Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Βόλο ο Αλ.Τσίπρας
  • [02] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο
  • [03] Αποσύρονται όλα τα ηλιέλαια

  • [01] Στο Βόλο ο Αλ.Τσίπρας

    Διήμερη περιοδεία στο Βόλο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο κ.Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό, και τον Τάσο Κορωνάκη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

    Σήμερα θα συναντηθεί με φορείς στο παλιό λιμεναρχείο, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.

    Αύριο θα επισκεφθεί τον ΟΑΕΔ, το ΟΣΕ και το νοσοκομείο Βόλου.

    Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

    Την πολιτική του σε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό κλάδο, το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, το πρόβλημα της ακρίβειας και το θέμα του ΟΤΕ, συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού.

    Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση και για κάθε θέμα χωριστά, η ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει:

    Για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο ΣΥΝ "καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για την πολιτική που επιχειρεί να υλοποιήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και την αντίληψη ότι με διαταγές και τελεσίγραφα αντιμετωπίζονται τα ευαίσθητα θέματα της παιδείας". Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει "τη σθεναρή αντίθεσή του στην επιχειρηματική λογική του ανταγωνισμού που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κόντρα στην επιστημονική και ακαδημαϊκή πρακτική". Επίσης η ΠΓ: "καταδικάζει τον ωμό εκβιασμό του υπουργού Παιδείας και την τρομοκρατία που ασκεί στα δημόσια πανεπιστήμια με το τελεσίγραφο κατάθεσης τετραετών συμβάσεων μέχρι το τέλος Μαΐου επί ποινή μη καταβολής των ούτως ή άλλως πενιχρών πόρων, δηλαδή τη μη τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το άρθρο 16 του συντάγματος".

    Για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, η ΠΓ του ΣΥΝ αναφέρει ότι "η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι διεκδικούν να παίξουν ευρύτερο πολιτικό ρόλο" και προσθέτει ότι "ιδιαίτερα οι τραπεζίτες, το τελευταίο διάστημα, προβαίνουν σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως οι αγωγές κατά πολιτικών προσώπων, αλλά και η πρόσφατη απαράδεκτη επιχείρηση κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις τράπεζες από τον διορισμένο από την κυβέρνηση πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου". Ο κ. Αράπογλου, προστίθεται στην ανακοίνωση της ΠΓ, ανακοίνωσε μονομερώς και εκτός συλλογικής σύμβασης αυξήσεις. Ο ΣΥΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην προσπάθεια κατάργησης κεκτημένων δικαιωμάτων από τους τραπεζίτες με τη συνδρομή της κυβέρνησης.

    Για το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, η ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση "έχει πελώριες ευθύνες για το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο. Οικονομικά συμφέροντα και συντεχνίες, υπό την ανοχή της κυβέρνησης, διαμορφώνουν στην πραγματικότητα την αγορά τροφίμων αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Φ.Ε.Τ. Το επικίνδυνο για την υγεία ηλιέλαιο και η καθυστέρηση στους αναγκαίους ελέγχους, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση, αποτελεί μια από τις γνωστές, ενώ υπάρχουν και πολύ περισσότερες άγνωστες ακόμη, περιπτώσεις νοθείας τροφίμων. Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί, όταν είναι γνωστό ότι η αγορά οργιάζει, οι μεγάλες επιχειρήσεις δρουν ανεξέλεγκτα και η δημόσια υγεία των καταναλωτών βρίσκεται υπό συνεχή απειλή.

    Ο ΣΥΝ ζητάει να κατατεθεί άμεσα στη δημοσιότητα η λίστα των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιήθηκε το επικίνδυνο ηλιέλαιο, ως ένα ελάχιστο μέσο για την προστασία της υγείας των πολιτών".

    Στις εκτιμήσεις για την ακρίβεια, η ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει ότι με αφορμή τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι και τα εγχώρια παιχνίδια αισχροκέρδειας με την ανοχή της κυβέρνησης, ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι η κατάσταση για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Γιβ αυτό επαναλαμβάνει την πρόταση του για την άμεση χορήγηση διορθωτικού επιδόματος - 200 ευρώ το μήνα το 2008 για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και 100 ευρώ το 2009 - στους μισθωτούς και συνταξιούχους (επιπλέον των αυξήσεων που προβλέπονται από τις ΣΣΕ και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης).

