Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνω από τα 129 δολ.το πετρέλαιo
  • [02] "Η αλλαγή έρχεται στην Αμερική"

  • [01] Πάνω από τα 129 δολ.το πετρέλαιo

    Πάνω από τα 129 δολάρια κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου, σε απόσταση βολής από το ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε χθες λόγω του αδύναμου δολαρίου και καθώς ο ΟΠΕΚ είπε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα όρια παραγωγής του.

    Σε συναλλαγές μετά την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο New York Mercantile Exchange, το νέο προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το πρωί, 14 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 129,12 δολάρια. Η διαπραγμάτευση του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου έληξε χθες, με την τιμή του να "κλείνει" στα 129,07 δολάρια το βαρέλι ενώ, ενδοσυνεδριακά, είχε σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ ενισχυόμενη στα 129,60 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe στο Λονδίνο στα 128,31 δολάρια, κερδίζοντας 47 δολάρια στο βαρέλι ενώ νωρίτερα σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ ενισχυόμενη έως και στα 128,37 δολάρια το βαρέλι.

    Το δολάριο υποχώρησε χθες έναντι ενός "καλαθιού" νομισμάτων λόγω εκτιμήσεων για υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη.

    Παράλληλα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από τις καταναλώτριες χώρες για αύξηση των επιπέδων παραγωγής του, ο ΟΠΕΚ, για μία ακόμη φορά δεν ανταποκρίνεται θετικά. Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Αμπντάλα αλ Μπάντρι δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ρόιτερ στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του εκεί, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά εάν εξωγενείς σε σχέσεις με τις διεθνείς αγορές πετρελαίου παράγοντες, όπως το αδύναμο δολάριο, εξακολουθήσουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές του αργού, και ότι ο ΟΠΕΚ θα αναλάβει δράση μόνον στην περίπτωση που τα θεμελιώδη δεδομένα προσφοράς και ζήτησης στην αγορά δείξουν ότι υπάρχει ανάγκη.

    Χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπει στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να προσφύγει δικαστικά κατά χωρών-μελών του ΟΠΕΚ επειδή περιορίζουν την προσφορά, αλλά ο Λευκός Οίκος απείλησε με βέτο καθώς εκτιμά ότι αυτό το μέτρο ενδέχεται να "πυροδοτήσει αντίμετρα κατά αμερικανικών συμφερόντων σε αυτές τις χώρες".

    Η δήλωση του αλ Μπάντρι ήλθε σε μία συγκυρία κατά την οποία η αύξηση των εισαγωγών ντίζελ στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον πλανήτη, τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών παγκοσμίως και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής στις αγορές πετρελαίου Τ. Μπούν Πίκενς - ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στις αγορές - δήλωσε ότι αναμένει εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια φέτος.

    Την ίδια μέρα, δύο επενδυτικές τράπεζες, η Societe Generale και ο όμιλος Credit Suisse αναθεώρησαν προς τα άνω τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του πετρελαίου το 2008, κατά 14 δολάρια η πρώτη και κατά 29 δολάρια η δεύτερη, στα 115 δολάρια το βαρέλι και τα 120 δολάρια το βαρέλι, αντιστοίχως.

    [02] "Η αλλαγή έρχεται στην Αμερική"

    Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε στο Όρεγκον, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων NBC και CNN, με ευρεία διαφορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν γίνει έως τώρα γνωστά. Ο Ομπάμα, που συγκέντρωνε το 63% των ψήφων έναντι 37% της Κλίντον στην πολιτεία με το 11% των εκλογικών τμημάτων να έχουν στείλει αποτελέσματα, κέρδισε και μαθηματικά την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στο Συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος για την ανάδειξη του υποψηφίου για την Προεδρία.

    Νωρίτερα, η Κλίντον σημείωσε μια εντυπωσιακή νίκη στο Κεντάκυ, με 65% των ψήφων έναντι 30% του Ομπάμα, εμμένοντας στη θέση ότι δεν παραιτείται από την κούρσα παρά το σημαντικό προβάδισμα του αντιπάλου της, και ότι θα συνεχίσει έως το τέλος της διαδικασίας της ψηφοφορίας την 3η Ιουνίου και ίσως και αργότερα.

    Ο Ομπάμα, που μοιάζει να θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος και από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζων ΜακΚέην, είπε στην ομιλία του στην Άιοβα, όπου επέστρεψε για να τονίσει την σημασία της πρώτης του νίκης στην εκστρατεία, ότι η μάχη του Νοεμβρίου θα γίνει ανάμεσα σε "μια από τα ίδια εναντίον της αλλαγής", και "το παρελθόν εναντίον του μέλλοντος" της Αμερικής.

    Η Κλίντον επανέλαβε την πάγια θέση της ότι είναι η καλύτερη υποψήφια για να αντιμετωπίσει τον ΜακΚέην.

    Ο Ομπάμα υπολείπεται 50 εκλεκτόρων για να φθάσει τους 2.026 που χρειάζεται για να εξασφαλίσει το χρίσμα στο Συνέδριο του Αυγούστου. Ελπίζει ότι οι υπερεκλέκτορες θα κρίνουν οριστικά την κούρσα υπέρ του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 May 2008 - 8:30:22 UTC