Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Εσωτερικών
  • [02] Συνέντευξη Αλ.Παπαρήγα
  • [03] Συνάντηση Τσίπρα με ΟΤΟΕ
  • [04] Αύξηση της άδειας μητρότητας

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Εσωτερικών

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ.Πρ.Παυλόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός στις 10 το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ, θα μιλήσει σε εκδήλωση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στο Ζάππειο.

    Για όλο το πλέγμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας αυτό το μήνα ενημέρωσε τον κ.Κ.Καραμανλής ο κ. Δ.Αβραμόπουλος σε συνάντηση που είχαν χθες.

    Στο επίκεντρο, τόνισε ο υπουργός Υγείας, είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα καθώς και το νομοσχέδιο που ήδη επεξεργάστηκε η Νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε νέους κάτω των 18 ετών.

    Επίσης, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για όλα τα θέματα που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι οι πολίτες προσφεύγουν σε ιδιώτες, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι το γενικότερο νοικοκύρεμα που έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στο τέλος θα υπάρξει αποτέλεσμα. Τα εθνικά Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη παρά τα προβλήματά τους, που εστιάζονται κυρίως σε έλλειψη προσωπικού, κατά τα άλλα καλά κρατούν.

    Σε άλλη ερώτηση για την κόντρα Σουφλιά - Δήμα ο κ. Αβραμόπουλος απέφυγε να κάνει σχόλιο, ενώ σχετικά με το θέμα του ΟΤΕ είπε ότι οι χειρισμοί που κάνει η κυβέρνηση έχουν στόχο να υπηρετηθεί και το εθνικό συμφέρον ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί.

    [02] Συνέντευξη Αλ.Παπαρήγα

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα με θέμα την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα και την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεις και δράσεων για το εορτασμό των 90 χρόνων του ΚΚΕ.

    Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα στη Λάρισα

    Αναλάβαμε με συναίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης να ανοίξουμε ακόμα πιο πλατειά, ακόμα πιο συγκεκριμένα και τολμηρά την πολιτική μας πρόταση καθημερινού αγώνα, συμμαχίας και εξουσίας, τόνισε η κ.Αλέκα Παπαρήγα σε συγκέντρωση στη Λάρισα.

    Η πρόταση μας εξειδικεύεται στα πολλαπλά προβλήματα που φορτώνει την γυναίκα η φυλετική ανισότητα. Στην νεολαία που βιώνει τα ταξικά πλήγματα που ζει η πλειοψηφία του λαού. Εξειδικεύεται ακόμα κατά κλάδο και προϊόν, τομέα οικονομίας, κατά περιφέρεια και νομό, παίρνει υπόψη τα ειδικά προβλήματα της κάθε περιοχής.

    Γνωρίζουμε καλά ότι σε μια πολιτική συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενώ η κάθε πλευρά διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να διατηρεί τις αυτοτελείς της απόψεις. Όλα μπροστά στο λαό που θα ξέρει σε κάθε περίπτωση τι ενώνει, τι διαφοροποιεί, ανέφερε η γγ του ΚΚΕ.

    Χρειάζεται ανασύνταξη, ανασυγκρότηση, αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται συνεπής αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη που συγκρούεται όχι με ένα όμιλο, αλλά συνολικά με την πολιτική των μονοπωλίων και με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις. Βασικό κριτήριο ανάμεσα στα άλλα είναι η στάση απέναντι στην στρατηγική της ΕΕ, στην στρατηγική του ιμπεριαλισμού, απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες. Είναι καθοριστικές οι οικονομικοπολιτικές δεσμεύσεις, υπογράμμισε η κ.Αλ.Παπαρήγα.

