότερες ορυζοκαλλιέργειες στη χώρα.

    Ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε την νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, την περιοχή του δέλτα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ρανγκούν, την παλιά πρωτεύουσα και την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας.

    Στις εικόνες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας φαίνεται η Ρανγκούν, που έχει πληθυσμό πάνω από έξι εκατομμύρια κατοίκους, και το ανατολικό τμήμα του δέλτα να έχουν καλυφθεί από νερό.

    Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ έδειξε εικόνες από τις πληγείσες περιοχές στο δέλτα όπου έχουν παρασυρθεί πλοία, σπίτια έχουν καταστραφεί και τεράστια δένδρα έχουν ξεριζωθεί. Στην πόλη Μπογκαλάι, στο κέντρο του δέλτα του Ιραουάντι, έχει καταστραφεί το 95% των σπιτιών. Στην πόλη αυτή, που έχει πληθυσμό περίπου 190.000 κατοίκους, έχασαν την ζωή τους 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δήλωση μέλους της κυβέρνησης.

    Στην Γενεύη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την πρόληψη των καταστροφών, σε ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικός συναγερμός που θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές όταν ο κυκλώνας έπληξε την ασιατική χώρα. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μπριγκίτε Λεόνι, εκπρόσωπος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για Πρόληψη των Καταστροφών (SIPC) ανέφερε ότι "το σύστημα προληπτικού συναγερμού δεν είχε τεθεί σε λειτουργία". "Τα συστήματα προληπτικού συναγερμού είναι πολύ σημαντικά και μπορεί να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές", πρόσθεσε.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση "Σώστε τα Παιδιά" εκτίμησε ότι τα θύματα από τον φονικό κυκλώνα Ναργκίς, που έπληξε τις τέσσερις τελευταίες ημέρες την Μιανμάρ (Βιρμανία) μπορεί να φτάσουν και τις 50 χιλιάδες.

    Η οργάνωση "Σώστε τα Παιδιά" που ανακοίνωσε ότι διαθέτει 500 εργαζόμενους στην Μιανμάρ, έχει προσφέρει ήδη τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 30 χιλιάδες πολίτες των πέντε περιοχών της χώρας που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκίς.

    Διεθνής βοήθεια

    Διακόσιες χιλιάδες δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθούν από την ελληνική κυβέρνηση προς την κυβέρνηση της Μιανμάρ, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μπροστά σε αυτήν την απίστευτη ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία έγινε στη Μιανμάρ, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Αθήνα αναμένει την άδεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών για να αναχωρήσει αεροσκάφος με φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια. Ακόμη η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν έχει ανοίξει τα αεροδρόμια για να μπορούν να προσγειωθούν τα αεροσκάφη, αλλά μόλις συμβεί αυτό η Ελλάδα θα είναι παρούσα, τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο δήλωσε ότι τα τρία εκατομμύρια δολάρια προστίθενται στις 250 χιλιάδες δολάρια που δόθηκαν αμέσως για βοήθεια από την αμερικανική πρεσβεία της Μιανμάρ.

    "Ζητήσαμε από την κυβέρνηση της χώρας αυτής να επιτρέψει στους ειδικούς που συνοδεύουν τη διεθνή βοήθεια και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, να επισκέπτονται απρόσκοπτα τις ζώνες που επλήγησαν από τον κυκλώνα για να μοιράζουν εύκολα την βοήθεια στους πληγέντες", πρόσθεσε η κ. Περίνο.

    Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει στη Μιανμάρ μια πρώτη έκτακτη οικονομική βοήθεια ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τα θύματα του κυκλώνα. Ο εκπρόσωπος Κιν Γκανγκ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Χου Τζιντάο, ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεσί, απέστειλαν τηλεγραφήματα υποστήριξης προς τους βιρμανούς ηγέτες.

    Η Ταϊλάνδη και η Ινδία θα αποστείλουν επίσης έκτακτη βοήθεια προς την Μιανμάρ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ότι είναι δυνατό για την αποστολή μίας επείγουσας βοήθειας προς την Μιανμάρ". Βοήθεια προσφέρθηκε να αποστείλει και η Νέα Ζηλανδία αλλά υπό τη προυπόθεση ότι δεν θα προωθηθεί στους πληγέντες από την κυβέρνηση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να δώσει δύο εκατομμύρια ευρώ (3,1 εκατομμύρια δολάρια) ως έκτακτη βοήθεια για τα θύματα της καταστροφής αναφέροντας ότι οι πιο άμεσες ανάγκες είναι η στέγαση και το καθαρό πόσιμο νερό.

    "Απέναντι στην τραγωδία αυτή, θέλουμε να δείξουμε ότι οι αξίες της ΕΕ για αλληλεγγύη και ανθρωπιά μένουν σταθερές. Η ανθρωπιστική μας βοήθεια θα παρασχεθεί άμεσα και αδιακρίτως στα θύματα", είπε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Λουί Μισέλ.

    Η οικονομική βοήθεια θα φθάσει στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανώσεων όπως ο Ερυθρός Σταυρός, μη κυβερνητικών ευρωπαϊκών οργανώσεων και υπηρεσιών του ΟΗΕ, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση Τύπου.

