Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα επιδιώκει τη λύση"
  • [02] "Διαβούλευση με την κοινωνία για το Χωροταξικό"
  • [03] Εκδήλωση για τον Χ.Φλωράκη

  • [01] "Η Ελλάδα επιδιώκει τη λύση"

    Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θα μιλήσει στις 17.30 ο πρωθυπουργός.

    Η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική λειτουργική λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με μια βιώσιμη συνολική συμφωνία την οποία θα επισφραγίσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο κ.Κ. Καραμανλής μιλώντας στη Σύνοδο των ηγετών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Πομόριε της Βουλγαρίας.

    Επιδιώκουμε μια διευθέτηση με κέρδη για όλους, μια λύση με κέρδη και για τους δύο που θα συνυπολογίζει τις ευαισθησίες και των δυο χωρών και θα ωφελήσει το σύνολο της περιοχής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Εξήγησε ότι στο Βουκουρέστι το ΝΑΤΟ κατέληξε σε μια κοινή απόφαση και πρόσθεσε ότι έχει έλθει η ώρα να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκκρεμεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Οι καλές γειτονικές σχέσεις και η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελούν προτεραιότητα για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει επανειλημμένως και ξεκάθαρα ότι η ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας. Αυτή είναι μια στρατηγική θέση η οποία δεν επιδέχεται εξαιρέσεις ή εκπτώσεις. Οι όροι της προσχώρησης τους οποίους έχουν συμφωνήσει οι εταίροι και οι σύμμαχοι αφορούν όλες τις υποψήφιες χώρες συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ.

    Η Ελλάδα ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας εδώ και 28 χρόνια και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για περισσότερο από μισό αιώνα έχει υποστηρίξει σθεναρά και με συνέπεια την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι τόνισε ο πρωθυπουργός, γιατί υπήρξαμε πρωτοπόροι στη στρατηγική αυτή, στοχεύοντας στην αναδιαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων σε μια γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Σε κάθε περίπτωση η πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολουθεί η Ελλάδα υπονοεί ότι κάθε χώρα που επιλέγει το ευρωπαϊκό της μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται σε θεμελιώδεις αρχές, το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μονοπάτι έχει ως προϋπόθεση την αταλάντευτη υποστήριξη και σεβασμό καλών γειτονικών σχέσεων και την υιοθέτηση κοινών αρχών που θα εφαρμόζονται εξίσου σε όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Για τη στάση της χώρας μας στο Βουκουρέστι ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι ''δεν επιδιώκουμε την απομόνωση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπήρξε αυτός ο στόχος μας.''

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσόβου λέγοντας ότι είναι η πρόκληση - κλειδί για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι η λύση στο θέμα του Κοσόβου πρέπει να είναι μέσα από μια συναινετική διευθέτηση.

    Η Ευρώπη πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στο θέμα του Κοσόβου γιατί οι αξίες της Ευρώπης είναι εκείνες που παρέχουν τις εγγυήσεις για σταθερότητα στην περιοχή.

    Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Σερβία εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων θα οδηγήσουν σε γόνιμο αποτέλεσμα για το σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα συνεχίσει να εργάζεται για να καταλάβει η Σερβία μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια που της ανήκει.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τη βουλγαρική Προεδρία για τις δραστηριότητές της που συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και στη μετεξέλιξή της και στην ενίσχυση του θεσμικού της πλαισίου. Η Διάσκεψη Συνεργασίας των χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η κινητήρια δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για την ίδρυση συμβουλίου περιφερειακής συνεργασίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή.

    Η γραμματεία του Συμβουλίου θα έχει έδρα στο Σεράγεβο στο κτίριο ελληνοβοσνιακής φιλίας που έχει κατασκευάσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι διαγράφεται μια νέα εποχή για την περιφερειακή συνεργασία που σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών - μελών για τα θέματα που αφορούν τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ανακοίνωσε επίσης την πρωτοβουλία για την ίδρυση περιφερειακού αναπτυξιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη που θα έχει στόχο να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

