Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερώτηση για τραπεζικά δάνεια
  • [02] Καταρρέει το σπίτι του Λουντέμη
  • [03] Φόβοι για 100000 νεκρούς

  • [01] Ερώτηση για τραπεζικά δάνεια

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα τραπεζικά δάνεια κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνει ότι τα νοικοκυριά παγιδεύτηκαν στα «ψιλά γράμματα» των δανείων και υποστηρίζει ότι οι τράπεζες «λειτουργούν αυτόνομα, αδιαφορούν για τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται σε βάρος τους και προς όφελος των καταναλωτών, επιβάλλουν τοκογλυφικά πανωτόκια και εφαρμόζουν εξοντωτικό σύστημα πλειστηριασμών».

    "Το τραπεζικό σύστημα εξελίσσεται σε βρόγχο των Ελλήνων" τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ρωτά τον πρωθυπουργό τι προτίθεται να κάνει για περιορίσει τις ασύδοτες Τραπεζικές δραστηριότητες και να παρεμποδίσει την εκποίηση της περιουσίας των Ελλήνων.

    [02] Καταρρέει το σπίτι του Λουντέμη

    «Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε άνθρωποι». Η διαχρονικά επίκαιρη φράση, από το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Οδός Αβύσσου, Αριθμός 0», χαραγμένη σε μπρούντζινη πλάκα στο μνημείο, κάτω από τον ίσκιο δύο μεγάλων πλατάνων στη δυτική είσοδο του Εξαπλατάνου Πέλλας, γνωστοποιεί στον επισκέπτη του χωριού ότι εκεί ο μεγάλος έλληνας λογοτέχνης πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

    Μερικά στενά πιο κάτω, στην οδό Μενελάου Λουντέμη, βρίσκεται- όπως πληροφορεί η σχετική επιγραφή- το σπίτι όπου ο συγγραφέας έζησε με την οικογένειά του για δέκα περίπου χρόνια: Ερειπωμένο, εγκαταλειμμένο, ετοιμόρροπο. Στους εναπομείναντες τοίχους είναι γραμμένα συνθήματα με σπρέι και μέσα στα ερείπια σκουπίδια. Η εικόνα προκαλεί απλώς θλίψη.

    Το σπίτι έχει χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα του 1985 διατηρητέο, όμως, είκοσι τρία χρόνια μετά, η μόνη παρέμβαση που έχει γίνει είναι η τοποθέτηση- προσφάτως- από τον Δήμο, ενός μαύρου πλέγματος περιμετρικά της κατοικίας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι τραυματισμοί των περαστικών από τους σοβάδες και τα κεραμίδια που πέφτουν.

    Η αναπαλαίωση του σπιτιού κόλλησε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στην αδυναμία εξεύρεσης αποδεκτής- από όλους τους κληρονόμους του Λουντέμη- λύσης, αλλά και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

    Η δημοτική αρχή έχει, κατά καιρούς, αναλάβει πρωτοβουλίες για την διευθέτηση του ζητήματος, καμία, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Το 1999 η υπηρεσία απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, σε αίτημα του Δήμου για την χρηματοδότηση της αγοράς του σπιτιού από τους κληρονόμους, είχε απαντήσει αρνητικά καθώς, «δεν νομιμοποίητο να καταβάλει αποζημιώσεις για τη μεταβίβαση ακινήτων, τα οποία θα περιέρχονταν σε άλλους φορείς».

    Για την αναπαλαίωση της κατοικίας, ώστε αυτή να καταστεί προσβάσιμη και επισκέψιμη, ο Δήμος εκπόνησε πριν από οκτώ χρόνια τεχνική μελέτη. Η εν λόγω μελέτη, με προϋπολογισμό δαπάνης για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης στα 222.000 ευρώ, κατατέθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ είχε κατατεθεί και παλαιότερα.

