Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημερίδα για την ενέργεια

  • [01] Ημερίδα για την ενέργεια

    "Οι τράπεζες πρέπει να καταλάβουν ότι επιχειρηματίες και καταναλωτές είναι οι πελάτες τους και αυτή την περίοδο όλοι κρινόμαστε", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας στο περιθώριο της ημερίδας " άμεσες λύσεις στην ενεργειακή κρίση και πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας" που διοργάνωσε η εφημερίδα Απογευματινή υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

    Ο υπουργός επανέλαβε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι δεν περιλαμβάνεται στον εθνικό σχεδιασμό μέχρι το 2020 η πυρηνική ενέργεια αλλά συμπλήρωσε ότι είναι χρήσιμο για τη χώρα από τη στιγμή που οι γείτονές της πραγματοποιούν επενδύσεις τέτοιου είδους να μετέχει στο διεθνή διάλογο ώστε να ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

    Σε ότι αφορά στα συμπεράσματα έρευνας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΕΒΕΑ τα οποία εμφανίζουν τους δύο στους τρεις επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι τους έχει "αγγίξει" η κρίση ο υπουργός σχολίασε ότι η έρευνα καταγράφει το αυτονόητο και πρόσθεσε "δόξα το Θεό η χώρα μας σήμερα βιώνει τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο από τη διεθνή κρίση ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι οι όποιες επιπτώσεις στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα να είναι οι ελάχιστες δυνατές".

    Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και το γεωστρατηγικό της ρόλο ενώ σημείωσε ότι η πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της χώρας μας.

    O υπουργός σημείωσε ότι «αναγνωρίζουμε ως στρατηγική προτεραιότητα την προώθηση των ΑΠΕ, για να διασφαλισθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας και οι κοινοτικοί στόχοι: 20% διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, 20% μείωση των εκπομπών CO2 και 20% εξοικονόμηση ενέργειας» και όπως είπε αυτός ο στόχος «αποτελεί κατώφλι μιας διαδικασίας και όχι ταβάνι».

    Για τα φωτοβολταϊκά είπε ότι ολοκληρώνονται 329 νέες επενδύσεις ύψους 1,2 δισ ευρώ, που θα προσθέσουν ισχύ 919 MW στα ήδη εγκατεστημένα 1.100 MW. Σε ότι αφορά στα Φωτοβολταϊκά Συστήματα, το Σχέδιο Νόμου που κατατίθεται στη Βουλή προβλέπει υπέρβαση του προγράμματος, εξέταση του συνόλου των αιτήσεων που αθροίζουν άνω των 3.700 MW ώστε να προχωρήσουν όσα έργα είναι ώριμα τεχνικά και βιώσιμα οικονομικά. Προβλέπεται επίσης ένα στοχευμένο πρόγραμμα για εύκολη, γρήγορη και αποδοτική εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων και σημείωσε ότι παράλληλα στο ίδιο σχέδιο Νόμου προβλέπονται σημαντικές ρυθμίσεις που μαζί με το Ειδικό Χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές, αναμένεται να απεμπλέξουν εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια ενώ γνωστοποίησε ότι στο νομοσχέδιο για τα φωτοβολταικά θα ενταχθεί και η τροπολογία για τη συμπαραγωγή ενέργειας.

    Δήμας

    Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Στ. Δήμας, επίσης στο περιθώριο της εκδήλωσης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα σταματήσουν να λειτουργούν στη χώρα 250 χωματερές ενώ σημείωσε σε ότι αφορά στην πράσινη ενέργεια ότι αυτή αν και ακριβή είναι αναγκαία για τον πλανήτη και στην παρούσα συγκυρία αποτελεί και παράγοντα που βοηθά στην έξοδο από την κρίση μέσω των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν.

    Ο ευρωβουλευτής κ. Αντώνης Τρακατέλλης αναφέρθηκε στη σημασία των ρυθμιστικών παρεμβάσεων σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο που θα θέτουν στόχους και περιορισμούς στην εκπομπή ρύπων, δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές ώστε να τους ωθήσουν προς τα προϊόντα εκείνα, που εξοικονομούν ενέργεια αλλά και υποστηρίζουν με γενναία χρηματοδότηση την έρευνα για θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ώστε να καταστούν προσιτές οικονομικά ο ευρωβουλευτής κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια πιο επιθετική πολιτική προώθησης των ΑΠΕ, και η ευρωβουλευτής κυρία Αννυ Ποδηματά σημείωσε ότι η ύφεση απαιτεί ενεργειακή αποδοτικότητα. «Η συμμετοχή στην καινοτόμο αγορά της ενεργειακής αποδοτικότητας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας. Μια ευκαιρία που τα νοικοκυριά, οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν» όπως είπε.

    Προώθηση των ΑΠΕ

    Ο λογιστικός, λειτουργικός και νομικός διαχωρισμός, η αύξηση της παραγωγικότητας και η διασφάλιση ανταγωνιστικών συνθηκών στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς και η βέλτιστη επιλογή και απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, ώστε να μεγιστοποιείται η αποδοτικότητα των πόρων και να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον είναι δύο από τις βασικές επιλογές που αποσκοπούν στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου σχετικά με την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση της ενέργειας όπως είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής κ. Ραφαήλ Μωυσής.

    Αμεση επιτάχυνση των επενδύσεων για τις ΑΠΕ μέσα από τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει αυτή την επιτάχυνση ζητησε ο Αναστάσιος Γκαρής, διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και σημείωσε ότι στα νούμερα, ο υποχρεωτικός στόχος του 18% σημαίνει ότι μέσα σε 12 χρόνια, η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ θα πρέπει να φτάσει τα 10.000 ΜW από τα 1.000 MW, που βρίσκεται σήμερα.

    Ο κ. Χαράλαμπος Πίππος , της διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρθηκε στα μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί για τη χρήση ενέργειας στο δημόσιο τομέα.

    Ο Αλέξανδρος Βραχνός, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για τις Πράσινες Μεταφορές του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ανέφερε ότι στα πλαίσια των Πράσινων Μεταφορών έχει αποφασιστεί η αγορά ενός Υβριδικού λεωφορείου και ενός Υδρογόνου για πιλοτική χρήση από την ΕΘΕΛ μέσα στην Αθήνα. Επίσης πρόκειται να αγορασθούν και 20 μικρά και μεσαία ηλεκτρικά λεωφορεία με μπαταρίες χωρίς κεραίες για χρήση και αξιολόγηση σε διάφορες πόλεις και πρότεινε η οικονομική οικολογική οδήγηση να συμπεριληφθεί στην εξεταστέα ύλη των νέων οδηγών το οποίο και θα ισχύσει από τις αρχές του 2009.

    Ο κ. Κωνσταντίνος Σταυρίδης, διευθυντής Διεύθυνσης Μεγάλων Έργων της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στο νεοαναπτυσσόμενο κλάδο του Green Banking.

    Αν ο κάθε ένας από τους 6,9 εκατ. οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ χρησιμοποιήσει έναν λαμπτήρα φωτισμού 50 Watt λιγότερο η χώρα μας θα εξοικονομήσει 350 MW, σχεδόν δηλαδή μια μονάδα παραγωγής της ΔΕΗ η οποία για να κατασκευαστεί απαιτούνται 250 εκατ. ευρώ είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δρ Γιώργος Αγερίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Κ.Α.Π.Ε. ενώ ο Γιώργος Λαδόπουλος, αναπληρωτής επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τ.Ε.Ε αναφέρθηκε στη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 November 2008 - 15:30:24 UTC