Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος η σταθερότητα στα Βαλκάνια"
  • [02] Παπαρήγα με αντιπροσωπεία ΑΜΕΑ
  • [03] "Η αλλαγή έρχεται στην Αμερική"

  • [01] "Στόχος η σταθερότητα στα Βαλκάνια"

    Η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική λειτουργική λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με μια βιώσιμη συνολική συμφωνία την οποία θα επισφραγίσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας σήμερα το πρωί στη Σύνοδο των ηγετών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Πομόριε της Βουλγαρίας.

    Επιδιώκουμε μια διευθέτηση με κέρδη για όλους, μια λύση με κέρδη και για τους δύο που θα συνυπολογίζει τις ευαισθησίες και των δυο χωρών και θα ωφελήσει το σύνολο της περιοχής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Εξήγησε ότι στο Βουκουρέστι το ΝΑΤΟ κατέληξε σε μια κοινή απόφαση και πρόσθεσε ότι έχει έλθει η ώρα να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκκρεμεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Οι καλές γειτονικές σχέσεις και η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελούν προτεραιότητα για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει επανειλημμένως και ξεκάθαρα ότι η ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας. Αυτή είναι μια στρατηγική θέση η οποία δεν επιδέχεται εξαιρέσεις ή εκπτώσεις. Οι όροι της προσχώρησης τους οποίους έχουν συμφωνήσει οι εταίροι και οι σύμμαχοι αφορούν όλες τις υποψήφιες χώρες συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ.

    Η Ελλάδα ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας εδώ και 28 χρόνια και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για περισσότερο από μισό αιώνα έχει υποστηρίξει σθεναρά και με συνέπεια την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι τόνισε ο πρωθυπουργός, γιατί υπήρξαμε πρωτοπόροι στη στρατηγική αυτή, στοχεύοντας στην αναδιαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων σε μια γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Σε κάθε περίπτωση η πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολουθεί η Ελλάδα υπονοεί ότι κάθε χώρα που επιλέγει το ευρωπαϊκό της μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται σε θεμελιώδεις αρχές, το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μονοπάτι έχει ως προϋπόθεση την αταλάντευτη υποστήριξη και σεβασμό καλών γειτονικών σχέσεων και την υιοθέτηση κοινών αρχών που θα εφαρμόζονται εξίσου σε όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Για τη στάση της χώρας μας στο Βουκουρέστι ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι ''δεν επιδιώκουμε την απομόνωση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπήρξε αυτός ο στόχος μας.''

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσόβου λέγοντας ότι είναι η πρόκληση - κλειδί για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι η λύση στο θέμα του Κοσόβου πρέπει να είναι μέσα από μια συναινετική διευθέτηση.

    Η Ευρώπη πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στο θέμα του Κοσόβου γιατί οι αξίες της Ευρώπης είναι εκείνες που παρέχουν τις εγγυήσεις για σταθερότητα στην περιοχή.

    Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Σερβία εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων θα οδηγήσουν σε γόνιμο αποτέλεσμα για το σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα συνεχίσει να εργάζεται για να καταλάβει η Σερβία μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια που της ανήκει.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τη βουλγαρική Προεδρία για τις δραστηριότητές της που συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και στη μετεξέλιξή της και στην ενίσχυση του θεσμικού της πλαισίου. Η Διάσκεψη Συνεργασίας των χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η κινητήρια δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για την ίδρυση συμβουλίου περιφερειακής συνεργασίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή.

