Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλαγή πορείας με διαφορετική κυβέρνηση"
  • [02] Αναμένεται η απόφαση
  • [03] Μέτρα για τη γενιά των 700 ευρώ

  • [01] "Αλλαγή πορείας με διαφορετική κυβέρνηση"

    Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να προεδρεύσει της συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Προεδρείου, το οποίο συνέρχεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

    Τα μέλη του Προεδρείου, 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ηγέτες σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Σερβίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, του Πακιστάν, του Ιράκ, της Χιλής, ο Καγκελάριος της Αυστρίας και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, θα συζητήσουν για την πορεία των Στόχων της Χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις εξελίξεις σε περιοχές έντασης όπως ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Βολιβία και θα θέσουν τις επόμενες πολιτικές προτεραιότητες της οργάνωσης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει και διμερείς συναντήσεις με πολλά από τα μέλη του Προεδρείου.

    Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας (Παρασκευή, 26/9), ενώ θα συμμετάσχει σε Συνέδριο που διοργανώνει (23-26/9) το Ίδρυμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον «Παγκόσμια Πρωτοβουλία», με θέμα την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, την φτώχεια και την παιδεία στην αναπτυσσόμενες χώρες. Στο Συνέδριο συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν αλλά και ο προκάτοχός του Τόνι Μπλερ, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Παρεμβάσεις μέσω δορυφορικών συνδέσεων θα πραγματοποιήσουν κα οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν.

    Τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση με την ελληνική ομογένεια (Παρασκευή 26/9), ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ Δημήτριο.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ θα δηλώσει αποφασισμένος, για άλλη μια φορά, να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις - την πιο κακοποιημένη λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο - να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και να προχωρήσει μπροστά χωρίς να φοβάται τίποτα, ρίχνοντας ταυτόχρονα και το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν απειλώντας, ίσως και με εκλογές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα αναφερθεί και στο ΠΑΣΟΚ που "εξακολουθεί να φταίει, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, για όλα τα δεινά του τόπου" και πρόσθεσε ότι "οι έλληνες πολίτες έχουν προεξοφλήσει τα όσα θα πεί ο κ.Καραμανλής καθώς και τις επόμενες κινήσεις του, είτε μικρές,είτε μεγάλες και την ανακύκλωση προσώπων".

    "Οι έλληνες πολίτες ζητούν επιτακτικά αλλαγή πορείας με διαφορετική κυβέρνηση", κατέληξε.

    Για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΝ

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν το σέρνει κανένας πουθενά. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν μερικοί. Ούτε προς τα εδώ, ούτε προς τα εκεί. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις ξεκάθαρες, έχει προτάσεις και χαιρόμαστε που αυτές οι προτάσεις τυγχάνουν όλο και μεγαλύτερης αναγνώρισης από τους Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ που δήλωσε «ανοιχτός σε θέματα συνεργασίας» και υπογράμμισε την πρόθεσή του «να σύρει προς τβ αριστερότερα το ΠΑΣΟΚ».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια σειρά ζητήματα και σε αυτά από την πλευρά του Συνασπισμού υπάρχει «εκκωφαντική σιωπή», ενώ πρόσθεσε ότι αν ο «πρόεδρος του Συνασπισμού επιδιώκει συνεργασία καλό είναι να το αποδείξει έμπρακτα».

    Κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για ευθύνες αμφοτέρων για την «γενιά των 700 ευρώ», ο εκπρόσωπος είπε ότι «κανένα πολιτικό κόμμα δεν δικαιούται να θεωρεί ότι εκφράζει αυτό το μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας».

    «Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει γενιά των 700 ευρώ.Υπάρχει κόσμος που δουλεύει με 300 ή με 400 ευρώ, που κάνει δυο δουλειές. Υπάρχουν ανασφάλιστοι. Υπάρχουν άνεργοι, οι οποίοι προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα και δεν τα καταφέρνουν. Υπάρχουν γυναίκες που δουλεύουν σε σούπερ μάρκετ, υπάρχουν παιδιά που, με κίνδυνο της ζωής τους, με μηχανάκια, μοιράζουν πίτσες τα βράδια και δεν έχουν ασφάλιση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι είναι αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκαλεί «γενιά των 700 ευρώ». Εμείς έχουμε προτάσεις για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δεν αρκεί η καταγγελία, και η διαπίστωση. Ένα υπεύθυνο πολιτικό κόμμα, το οποίο θέλει νβ αλλάξει τη χώρα, πρέπει να κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις, που να είναι ρεαλιστικές και στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Και πρόσθεσε ότι αυτό θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας «στους υπόλοιπους τις κινήσεις επικοινωνίας και εντυπωσιασμού».