    Απέναντι μας στέκει ένας ισχυρός και έμπειρος πολιτικός αντίπαλος, η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, δύο κόμματα που έχουν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους, το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής , που ξέρουν να χρησιμοποιούν και το καρώτο και το μαστίγιο, το ψέμα και τον αποπροσανατολισμό. Με τον καυγά τους χρόνια τώρα προσπάθησαν να χωρίσουν το λαό σε οπαδούς της γαλάζιας και της πράσινης πολιτικής, ενώ οι διαφορές τους είναι βασικά μια, ποιος από τους δύο θα είναι το κυβερνητικό πηδάλιο.

    Απέναντι στο λαό, ειδικά μετά την συνθήκη του Μάαστριχ και την εξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ, στέκει ολόκληρο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, η ευρωπαϊκή αστική τάξη, τα όργανα της κοινότητας. Απέναντι μας όπως απέναντι σε όλους τους λαούς της γης είναι ο ιμπεριαλισμός , οι ανταγωνισμοί για το ποια δύναμη ή πιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα κρατάει τα ηνία στην κούρσα εκμετάλλευσης και καταπίεσης των λαών.

    Ο λαός έχει απέναντί της μια τάξη που είναι στην εξουσία, που είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει ο άνθρωπος. Μεταχειρίζεται την εργατική δύναμη και τις ανάγκες της ως εμπόρευμα.

    Ο λαός έχει απέναντι του ένα ολόκληρο κράτος, κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν το σύστημα, ιδεολογικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς με δύναμη και πολλά μέσα.

    Έχει απέναντί του ένα εχθρό που δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ούτε μια τρίχα από τα κέρδη, τη δύναμη και τα δικαιώματά του. Έχει έναν εχθρό αδίστακτο μέσα και έξω από την Ελλάδα.

    Ένα εχθρό που μόνο από ένα πανίσχυρο αποφασισμένο κοινωνικοπολιτικό κίνημα μπορεί να χάσει μάχες, μπορεί να χάσει και την τελική μάχη στην πορεία.

    Βεβαίως κάθε λαός και ο ελληνικός πρέπει να έχει επίγνωση με ποιους έχουμε να κάνουμε, αλλά όμως πρέπει να έχουμε και επίγνωση τι εμείς μπορούμε να κάνουμε που ως τώρα δεν κάναμε προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε την δύναμή μας, γιατί κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος, κανένας δεν είναι πανίσχυρος όσο φαίνεται.

    Η πρόταση μας είναι απολύτως συνυφασμένη με την καθημερινότητα, έχει ταυτόχρονα ορίζοντα, προοπτική και προπαντός μέλλον.Είναι πρόταση άμεσης δράσης και παρέμβασης.

    Παπαρήγα για ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλές φορές επιδοθεί σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να μας αποδώσουν μια ανύπαρκτη πρόθεση, ότι τάχα θέλουμε να ξεφύγουμε από το σήμερα και ότι μας ενδιαφέρει όπως λένε τι θα γίνει στην Δευτέρα παρουσία. Δεν υπάρχει πιο αντιλαϊκό και αντιδραστικό επιχείρημα.

    Για τη ΝΔ οι αγώνες είναι εχθρός, για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφαλτήριο αλλαγής διακυβέρνησης και ως εκεί. Για μας το κίνημα μπορεί και πρέπει να γίνει δύναμη ανατροπής. Αυτός είναι ο δρόμος για να εμποδίσουμε τα χειρότερα, για να ελπίζουμε στη λαϊκή νίκη.

    Ανακατονομή αρμοδιότητων αποφάσισε η ΚΕ του ΚΚΕ

    Τρεις βουλευτές και μία ευρωβουλευτής του ΚΚΕ παραιτούνται από τις θέσεις τους στο Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή, προκειμένου να αναλάβουν άλλα καθήκοντα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

    Πρόκειται για την Ελπίδα Παντελάκη, το Δήμο Κουμπούρη και τον Τάκη Τσίογκα και την ευρωβουλευτή Διαμάντω Μανωλάκου.

