Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για την οδική ασφάλεια

  • [01] Προτάσεις για την οδική ασφάλεια

    Προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των οδικών μεταφορών κατάθεσαν σε σημερινή συνέντευξη ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) και το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ) τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών παράγει το 7% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή το 80-100% των αναγκών μεταφοράς εμπορευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες καλύπτεται από τα Δ.Χ. φορτηγά.

    Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΑΑ Ανδρέας Ανδρικόπουλος, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου από το ΕΜΠ, το ΙΟΒΕ και την ΑΞΩΝ Περιβαλλοντική Α.Ε., απέδειξαν ότι η επικινδυνότητα των βαρέων οχημάτων κατά κανόνα αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του οχήματος. "Μόνο στο διάστημα 1996-2004 τα τροχαία ατυχήματα με βαρέα οχήματα στοίχισαν στην εθνική οικονομία 10 δισεκατομμύρια ευρώ" τόνισε ο κ. Ανδρικόπουλος. Ο ΣΕΑΑ κρίνει απαραίτητη την επιδότηση από το κράτος για την ανανέωση του στόλου και τη θέσπιση κινήτρων για τα νεότερης τεχνολογίας οχήματα.

    Όσον αφορά στο ζήτημα της απελευθέρωσης του κλειστού επαγγέλματος των φορτηγών Δ.Χ., ο Πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ Χαρ. Δαδίτσιος ανέφερε ότι είμαστε η μοναδική χώρα ανάμεσα στις (15) της Ε.Ε. που δεν είναι ελεύθερες οι άδειες. Αντίθετα σε όλες τις χώρες υπάρχει περιορισμός και λαμβάνονται υπόψη οι μεταφορικές ανάγκες της χώρας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών από όλα τα μέσα μεταφοράς, το κυκλοφοριακό και την μελέτη επικινδυνότητας.

    Σύμφωνα με το ΠΣΧΕΜ, η μόνη διαφορά που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στην μεταβίβαση των αδειών. Στην Ευρώπη πωλείται η επιχείρηση και η αξία προκύπτει από την ευρωστία και την προοπτική που έχει η επιχείρηση αφού δεν υπάρχει αξία αδείας.

    ΤΕΕ: Αύξηση των τροχαίων

    Την άμεση επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και τη συγκρότηση Ειδικής Γραμματείας Οδικής Ασφάλειας ζητά το ΤΕΕ μετά τη μεγάλη, όπως αναφέρει, αύξηση των τροχαίων στη χώρα μας . Οπως επισημάνθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη σοβαρή επιδείνωση των δεικτών οδικής ασφάλειας στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και μάλιστα 15 μήνες μετά την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ/2007.

    Διαπιστώνει ότι σε μια κρίσιμη φάση για τις οδικές μας υποδομές, καθώς στις αρχές Αυγούστου ξεκίνησε, τυπικά, και το τελευταίο (και πιο δύσκολο) Έργο Παραχώρησης, της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, καταγράφονται σε όλη την έκταση της χώρας αρκετά πολύνεκρα δυστυχήματα. Σύμφωνα με το ΤΕΕ η αρνητική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς:

    Β· Στο πρώτο οκτάμηνο του 2008, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, τα θανατηφόρα δυστυχήματα αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενώ τα ατυχήματα με σοβαρά τραυματίες κατά 7,8%.

    Β· Κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου καταγράφηκαν 118 νεκροί περισσότεροι, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δηλαδή είχαμε αύξηση 32%. Επίσης, 374 βαριά τραυματίες περισσότερους, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 23%.

    Β· Το «πέταλο» του Μαλιακού και ειδικότερα η περιοχή των Θερμοπυλών αναδείχθηκε το πλέον φονικό τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, αφού μόνο σβ αυτό καταγράφηκαν 11 νεκροί και μόνο τον Αύγουστο.

    Β· Σωρεία τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων καταγράφηκαν στις τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στα νησιά, με αυξημένη συμμετοχή αλλοδαπών τουριστών και κυρίως εκείνων που οδηγούν τετράτροχα με κίνηση δίτροχου, τις γνωστές «γουρούνες». Το δυστύχημα της Σερίφου, όπου ξεκληρίστηκε 4μελής οικογένεια, επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου των νησιών μας, όπου οι υποδομές ασφάλειας είναι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες.

    Β· Ιδιαίτερη έμφαση οφείλουμε να δώσουμε στο ατύχημα βυτιοφόρου μεταφοράς καυσίμων στην οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων (Παληοβούνα), που πέραν της δεκάωρης διακοπής της κυκλοφορίας που προκάλεσε σε έναν βασικό οδικό άξονα της χώρας, έθεσε σε άμεσο κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές, αποδεικνύοντας πόσο επιτακτική είναι η εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμών Ελέγχου Επικίνδυνων Εμπορευμάτων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου.

