Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το Χωροταξικό ευκαιρία για την ανάπτυξη"
  • [02] Παπαρήγα με αντιπροσωπεία ΑμεΑ
  • [03] Πάνω από τα 130 δολ.το πετρέλαιo
  • [04] "Η αλλαγή έρχεται στην Αμερική"
  • [05] Αναβιώνουν τα "Αναστενάρια"

  • [01] "Το Χωροταξικό ευκαιρία για την ανάπτυξη"

    "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα μέσα από ένα μοντέλο το οποίο αναπαράγει το πελατειακό κράτος, ευνοεί την εύκολη κερδοσκοπία και την ανομία. Η κυβέρνηση αναπαράγει ό,τι χειρότερο μας χαρακτηρίζει και αντιμετωπίζει τη χώρα ως αποικία και τους πολίτες ως υπηκόους - ιθαγενείς στους οποίους προσφέρει άρτον και θεάματα, παντεσπάνι και Eurovision", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε σημερινή του ομιλία σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για το χωροταξικό.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο 1, διότι δεν έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση με την κοινωνία αλλά και διότι το σχέδιο περιφρονεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, ευνοεί τη συγκέντρωση της ανάπτυξης στα ήδη κορεσμένα κέντρα, δεν ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, αγνοεί τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και ιδιαίτερα των νησιών και αποτελεί ομπρέλα για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό το οποίο παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας σε μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι το σχέδιο εντάσσεται στον ίδιο άξονα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τον οποίο εξυπηρετούνται ειδικά και βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, πραγματοποιείται υποταγή σε μεσάζοντες, καθώς και διευθετήσεις για λίγους και ισχυρούς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε τα προηγούμενα σαράντα χρόνια η χώρα ήταν μοντέλο -με φωτεινές εξαιρέσεις- αποξένωσης του Ελληνα και επέκρινε και πάλι την κυβέρνηση ότι τσιμεντοποιεί τα λάθη του παρελθόντος, ενώ τόνισε ότι χωροταξικό σχέδιο δεν γίνεται με απλή απαρίθμιση έργων και υποχρεώσεων και μάλιστα με γνώμονα τα κριτήρια της ΝΔ, αλλά με στόχο, όραμα και πρόγραμμα.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χωροταξικό σχέδιο δεν νοείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές αλλαγές, να λαμβάνονται μέτρα για την εκτός σχεδίου δόμηση και να διασφαλίζεται η ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ η χωροταξία αποτελεί συνειδητή παρέμβαση της πολιτικής επί της οικονομίας και τόνισε ότι το χωροταξικό σχέδιο αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταρρύθμισή της. Τόνισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωπολιτική θέση που της επιτρέπει να αναδειχθεί σε δυναμικό πόλο με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο προσκήνιο και ταυτόχρονα να ωφεληθεί από τον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνόψισε τη φιλοσοφία του Κινήματος για την ανάπτυξη, στις λέξεις "πράσινη ανάπτυξη" η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ταυτιστεί με τη λέξη ποιότητα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τους εξής δέκα άξονες για το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας:

    α. να ληφθούν υπόψη οι κλιματικές αλλαγές και η παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και να αξιολογηθούν οι ενεργειακές υποδομές σε σχέση με το κλίμα.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της σταδιακής αποδέσμευσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά.

    β. Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παντού, με εξαίρεση τις περιοχές όπου απειλείται το φυσικό περιβάλλον. Επίσης τάχθηκε υπέρ των ισχυρών φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις έντασης γνώσης που θα έχουν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    γ. Ιδιαίτερη βαρύτητα σε υγεία και παιδεία με τις επενδύσεις σε υγεία να προτείνουν ένα άλλο πρότυπο ζωής "χωρίς ορυκτέλαια στο λάδι" και τις επενδύσεις στην παιδεία να βασίζονται στην ανάπτυξη της γνώσης.

    δ. Εθνικό χωροταξικό σχέδιο που προτάσσει τη χωρική συνοχή και την επάρκεια των φυσικών πόρων.

    ε. Χωροταξικό σχεδιασμό που λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη του τις παράκτιες ζώνες και τη νησιωτική Ελλάδα.

    στ. Προστασία του αστικού περιβάλλοντος και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών αποθεμάτων.

    ζ. Ισοβαρή τρόπο διανομής της αναπτυξιακής διαδικασίας σε όλη τη χώρα.

    η. Συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια.

    θ. Σαφείς διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων.

