Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απειλή οι επιδημίες και η πείνα

  • [01] Απειλή οι επιδημίες και η πείνα

    Επιδημίες, πείνα και δίψα απειλούν τους κατοίκους της Μιανμάρ, μια εβδομάδα μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς από τη χώρα, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ Αμερικανοί διπλωμάτες εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις εκατό χιλιάδες.

    Περισσότερα από 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους παραμένουν κάτω από το νερό στη Μιανμάρ και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας, δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

    "Εκτιμούμε ότι περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ακόμη κάτω από το νερό" δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ από την Μπανγκόκ. Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Μιανμάρ χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

    Ειδικά στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι η βοήθεια είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στους πλειγέντες. "Χρειαζόμαστε σκάφη, ελικόπτερα και φορτηγά", πρόσθεσε ο Χόρσεϊ.

    "Υπάρχουν χιλιάδες πτώματα που επιπλέουν στα νερά", τόνισε προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις επιδημίες που απειλούν τους επιζώντες.

    Αν δεν φτάσει γρήγορα η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, διότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό.

    Μόνο στην περιοχή της Λαμπούτα και σε 63 γειτονικά χωριά οι νεκροί είναι πιθανόν να φτάσουν τους 80.000, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Μέχρι χθες η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ έκανε λόγο για 22.980 νεκρούς και 42.119 αγνοούμενους.

    Ο Σάρι Βιγιαρόσα, επιτετραμμένος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γιανγκόν, δήλωσε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, ότι όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των αγνοουμένων ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 100.000. Ο Βιγιαρόσα δήλωσε ότι τα περισσότερα θύματα είναι στις αγροτικές περιοχές της Μιανμάρ και προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση στο νερό.

    Διεθνής βοήθεια

    Αεροσκάφος C-130 αναχώρησε από την Ελευσίνα με προορισμό τη Μιανμάρ, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια (φαρμακευτικό υλικό, σκηνές και κουβέρτες) που συγκεντρώθηκαν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια έχουν συγκεντρώσει και οι Ενοπλες Δυνάμεις.

    Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει βοήθεια 3 εκατομμυρίων δολαρίων και κάλεσαν τη στρατιωτική κυβέρνηση να ανοίξει τη χώρα στους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη ζητώντας από τις χώρες αυτές να ασκήσουν πιέσεις στη Μιανμάρ για να επιτρέψει την είσοδο των εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    H Kίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει η Μιανμάρ να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα. "Λόγω του μεγέθους της καταστροφής στη Μιανμάρ, η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ανησυχία της και τη βούλησή της να προσφέρει βοήθεια", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να στείλει έκτακτη βοήθεια 30 εκατομμυρίων γουάν (4,3 εκατομμυρίων δολαρίων) μετά τη βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων που είχε ανακοινώσει την Τρίτη.

    Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει αμέσως, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς τα θύματα του κυκλώνα, ενώ εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού θα μπορέσουν για πρώτη φορά να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

    "Οι τέσσερις Ασιάτες, μέλη της ομάδας του ΟΗΕ για την εκτίμηση και το συντονισμό σε περίπτωση καταστροφής (UNDAC), που βρίσκονται στη Μπανγκόκ έλαβαν χθες άδεια εισόδου στη Μιανμάρ", δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Ελίζαμπεθ Μπιρς.

    "Η αναχώρησή τους έχει προγραμματισθεί για σήμερα. Το πέμπτο μέλος της ομάδας που δεν προέρχεται από την Ασία, δεν έχει λάβει ακόμα άδεια εισόδου στη Μιανμάρ", τόνισε η εκπρόσωπος.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κάλεσε τις αρχές της Μιανμάρ "να διευκολύνουν" την άφιξη των διασωστών στην πληγείσα από φονικό κυκλώνα χώρα τους, αλλά και τη διανομή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, "με όλους τους δυνατούς τρόπους", όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    "Δεδομένου του πολύ μεγάλου εύρους της καταστροφής, ο γενικός γραμματέας παροτρύνει τις αρχές της Μιανμάρ να ανταποκριθούν στο 'κύμα' της στήριξης και της αλληλεγγύης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και να διευκολύνουν την άφιξη των διασωστών και τη διανομή των τροφίμων και του υλικού της βοήθειας, με όλους τους δυνατούς τρόπους", τονίστηκε στην ίδια ανακοίνωση του γγ του ΟΗΕ.

    Εσχάτως έχουν πολλαπλασιαστεί οι εκκλήσεις ξένων κυβερνήσεων προς τη στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, να "υποστηρίξει" από την πλευρά της, όσο είναι εφικτό, την ξένη βοήθεια που εκδηλώνεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη και αρχίζει να διοχετεύεται προς την ασιατική χώρα, καθώς οι στρατιωτικοί της βιρμανικής χούντας εμποδίζουν την είσοδο των διεθνών οργανώσεων αρωγής, που θεωρούνται απειλή για τον έλεγχό τους επί της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 May 2008 - 16:30:23 UTC