    Η γραμματεία του Συμβουλίου θα έχει έδρα στο Σεράγεβο στο κτίριο ελληνοβοσνιακής φιλίας που έχει κατασκευάσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι διαγράφεται μια νέα εποχή για την περιφερειακή συνεργασία που σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών - μελών για τα θέματα που αφορούν τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε επίσης την πρωτοβουλία για την ίδρυση περιφερειακού αναπτυξιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη που θα έχει στόχο να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

    Επισήμανε ακόμη ότι η περιφερειακή συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής και Ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής. Η διαβαλκανική συνεργασία αναγνωρίζεται σήμερα ως ο θεσμός εκείνος που συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Αναβαθμίζοντας την περιφερειακή συνεργασία οι χώρες των δυτικών βαλκανίων πραγματοποιούν ουσιαστικά ένα βήμα προς την εκπλήρωση ενός εκ των βασικών κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξή τους. Ουσιαστικά ενισχυόμενη θεσμικά η διαβαλκανική συνεργασία αποκτά τα εχέγγυα για να αποτελέσει μακροπρόθεσμα το νοτιοανατολικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] Παπαρήγα με αντιπροσωπεία ΑΜΕΑ

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

    Στο μεταξύ, το ΚΚΕ με εκτενή ανακοίνωσή του που απευθύνεται προς τους πανεπιστημιακούς που «γνωρίζουν ότι τα νέα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με τις προσδοκίες και ανάγκες για δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση", τους καλεί "να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου η κυβέρνηση με τη στήριξη των άλλων δυνάμεων του "ευρωμονόδρομου", επιτίθεται πλησίστια για να εφαρμόσει νόμους που θα παραδώσουν ολοσχερώς την ανώτατη εκπαίδευση στο κεφάλαιο».

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι οι πανεπιστημιακοί «έχουν χρέος να συμβάλουν με κάθε τρόπο, ώστε να μη νομιμοποιηθεί και να καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση αυτή η βαθιά ταξική πολιτική. Να αποκαλύψουν στο λαό ότι πίσω από τις κυβερνητικές κορόνες για αξιολόγηση, ποιότητα, αναβάθμιση, σύνδεση με τις ανάγκες της παραγωγής, κρύβεται η πρωτοφανής υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

    Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι «το ΚΚΕ καλεί τους πανεπιστημιακούς να σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου και συνολικότερα του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Τους καλεί, ξεκινώντας με τη μαζική αποχή τους από τις εκλογές για ανάδειξη αρχών διοίκησης, να συνεχίσουν με την πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί μαζί με τους φοιτητές στις συγκλήτους και στα άλλα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου για να αποτραπούν αποφάσεις υλοποίησης των μέτρων (συγκρότηση τετραετών επιχειρησιακών προγραμματισμών, εσωτερικών κανονισμών, επιτροπών αξιολόγησης κλπ.). Να παλέψουν για τη συνολική κατάργηση του νόμου πλαισίου, να αντισταθούν στο νέο εγχείρημα επιβολής των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05, τη διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16».

    Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη ότι έχει βαθιά επίγνωση ότι το κάλεσμά του αυτό δεν έχει αποδέκτες όλους τους πανεπιστημιακούς, γιατί όπως τονίζει «οχι μόνο για λόγους πολιτικής διαφωνίας, αλλά προπαντός γιατί ανάμεσά τους υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές διαφορές και αγεφύρωτα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα. Θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι διασυνδεδεμένοι με μονοπωλιακά συγκροτήματα καθηγητές - στελέχη διοικητικών συμβουλίων ιδιωτικών εταιριών και κρατικών οργανισμών, οι καθηγητές - μάνατζερ και επιχειρηματίες που έχουν ήδη εγκαταστήσει μέσα στα ιδρύματα "βιομηχανίες" παραγωγής καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των επιστημονικών ανακαλύψεων, για να πλουτίζουν από τη μαύρη εργασία των συμβασιούχων ερευνητών και μεταπτυχιακών οι πολυεθνικές και από κοντά οι ενδοπανεπιστημιακοί τους εκπρόσωποι, οι καθηγητές που διαχειρίζονται εργολαβικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή προσδοκούν κέρδη από τη γενίκευση των διδάκτρων, των μεταπτυχιακών, των προγραμμάτων δια βίου μάθησης κλπ. δεν θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο της κυβέρνησης για ενεργητική υποστήριξη του αναγκαίου για το κεφάλαιο εκσυγχρονισμού των πανεπιστημίων».