    Επισήμανε ακόμη ότι η περιφερειακή συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής και Ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής. Η διαβαλκανική συνεργασία αναγνωρίζεται σήμερα ως ο θεσμός εκείνος που συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Αναβαθμίζοντας την περιφερειακή συνεργασία οι χώρες των δυτικών βαλκανίων πραγματοποιούν ουσιαστικά ένα βήμα προς την εκπλήρωση ενός εκ των βασικών κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξή τους. Ουσιαστικά ενισχυόμενη θεσμικά η διαβαλκανική συνεργασία αποκτά τα εχέγγυα για να αποτελέσει μακροπρόθεσμα το νοτιοανατολικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] "Διαβούλευση με την κοινωνία για το Χωροταξικό"

    "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα μέσα από ένα μοντέλο το οποίο αναπαράγει το πελατειακό κράτος, ευνοεί την εύκολη κερδοσκοπία και την ανομία. Η κυβέρνηση αναπαράγει ό,τι χειρότερο μας χαρακτηρίζει και αντιμετωπίζει τη χώρα ως αποικία και τους πολίτες ως υπηκόους - ιθαγενείς στους οποίους προσφέρει άρτον και θεάματα, παντεσπάνι και Eurovision", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για το χωροταξικό.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο 1, διότι δεν έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση με την κοινωνία αλλά και διότι το σχέδιο περιφρονεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, ευνοεί τη συγκέντρωση της ανάπτυξης στα ήδη κορεσμένα κέντρα, δεν ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, αγνοεί τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και ιδιαίτερα των νησιών και αποτελεί ομπρέλα για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό το οποίο παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας σε μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι το σχέδιο εντάσσεται στον ίδιο άξονα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τον οποίο εξυπηρετούνται ειδικά και βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, πραγματοποιείται υποταγή σε μεσάζοντες, καθώς και διευθετήσεις για λίγους και ισχυρούς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε τα προηγούμενα σαράντα χρόνια η χώρα ήταν μοντέλο -με φωτεινές εξαιρέσεις- αποξένωσης του Ελληνα και επέκρινε και πάλι την κυβέρνηση ότι τσιμεντοποιεί τα λάθη του παρελθόντος, ενώ τόνισε ότι χωροταξικό σχέδιο δεν γίνεται με απλή απαρίθμιση έργων και υποχρεώσεων και μάλιστα με γνώμονα τα κριτήρια της ΝΔ, αλλά με στόχο, όραμα και πρόγραμμα.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χωροταξικό σχέδιο δεν νοείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές αλλαγές, να λαμβάνονται μέτρα για την εκτός σχεδίου δόμηση και να διασφαλίζεται η ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ η χωροταξία αποτελεί συνειδητή παρέμβαση της πολιτικής επί της οικονομίας και τόνισε ότι το χωροταξικό σχέδιο αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταρρύθμισή της. Τόνισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωπολιτική θέση που της επιτρέπει να αναδειχθεί σε δυναμικό πόλο με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο προσκήνιο και ταυτόχρονα να ωφεληθεί από τον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνόψισε τη φιλοσοφία του Κινήματος για την ανάπτυξη, στις λέξεις "πράσινη ανάπτυξη" η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ταυτιστεί με τη λέξη ποιότητα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τους εξής δέκα άξονες για το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας:

    α. να ληφθούν υπόψη οι κλιματικές αλλαγές και η παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και να αξιολογηθούν οι ενεργειακές υποδομές σε σχέση με το κλίμα.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της σταδιακής αποδέσμευσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά.

    β. Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παντού, με εξαίρεση τις περιοχές όπου απειλείται το φυσικό περιβάλλον. Επίσης τάχθηκε υπέρ των ισχυρών φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις έντασης γνώσης που θα έχουν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    γ. Ιδιαίτερη βαρύτητα σε υγεία και παιδεία με τις επενδύσεις σε υγεία να προτείνουν ένα άλλο πρότυπο ζωής "χωρίς ορυκτέλαια στο λάδι" και τις επενδύσεις στην παιδεία να βασίζονται στην ανάπτυξη της γνώσης.

    δ. Εθνικό χωροταξικό σχέδιο που προτάσσει τη χωρική συνοχή και την επάρκεια των φυσικών πόρων.

    ε. Χωροταξικό σχεδιασμό που λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη του τις παράκτιες ζώνες και τη νησιωτική Ελλάδα.

    στ. Προστασία του αστικού περιβάλλοντος και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών αποθεμάτων.