    Β· Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Χανιά, αλλά και το πλήθος άλλων δυστυχημάτων και ατυχημάτων που σημειώθηκαν κατά μήκος του Βόρειου Οδικού ¶ξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), επαναφέρει κατά τρόπο επιτακτικό, το μείζον πρόβλημα του συγκεκριμένου οδικού άξονα, ο οποίος είναι και ο μόνος από τους έξη βασικούς οδικούς άξονες της χώρας, χωρίς ορατό χρονοδιάγραμμα μετατροπής του σε Αυτοκινητόδρομο.

    "Απέναντι σβ αυτή την «καταιγίδα» των τροχαίων δυστυχημάτων-ατυχημάτων και την απώλεια ανθρώπων, το ΤΕΕ εκτιμά ότι απαιτείται η άμεση σύνταξη ενός επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ), με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, λόγω αρμοδιότητας, υπουργείων, το οποίο θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, σε προσδιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς, επίσης, τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής παρακολούθησης των έργων και μέτρων, που κατά την άποψη του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας θα πρέπει να προβλέπει:

    Β· Συντήρηση του οδικού δικτύου (πλην Αυτοκινητοδρόμων) με διάθεση ετήσιας δαπάνης ίσης με το 2,5% έως 4% του κόστους κατασκευής της οδού. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα έσοδα από τα διόδια - τα οποία θεωρητικώς είχαν επιβληθεί για τη συντήρηση του οδικού δικτύου - εκχωρήθηκαν στις Κοινοπραξίες Παραχώρησης των Αυτοκινητοδρόμων εν είδη κρατικής συμμετοχής στο κόστος κατασκευής των νέων έργων, ενώ τα έσοδα των διοδίων Μαλγάρων (Θεσσαλονίκη) περιήλθαν στο ΥΠΟΙΟ. Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της χώρας, έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση τη συντήρηση των οδών.

    Β· Ουσιαστική αναβάθμιση-βελτίωση και (όπου απαιτείται) ανακατασκευή του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, το οποίο είναι ιδιαίτερα παλαιό και εγκαταλειμμένο και στο οποίο προβλέπεται σταδιακά να "μεταναστεύουν" τα τροχαία δυστυχήματα-ατυχήματα, καθώς θα προχωρούν τα έργα μετατροπής του εθνικού δικτύου σε αυτοκινητόδρομους. Ενισχυτικό αυτής της άποψης είναι το γεγονός ότι κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2008, οι εκτροπές και ανατροπές οχημάτων που καταγράφηκαν στο σύνολο των δυστυχημάτων-ατυχημάτων από την Τροχαία, έφτασαν στο 39%, ενώ αυτές που οφείλονται στην υπερβολική ταχύτητα μόλις στο 11%. Αριθμοί που - από μόνοι τους - χαρακτηρίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης από το κράτος μας οδικής υποδομής.

    Β· ¶μεση σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τον Βόρειο Οδικό ¶ξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), αλλά και διερεύνησης των λόγων που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη βραδύτητα την πορεία των έργων βελτίωσης του συγκεκριμένου οδικού άξονα, καθώς και τη διερεύνηση ενδεχόμενης δυνατότητας ένταξης του ΒΟΑΚ, ή τμήματός του, σε σύστημα παραχώρησης. Πρέπει να επισημάνουμε στο σύνολο των 312 χλμ. αυτού του οδικού άξονα, τα τελευταία 20 χρόνια, κατασκευάστηκαν μόλις 37 χλμ. (ποσοστό 12%) με διαχωρισμένα τα οδοστρώματα ανά κατεύθυνση. Επίσης, ενώ το κόστος των απαλλοτριώσεων κατά την περίοδο κατασκευής του συγκεκριμένου οδικού άξονα κατά τη δεκαετία του β70, οπότε και κατασκευάστηκε, ήταν μόλις 4% της συνολικής δαπάνης κατασκευής, σήμερα έχει εκτιναχθεί στο 100%, δεδομένο που απειλεί σοβαρά την ομαλή χρηματοδότηση του έργου.

    Β· Κατάρτιση ενός εκτεταμένου και συγκεκριμένου προγράμματος έργων αναβάθμισης του οδικού δικτύου των τουριστικών περιοχών, με έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα, με ουσιαστική και συστηματική βελτίωση της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης, η οποία βρίσκεται σε απαράδεκτο επίπεδο. Δυστυχήματα, όπως αυτό της Σερίφου, λόγω απουσίας στηθαίου ασφαλείας, δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν εν έτει 2008.

    Β· Το ΥΜΕΕΠ, παράλληλα, οφείλει άμεσα να αξιολογήσει εκ νέου το σύστημα αδειών κυκλοφορίας και οδήγησης για τις «γουρούνες» και να το εναρμονίσει στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις (Ειδική Κατηγορία Αδείας οδήγησης Β1, η οποία δεν προβλέπεται από τον ελληνικό ΚΟΚ)".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 September 2008 - 14:30:21 UTC