    «Η αναπαλαίωση της οικίας του Μενέλαου Λουντέμη είναι μία επένδυση για τους δημότες μας, για την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Εξαπλατάνου Σταύρος Τουφεγγόπουλος. Η τελευταία προσπάθεια που γίνεται από τη δική μας πλευρά, προσθέτει, αφορά στην επίτευξη μίας συμφωνίας με τους κληρονόμους για την ανταλλαγή του- επτακοσίων περίπου τετραγωνικών μέτρων- οικοπέδου, μέσα στο οποίο βρίσκεται η οικία του Λουντέμη, με άλλο οικόπεδο αντίστοιχης αξίας, μέσα στον Εξαπλάτανο.

    Ο εκπρόσωπος των κληρονόμων, ανιψιός του Μενέλαου Λουντέμη, Νίκος Τσίτσος, διαβεβαιώνει ότι και από την πλευρά τους η βούληση για λύση είναι δεδομένη. «Εμείς θέλουμε να αποκατασταθεί το σπίτι, αλλά το κόστος για να το φτιάξουμε εμείς είναι πολύ μεγάλο, γιβ αυτό και είχαμε κάνει πρόταση για δωρεά. Τώρα προσπαθούμε να συμφωνήσουμε στην ανταλλαγή με ένα οικόπεδο ισάξιο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και «εκείνοι που για παράδειγμα έχουν μερίδιο 1/76 στην κληρονομιά ίσως δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν».

    Η κόρη του Μενέλαου Λουντέμη, Μυρτώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Εξαπλατάνου, έχει παραιτηθεί από όποια απαίτηση και το μόνο που επιθυμεί είναι να δει το σπίτι του πατέρα της να αποκαθίσταται. Η Μυρτώ ζει σήμερα στην Αθήνα και προσπαθεί να αποφεύγει τη δημοσιότητα.

    «Από πολύ μικρή ηλικία έμεινε μόνη, με τον πατέρα της εξόριστο. Όλη η οικογένεια υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα που απαγορευόταν και να μιλήσουμε για τον Λουντέμη», σημειώνει ο Νίκος Τσίτσος. Ο ίδιος, όπως λέει, γνώρισε τον θείο του κυρίως μέσα από τις εξιστορήσεις των γιαγιάδων, ενώ τον υποδέχθηκε στην επάνοδό από την εξορία στο Βουκουρέστι, στην Ελλάδα, όπου μετά από ένα χρόνο -το 1977- πέθανε από καρδιακή προσβολή. «Το όνειρό του θείου μου ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πιει ένα ποτήρι ρετσίνα. Ήταν ταλαιπωρημένη η υγεία του από τις κακουχίες, από τον ενθουσιασμό του που επέστρεψε στην Ελλάδα δεν πρόσεξε και ιδιαίτερα και έτσι έφυγε στα 65 του χρόνια».

    Από τα χρόνια που έζησε ο μεγάλος συγγραφέας στον Εξαπλάτανο -1923 μέχρι το 1932- οι γηραιότεροι κάτοικοι του χωριού τον θυμούνται ως μία ευγενική μορφή, έναν άνθρωπο τον γραμμάτων. «Ήταν ένας διανοούμενους, τον βλέπαμε να μιλάει με τους δασκάλους», λέει ο ενενηντάχρονος Θόδωρος Καραπαλής, ο οποίος παρατηρούσε συχνά τον Λουντέμη, όταν τον συναντούσε στο ποτάμι όπου πήγαινε για να ψαρέψει.

    Στον Εξαπλάτανο ο Λουντέμης έγραψε και τα πρώτα του έργα, το 1927 και 1928. Πρόκειται για συλλογές ποιημάτων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Έδεσσας «Αγροτική Ιδέα». Μάλιστα τα έργα αυτά τα υπέγραψε με το πραγματικό του όνομα, Τάκης Βαλασιάδης (Το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο, που λέγεται ότι το εμπνεύστηκε από τον ποταμό Λουδία, το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1933 στο διήγημα «Μια νύχτα με πολλά φώτα κάτω από μια πόλη με πολλά αστέρια»).