    ζ. Ισοβαρή τρόπο διανομής της αναπτυξιακής διαδικασίας σε όλη τη χώρα.

    η. Συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια.

    θ. Σαφείς διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων.

    κ. Ειδικό σχεδιασμό ανά μεγάλες περιφέρειες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρώσει το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό Δασολόγιο "χωρίς θέμα προσφυγής σε χάρτες και αεροφωτογραφίες που νομιμοποιούν τη διαχρονική παρανομία σε βάρος των δασών, επαναφέροντας από την πίσω πόρτα την αλλαγή του άρθρου 24, που προσπάθησε στην πρώτη της θητεία η κυβέρνηση".

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί αποτελεσματική διαβούλευση για το χωροταξικό - εν προκειμένω - σχεδιασμό της χώρας, καθώς εκείνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι από τις κατά καιρούς διαβουλεύσεις να προκύπτουν αποτελέσματα, τα οποία ως κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόσει.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Χρ. Φώλια

    "Στη μεγάλη διατροφική κρίση που ζούμε, η ελληνική οικογένεια είναι ανυπεράσπιστη. Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με βασική ευθύνη του πρωθυπουργού, ούτε ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, ούτε μπόρεσε να εντοπίσει τις επικίνδυνες ουσίες", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Φώλια, προκειμένου να έχει επίσημη ενημέρωση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στον άμεσο επανασχεδιασμό του συστήματος ασφαλείας τροφίμων, στην άμεση λειτουργία συστήματος διαχείρισης διατροφικών κρίσεων, ενώ θα έπρεπε να είχε ενισχύσει και τις αρμοδιότητες, την ανεξαρτησία και τη δράση του ΕΦΕΤ, με αξιοκρατική στελέχωση και επαρκή χρηματοδότηση καθώς και τη στήριξη του καταναλωτικού κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα γιατί "μετά από αλλεπάλληλα κρούσματα δεν διαθέτει η χώρα μας και η κυβέρνηση της ΝΔ διατροφική πολιτική, ενοποιημένο σύστημα ελεγκτικών μηχανισμών και σύστημα διαχείρισης διατροφικών κρίσεων, ενώ από την άλλη το κλίμα που καλλιεργεί συστηματικά απέναντι σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην επιχειρηματική τους ευθύνη και την κοινωνική τους λογοδοσία".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για "ασχολία με αλλότρια" και κάλεσε τον πρωθυπουργό: "να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του απέναντι στην ελληνική οικογένεια και τον έλληνα καταναλωτή".

    Από τη μεριά του, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι "είμαστε πάντοτε ανοιχτοί και πρόθυμοι να ενημερώσουμε οποιονδήποτε, με ανοιχτά χαρτιά, γιατί έτσι έχουμε μάθει και έτσι πορευόμαστε".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ενημέρωσε πλήρως τον κ. Παπανδρέου για τα γεγονότα από την μεγάλη εβδομάδα έως σήμερα και του παρέδωσε εις διπλούν όλα τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο σχετικά με το θέμα αυτό. Επίσης ο κ. Φώλιας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για όλα τα βήματα που έχουν γίνει ως σήμερα και του εξήγησε πως έχει αντιμετωπίσει ο ΕΦΕΤ το όλο θέμα.

    "Εξήγησα ότι από τις 6 Μαΐου που ανακοινώθηκε ότι υπάρχει επιμολυσμένο ηλιέλαιο στην Ελλάδα, αυθημερόν ο ΕΦΕΤ και η κυβέρνηση δώσαμε εντολή αποσύρσεώς του, όπως και των υποπροϊόντων που ενδεχομένως είχαν πρόβλημα", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης προσθέτοντας ότι "πριν από δύο μέρες, με αυτεπάγγελτους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους εντοπίσαμε και μια ποσότητα που εμείς βρήκαμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, εμείς στείλαμε σήμα στις Βρυξέλλες και δεσμεύσαμε τη συγκεκριμένη παρτίδα.

    Ο κ. Φώλιας είπε ότι η δέσμευση έγινε "από ευαισθησία αν και η ενημέρωση που έχω από την ΕΕ είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, εντούτοις απεσύρθη επειδή είναι μη κανονικό και όχι επικίνδυνο", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι η μη επικινδυνότητα πρέπει να γίνει απολύτως σαφής στην κοινή γνώμη.