    κ. Ειδικό σχεδιασμό ανά μεγάλες περιφέρειες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρώσει το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό Δασολόγιο "χωρίς θέμα προσφυγής σε χάρτες και αεροφωτογραφίες που νομιμοποιούν τη διαχρονική παρανομία σε βάρος των δασών, επαναφέροντας από την πίσω πόρτα την αλλαγή του άρθρου 24, που προσπάθησε στην πρώτη της θητεία η κυβέρνηση".

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί αποτελεσματική διαβούλευση για το χωροταξικό - εν προκειμένω - σχεδιασμό της χώρας, καθώς εκείνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι από τις κατά καιρούς διαβουλεύσεις να προκύπτουν αποτελέσματα, τα οποία ως κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόσει.

  • ** Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον δήμαρχο της ισραηλινής πόλης Γκιλμπόα, τον Ντάνι Ατάρ.

    [02] Παπαρήγα με αντιπροσωπεία ΑμεΑ

    Με τη φράση "Φτάνει πια" ξεκίνησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία.

    «Δεν πάει άλλο, όσο αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της πρόνοιας, της κοινωνικής πολιτικής απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους και όσον αφορά όλες τις πτυχές, την Υγεία, την ειδική αγωγή, την επαγγελματική ένταξη, την εξασφάλιση δια βίου των ατόμων εκείνων που έχουν ανάγκη» τόνισε η κα Παπαρήγα και ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο της ειδικής αγωγής το ΚΚΕ θα καταθέσει προτάσεις και θέσεις που «εξασφαλίζουν υποχρεωτική εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν».

    «Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν οι οικογένειες από το βραχνά του ιδιωτικού τομέα ή από το να μένουν τα παιδιά τους - η μεγάλη πλειοψηφία- εκτός ειδικής αγωγής γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Ταυτόχρονα διαμορφώνουμε σύγχρονες θέσεις που αφορούν την ενίσχυση της οικογένειας και την πλήρη κατοχυρωμένη προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εξειδικευμένη βεβαίως ανάλογα με τις περιπτώσεις» κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    Στο μεταξύ, το ΚΚΕ με εκτενή ανακοίνωσή του που απευθύνεται προς τους πανεπιστημιακούς που «γνωρίζουν ότι τα νέα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με τις προσδοκίες και ανάγκες για δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση", τους καλεί "να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου η κυβέρνηση με τη στήριξη των άλλων δυνάμεων του "ευρωμονόδρομου", επιτίθεται πλησίστια για να εφαρμόσει νόμους που θα παραδώσουν ολοσχερώς την ανώτατη εκπαίδευση στο κεφάλαιο».

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι οι πανεπιστημιακοί «έχουν χρέος να συμβάλουν με κάθε τρόπο, ώστε να μη νομιμοποιηθεί και να καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση αυτή η βαθιά ταξική πολιτική. Να αποκαλύψουν στο λαό ότι πίσω από τις κυβερνητικές κορόνες για αξιολόγηση, ποιότητα, αναβάθμιση, σύνδεση με τις ανάγκες της παραγωγής, κρύβεται η πρωτοφανής υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

    Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι «το ΚΚΕ καλεί τους πανεπιστημιακούς να σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου και συνολικότερα του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Τους καλεί, ξεκινώντας με τη μαζική αποχή τους από τις εκλογές για ανάδειξη αρχών διοίκησης, να συνεχίσουν με την πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί μαζί με τους φοιτητές στις συγκλήτους και στα άλλα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου για να αποτραπούν αποφάσεις υλοποίησης των μέτρων (συγκρότηση τετραετών επιχειρησιακών προγραμματισμών, εσωτερικών κανονισμών, επιτροπών αξιολόγησης κλπ.). Να παλέψουν για τη συνολική κατάργηση του νόμου πλαισίου, να αντισταθούν στο νέο εγχείρημα επιβολής των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05, τη διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16».

    Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη ότι έχει βαθιά επίγνωση ότι το κάλεσμά του αυτό δεν έχει αποδέκτες όλους τους πανεπιστημιακούς, γιατί όπως τονίζει «οχι μόνο για λόγους πολιτικής διαφωνίας, αλλά προπαντός γιατί ανάμεσά τους υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές διαφορές και αγεφύρωτα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα. Θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι διασυνδεδεμένοι με μονοπωλιακά συγκροτήματα καθηγητές - στελέχη διοικητικών συμβουλίων ιδιωτικών εταιριών και κρατικών οργανισμών, οι καθηγητές - μάνατζερ και επιχειρηματίες που έχουν ήδη εγκαταστήσει μέσα στα ιδρύματα "βιομηχανίες" παραγωγής καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των επιστημονικών ανακαλύψεων, για να πλουτίζουν από τη μαύρη εργασία των συμβασιούχων ερευνητών και μεταπτυχιακών οι πολυεθνικές και από κοντά οι ενδοπανεπιστημιακοί τους εκπρόσωποι, οι καθηγητές που διαχειρίζονται εργολαβικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή προσδοκούν κέρδη από τη γενίκευση των διδάκτρων, των μεταπτυχιακών, των προγραμμάτων δια βίου μάθησης κλπ. δεν θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο της κυβέρνησης για ενεργητική υποστήριξη του αναγκαίου για το κεφάλαιο εκσυγχρονισμού των πανεπιστημίων».

    [03] Πάνω από τα 130 δολ.το πετρέλαιo

    Τα 130 δολάρια το βαρέλι υπερέβη το αμερικανικό ελαφρό αργό, για πρώτη φορά στην ιστορία της διαπραγμάτευσης του προθεσμιακού συμβολαίου, λόγω του συνδυασμού των φόβων για την επάρκεια παραγωγής πετρελαίου μακροπρόθεσμα και των ανησυχιών για τα στενά περιθώρια που αφήνουν τα επίπεδα των διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων βραχυπρόθεσμα.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,39 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 130,37 δολάρια. Νωρίτερα, ενισχύθηκε έως και στα 130,47 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 129,53 δολάρια, κερδίζοντας 1,69 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", ενώ, νωρίτερα, ανήλθε έως και στα 129,92 δολάρια, σε απόσταση αναπνοής από τα 130 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Τα εβδομαδιαία στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για τα αμερικανικά αποθέματα καυσίμων, αναμένεται να δείξουν αύξηση, την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου, των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης, ακόμη και αύξηση των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης. Επικρατούν, ωστόσο, έντονες ανησυχίες στην αγορά ότι τα τελευταία ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκή.

    Η νέα, σημερινή υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ - το κοινό νόμισμα ισοδυναμούσε το μεσημέρι με 1,5763 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως και στα 1,5773 δολάρια - συνέβαλε στην ώθηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα άντλησε οφέλη από την απρόσμενη άνοδο του δείκτη του ινστιτούτου Ifo για την εμπιστοσύνη των Γερμανών επιχειρηματιών το Μάιο στο 103,5, από 102,4 τον Απρίλιο, με τα στελέχη των επιχειρήσεων να εμφανίζονται πιο αισιόδοξα για τις τρέχουσες συνθήκες και, σε μικρότερο βαθμό, για τις προοπτικές το επόμενο εξάμηνο.

    Στα ύψη η τιμή των μακροπρόθεσμων προθεσμιακών συμβολαίων

    Στα 140 δολάρια σχεδόν εκτινάχθηκαν τα μακροπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης αργού πετρελαίου, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι φόβοι για μη επαρκή προσφορά τα επόμενα πέντε χρόνια αρχίζουν να επηρεάζουν τις κινήσεις επενδυτών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

    "Οι απόψεις για κορύφωση της παραγωγής πριν την αναπόφευκτη καθοδική πορεία της - ανεξάρτητα από την ορθότητά τους - διεισδύουν στην αγορά και στηρίζουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές", δήλωσε ο Νιλ Μακμάον της Sanford Bernstein.

    Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του 2016, σημείωσε χθες κέρδη 9,50 δολαρίων στο βαρέλι, με την τιμή του να εκτινάσσεται στα 139,50 δολάρια. Μέσα στο τριήμερο που πέρασε από την εκτίμηση στην οποία προέβη η Goldman Sachs - η επενδυτική τράπεζα με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου - για διαμόρφωση της φετινής τιμής στα 141 δολάρια και στα 148 δολάρια του χρόνου κατά μέσον όρο, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του 2016 του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε κέρδη 17,08 δολαρίων στο βαρέλι ή ποσοστό 14%.

    Παλαίμαχοι traders στο NYMEX είπαν ότι δεν έχουν δει ποτέ τέτοια εκτίναξη της τιμής και ότι οι επενδυτές αυξάνουν όλο και περισσότερο τις θέσεις τους στη βάση της εκτίμησης ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της, λόγω γεωπολιτικών και γεωλογικών παραγόντων, όπως σημειώνει η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

    Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους από το βραχυπρόθεσμο στο μακροπρόθεσμο, όπου οι φόβοι σχετικά με την επάρκεια της προσφοράς παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, όπως σχολίασε η Αν-Λουίζ Χιτλ της Wood Mackenzie.

