Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιχειρηματικότητα: Εργαλείο για ανάπτυξη
  • [02] "Οι πολίτες απαιτούν ριζική αλλαγή πορείας"
  • [03] Βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ
  • [04] Νέος δικτυακός τόπος

  • [01] Επιχειρηματικότητα: Εργαλείο για ανάπτυξη

    "Η επιχειρηματικότητα είναι μία έννοια που ανοίγεται πολύ ευρύτερα από το καθαρά οικονομικό πεδίο δράσης. Είναι το γνώρισμα του ανθρώπου να χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες γνώσεις, τα ταλέντα και τις δεξιότητές του, για να επιλύει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει, για να βελτιώνει τους όρους της ζωής του ίδιου και των συνανθρώπων του".

    Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που διεξάγεται στην Αθήνα, με θέμα "Επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο".

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, "σε μία κοινωνία, όπου κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει το σύνολο της γνώσης, η επιχειρηματικότητα είναι το αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε, ώστε διαφορετικοί συνδυασμοί γνώσης, φαντασίας και δυνατοτήτων να δοκιμάζονται στην πράξη και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ώστε αυτοί που θα αποδειχθούν επιτυχέστεροι να γίνουν εντέλει κοινό κτήμα".

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν χρέος απέναντι σε αυτή τη γενιά και σ΄εκείνες που έρχονται, ώστε να διαμορφώσουν μια μεγάλη συμμαχία, μια ευρεία συναίνεση, που θα προκύψει από το διάλογο και τη σύνθεση.

    Χαρακτήρισε ως παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη και αλλού που θεωρούν ότι η επιχειρηματικότητα είναι εξ' ορισμού αντίθετη με κάθε έννοια κοινωνικής ευαισθησίας και ότι ταυτίζεται με την ανελέητη, όπως είπε, επιδίωξη του κέρδους, με έναν ανταγωνισμό που θέτει στο περιθώριο κάθε άλλη αξία και επιδίωξη.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα σημερινά παγκόσμια πιεστικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική κρίση, μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε ως ανθρωπότητα.

    "Σε αυτή την προσπάθεια - τόνισε - για την εξεύρεση φθηνότερης και καθαρής ενέργειας, για την ανακάλυψη αποτελεσματικότερων και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας, για την διεύρυνση της πρόσβασης των ανθρώπων σε καθαρό νερό, τα κράτη και οι υπερεθνικοί οργανισμοί μπορούν και οφείλουν να παίξουν ρόλο υποβοηθητικό και συντονιστικό".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι η πρόοδος αλλά και η επιβίωση μιας κοινωνίας εξαρτώνται από το βαθμό ελευθερίας και τα κίνητρα των ανθρώπων να αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από τη γνώση που είναι διαθέσιμη στον καθένα ως κοινωνικό κεφάλαιο, από την ευκολία με την οποία το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης μπορεί να περάσει στην κοινωνία.

    Εξαρτάται όμως, όπως επισήμανε, και από την δυνατότητα της κοινωνίας να ενσωματώνει στην επιχειρηματική δράση τις θεμελιώδεις αξίες της.

    "Οι επιχειρήσεις, όπως άλλωστε και κάθε φορέας, ιδιωτικός ή δημόσιος, που ενεργοποιείται σε μία κοινωνία, κινείται μέσα στο εκάστοτε σύστημα αξιών της κοινωνίας αυτής και βάση αυτών των αξιών κρίνεται", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό είναι και το νόημα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, που εκφράζει την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να ενισχύσουν την οικονομία τους, χωρίς να δεχθούν εκπτώσεις στις αξίες, που τους νοηματοδοτούν ως πρόσωπα και κοινωνίες.

    "Έχουμε χρέος - είπε - να αποδείξουμε ότι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί να ενισχυθεί με τρόπο που αρμόζει στη φυσιογνωμία της Ευρώπης και του πολιτισμού της. Για να το πετύχουμε αυτό, οφείλουμε να στραφούμε στην επιχειρηματικότητα με την ευρεία έννοια του όρου, κάτι που είναι πολύ δύσκολο".

    Για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας θα πρέπει να κινηθούμε, είπε ο κ. Καραμανλής, σε τέσσερις άξονες:

    - να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των ήδη γνωστών και εφαρμοσμένων δράσεων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού.

    - να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία της γνώσης, της ποιότητας και της καινοτομίας, μέσα από την επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό.

    - να αναλάβουμε συγκεκριμένα μέτρα ώστε η Ένωσή μας να γίνει πέρα από ένωση κρατών και οικονομιών, μια πραγματική ένωση λαών.