    "Από ευαισθησία δώσαμε εντολή να αποσυρθεί όλο το ηλιέλαιο από την αγορά ασχέτως χώρας προελεύσεως, ούτως ώστε να ελεγχθεί και εφόσον είναι καθαρό, τότε χωρίς καμιά επιβάρυνση να περνάει στην αγορά", είπε ο κ. Φώλιας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την παραίτηση του Προέδρου του ΕΦΕΤ ανέφερε ότι: "παραιτήθηκε προς τιμήν του, παρά την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει, ούτως ώστε να διευκολύνει τον υπουργό στην κρίση η οποία υπάρχει" και τόνισε ότι ο ΕΦΕΤ συνεχίζει το έργο του με τους ίδιους και ενδεχομένως καλύτερους ρυθμούς.

    Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Φώλιας είπε ότι υπάρχει πλήρης καταγραφή όλων των ποσοτήτων επιμολυσμένου ηλιελαίου με αριθμητικές διασαφήσεις, ημερομηνίες άφιξης, λιμάνια εκφόρτωσης και πλοία με τα οποία μετεφέρθησαν οι ποσότητες και τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα κρυφό ή καταγεγραμμένο, καθώς επιπλέον είναι γνωστά τα ονόματα των εταιρειών που έχουν εισάγει ή χρησιμοποιήσει ηλιέλαιο και δημοσιοποιημένα όλα τα προϊόντα που απεσύρθησαν.

    Απάντηση Γ. Σουφλιά σε Γ. Παπανδρέου

    «Είτε αρέσει είτε όχι πολιτικά στον κ. Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα θα αποκτήσει εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, με την σημερινή κυβέρνηση και την σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ» απάντησε ο Γιώργος Σουφλιάς σε σημερινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και προσθέτει:

    «Κυβέρνησαν επί 20 χρόνια και άφησαν τον τόπο χωρίς Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, χωρίς Κτηματολόγιο και χωρίς Δασολόγιο, δηλαδή χωρίς τα βασικά εργαλεία άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής. Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ομιλία του επιχειρεί να γίνει "τιμητής", υιοθετώντας δυστυχώς τους πλέον φανατικούς αφορισμούς και τις ανακρίβειες ορισμένων στελεχών του και κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Δεν καταθέτει καμία, μα καμία συγκεκριμένη πρόταση. Έτσι, όμως, δεν προάγεται ο πολιτικός διάλογός, ούτε αντιμετωπίζονται τα προβλήματα».

    Όπως αναφέρει ο κ. Σουφλιάς σε σχετική δήλωσή του, όλο αυτό το διάστημα, από τον περασμένο Ιούλιο που παρουσίασε ο ίδιος το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, δεν υπήρξε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση από το ΠΑΣΟΚ και έρχεται σήμερα ο πρόεδρός του να πει ότι δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την κοινωνία. «Η διαβούλευση έγινε, η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απούσα», σημειώνει ο Υπουργός και προσθέτει:

    «Έχω καλέσει αρκετές φορές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και ιδιαίτερα στη Βουλή - να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτα περισσότερο από γενικόλογες αφοριστικές αναφορές».

    Ειδικότερα ο κ. Σουφλιάς, σε ό,τι αφορά επιμέρους αναφορές του κ. Παπανδρέου, επισημαίνει τα εξής:

    1. Ισχυρίστηκε ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο «περιφρονεί την βιώσιμη ανάπτυξη». Όλο το κείμενο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου διατρέχεται από συγκεκριμένες πολιτικές και στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη. Όραμα και στόχος του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου είναι η ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφορική οργάνωση του εθνικού χώρου, που προωθεί ισόρροπα την κοινωνική και οικονομική συνοχή, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανταγωνιστικότητα.

    2. Λυπάμαι που για μία ακόμη φορά παρασύρεται από τους συμβούλους του και αναπαράγει την «καραμέλα» ότι δήθεν το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο «λειτουργεί ως ομπρέλα για το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, το οποίο παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας σε μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα?».