    [02] Αναμένεται η απόφαση

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7:30 η συζήτηση, ενώπιον της προέδρου υπηρεσίας του μονομελούς πρωτοδικείου, της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων.

    Από την πλευρά των αιτούντων κατέθεσε ο γενικός διευθυντής τελωνείων και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κ. Βενερδάκης, ο οποίος τόνισε στο δικαστήριο ότι από το νέο νόμο δεν βλάπτονται τα συμφέροντα των τελωνειακών, καθώς, όπως ανέφερε δεν αλλάζει ο τρόπος είσπραξης χρημάτων.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι από την απεργιακή κινητοποίηση προκαλούνται τεράστια προβλήματα στην αγορά, ενώ επισήμανε ότι μειώνεται η ρευστότητα του κράτους.

    Από την πλευρά της Ομοσπονδίας των Τελωνειακών Υπαλλήλων κατέθεσε ο πρόεδρος της κ. Αργύρης Σακελαρόπουλος, καθώς και η αντιπρόεδρος Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαριάνθη Ανδρέου.

    Οι μάρτυρες είπαν στο δικαστήριο ότι η μόνη άμυνά τους απέναντι στα μέτρα του υπουργείου είναι η απεργία και επισήμαναν ότι πρόθεση του υπουργού είναι να υφαρπάξει χρήματα που ανήκουν στους τελωνειακούς.

    Γύρω στις 9 το βράδυ, η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τις δύο πλευρές να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ η απόφασή της αναμένεται να εκδοθεί ή απόψε μετά τις 11 το βράδυ, ή αύριο το πρωί.

    Το απόγευμα, τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματά τους έδωσε στους τελωνειακούς ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Αντώνης Μπέζας σε συνάντηση που είχε μαζί τους.

    Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων ότι από τις υπουργικές αποφάσεις που πρόκειται να εκδοθούν σχετικά με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου θα προκύπτει σαφέστατα ότι δεν θα θίγονται τα επιδόματά τους.

    Δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου

    "Δεν είναι δυνατόν ένας κλάδος καλοπληρωμένων δημόσιων υπαλλήλων να επιχειρεί να κρατήσει όμηρο την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και ακούστε το λόγο: Επειδή θέλουν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τον ειδικό λογαριασμό, την ώρα που οι ειδικοί λογαριασμοί καταργούνται από όλα τα υπουργεία", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίταξης των τελωνειακών.

    Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για νοοτροπία του παρελθόντος με τη οποία συγκρούεται και θα συνεχίσει αν συγκρούεται η κυβέρνηση και τόνισε ότι η επόμενη κίνηση θα είναι να κατατεθεί στα δικαστήρια αίτημα για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

    Ο Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν αναφερθεί πολλές φορές στην απόφαση για κατάργηση των ειδικών λογαριασμών και είπε ότι "υπάρχει κυβέρνηση που κυβερνά και υπουργείο Οικονομίας που ρυθμίζει αυτά τα θέματα".

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Με "ανικανότητα και αναξιοπιστία" διαχείρισης των αυτονόητων, όπως η μετακίνηση του έλληνα πολίτη και η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, χρέωσε την κυβέρνηση, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο θέμα της απεργίας των τελωνειακών.

    Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "μια τέτοια κίνηση δύο ώρες πριν αρχίσει ο διάλογος προκαλεί τεράστια ερωτηματικά" και πρόσθεσε ότι κάτι αντίστοιχο προκύπτει "αν ο διάλογος έχει φθάσει σε αδιέξοδο, εδώ δεν υπάρχει κάν διάλογος".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει την σύγκρουση, επιλέγει την πόλωση, το κάνει για να δημιουργήσει εχθρούς και να αλλάξει ατζέντα".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των ειδικών λογαριασμών και την ενσωμάτωσής τους στον προϋπολογισμό, "όμως, η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό επί πέντε χρόνια, ούτε έχει προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση".

    "Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να ξεκινήσει διάλογο για να βρει λύση εδώ και τώρα, λύση που να εξασφαλίζει έμπρακτα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και να εγγυάται αυτά που θεωρούμε δεδομένα στην οικονομία μας", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Επιπλέον, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση "πρέπει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό όλου του συστήματος των τελωνειακών ελέγχων".