    Από τον περασμένο Ιανουάριο, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, όπως αυτό για παράδοση τον Δεκέμβριο του 2016, έχουν κερδίσει σχεδόν 60%, ενώ η τιμή των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων έχει αυξηθεί σε ποσοστό 35%.

    Οι πετρελαϊκές πολυεθνικές, όπως η Exxon Mobil Corp., η Royal Dutch Shell Plc., η BP Plc., η Chevron Corp., η Total SA και η ConocoPhillips θα δαπανήσουν φέτος το ποσό ρεκόρ των 98,7 δισ. δολαρίων σε εξερεύνηση και παραγωγή, ποσό υπερτετραπλάσιο του ποσού που δαπάνησαν προ οκταετίας. Ωστόσο, οι ποσότητες πετρελαίου που θα φέρουν σε παραγωγή από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγές χώρες, αντιπροσωπεύουν μόνον το 20% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Ορισμένα στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων έχουν προειδοποιήσει ότι οι γεωπολιτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά, θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση η παραγωγή να καλύψει τη ζήτηση ακόμη και τόσο νωρίς όσο την περίοδο 2012 με 2015.

    Αυτό τον κίνδυνο επεσήμανε χθες και ο με μεγάλη επιρροή στις διεθνείς αγορές πετρελαίου επενδυτής Τ. Μπουν Πίκενς, προειδοποιώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αγγίξουν τα 150 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2008.

    "Ογδόντα πέντε εκατομύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα είναι το σύνολο της ποσότητας που μπορεί να παράγει ο κόσμος και η ζήτηση είναι 87 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα", είπε χθες ο Πίκενς. "Είναι τόσο απλό", πρόσθεσε.

    Οι δηλώσεις του Πίκενς είχαν σημαντική συμμετοχή στη χθεσινή εκτίναξη των τιμών σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση στην Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ενώ επιβραδύνεται η αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ.

    "Η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά μέχρι τη στιγμή που οι κυβερνήσεις που επιδοτούν την κατανάλωση πετρελαίου στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, διαπιστώσουν ότι η πολιτική αυτή είναι οικονομικά ασύμφορη", τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος στη Deutsche Bank για ενεργειακά θέματα Ανταμ Σιεμίνσκι.

    [04] "Η αλλαγή έρχεται στην Αμερική"

    Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον μοιράστηκαν τις νίκες στις προκριματικές εκλογές στο Ορεγκον και το Κεντάκι αντίστοιχα, με τον αφροαμερικανό υποψήφιο να έχει αποσπάσει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία μεταξύ των εκλεκτόρων που αναδεικνύνονται με τη λαϊκή ψήφο, αλλά και την πρώην Πρώτη Κυρία να αρνείται να αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

    Οπως αναμενόταν, η Χίλαρι Κλίντον σημείωσε σαρωτική νίκη στο Κεντάκι με διαφορά 30 ποσοστιαίων μονάδων, εξασφαλίζοντας το 65% των ψήφων και 37 εκλέκτορες έναντι 30% και 14 εκλεκτόρων του Ομπάμα.

    Αντίθετα, στο Ορεγκον ο Ομπάμα απέσπασε το 58% των ψήφων και 21 εκλέκτορες έναντι 42% και 14 εκλεκτόρων της Χίλαρι.

    Ο Ομπάμα μιλώντας στους οπαδούς του στην Άιοβα, όπου επέστρεψε για να τονίσει την σημασία της πρώτης του νίκης στην εκστρατεία, τόνισε ότι "έχουμε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που αναδεικνύονται από τον Αμερικανικό λαό" και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών στη χώρα διότι τον έστειλαν πολύ κοντά στο όριο για την κατάκτηση του χρίσματος. "Σε αυτή τη μεγάλη πολιτεία κάναμε τα πρώτα βήματα ενός απίστευτου ταξιδιού για να αλλάξουμε την Αμερική" τόνισε.

    Ο αφροαμερικανός υποψήφιος έστρεψε για άλλη μία φορά τα βέλη του κατά του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Τζον ΜακΚέην λέγοντας ότι η μάχη του Νοεμβρίου θα γίνει ανάμεσα σε "μια από τα ίδια εναντίον της αλλαγής", πως πρόκειται για μία μάχη "ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν" της Αμερικής.