    Έχω αποδείξει πολλές φορές ότι όλα αυτά είναι ανακρίβειες και εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με μία απλή ανάγνωση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και διοχετεύονται από συγκεκριμένα συμφέροντα που θίγονται από τις αλλαγές που επέρχονται και επιβάλλουν πολύ αυστηρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος από αυτούς που ισχύουν σήμερα. Και είναι κρίμα αυτά να υιοθετούνται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    3. Ισχυρίζεται ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο δεν ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση. Είμαι σίγουρος ότι αν έκανε μία απλή ανάγνωση του άρθρου 12 του Εθνικού Χωροταξικού θα διαπίστωνε ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένες και λεπτομερείς ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Εκτός αν θέλει την πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, οπότε ας το προτείνει ξεκάθαρα.

    4. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ότι «αγνοούνται οι ειδικές ανάγκες των νησιών», αν οι συνεργάτες του τον είχαν ενημερώσει σωστά. Πρώτον, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο αλλά και πληθώρα αναφορών στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και δεύτερον έχει ετοιμαστεί Ειδικό Πλαίσιο για τον νησιωτικό και παράκτιο χώρο.

    5. Κάνει λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Βαρύς ο χαρακτηρισμός και λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι υπερβολές και οι λαϊκισμοί υποβαθμίζουν τον πολιτικό διάλογο. Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούνται είναι αυτά του ελληνικού λαού.

    6. Υποστηρίζει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές αλλαγές, ενώ στο Εθνικό Χωροταξικό υπάρχει κείμενο με συγκεκριμένα μέτρα για το θέμα των κλιματικών αλλαγών.

    7. Παρουσίασε δέκα άξονες για την «πράσινη ανάπτυξη» και το θετικό είναι ότι όλοι αυτοί οι άξονες αποτελούν άξονες και του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, με εξαίρεση αυτόν για «ορυκτέλαια στο λάδι».

    8. Είναι ανάγκη να επαναλάβω ότι πέρα από το Εθνικό Χωροταξικό έχουν ετοιμαστεί τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία, το Τουρισμό, τον Ορεινό, τον Νησιωτικό και Παράκτιο Χώρο. Το επόμενο βήμα μετά τη θεσμοθέτηση του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων είναι τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια.

    Σε ό,τι αφορά τον κ. Πάγκαλο, πραγματικά μου είναι αδύνατο να παρακολουθήσω τις ύβρεις του. Θα ασχοληθώ μόνο με τα γεγονότα, τα οποία έχουν ως εξής:

    - Όταν ένας βουλευτής χρησιμοποιεί το ρήμα «κατατέθηκε», όλοι εννοούν ότι «κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων» και πιστεύω ότι αυτό το ξέρει ο κ. Πάγκαλος. Κατά συνέπεια, το ότι αυτοπεριορίστηκε μόνο στο ρήμα «κατατέθηκε» δείχνει ότι και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε κατατέθηκε στη Βουλή από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Κι αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας στα αρχεία της Βουλής.

    - Είχε ετοιμαστεί ένα κείμενο, το οποίο οι ίδιοι οι συντάκτες του το χαρακτηρίζουν ως «έκθεση», καθώς δεν στηρίχθηκε σε υποστηρικτές μελέτες ούτε ήταν αποτέλεσμα του αναγκαίου διαλόγου με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία.

    Το κείμενο αυτό, όπως δήλωσα στη Βουλή, το λάβαμε υπόψη μας. Όμως, δεν μπορεί να ονομάζεται «Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο».

    [03] Εκδήλωση για τον Χ.Φλωράκη

    Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Χαρίλαο Φλωράκη διοργανώνει το βράδυ η ΚΕ του ΚΚΕ.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο του: Μιχάλης Βαρδάνης, στρατηγός ε.α., Κώστας Καζάκος, βουλευτής του ΚΚΕ - ηθοποιός, Παναγιώτης Κρητικός, π. Α` αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος - συγγραφέας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων και Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο επιμορφωτικό κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» (Οδός Χ. Φλωράκη 6, πρώην Πυθίας, Χαλάνδρι).

    Με τη φράση "Φτάνει πια" ξεκίνησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία.