    - να θέσουμε ως στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας για την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις υπηρεσίες, τις νέες τεχνολογίες αιχμής και τη μικρομεσαία επιχείρηση που είναι και η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας.

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντρ Ντάουνερ.

    [02] "Οι πολίτες απαιτούν ριζική αλλαγή πορείας"

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ έχει από το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει της επίσκεψή του στη ΔΕΘ. Στις 15:30 ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

    "Μεγάλη αναδιανομή του εισοδήματος, επιπέδου 1981, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου τομέα", συνιστούν τους άξονες οικονομικής πολιτικής που πρότεινε το προεδρείο της ΓΣΕΕ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

    "Ζητήσαμε από τον κ. Παπανδρέου να περιλάβει αυτά τα ζητήματα στις προγραμματικές εξαγγελίες του κόμματός του και κυρίως το κόμμα του, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση να βρεθούν στο πλάϊ των κοινωνικών αγώνων που θα αναπτυχθούν στην επόμενη περίοδο", είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Στο μεταξύ, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα δώσουν το απόγευμα συνέντευξη Τύπου για την κοινωνική και οικονομική πολιτική μετά την παρουσία του πρωθυπουργού, Κ.Καραμανλή, στην ΔΕΘ.

    Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου στην Ελεύθερο Τύπο

    «Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα κληθεί ξανά να σώσει την ελληνική οικονομία από την κατάρρευση, Με ένα νέο σχέδιο ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας, που θα θέτει διαφορετικές προτεραιότητες», τονίζει ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, παραλλήλως, δε, εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφέροντας πως ο πολιτικός χρόνος της ΝΔ «έχει εκπνεύσει».

    «Εμείς κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω. Θέλουμε ο έλληνας πολίτης να νιώθει την ασφάλεια και σιγουριά που δικαιούται για το μέλλον του. Αυτό σημαίνει ένα κοινωνικό κράτος που εγγυάται υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας αντάξιες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Ένα κράτος που ανοίγει ευκαιρίες και δυνατότητες, που συμμετέχει στην ανάπτυξη. Αποκεντρωμένο, κοντά στον πολίτη, πάντα με διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία», αναφέρει επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σημειώνει δε ότι «χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία το κράτος είναι σήμερα πηγή σπατάλης και διαφθοράς. Ένα παρόμοιο κράτος χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη και ενισχύει την αναδιανομή. Και βέβαια μια ανταγωνιστική οικονομία που παράγει πλούτο επενδύοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως το περιβάλλον και η ιστορία μας, αλλά και δημιουργώντας νέα, μέσα από την επένδυση στην παιδεία. Πάνω από όλα χρειαζόμαστε να επαναφέρουμε την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία».

    Ερωτώμενος αν είναι "βαριά κουβέντα" η εκτίμησή του πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Καραμανλή έχει εκπνεύσει, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά:

    «Μόλις πριν από ένα χρόνο η ΝΔ πέτυχε μια θνησιγενή νίκη. Η ΝΔ δεν αντιλήφθηκε πως ο ελληνικός λαός τής έδωσε μια οριακή αυτοδυναμία. Και γιβ αυτό δεν άλλαξε πουθενά προς το καλύτερο την πολιτική της. Αντιθέτως, συνέχισε αλαζονικά την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Σήμερα τα αδιέξοδα για τη χώρα συνολικά αλλά και για τη μέση οικογένεια είναι πια ανυπέρβλητα. Οι πολίτες δεν ελπίζουν πια τίποτα από μια κυβέρνηση της ΝΔ Όταν φτάνουμε στο σημείο αυτό σημαίνει πως πράγματι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης της ΝΔ έχει εκπνεύσει».

    Σε ερώτηση αν θεωρεί πιθανή την εμφάνιση νέου κόμματος στον πολιτικό στίβο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

    «Παρατηρώ βεβαίως κι εγώ με ενδιαφέρον τη σχετική σεναριολογία καθώς και τις ?ισχυρά υποβοηθούμενες από ποικίλα κέντρα διεργασίες. Σε κάθε περίπτωση ένα θέλω να πω: Τα κόμματα έχουν υπόσταση, δυναμική και μέλλον, όταν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, όταν εκφράζουν ρεύματα υπαρκτά που αναζητούν την εκπροσώπησή τους. Αν πρόκειται για κάτι τέτοιο, καλοδεχούμενο! Όταν όμως πρόκειται για «άνωθεν» κατασκευάσματα, που απλώς επιχειρούν να γίνουν λαθρεπιβάτες της συγκυρίας, με στόχο να υπηρετήσουν σχεδιασμούς του κατεστημένου, τότε το εγχείρημα αποδεικνύεται σύντομα θνησιγενές».

    Ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει πως «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν συμφέροντα που συστηματικά εργάζονται για να υπονομεύσουν το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του. Υπάρχουν οικονομικές δυνάμεις και εξωθεσμικά συντηρητικά πολιτικά κέντρα που δεν θέλουν στην εξουσία ένα κοινωνικά δίκαιο ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουν στην εξουσία όποιον έχει αρχές και αγωνίζεται γιβ αυτές».

    Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και τονίζει πως «δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας συνεργαζόμενοι με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή της πορεία. Είναι αδύνατο να συνεργαστούμε με ένα κόμμα που εκπροσωπεί τις πιο επιθετικές νεοσυντηρητικές δυνάμεις, που ασκεί ακραίες πολιτικές για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα ολιγαρχικά συμφέροντα, που κυβερνά με αλαζονεία και αυταρχισμό, που παράγει και συγκαλύπτει σκάνδαλα, που θεωρεί το κράτος λάφυρο, που νοθεύει ακόμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και που ποτέ δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί μας για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων. Όσοι επαναφέρουν συνεχώς το σενάριο του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» δεν το κάνουν τυχαία: έχουν συγκεκριμένα κίνητρα -προφανή και ιδιοτελή...».

    Ερωτώμενος, τέλος, για την εκδοχή συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρει:

    «Η θέση μας είναι πολύ απλή και σαφής. Διατυπώσαμε προς τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πρόταση συνεργασίας, η μορφή της οποίας θα μπορούσε να προκύψει μετά από ένα μεταξύ μας διάλογο. Θα μπορούσε να είναι γενικευμένη ή να αφορά επιμέρους θέματα στα οποία υπάρχει εξ αντικειμένου σύγκλιση απόψεων. Εμείς πιστεύουμε πως η συνεργασία δίνει δύναμη στις ιδέες. Εξασφαλίζει συναινέσεις. Κινητοποιεί δυνάμεις. Πιστεύουμε πως η ενότητα φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα. Και δεν φοβόμαστε να συνεργαστούμε σε ορισμένα θέματα, έστω και αν διαφωνούμε σε άλλα. Μόνο όφελος για την κοινωνία μπορεί να προκύψει από μια τέτοια συνεργασία. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι ειρωνεία: η άρνησή τους να συμμετάσχουν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας σπρώχνει τους πολίτες προς το «δικομματισμό», τον οποίον υποτίθεται πως καταπολεμούν. Διότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει απλώς να εκφράσει μια αφηρημένη διαμαρτυρία. Θέλει λύσεις στα προβλήματά τους. Λύσεις που θα προκύψουν από μια κυβέρνηση που θα εργαστεί πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

    [03] Βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ

    Βλάβη στους ζυγούς μέσης τάσης, παρουσιάστηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Αργυρούπολη, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας.

    Όπως ανακοινώθηκε από την επιχείρηση, η διαδικασία αποκατάστασης της βλάβης άρχισε σταδιακά, αμέσως μετά την εκδήλωση του προβλήματος, και ήδη έχει καλυφθεί σε ποσοστό 95%.

    [04] Νέος δικτυακός τόπος

    Μήπως έχετε περιέργεια πόσοι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν το ίδιο επώνυμο με σας και που βρίσκονται αυτοί; Μέχρι τώρα ακόμα και το πανίσχυρο Google δεν μπορούσε να απαντήσει. Εδώ και λίγες μέρες όμως, όπως ανακοινώθηκε στη Βρετανία, υπάρχει ένας δικτυακός τόπος (www.publicprofiler.org/worldnames) που κάνει ακριβώς αυτό.

    Αποτελεί δημιούργημα βρετανών γεωγράφων από το University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή, Πολ Λόνγκλεϊ, και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνδιάσκεψη της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρίας του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για περίεργους, που θέλουν να δουν την "απήχηση" του ονόματός τους διεθνώς ή να ιχνηλατήσουν την οικογενειακή τους ιστορία, αλλά και για τις κυβερνήσεις που μπορούν έτσι να έχουν μια εικόνα για τους ομογενείς της χώρας τους (π.χ. μπορεί κανείς να εντοπίσει τους Έλληνες σε διάφορες χώρες).

    Η βάση δεδομένων του συστήματος προς το παρόν διαθέτει 300 εκατ. ονόματα σε 26 χώρες, που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. άτομα, δηλαδή το ένα έκτο του γήινου πληθυσμού. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ακόμα σε αυτές, αλλά μπορεί να γίνει αναζήτηση στις υπόλοιπες χώρες των ελληνικών ονομάτων γραμμένων με λατινικούς χαρακτήρες. Το σύστημα περιέχει 10,8 εκατ. ατομικά επώνυμα και 6,5 εκατ. ονόματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 September 2008 - 10:30:26 UTC