    Τον Αύγουστο ο Δήμος πρόκειται να διοργανώσει τριήμερο συμπόσιο στην μνήμη του Λουντέμη. Ελπίδα όλων είναι ότι μέχρι τότε το σπίτι του, σημείο αναφοράς για τα χρόνια που πέρασε εκεί, δεν θα έχει καταρρεύσει.

    [03] Φόβοι για 100000 νεκρούς

    Περισσότερα από 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους παραμένουν κάτω από το νερό στη Μιανμάρ και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας, δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, μια εβδομάδα μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς από τη χώρα

    "Εκτιμούμε ότι περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ακόμη κάτω από το νερό" δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ από την Μπανγκόκ. Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Μιανμάρ χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

    Ειδικά στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι η βοήθεια είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στους πλειγέντες. "Χρειαζόμαστε σκάφη, ελικόπτερα και φορτηγά", πρόσθεσε ο Χόρσεϊ.

    "Υπάρχουν χιλιάδες πτώματα που επιπλέουν στα νερά", τόνισε προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις επιδημίες που απειλούν τους επιζώντες.

    Αν δεν φτάσει γρήγορα η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, διότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό.

    Μόνο στην περιοχή της Λαμπούτα και σε 63 γειτονικά χωριά οι νεκροί είναι πιθανόν να φτάσουν τους 80.000, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Μέχρι χθες η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ έκανε λόγο για 22.980 νεκρούς και 42.119 αγνοούμενους.

    Φόβους για πάνω από 100000 νεκρούς στη Μιανμάρ εκφράζουν Αμερικανοί διπλωμάτες. Επιδημίες, πείνα και δίψα απειλούν τους κατοίκους, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Ο Σάρι Βιγιαρόσα, επιτετραμμένος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γιανγκόν, δήλωσε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, ότι όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των αγνοουμένων ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 100.000.

    Ο Βιγιαρόσα δήλωσε ότι τα περισσότερα θύματα είναι στις αγροτικές περιοχές της Μιανμάρ και προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση στο νερό.

    Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει βοήθεια 3 εκατομμυρίων δολαρίων και κάλεσαν τη στρατιωτική κυβέρνηση να ανοίξει τη χώρα στους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη ζητώντας από τις χώρες αυτές να ασκήσουν πιέσεις στη Μιανμάρ για να επιτρέψει την είσοδο των εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κάλεσε τις αρχές της Μιανμάρ "να διευκολύνουν" την άφιξη των διασωστών στην πληγείσα από φονικό κυκλώνα χώρα τους, αλλά και τη διανομή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, "με όλους τους δυνατούς τρόπους", όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση--κυκλοφόρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    "Δεδομένου του πολύ μεγάλου εύρους της καταστροφής, ο γενικός γραμματέας παροτρύνει τις αρχές της Μιανμάρ να ανταποκριθούν στο 'κύμα' της στήριξης και της αλληλεγγύης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και να διευκολύνουν την άφιξη των διασωστών και τη διανομή των τροφίμων και του υλικού της βοήθειας, με όλους τους δυνατούς τρόπους", τονίστηκε στην ίδια ανακοίνωση του γγ του ΟΗΕ.

    Σημειωτέον, έχουν εσχάτως πολλαπλασιαστεί οι εκκλήσεις ξένων κυβερνήσεων προς τη στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, να "υποστηρίξει" από την πλευρά της, όσο είναι εφικτό, την ξένη βοήθεια που εκδηλώνεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη και αρχίζει να διοχετεύεται προς την ασιατική χώρα, η οποία επλήγη δεινά από τον κυκλώνα Ναργκίς πριν από πέντε 24ωρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 May 2008 - 6:30:26 UTC