    «Δεν πάει άλλο, όσο αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της πρόνοιας, της κοινωνικής πολιτικής απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους και όσον αφορά όλες τις πτυχές, την Υγεία, την ειδική αγωγή, την επαγγελματική ένταξη, την εξασφάλιση δια βίου των ατόμων εκείνων που έχουν ανάγκη» τόνισε η κα Παπαρήγα και ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο της ειδικής αγωγής το ΚΚΕ θα καταθέσει προτάσεις και θέσεις που «εξασφαλίζουν υποχρεωτική εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν».

    «Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν οι οικογένειες από το βραχνά του ιδιωτικού τομέα ή από το να μένουν τα παιδιά τους - η μεγάλη πλειοψηφία- εκτός ειδικής αγωγής γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Ταυτόχρονα διαμορφώνουμε σύγχρονες θέσεις που αφορούν την ενίσχυση της οικογένειας και την πλήρη κατοχυρωμένη προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εξειδικευμένη βεβαίως ανάλογα με τις περιπτώσεις» κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    ΚΚΕ για τους πανεπιστημιακούς

    Στο μεταξύ, το ΚΚΕ με εκτενή ανακοίνωσή του που απευθύνεται προς τους πανεπιστημιακούς που «γνωρίζουν ότι τα νέα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με τις προσδοκίες και ανάγκες για δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση", τους καλεί "να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου η κυβέρνηση με τη στήριξη των άλλων δυνάμεων του "ευρωμονόδρομου", επιτίθεται πλησίστια για να εφαρμόσει νόμους που θα παραδώσουν ολοσχερώς την ανώτατη εκπαίδευση στο κεφάλαιο».

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι οι πανεπιστημιακοί «έχουν χρέος να συμβάλουν με κάθε τρόπο, ώστε να μη νομιμοποιηθεί και να καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση αυτή η βαθιά ταξική πολιτική. Να αποκαλύψουν στο λαό ότι πίσω από τις κυβερνητικές κορόνες για αξιολόγηση, ποιότητα, αναβάθμιση, σύνδεση με τις ανάγκες της παραγωγής, κρύβεται η πρωτοφανής υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

    Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι «το ΚΚΕ καλεί τους πανεπιστημιακούς να σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου και συνολικότερα του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Τους καλεί, ξεκινώντας με τη μαζική αποχή τους από τις εκλογές για ανάδειξη αρχών διοίκησης, να συνεχίσουν με την πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί μαζί με τους φοιτητές στις συγκλήτους και στα άλλα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου για να αποτραπούν αποφάσεις υλοποίησης των μέτρων (συγκρότηση τετραετών επιχειρησιακών προγραμματισμών, εσωτερικών κανονισμών, επιτροπών αξιολόγησης κλπ.). Να παλέψουν για τη συνολική κατάργηση του νόμου πλαισίου, να αντισταθούν στο νέο εγχείρημα επιβολής των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05, τη διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16».

    Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη ότι έχει βαθιά επίγνωση ότι το κάλεσμά του αυτό δεν έχει αποδέκτες όλους τους πανεπιστημιακούς, γιατί όπως τονίζει «οχι μόνο για λόγους πολιτικής διαφωνίας, αλλά προπαντός γιατί ανάμεσά τους υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές διαφορές και αγεφύρωτα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα. Θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι διασυνδεδεμένοι με μονοπωλιακά συγκροτήματα καθηγητές - στελέχη διοικητικών συμβουλίων ιδιωτικών εταιριών και κρατικών οργανισμών, οι καθηγητές - μάνατζερ και επιχειρηματίες που έχουν ήδη εγκαταστήσει μέσα στα ιδρύματα "βιομηχανίες" παραγωγής καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των επιστημονικών ανακαλύψεων, για να πλουτίζουν από τη μαύρη εργασία των συμβασιούχων ερευνητών και μεταπτυχιακών οι πολυεθνικές και από κοντά οι ενδοπανεπιστημιακοί τους εκπρόσωποι, οι καθηγητές που διαχειρίζονται εργολαβικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή προσδοκούν κέρδη από τη γενίκευση των διδάκτρων, των μεταπτυχιακών, των προγραμμάτων δια βίου μάθησης κλπ. δεν θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο της κυβέρνησης για ενεργητική υποστήριξη του αναγκαίου για το κεφάλαιο εκσυγχρονισμού των πανεπιστημίων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 May 2008 - 4:30:30 UTC