    Ο Καναδάς προτίθεται να εκταμιεύσει 2 εκατ. δολάρια για τη συνδρομή των θυμάτων του κυκλώνα, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Μπεβόντα, προσθέτοντας πως το ποσό αυτό θα διατεθεί για να υποστηριχθεί το έργο διεθνών ανθρωπιστικώνοργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων στην περιοχή αυτή.

    Συνολικά μέχρι στιγμής διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 28 εκατ. δολαρίων προς την Μιανμάρ.

    Στο μεταξύ, ομάδες του ΟΗΕ άρχισαν να επιθεωρούν ορισμένες από τις περιοχές της Μιανμάρ που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκίς, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού η διανομή βοήθειας αποτελεί μια μεγάλη πρόκλήση για τα συνεργεία και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    "Εξαιτίας των πλημμυρών η διανομή βοήθειας στους πληγέντες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση", τόνισε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ από την Μπανγκόκ. "Προς το παρόν αυτό που επείγει είναι να βρουν καταφύγια οι άστεγοι να να διανεμηθεί νερό. Χωρίς πόσιμο νερό ο κίνδυνος επιδημιών είναι η βασική μας ανησυχία", υπογράμμισε.

    Όπως είπε ο Χόρσεϊ, η μεγάλη πρόκληση είναι να σταλεί βοήθεια και να φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, περιοχή με βάλτους και ορυζώνες που έχει πλημμυρίσει.

    Σήμερα, οι αρχές της Μιανμάρ έδωσαν το πράσινο φως σε ένα αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς να φτάσει στη χώρα, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Στο αεροπλάνο θα επιβαίνει και μια μικρή ομάδα ειδικών της OCHA, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    "Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει σήμερα από το Μπρίντεζι της Ιταλίας με 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και ορισμένους ειδικούς της OCHA", δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Ελίζαμπεθ Μπιρς. "Ελπίζουμε πως αυτό το άνοιγμα (των αρχών της Μιανμάρ) θα επιβεβαιωθεί", πρόσθεσε η ίδια.

    Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό το που θα προσγειωθεί το αεροσκάφος.

    Η ανθρωπιστική αυτή βοήθεια -σκηνές-κουβέρτες, ηλεκτρικές γεννήτριες, συσκευές καθαρισμού νερού και εντομοαπωθητικά- προέρχεται από τις αποθήκες του ΟΗΕ στο Μπρίντεζι, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

    Ας σημειωθεί ότι λόγω του πολύχρονου στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ ο ΟΗΕ δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που προτίθεται να στείλει επίσης ομάδες επιτόπου για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες του βιρμανικού Ερυθρού Σταυρού, εξακολουθεί επίσης να περιμένει να δοθούν στο προσωπικό της άδειες εισόδου στη Μιανμάρ.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε επείγουσα έκκληση για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ, ζητώντας περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

    Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ζητάει 6,29 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,86 εκατομμύρια ευρώ) για παροχή βοήθειας στους πληγέντες και πιο συγκεκριμένα για την αγορά σκηνών, πόσιμου νερού, εντομοαπωθητικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

    "Αυτή είναι μια πρώτη έκκληση για οικονομική βοήθεια, αφού όπως φαίνεται οι ανάγκες θα αυξηθούν", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Αεροσκάφος που μεταφέρει κυρίως φάρμακα απογειώθηκε σήμερα από τη Σιγκαπούρη με προορισμό τη Μιανμάρ. Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στην Γιανγκόν (Ρανγκούν) μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

    Στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για βοήθεια στους πληγέντες, η Σιγκαπούρη στέλνει στη Μιανμάρ τη βοήθεια αυτή ύψους 200.000 δολαρίων σε φάρμακα, πόσιμο νερό, κουβέρτες και υπνόσακους.

    Οι αρχές της Μιανμάρ αποδέχτηκαν μόλις χθες Τρίτη, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, την παροχή διεθνούς βοήθειας υπό όρους: οι ειδικοί για την παροχή βοήθειας θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τις αρχές, δήλωσε ο Μαούνγκ Μαούνγκ Σούε, υπουργός Κοινωνικής Προστασίας.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, πίεσε τη χούντα της Μιανμάρ να αποδεχτεί τη διεθνή βοήθεια.

    "Πιέζω την κυβέρνηση της Μιανμάρ να επιτρέψει στις οργανώσεις αρωγής να φθάσουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη", αναφέρει ο Ζέλικ, σε ανακοίνωση του.

    "Εκφράζουμε την συμπάθεια μας στα χιλιάδες θύματα αυτής της φοβερής τραγωδίας", πρόσθεσε.

    Απέλαση δημοσιογράφου

    Η χούντα της Μιανμάρ, η οποία απηύθυνε έκκληση να της παρασχεθεί διεθνής βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του κυκλώνα Ναργκίς, απαγορεύει στους ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα και προχώρησε στην απέλαση ενός απεσταλμένου του BBC, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ασία Άντριου Γουίλιαμ Χάρντινγκ, ο οποίος επιχείρησε να εισέλθει στη χώρα την 5η Μαΐου, εμποδίστηκε από τις αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο της Γιανγκόν κι εστάλη στην Ταϊλάνδη, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο MRTV.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 May 2008 - 12:30:31 UTC