Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Χίλαρι νέα υπουργός Εξωτερικών
  • [02] "Σε θετική κατεύθυνση το ΝΣ"

  • [01] H Χίλαρι νέα υπουργός Εξωτερικών

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διόρισε σήμερα την πρώην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον υπουργό Εξωτερικών της μελλοντικής του κυβέρνησης, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

    Η Χίλαρι Κλίντον, 61 ετών, που είχε αμφισβητήσει τον Μπαράκ Ομπάμα σε μια μακρά και χωρίς οίκτο προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, θα γίνει υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης από τις 20 Ιανουαρίου.

    Ο διορισμός της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.

    Η Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης θα είναι η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα αναλάβει αυτό το επιφανές αξίωμα, μετά την Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την προεδρία Μπίλ Κλίντον και την Κοντολίζα Ράις, την οποία θα διαδεχτεί.

    Ο Μπιλ Κλίντον δέχτηκε να αποκαλύψει τα ονόματα περισσοτέρων από 200.000 δωρητών του Ιδρύματος του για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων και να επιτρέψει στη σύζυγο του να γίνει αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας.

    [02] "Σε θετική κατεύθυνση το ΝΣ"

    «Διαχρονικό και δικομματικό χαρακτήρα» προσέδωσε στην υπόθεση Βατοπαιδίου ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος, μιλώντας σε ημερίδα του κόμματός του για το σωφρονιστικό σύστημα, εκτίμησε πως «το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την έναρξη της απώλειας της δημόσιας περιουσίας και η Ν.Δ. για την κλιμάκωση με τις ανταλλαγές». Ο κ. Αλαβάνος, αφού είπε πως από τη σημερινή εξέλιξη στην Εξεταστική Επιτροπή αναδείχθηκε «το μέγεθος του σκανδάλου», ζήτησε από τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων «να σταματήσουν να παριστάνουν εναλλάξ τον εισαγγελέα ο ένας για τον άλλο, δίνοντας στη δημοσιότητα μια αίσθηση πνεύματος και ηθικής, τη στιγμή που έχουν και οι δύο ευθύνες και δεν κάθονται να τις αναστοχαστούν».

    Ο κ. Αλαβάνος, με αφορμή θέμα της ημερίδας, αναφέρθηκε και στις «παθογένειες του δικονομικού συστήματος», μία από τις οποίες, είναι «το να βρίσκεται στη φυλακή ένας κρατούμενος για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου και την ίδια στιγμή, ρασοφόροι να καταληστεύουν δημόσια περιουσία και να "καθαρίζουν" με κάποιες προσωρινές επιπλήξεις του Πατριάρχη».

    Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το «κίνημα των 18 ημερών στις φυλακές "εξπρές του Μεσονυκτίου αλά ελληνικά"» και με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές και την αποσυμφόρησή τους (εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια), ανέφερε ότι «παρά την ανεπάρκεια των μέτρων, που περιλαμβάνονται σβ αυτό, είναι σημαντικό ότι ήρθε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν είναι σε αρνητική, αλλά σε θετική κατεύθυνση. Και αυτό είναι στοιχείο της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε σωφρονιστικό σύστημα διαφανές, στο οποίο θα ασκείται κοινωνικός έλεγχος».

    Μεταξύ των ζητημάτων που έκρινε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανεπάρκειες του σχεδίου, είναι η επανένταξη των κρατουμένων λέγοντας πως υλοποιείται ελάχιστα έως καθόλου. «Είναι εντελώς υποβαθμισμένα τα προγράμματα κατάρτισης, εργασίας, εκπαίδευσης και δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες» των ανθρώπων αυτών.

    Για το ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών είπε πως συνήθως ο αριθμός των κρατουμένων για πράξεις σχετικές με ναρκωτικά είναι κοντά στο 45% των κρατουμένων, «οι εξαρτημένοι όμως είναι πολύ περισσότεροι, δεδομένου ότι πολλοί εξαρτημένοι έχουν βρεθούν στη φυλακή, για μια σειρά άλλα ποινικά αδικήματα, που δεν έχουν σχέση με την εμπορία οι άλλες πράξεις, σχετικές με τις ουσίες».

    Επίσης, πρόσθεσε ότι χαρακτηριστικό των φυλακών σήμερα στην Ελλάδα είναι ο μεγάλος αριθμός των φυλακισμένων μεταναστών και διαβλέποντας πιθανότητα όξυνσης και ρατσισμού σε βάρος τους, προανήγγειλε «μια ειδική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ» για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα.

    Αναφορικά με τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποσυνδέονται οι φυλακές από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία, η έλλειψη προοπτικής για τους νέους. «Γιβ αυτό η στήριξη και η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους για μας, είναι μια βασική προϋπόθεση, ώστε να μην μπαίνει λίπασμα στα χωράφια που στέλνουν τους ανθρώπους και ειδικά τους νέους στις φυλακές» τόνισε.

    Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ - όπως προανήγγειλε ο κ. Αλαβάνος - θα πρωτοστατήσει για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν στην κατάργηση των φυλακών των ανηλίκων , θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, αναμόρφωση του ποινικού κώδικα, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, δικαστική αστυνομία και άλλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 December 2008 - 17:30:24 UTC