Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στο επίκεντρο ο άνθρωπος"
  • [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [03] "Σε θετική κατεύθυνση το ν/σ"

  • [01] "Στο επίκεντρο ο άνθρωπος"

    Το Μανιφέστο για τις ευρωεκλογές εγκρίθηκε στη Μαδρίτη από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε αμέσως μετά ότι το μήνυμα είναι ένα και ισχυρό, ότι οι Σοσιαλιστές προχωρούν ενωμένοι να αντιμετωπίσουν από κοινού στην κρίση και να δώσουν απαντήσεις με πολιτικές που θα έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους.

    Οι αξίες μας, είπε ο κ.Παπανδρέου, είναι να προωθήσουμε τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή, να εγγυηθούμε την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική δικαιοσύνη, να μιλήσουμε για το μέλλον και να επενδύσουμε σ' αυτό, δηλαδή στην πράσινη ανάπτυξη και να κάνουμε την Ευρώπη, Ευρώπη της ειρήνης.

    Για το τελευταίο αυτό θέμα ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης ελπίζουν ότι με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες συνεννόησης, όπως και για τα μεγάλα θέματα της παγκοσμιοποίησης, τις κλιματικές αλλαγές και τη φτώχεια.

    Νωρίτερα, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη για να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

    Η ατζέντα πλέον είναι κοινή τοπικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Γι'αυτό πρόσθεσε, ''πρέπει να δώσουμε δύναμη στις χώρες μας ώστε να δώσουμε δύναμη στον κόσμο''.

    Η προσπάθειά μας σημείωσε πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις αξίες:

    Πρώτον, στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων ώστε να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τα προβλήματα που γεννά.

    Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με αύξηση των πόρων για την υγεία και την παιδεία, καθώς και αύξηση της μέριμνας για τους νέους και τις γυναίκες.

    Τρίτον, έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η αριστερή ατζέντα σήμερα είναι μια πράσινη ατζέντα.

    Τέταρτον, ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων παγκοσμίως αλλά και στις χώρες - μέλη όπως και στα ευρωπαϊκά όργανα.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία όπως είπε, δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και να προωθηθεί η συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης για την προώθηση της ειρήνης.

    Το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τονίζεται ότι η Ευρώπη έχει να επιλέξει μεταξύ δύο κατευθύνσεων: Την προοδευτική και την συντηρητική.

    Η προοδευτική Ευρώπη, αναφέρεται, σηματοδοτεί τη συλλογική και αποτελεσματική λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων για όλα τα μεγάλα θέματα, ενώ η συντηρητική Ευρώπη ενδιαφέρεται μόνο για την ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς.

    Για τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, τονίζεται στο μανιφέστο, η χρηματοπιστωτική κρίση δείχνει καθαρά πως αυτό που συμβαίνει σε ένα μέρος του πλανήτη εξαπλώνεται ταχύτατα και στα υπόλοιπα.

    Ωστόσο, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει τον κύριο συνδετικό κρίκο, με σκοπό την ενίσχυση των χωρών-μελών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

    Έχουμε κοινές αξίες, αναφέρεται ακόμη, κοινό όραμα, για μια Ευρώπη πιο δίκαιη, πιο ασφαλή και πράσινη. Εμείς, τονίζεται, είμαστε η δύναμη της αλλαγής.

    Στο μανιφέστο αναφέρονται και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση, η οποία, όπως τονίζεται, δεν σημαίνει κακές πολιτικές επιλογές.

    Το θέμα είναι ποιοτική και όχι σκληρότερη εργασία. Και αυτό σε αντίθεση με τους συντηρητικούς, οι οποίοι πιστεύουν στην κοινωνία της αγοράς, με σκοπό οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι σε βάρος όλων των υπολοίπων.

    Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, αναφέρεται ότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με παγκόσμια συνεννόηση.

    Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενέργεια, η οποία για τους ευρωπαίους σοσιαλιστές είναι ένα βασικό θέμα που αφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Γι' αυτό και η Ευρώπη, σύμφωνα με τους σοσιαλιστές, πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενεργειακής απεξάρτησης.

    Ιδιαίτερο θέμα που απασχολεί τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές είναι η μετανάστευση και η ανάγκη καλύτερης διαχείρισής της.