    Ερωτηθείς τι θα έκανε σε αντίστοιχη περίπτωση μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "θα είχαμε κάνει μια συζήτηση με τους εργαζόμενους για να βεβαιωθούν ότι με την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών δεν θα θιχτούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, γιατί εκεί είναι η ανησυχία τους".

    "Θα κάναμε και θα κάνουμε, μετά τις επόμενες εκλογές, προγραμματικούς προϋπολογισμούς όπου θα εντάσσονται όλες οι δαπάνες, θα βάλουμε στόχους και θα αναμορφώσουμε τις τελωνειακές υπηρεσίες που είναι απαρχαιωμένες και έτσι μπορούν να μπλοκαριστούν από μια απεργία", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "εγκαλούμε την κυβέρνηση πως επιλέγει να πάει σε σύγκρουση και όχι να βρει λύση,που είναι δουλειά μιας κυβέρνησης και το οποίο δεν καταλαβαίνει ούτε ο κ. Αλογοσκούφης,ούτε ο πρωθυπουργός, εκτός αν το καταλαβαίνουν και αυτή είναι η στρατηγική τους".

    [03] Μέτρα για τη γενιά των 700 ευρώ

    Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της "γενιάς των 700 ευρώ" παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει του Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα για την εξέλιξη του φαινομένου, λέγοντας ότι το αντιμετωπίζουν περίπου ως φυσικό φαινόμενο, ενώ, όπως είπε, είναι συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, εξ άλλου, ότι εξαιτίας της κατάρρευσης του δικομματικού συστήματος όλοι μιλούν για συνεργασίες.

    Εμείς, πρόσθεσε, απαντάμε ότι μας ενδιαφέρει η συνεργασία, όχι αυτή που εννοούν οι άλλοι, αλλά η μόνιμη συνεργασία και σχέση με μια γενιά που δεν έχει δικαιώματα και ονομάστηκε "γενιά των 700 ευρώ".

    Η επισφαλής εργασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, διευρύνεται και πλέον μιλάμε για κοινωνία των 700 ευρώ και αυτή η κατάσταση είναι δυσανάλογη με τους επίσημους δείκτες της οικονομίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε τα ακόλουθα μέτρα:

    1. Να γίνει πιο γνωστό το πρόβλημα της νέας γενιάς.

    2. Να ενταθεί η πίεση στο μεγάλο κεφάλαιο για αλλαγή στάσης.

    3. Να πιεστούν οι κυβερνώντες για αλλαγή πολιτικής.

    4. Ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ.

    5. Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

    6. Να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ.

    7. Να μονιμοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    8. Να καταργηθούν μορφές εργασίας, όπως ενοικίαση εργαζομένων.

    9. Να επανέλθει το όριο των 50 ενσήμων για την απόκτηση βιβλιαρίου υγείας.

    10. Να αναγνωριστεί η στρατιωτική θητεία ως χρόνος ασφάλισης.

    11. Να δοθεί στους νέους κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα Μέσα Μεταφοράς και πολιτιστική κάρτα για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

    12. Να επεκταθεί η επιδότηση του ενοικίου για όλους τους νέους.

    Ο κ.Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν οι πόροι για να εφαρμοστούν οι προτάσεις αυτές, τονίζοντας ότι ο φόρος κεφαλαίου σήμερα στην Ελλάδα είναι 17%, ενώ στην Ευρώπη είναι 29% και ότι αν αυξηθεί ο φόρος στο 29% θα εξοικονομηθούν πόροι 15 δισ. ευρώ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι υπάρχει πολιτική ρευστότητα, σημείωσε, όμως, ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού.

    Με αφορμή άλλη ερώτηση, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά της κεντροαριστερής συνεργασίας, λέγοντας ότι λύση δεν είναι η κεντροαριστερά, αλλά η αριστερά και αυτός είναι ο στόχος του Συνασπισμού, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

    Ο κ.Τσίπρας ζήτησε επίσης από τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων να κάνουν αυτοκριτική, αλλά και να ζητήσουν συγνώμη για τις πολιτικές που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια και που είχαν ως συνέπεια την γενιά των 700 ευρώ και μια σειρά αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τα δύο μεγάλα κόμματα.

  • ** Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - επεξεργασία προγραμματικών θέσεων". Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν αύριο το απόγευμα με ομιλία του κ. Τσίπρα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 September 2008 - 18:30:24 UTC