    Με τρεις πολιτείες να απομένουν πλέον -Πουέρτο Ρίκο, Μοντάνα και Νότια Ντακότα- ο Μπάρακ Ομπάμα έχει εξασφαλίσει μέχρι τωρα 1953 εκλέκτορες έναντι 1770 της Χίλαρι, που ελπίζει μόνο στον κομματικό μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος για να εξασφαλίσει το χρίσμα. Συνολικά απομένουν ακόμη να κριθούν 86 εκλέκτορες και περίπου 200 υπερκλέκτορες .

    Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, τόνισε ότι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εκλεκτόρων που έχουν αναδειχτεί με τη λαϊκή ψήφο αποτελεί "σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο, αλλά όχι και το τέλος της κούρσας", καθώς ουδείς εκ των δύο υποψηφίων αναμένεται να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 2026 εκλεκτόρων για να κερδίσει και τυπικά το χρίσμα πριν το συνέδριο του Ντένβερ τον Αύγουστο.

    Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κούρσα. "Θα συνεχίσω την εκστρατεία μας μέχρι την κατάκτηση του χρίσματος", τόνισε η Χίλαρι μιλώντας σε οπαδούς της στο Κεντάκι.

    "Πρέπει να επιλεγεί ένας υποψήφιος που θα μπορεί να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου και είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς" τόνισε η Χίλαρι, ρίχνοντας το "μπαλάκι" στο κομματικό κατεστημένο των Δημοκρατικών. "Ούτε ο γερουσιαστής Ομπάμα, ούτε και εγώ θα έχουμε φτάσει στον μαγικό αριθμό μέχρι να τελειώσουν οι προκριματικές στις 3 Ιουνίου. Αρα εναπόκειται στο κόμμα μας να κάνει τη δύσκολη επιλογή", πρόσθεσε.

    Προηγείται του Μακέιν ο Ομπάμα

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με 8 εκατοστιαίες μονάδες, σε εθνικό επίπεδο, του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζον Μακέιν καθώς οι δύο αντίπαλοι εντείνουν τον προεκλογικό τους αγώνα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, αναφέρεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Zogby για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερ, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος τον περασμένο μήνα ήταν στήθος με στήθος με τον Μακέιν στις δημοσκοπήσεις, το Μάιο ανέβηκε στο 48% έναντι 40% του γερουσιαστή της Αριζόνας.

    Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι ο Ομπάμα διεύρυνε την διαφορά του από την αντίπαλό του για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, την Χίλαρι Κλίντον, στις 26 εκατοστιαίες μονάδες, διπλασιάζοντας το πλεονέκτημά του από τα μέσα Απριλίου καθώς οι Δημοκρατικοί άρχισαν να συνασπίζονται γύρω του ενόψει της εκλογικής μάχης του με τον Μακέιν.

    Η δημοσκόπηση έγινε από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή κατά την διάρκεια μίας περιόδου κατά την οποία ο Ομπάμα δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Μακέιν για την υπόσχεσή του να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες, εχθρικά διακείμενους έναντι των ΗΠΑ, χωρίς όρους.

    [05] Αναβιώνουν τα "Αναστενάρια"

    Ανήμερα της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αναβιώνει ένα παραδοσιακό έθιμο τα «Αναστενάρια». Κύριο χαρακτηριστικό του εθίμου είναι η εκτέλεση πυροβασίας, δηλαδή βαδίσματος με γυμνά πόδια πάνω σε ένα στρώμα πυρακτωμένων κάρβουνων. Η τελετουργία των Αναστεναρίων άρχισε το απόγευμα της 20ής Μαΐου στο κοντάκι, σε ένα χώρο όπου φυλάσσονται οι εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, οι οποίες αποτελούν τα πολυτιμότερα κειμήλια για τους Αναστενάρηδες. Τις ονομάζουν «Χάρες» και «Παππούδες» και τις έχουν σε υφασμάτινη θήκη, από όπου κρέμονται κουδουνάκια και πολλά αφιερώματα.

    Στο κονάκι φυλάσσονται και τα «αμανέτεια», μαντήλια που θεωρούνται ιερά, πολύτιμα και αυτά προγονικά κειμήλια. Στο ίδιο χώρο φυλάσσονται και τα αναστενάρικα όργανα, η λύρα και το νταούλι σήμερα, παλιότερα η γκάιντα. Το απόγευμα της 20ής Μαΐου, ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στο κονάκι άντρες και γυναίκες Αναστενάρηδες, όπου τελείται η αγρυπνία και γενικά η προετοιμασία των Μυστών για οιστροπληξία. Η τελετή των αναστενάρηδων έχει πολύ ενδιαφέρουσες ιεροπραξίες και μυσταγωγίες όπως η τελετουργική ζωοθυσία, ένθεη έκσταση, πυροβασία.