    Για τον ΟΤΕ η Πολιτική Γραμματεία υποστηρίζει ότι: "πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι σβ αυτή τη χώρα και να υπάρξει συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων για να ακυρωθεί η συμφωνία" και προσθέτει ότι θα πρέπει να επανακτηθεί ο έλεγχος του δημοσίου στον ΟΤΕ, ώστε με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα και με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο να απαλλαγεί από τις πελατειακές σχέσεις και από τις εξαρτήσεις από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να προσφέρει φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

    [02] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

    Το πετρέλαιο ξεπέρασε για πρώτη φορά και το συμβολικό φράγμα των 135 δολαρίων το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, λόγω των φόβων για τον εφοδιασμό της αγοράς,την παθητικότητα του ΟΠΕΚ , αλλά και την μείωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων.

    Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου έφτασε το πρωί τα 135,04 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 134,87 δολάρια. Χθες το αργό έκλεισε στη Νέα Υόρκη στα 133,17 δολάρια καθώς μέσα σε μία ημέρα ανεβηκε κατά 4,10 δολάρια.

    Χθες ,η τιμή του πετρελαίου έσπασε διαδοχικά και σε λίγες ώρες τα "φράγματα" των 130,131,132,133 και 134 δολαρίων το βαρέλι φθάνοντας ως τα 134,10 δολάρια στη Νέα Υόρκη και το Μπρεντ τα 133,47 δολάρια στο Λονδίνο

    Το αργό ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δολάρια στις 2 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ξεκίνησε μιά φρενήρη πορεία περνώντας τα 110 δολάρια τον Μάρτιο ,τα 120 δολάρια στις 5 Μαίου και τα 125 δολάρια στις 9 Μαίου.

    Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χθες μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια και της βενζίνης κατά 800.000 βαρέλια.

    Η φρενήρης πορεία των τιμών του πετρελαίου συνιστά σοβαρή απειλή πλέον για την παγκόσμια ανάπτυξη ,προειδοποιούν οι αναλυτές που εκφράζουν πάντως ελπίδες ότι σύντομα η αγορά θα "ηρεμήσει".

    Από τον περασμένο Σεπτέμβριο,η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 50 δολάρια το βαρέλι εν μεσω εκτιμήσεων ότι μπορεί να φτάσει και τα 200 δολάρια σε 6 έως 24 μήνες .

    "Το σενάριο αυτό θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη" εκτιμά ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Εντ Γιαρντενί,προσθέτοντας ότι "η πιό πιθανή συνεπεια θα είξαι μια παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας".

    Η απογείωση των τιμών του μαύρου χρυσού "πλήττει την παγκόσμια οικονομία που είναι σήμερα πολύ περισσότερο ευάλωτη" από ότι στη διάρκεια των προηγουμένων πετρελαικών κρίσεων" σημειώνει ο αναλυτής Ηθαν Χάρις της Lehman Brothers.

    Σύμφωνα με τον Χάρις,κάθε αύξηση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου ισοδυναμεί με υποχώρηση κατά 0,4% της αμερικανικής ανάπτυξης και κατά τι λιγότερο στην Ασία και στην Ευρώπη.

    [03] Αποσύρονται όλα τα ηλιέλαια

    Όλα τα ηλιέλαια, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης και ημερομηνίας εισαγωγής στην χώρα μας, αποσύρονται από την ελληνική αγορά, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκτελών χρέη προέδρου του ΕΦΕΤ, αντιπρόεδρος Αντώνης Ζαμπέλας, διότι, όπως γνωστοποίησε, βρέθηκε μια παρτίδα επιμολυσμένου ηλιελαίου - το οποίο έχει ανακληθεί - που εισήχθηκε στη χώρα μας στις 7 Ιανουαρίου.

    Η κυβέρνηση προχώρησε στην απόσυρση από τα ράφια του συνόλου των ποσοτήτων του ραφιναρισμένου ηλιελαίου, το οποίο θα ελεγχθεί και, μόνο αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, τότε θα επιστρέψει στα ράφια του λιανεμπορίου. Για την ανάκληση του συνόλου των ποσοτήτων ηλιελαίου από την αγορά, ενημερωθηκαν ήδη οι επιχειρήσεις και οι νομαρχίες, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους.

    Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες 3.000 τόνων που πέρασαν στην εγχώρια αγορά στις 17 Μαρτίου από την Σόγια Ελλάς, ο κ.Ζαμπέλας ανέφερε ότι ραφιναρίστηκαν και έμεινε μια ποσότητα 2.885 τόνων, εκ των οποίων οι 2.000 τόνοι έχουν πουληθεί σε εταιρεία εμπορίας λαδιών, ενώ αναζητούνται από τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ πού βρίσκονται οι υπόλοιποι 885 τόνοι.

    Επίσης ο κ.Ζαμπέλας αναφέρθηκε στην τοξικολογική επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού από την κατανάλωση του επιμολυσμένου ηλιελαίου και σημείωσε ότι 20 μιλιγκράμ ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η ημερήσια αποδεκτή πρόσληψη. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι με τα 300 ppm που περιέχει το επιμολυσμένο ηλιέλαιο, ένας άνθρωπος θα πρέπει να τρώει τέσσερα κιλά τέτοιο λάδι την ημέρα για να υπερβεί το όριο.

    Εξάλλου σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του φορέα καθηγητής Δρ. Ευάγγελος Λάζος αναφέρει: "Ελπίζω η αλλαγή προσώπων να αποτελέσει απαρχή για την πραγματική επιτάχυνση και άμεση ανταπόκριση όλων για την ανάπτυξη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος θα αποτελεί τη μία κεντρική αρμόδια αρχή ελέγχου των τροφίμων που θα είναι εφοδιασμένη με την απαραίτητη προς τούτο νομική ισχύ.

    Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του θέματος του ηλιελαίου και αφού περίσσεψαν οι παντός είδους ειδικοί παραθύρων και μη, έχω να σημειώσω ότι: Ο ΕΦΕΤ, από την πρώτη στιγμή, με διαφάνεια, αντικειμενικότητα και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Έλληνα καταναλωτή, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος και πάντα με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει και τις δυνατότητες που του έχουν παρασχεθεί".

    Στο μεταξύ, απαγορεύτηκαν από χθες, όλες οι εισαγωγές ηλιέλαιου από την Ουκρανία, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλεξ. Κοντού.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του κ. Κοντού απαγορεύτηκε η εισαγωγή ουκρανικού ηλιέλαιου που έφτασε στις 20 Μαΐου 2008, στα Ψαχνά Ευβοίας, για λογαριασμό της εταιρίας "ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ", όπως επίσης και η εισαγωγή ηλιέλαιου που επρόκειτο να φτάσει στο ίδιο λιμάνι, χθες.

    ΕΕ για ουκρανικό ηλιέλαιο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές ηλιελαίου από την Ουκρανία αφού το Κίεβο δεν παρέσχε εγγυήσεις ότι το ηλιέλαιο που στέλνει δεν περιέχει ορυκτέλαια, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Πρόθεσή μας είναι να απαγορεύσουμε το ηλιέλαιο από την Ουκρανία", δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η απαγόρευση είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ αύριο Πέμπτη.

    "Περιμέναμε να μας ενημερώσουν ότι υπάρχει δέσμευση πως δεν θα εξαχθεί στην ΕΕ ηλιέλαιο μολυσμένο με ορυκτέλαιο. (Οι Ουκρανοί) δεν το έκαναν και η προθεσμία εξέπνευσε χθες", δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

    Οι αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων αρχές της ΕΕ είχαν ενημερωθεί τον Απρίλιο ότι ένα φορτίο 40.000 τόννων μη ραφιναρισμένου ηλιελαίου, που είχε σταλεί δια θαλάσσης από την Ουκρανία στη Γαλλία, διαμοιράστηκε σε επτά φορτία για επανεξαγωγή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, και για να διακινηθεί στο εσωτερικό της Γαλλίας.

    Αργότερα διαπιστώθηκε πως ήταν μολυσμένο από ένα πολύ παχύρευστο έλαιο από υδρογονάνθρακα, πιθανόν λιπαντικό, που οι ειδικοί λένε πως έχει χαμηλό επίπεδο τοξικότητας και δεν δημιουργεί απειλή για την υγεία.

    Τώρα φαίνεται πως το μολυσμένο λάδι έφτασε σε συνολικά 13 χώρες της ΕΕ και σε τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της, δήλωσε ο αξιωματούχος. Δεν έκανε γνωστό ποιές είναι αυτές οι χώρες.

    Ειδικοί της Επιτροπής στον τομέα των τροφίμων αντιμετωπίζουν την υπόθεση αυτή ως απάτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 May 2008 - 6:30:18 UTC