    Ειδικότερα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι "στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλει για να βελτιώσει τον καθοδηγητικό της ρόλο, να ανέβει η παρέμβαση του Κόμματος ώστε να ανταποκριθεί πληρέστερα στις ανάγκες της πολιτικής πάλης και ειδικότερα στην ανάγκη ενίσχυσης και ανασύνταξης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αποφάσισε ορισμένες αλλαγές στον καταμερισμό των μελών της".

    Συγκεκριμένα η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε να αξιοποιήσει σε τομείς δουλειάς της ΚΕ, το μέχρι τώρα Γραμματέα της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Νίκο Σοφιανό και στη θέση του εξελέγη η βουλευτής Ελπίδα Παντελάκη. Η κα Παντελάκη παραιτείται της βουλευτικής της ιδιότητας για "να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά της". Τη θέση της Ελπίδας Παντελάκη στη Βουλή, καταλαμβάνει η μέχρι τώρα ευρωβουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου, πρώτη επιλαχούσα στην Α΄ Πειραιά και τη θέση της στην Ευρωβουλή θα καταλάβει ο Κώστας Δρούτσας, Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης» και του «Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας».

    Εξ άλλου, ο βουλευτής Τάκης Τσιόγκας, που πρόσφατα εκλέχθηκε εκ νέου Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, "προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτό τον τομέα, σε μια περίοδο κρίσιμη για το εργατικό κίνημα", παραδίδει τη βουλευτική του θέση στο Αντώνη Σκυλλάκο.

    Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο βουλευτής Δήμος Κουμπούρης αναλαμβάνει πρόσθετες ευθύνες στα πλαίσια του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη θέση του στη Βουλή θα καταλάβει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

    Στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "όλα τα στελέχη του Κόμματος, ανεξάρτητα σε ποιόν τομέα δραστηριοποιούνται, είναι στρατευμένα στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων. Δεν αγωνίζονται για πόστα και αξιώματα. Με αυτή την έννοια είναι πάντα στη διάθεση του Κόμματος και στο σχεδιασμό που αυτό προκρίνει με βάση τις γενικότερες ανάγκες του κινήματος".

    Ακόμη το ΚΚΕ τονίζει πως η θέση αυτή είναι γνωστή και στους ψηφοφόρους του Κόμματος όταν πρόκειται για την εκλογή βουλευτών και γιβ αυτό και οι ψηφοφόροι του Κόμματος κατά προτεραιότητα, όταν κάνουν την επιλογή τους, έχουν ως βασικό κριτήριο τις θέσεις και τη γενικότερη πολιτική του Κόμματος.

    [03] Συνάντηση Τσίπρα με ΟΤΟΕ

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί το μεσημέρι με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

    Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζητάει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος εκτιμά ότι η συμφωνία οδηγεί σε "άνευ όρων" παράδοση του οργανισμού και ερωτά τον πρωθυπουργό εάν η κυβέρνηση προτίθεται "να αναθεωρήσει την πολιτική της, να σταματήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom, να καταργήσει τους νόμους 2843/00 και 3522/2006 (άρθρο 38 παρ4) και να ανακτήσει σταδιακά τουλάχιστον το 51% του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΤΕ".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΟΤΕ και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψή του στην πόλη.

    «Ζητάμε την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή πριν γίνει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στον ΟΤΕ και την DeutscheΤelecom» τόνισε ο κ.Αλαβάνος επειδή «με τη συμφωνία αυτή μπαίνουν σε αμφισβήτηση και βασικά ζητήματα της εθνικής ασφάλειας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών».