    [03] "Η αλλαγή έρχεται στην Αμερική"

    Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον μοιράστηκαν τις νίκες στις προκριματικές εκλογές στο Ορεγκον και το Κεντάκι αντίστοιχα, με τον αφροαμερικανό υποψήφιο να έχει αποσπάσει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία μεταξύ των εκλεκτόρων που αναδεικνύνονται με τη λαϊκή ψήφο, αλλά και την πρώην Πρώτη Κυρία να αρνείται να αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

    Οπως αναμενόταν, η Χίλαρι Κλίντον σημείωσε σαρωτική νίκη στο Κεντάκι με διαφορά 30 ποσοστιαίων μονάδων, εξασφαλίζοντας το 65% των ψήφων και 37 εκλέκτορες έναντι 30% και 14 εκλεκτόρων του Ομπάμα.

    Αντίθετα, στο Ορεγκον ο Ομπάμα απέσπασε το 58% των ψήφων και 21 εκλέκτορες έναντι 42% και 14 εκλεκτόρων της Χίλαρι.

    Ο Ομπάμα μιλώντας στους οπαδούς του στην Άιοβα, όπου επέστρεψε για να τονίσει την σημασία της πρώτης του νίκης στην εκστρατεία, τόνισε ότι "έχουμε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που αναδεικνύονται από τον Αμερικανικό λαό" και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών στη χώρα διότι τον έστειλαν πολύ κοντά στο όριο για την κατάκτηση του χρίσματος. "Σε αυτή τη μεγάλη πολιτεία κάναμε τα πρώτα βήματα ενός απίστευτου ταξιδιού για να αλλάξουμε την Αμερική" τόνισε.

    Ο αφροαμερικανός υποψήφιος έστρεψε για άλλη μία φορά τα βέλη του κατά του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Τζον ΜακΚέην λέγοντας ότι η μάχη του Νοεμβρίου θα γίνει ανάμεσα σε "μια από τα ίδια εναντίον της αλλαγής", πως πρόκειται για μία μάχη "ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν" της Αμερικής.

    Με τρεις πολιτείες να απομένουν πλέον -Πουέρτο Ρίκο, Μοντάνα και Νότια Ντακότα- ο Μπάρακ Ομπάμα έχει εξασφαλίσει μέχρι τωρα 1953 εκλέκτορες έναντι 1770 της Χίλαρι, που ελπίζει μόνο στον κομματικό μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος για να εξασφαλίσει το χρίσμα. Συνολικά απομένουν ακόμη να κριθούν 86 εκλέκτορες και περίπου 200 υπερκλέκτορες .

    Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, τόνισε ότι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εκλεκτόρων που έχουν αναδειχτεί με τη λαϊκή ψήφο αποτελεί "σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο, αλλά όχι και το τέλος της κούρσας", καθώς ουδείς εκ των δύο υποψηφίων αναμένεται να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 2026 εκλεκτόρων για να κερδίσει και τυπικά το χρίσμα πριν το συνέδριο του Ντένβερ τον Αύγουστο.

    Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κούρσα. "Θα συνεχίσω την εκστρατεία μας μέχρι την κατάκτηση του χρίσματος", τόνισε η Χίλαρι μιλώντας σε οπαδούς της στο Κεντάκι.

    "Πρέπει να επιλεγεί ένας υποψήφιος που θα μπορεί να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου και είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς" τόνισε η Χίλαρι, ρίχνοντας το "μπαλάκι" στο κομματικό κατεστημένο των Δημοκρατικών. "Ούτε ο γερουσιαστής Ομπάμα, ούτε και εγώ θα έχουμε φτάσει στον μαγικό αριθμό μέχρι να τελειώσουν οι προκριματικές στις 3 Ιουνίου. Αρα εναπόκειται στο κόμμα μας να κάνει τη δύσκολη επιλογή", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 May 2008 - 10:30:26 UTC