    Επίσης, μεγάλη αναφορά γίνεται στην δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα και ο εξτρεμισμός ξεπερνούν τα σύνορα και η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει δράση.

    Στις προτάσεις των σοσιαλιστών για την οικονομία, τονίζεται ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης.

    Ειδικότερα, προτείνεται:

    - Η υιοθέτηση νέων κανονισμών ελέγχου των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    - Η δημιουργία νέων προτύπων διαφάνειας και ελέγχου στα ευρωπαϊκά όργανα.

    - Διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής, για μια έξυπνη πράσινη ανάπτυξη, η οποία μεταξύ άλλων, θα μπορέσει να δημιουργήσει δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

    Μεταξύ των πολιτικών στόχων των ευρωπαίων σοσιαλιστών περιλαμβάνεται και η δικαιότερη Ευρώπη.

    Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή προτείνεται η σύνταξη ενός συνολικού περιβαλλοντικού κανονισμού για την Ευρώπη, η οποία θα αποτελεί συνέχεια της Συνθήκης του Κιότο.

    Για την ισότητα των φύλων η πρόταση αφορά στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Χάρτας, για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Σχετικά με τη μετανάστευση τονίζεται ότι χρειάζεται μια κοινή πολιτική, για τη νόμιμη μετανάστευση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένη στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό και στο δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να αποφασίζει τα επίπεδα μετανάστευσης.

    Αναφορικά με το ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται συσχετισμός με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στη βάση του αλληλοσεβασμού και της πολυμερούς προσέγγισης.

    Όπως τονίζεται, επίσης, Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για την επίλυση των κρίσεων και τη διατήρηση και εδραίωση της ειρήνης.

    Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μπορούν να οικοδομήσουν μία δίκαιη κοινωνία, με επίκεντρο τον πολίτη και να οδηγηθεί η Ευρώπη σε μία νέα κατεύθυνση.

    [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Ξεκινά το απόγευμα στην Eξεταστική Eπιτροπή της Βουλής ο κύκλος των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί για να καταθέσουν είναι οι νυν και πρώην υπουργοί της ΝΔ κύριοι Κοντός, Κιλτίδης, Δούκας, Μπασιάκος, Τσιτουρίδης, Ρουσόπουλος, Μαγγίνας και Βουλγαράκης, καθώς και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κύριοι Δρυς και Φωτιάδης.

    Στο μεταξύ, ο ιερομόναχος Γερμανός θα ασκεί εφεξής τα διαχειριστικά και διοικητικά καθήκοντα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου τα οποία αφαιρέθηκαν απο τον ηγούμενο Εφραιμ μετά την συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

    Αυτό αποφάσισε το αποτελούμενο απο οχτώ προϊσταμένους της μονής, ηγουμενοσυμβούλιο του Βατοπαιδίου.

    Ο κ.Εφραίμ παραμένει ηγούμενος του μοναστηριού και θα ασκεί κανονικά τα πνευματικά του καθήκοντα.

    Aύριο αναμένεται να αποφασίσει η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, για το εαν και πότε θα συγκληθεί διπλή σύναξη για να συζητήσει τις εξελίξεις στη μοναστική πολιτεία.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    "Είναι πολύ υποκριτικό και ψεύτικο αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες, αυτή την εβδομάδα, που, ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή - τη σύσταση της οποίας πρότεινε η κυβέρνηση - πολιτικά πρόσωπα, κάποιοι σπεύδουν βιαστικά - για λόγους εντυπώσεων; - να βγάλουν πόρισμα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος.

    Πρόσθεσε πως κάποιοι υπογείως ανακοινώνουν προειλημμένες αποφάσεις και βιάζονται να αποδόσουν ευθύνες.

    "Εμείς δεν θα το κάνουμε", συνέχισε, ενώ είπε πως έχει εξαντληθεί η συζήτηση γύρω από το θέμα των πολιτικών ευθυνών, σε σχέση με δική του τοποθέτηση πριν από λίγες ημέρες.

    Σε ό,τι αφορά δηλώσεις του Γ.Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος είπε ότι προφανώς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θέλει να συμψηφίσει κάτι, αλλά από την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση.