    Το πρωί της 21ης Μαΐου μετά τη Θεία Λειτουργία, οι Αναστενάρηδες μετέφεραν τα Αναστενάρικα κωδωνοφόρα εικονίσματα και τα έβαλαν στο Άγιασμα. Κατά τους Αναστενάρηδες οι «χάρες» τους δίνουν την ικανότητα να περπατάνε πάνω στα κάρβουνα. Το απόγευμα γίνεται η πρώτη μεγάλη πυροβασία. Η Ιερή πυρά ανάβεται από τον ανώτατο ιεράρχη τους τον Αρχιαναστενάρη που κατέχει το προνόμιο του λειτουργήματος αυτού από προγονική κληρονομιά. Όταν κατακαθίσουν οι φλόγες και σχηματιστεί παχιά ανθρακιά, τότε καταφθάνουν οι Αναστενάρηδες με πομπή και αρχίζουν κυκλικό χορό γύρο από την Ιερή ανθρακιά, ενώ η μουσική συνεχώς δυναμώνει και γίνεται πιο γρήγορη. Οι Αναστενάρηδες υψώνουν δεητικά τα χέρια τους προς τις Χάρες, κάθιδροι και κάτωχροι. Η προσδοκία να τους «πιάσει ο Άγιος» κυριεύει τις ψυχές τους. Κυριαρχούν στεναγμοί και επιφωνήματα. Οι εκλεκτοί αρχίζουν το χορό κρατώντας εικόνες και αμανέτεια. Ο χορός στατικός, μονότονος και παράλληλα συγκλονιστικός διαρκεί μέχρι τα μεσάνυχτα.

    Το όνομα αναστενάρια πάρθηκε από το αναστενάρι, το εικόνισμα που κρατούν σ' όλη τη διάρκεια της γιορτής στα χέρια τους και που θεωρείται ο ανώτατος αρχηγός των αναστενάρηδων.

    Αρκετοί μελετητές διαπιστώνουν ότι οι χοροί των αναστενάρηδων διατηρούν στοιχεία από τους Διονυσιακούς οργιαστικούς χορούς της αρχαιότητας και θεωρούν ότι η προέλευση του εθίμου βρίσκεται στις Διονυσιακές τελετές. Άλλωστε, ο τόπος που αναπτύχθηκε η Διονυσιακή λατρεία και το έθιμο είναι κοινός. Τα «Αναστενάρια» επιχωρίαζαν παλιότερα στη ΒΑ Θράκη με κέντρο της εθιμικής εκδήλωσης το Κώτσι, το μεγαλύτερο χωριό της περιφέρειας, και το χωριό Μπροντίβο. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923,οι κάτοικοι της περιοχής αυτής της Θράκης εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και κυρίως στη Μακεδονία, όπου μαζί με τα άλλα έθιμά τους μετέφεραν και τα Αναστενάρια. Οι Αναστενάρηδες, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των νέων σύνοικών τους, μέχρι το 1943, δεν έδιναν δημοσιότητα στο έθιμο, το οποίο αναβίωσε για πρώτη φορά δημοσίως το 1943. Σήμερα αναβιώνει στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Αγία Ελένη και στην Κερκίνη Σερρών, στη Μελίκι Ημαθίας και στη Μαυρολεύκη της Δράμας.

    Ο αριθμός των αναστενάρηδων δεν ξεπερνά τους 60, και σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, η μύηση στην τελετουργία είναι πολυσήμαντη αλλά και αυστηρή. Όπως επισημαίνουν, στα αναστενάρια παίζει σημαντικό ρόλο η ίαση της ψυχής, καθώς επίσης και ο σεβασμός που αποδίδει ο κάθε Αναστενάρης. Στα πέλματα τους δεν παρατηρείται κανένα έγκαυμα, φαινόμενο που δεν επιδέχεται επιστημονική εξήγηση. Το ακραίο φαινόμενο προαιώνιο και οικουμενικό, παραμένει, ανεξήγητο, αληθινό μυστήριο. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε την παραμονή της 21ης Μαΐου και τελειώνουν το βράδυ της 23ης.

    Φέτος στις εκδηλώσεις του εθίμου στην Αγία Ελένη Σερρών φιλοξενείται για πρώτη φορά και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού Μπροντίβο της Βουλγαρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 May 2008 - 12:30:35 UTC