    Ο κ.Αλαβάνος, ενώ χαρακτήρισε «παραμύθια αυτά που μας λέει η Ν.Δ. σε σχέση με σκληρές διαπραγματεύσεις, γιατί και το μάνατζμεντ και η τιμολογιακή πολιτική και η πολιτική σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα και σε σχέση με τα θέματα της εθνικής ασφάλειας ουσιαστικά περνάνε στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα είναι και ο κυρίαρχος του ΟΤΕ και που θα είναι η DeutscheΤelecom».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως "αν η ΝΔ ήθελε να δείξει ένα σκληρό πρόσωπο, θα έπρεπε τότε να αγωνιστεί, όπως οφείλει κάθε χώρα σε μια εποχή μεγάλης επανάστασης στις τηλεπικοινωνίες και στην πληροφορική, για να έχουμε ένα εθνικό εργαλείο στον τομέα αυτό, μια χώρα η οποία δεν είναι ιδιαίτερα προωθημένη στα ζητήματα της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, όπως η Ελλάδα, και αυτό δεν είναι άλλο από τον ΟΤΕ".

    Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

    «Η 6η Μαΐου, είναι ιστορική μέρα, διότι ξεκινά η δεύτερη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος κι είναι η πρώτη φορά που το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης θα καταρρεύσει», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «μετά την μεταπολίτευση μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες συνταγματικής αναθεώρησης είχαν περάσει, με τη γνωστή μέθοδο της συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων».

    Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, «αυτή τη φορά θα έχουμε μια παταγώδη κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης». Και αυτό, πρόσθεσε, είναι αποτέλεσμα του ότι η διαδικασία δεν έμεινε κλεισμένη μέσα στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής. «Έγινε μια διαδικασία στην κοινωνία, όπου πολλαπλές δυνάμεις με επιμονή, με σθένος, παρά τις επιθέσεις που δέχονταν συνεχώς από την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τη συναίνεση που είχε υπάρξει σε μια πρώτη φάση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατάφεραν να επιβάλουν μια άλλη δυναμική ενάντια στη θέληση του δικομματισμού», τόνισε.

    Εμείς, είπε ο κ. Αλαβάνος, «θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για διάφορα άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 24 σε σχέση με τη δασική προστασία, κυρίως όμως και πρώτα απ΄ όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τις δυνάμεις του φοιτητικού, του εκπαιδευτικού κινήματος, του μαθητικού κινήματος γύρω από το άρθρο 16, το οποίο τελικά ήταν αυτό το κίνημα το οποίο επέβαλε την αποχώρηση, μέσα από κάποιες δικαιολογίες, του ΠΑΣΟΚ από τη συνταγματική αναθεώρηση και το σπάσιμο της συνεννόησης των δύο κομμάτων».

    Τέλος, ο κ.Αλαβάνος μιλώντας για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε εμείς το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της ΝΔ και την προσπάθεια να επιβληθούν νέες ρυθμίσεις χωρίς συζητήσεις, συνεννόηση και συμμετοχή των αρχών της Τ.Α. Κι αυτό προκειμένου η ΝΔ να συντηρήσει την εικόνα μιας δήθεν μεταρρυθμιστικής δύναμης, να προχωρήσει σ΄αυτό για δημοσιονομικούς λόγους και για να ελέγξει την ΤΑ».

    [04] Αύξηση της άδειας μητρότητας

    Την υπουργική απόφαση που διασφαλίζει ένα πρόσθετο εξάμηνο άδειας για τις εργαζόμενες μητέρες, υπέγραψε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Η διάταξη αυτή, σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου που ισχύει από τις 3/4/2008, διαμορφώνει συνολικά την άδεια μητρότητας σε 13,6 μήνες και, όπως υπογράμμισε η κ. Πετραλιά, θα αφορά και τις μητέρες που σήμερα βρίσκονται σε λοχεία.

    Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης κατά τη σημερινή της επίσκεψη στον ΟΑΕΔ, όπου είχε συνάντηση με το διοικητή του Οργανισμού Γ. Βερναδάκη και άλλα ηγετικά στελέχη του.

    Η κ. Πετραλιά, μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για πολύ σημαντικό έργο και δυναμική του Οργανισμού, ενώ υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί μεγάλα βήματα και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.

    Η υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί ειδικότερα η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των γυναικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 May 2008 - 4:30:29 UTC