    Σημείωσε πως έχει απευθύνει στον κ.Παπακωνσταντίνου συγκεκριμένα ερωτήματα για συγκεκριμένες αντιφάσεις με βάση δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ. "Οι αντιφάσεις παραμένουν. Δεν έχει παρά να δώσει απαντήσεις. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια", ανέφερε.

    [03] "Σε θετική κατεύθυνση το ν/σ"

    «Διαχρονικό και δικομματικό χαρακτήρα» προσέδωσε στην υπόθεση Βατοπαιδίου ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος, μιλώντας σε ημερίδα του κόμματός του για το σωφρονιστικό σύστημα, εκτίμησε πως «το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την έναρξη της απώλειας της δημόσιας περιουσίας και η Ν.Δ. για την κλιμάκωση με τις ανταλλαγές». Ο κ. Αλαβάνος, αφού είπε πως από τη σημερινή εξέλιξη στην Εξεταστική Επιτροπή αναδείχθηκε «το μέγεθος του σκανδάλου», ζήτησε από τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων «να σταματήσουν να παριστάνουν εναλλάξ τον εισαγγελέα ο ένας για τον άλλο, δίνοντας στη δημοσιότητα μια αίσθηση πνεύματος και ηθικής, τη στιγμή που έχουν και οι δύο ευθύνες και δεν κάθονται να τις αναστοχαστούν».

    Ο κ. Αλαβάνος, με αφορμή θέμα της ημερίδας, αναφέρθηκε και στις «παθογένειες του δικονομικού συστήματος», μία από τις οποίες, είναι «το να βρίσκεται στη φυλακή ένας κρατούμενος για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου και την ίδια στιγμή, ρασοφόροι να καταληστεύουν δημόσια περιουσία και να "καθαρίζουν" με κάποιες προσωρινές επιπλήξεις του Πατριάρχη».

    Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το «κίνημα των 18 ημερών στις φυλακές "εξπρές του Μεσονυκτίου αλά ελληνικά"» και με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές και την αποσυμφόρησή τους (εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια), ανέφερε ότι «παρά την ανεπάρκεια των μέτρων, που περιλαμβάνονται σβ αυτό, είναι σημαντικό ότι ήρθε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν είναι σε αρνητική, αλλά σε θετική κατεύθυνση. Και αυτό είναι στοιχείο της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε σωφρονιστικό σύστημα διαφανές, στο οποίο θα ασκείται κοινωνικός έλεγχος».

    Μεταξύ των ζητημάτων που έκρινε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανεπάρκειες του σχεδίου, είναι η επανένταξη των κρατουμένων λέγοντας πως υλοποιείται ελάχιστα έως καθόλου. «Είναι εντελώς υποβαθμισμένα τα προγράμματα κατάρτισης, εργασίας, εκπαίδευσης και δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες» των ανθρώπων αυτών.

    Για το ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών είπε πως συνήθως ο αριθμός των κρατουμένων για πράξεις σχετικές με ναρκωτικά είναι κοντά στο 45% των κρατουμένων, «οι εξαρτημένοι όμως είναι πολύ περισσότεροι, δεδομένου ότι πολλοί εξαρτημένοι έχουν βρεθούν στη φυλακή, για μια σειρά άλλα ποινικά αδικήματα, που δεν έχουν σχέση με την εμπορία οι άλλες πράξεις, σχετικές με τις ουσίες».

    Επίσης, πρόσθεσε ότι χαρακτηριστικό των φυλακών σήμερα στην Ελλάδα είναι ο μεγάλος αριθμός των φυλακισμένων μεταναστών και διαβλέποντας πιθανότητα όξυνσης και ρατσισμού σε βάρος τους, προανήγγειλε «μια ειδική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ» για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα.

    Αναφορικά με τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποσυνδέονται οι φυλακές από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία, η έλλειψη προοπτικής για τους νέους. «Γιβ αυτό η στήριξη και η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους για μας, είναι μια βασική προϋπόθεση, ώστε να μην μπαίνει λίπασμα στα χωράφια που στέλνουν τους ανθρώπους και ειδικά τους νέους στις φυλακές» τόνισε.

    Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ - όπως προανήγγειλε ο κ. Αλαβάνος - θα πρωτοστατήσει για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν στην κατάργηση των φυλακών των ανηλίκων , θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, αναμόρφωση του ποινικού κώδικα, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, δικαστική αστυνομία και άλλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 December 2008 - 15:30:28 UTC