Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημόσια Διοίκηση και Διοικητική Μεταρρύθμιση
  • [02] "Σκανδαλώδης συμφωνία"
  • [03] Ερώτηση για τραπεζικά δάνεια
  • [04] Προχωρά το θέμα του ΟΤΕ

  • [01] Δημόσια Διοίκηση και Διοικητική Μεταρρύθμιση

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος για τη Δημόσια Διοίκηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας δρομολογήθηκε η πορεία εκτέλεσης του ειδικού επιχειρησιακού που αφορά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αλλά και στην ενίσχυση της δομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε, ότι ξεκινούν οι συνεδριακές διαδικασίες και στην ΕΝΑΕ και στην ΚΕΔΚΕ, οι οποίες αφορούν το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχετίζονται και με τη διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία πρόκειται να κάνουμε διαμορφώνοντας ΟΤΑ που είναι ισχυρότεροι και οικονομικά πιο εύρωστοι.

    Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν αυτά τα δυο συνέδρια και θα υπάρχουν θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και θα υπάρξει η τελική θέση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της ενοποίησης νομαρχιών και δήμων.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θα εκθέσει τις βασικές γραμμές της κυβέρνησης στο συνέδριο της ΕΝΑΕ, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία που θα ακολουθηθεί, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου που θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ώστε μετά το φθινόπωρο να κατατεθεί στη Βουλή.

    Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι μια μεγάλη θετική πρόκληση για τη δομή του κράτους και για την ίδια την κοινωνία, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι έχει τεράστια σημασία η καλή της προετοιμασία.

    Το παρελθόν απέδειξε -όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε πρόχειρες κινήσεις- ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν οδήγησαν πουθενά και έβλαψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι παράδειγμα προς αποφυγήν αυτή η τακτική και γι'αυτό με προσεκτικά βήματα σε συνεννόηση και χωρίς αντιπαραθέσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ετοιμάζουμε αυτή τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία δρομολογεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος.

  • ** Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Ζάππειο.

    [02] "Σκανδαλώδης συμφωνία"

    Για «υπερβολική κερδοφορία των τραπεζιτών» οι οποίοι ωστόσο δεν υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις στους εργαζόμενους στις τράπεζες και «ουσιαστικά συνεχίζουν αυτή την κερδοσκοπία δίχως όριο», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με το μέλος του ΠΓ του κόμματος Δημήτρη Στρατούλη συναντήθηκε το μεσημέρι με το ΔΣ της ΟΤΟΕ.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «τα μισά ελληνικά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες, τα επιτόκια δανεισμού είναι ληστρικά» ενώ «οι τράπεζες έχουν κέρδη τα οποία αποτελούν πρόκληση στη σημερινή δύσκολη εποχή που περνάνε οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα οι μεγάλες τράπεζες μ΄ αυτή την τεράστια κερδοφορία αποτελούν και το όχημα για τη διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την κάλεσε να πιέσει την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας «προκειμένου να υπογραφεί η κλαδική συλλογική σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στις τράπεζες».

    Για τον ΟΤΕ

    Ο κ.Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, το χαρκτήρισε "εθνικό έγγκλημα" με "τεράστιες επιπτώσεις στο μέλλον της χώρας μας" και σημείωσε πως «η κυβέρνηση, παρά τη γενική κατακραυγή, απ΄ ότι φαίνεται προχωρά σ΄ αυτή τη σκανδαλώδη συμφωνία εκποίησης του δημόσιου πλούτου».

    Ο ΣΥΝ θα παλέψει «ώστε να συντονίσουν τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αλλά και οι εργαζόμενοι σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση» προκειμένου να «αναγκάσουν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι δημόσιοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας να μείνουν σε δημόσιο έλεγχο».

    Επίκαιρη ερώτηση Αλαβάνου

    Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζητάει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος εκτιμά ότι η συμφωνία οδηγεί σε "άνευ όρων" παράδοση του οργανισμού και ερωτά τον πρωθυπουργό εάν η κυβέρνηση προτίθεται "να αναθεωρήσει την πολιτική της, να σταματήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom, να καταργήσει τους νόμους 2843/00 και 3522/2006 (άρθρο 38 παρ4) και να ανακτήσει σταδιακά τουλάχιστον το 51% του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΤΕ".

    [03] Ερώτηση για τραπεζικά δάνεια

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα τραπεζικά δάνεια κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνει ότι τα νοικοκυριά παγιδεύτηκαν στα «ψιλά γράμματα» των δανείων και υποστηρίζει ότι οι τράπεζες «λειτουργούν αυτόνομα, αδιαφορούν για τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται σε βάρος τους και προς όφελος των καταναλωτών, επιβάλλουν τοκογλυφικά πανωτόκια και εφαρμόζουν εξοντωτικό σύστημα πλειστηριασμών».

    "Το τραπεζικό σύστημα εξελίσσεται σε βρόγχο των Ελλήνων" τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ρωτά τον πρωθυπουργό τι προτίθεται να κάνει για περιορίσει τις ασύδοτες Τραπεζικές δραστηριότητες και να παρεμποδίσει την εκποίηση της περιουσίας των Ελλήνων.

    [04] Προχωρά το θέμα του ΟΤΕ

    Συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομίας κι ενημερώθηκε από τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους του ελληνικού δημοσίου για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής σημασίας για τον ΟΤΕ.

    Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αφού ενέκρινε τους όρους που είχαν συμφωνηθεί ως σήμερα, εξουσιοδότησε τους νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσουν στη συνέχιση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της Ντόιτσε Τέλεκομ για τη σύναψη τελικού σχεδίου συμφωνίας μετόχων.

    Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας των μετόχων θα εξεταστεί σε νεότερη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης στη Βουλή και της έγκρισης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Ντόιτσε Τέλεκομ.

    Στη συνεδρίαση της διυπουργικής έλαβαν μέρος οι υπουργοί Γιώργος Αλογοσκούφης, Χρήστος Φώλιας, Κωστής Χατζηδάκης και Φάνη Πάλη - Πετραλιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 May 2008 - 14:30:29 UTC