Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Στήριξη της απασχόλησης"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Αντεπίθεση για την ανατροπή"
  • [05] "Εξοδος από την κρίση με αγώνες"

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις διεξάγεται, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στις 11.00 στη Βουλή, μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η κ. Πετραλιά ξεκαθάρισε και πάλι, μετά τη συνάντηση, ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις απόψεις του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου για απασχόληση τριών-τεσσάρων ημερών την εβδομάδα.

    Η κ. Πετραλιά σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ''οι θέσεις του κ. Μίχαλου δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης'', ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που διατύπωσε ο διοικητής του ΙΚΑ ότι ''είναι ενδιαφέρουσα η άποψη του κ. Μίχαλου'', η κ. Πετραλιά τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική χαράσσεται από το υπουργείο Απασχόλησης.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μίχαλου ότι υπάρχουν πέντε επιχειρήσεις που ήδη εφαρμόζουν αυτό το καθεστώς, η κ. Πετραλιά ανέφερε ότι η μοναδική περίπτωση με την οποία έχει ασχοληθεί το υπουργείο Απασχόλησης είναι εκείνη του Φουλγκόρ (Fulgor), όπου βρίσκεται σε επαφή με τους εργαζόμενους στα πλαίσια που προβλέπει ο νόμος.

    Η υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι σε αυτή την περίοδο της κρίσης στόχος είναι η θωράκιση των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν η πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Συνεργασία με Πρ.Παυλόπουλο

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι σβ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι πολύ σημαντικό ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνον έχουν διασφαλίσει τους πόρους τους, αλλά έχουν αυξήσει τους πόρους αυτούς, αν συλλογισθεί κανείς ότι στον προϋπολογισμού του 2009 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι αυξημένοι κατά 22,5% απβ ό,τι ήταν στον προϋπολογισμό του 2008.

    Πρόσθεσε ότι περισσότερο από 10% είναι αυξημένοι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού, δηλαδή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Άρα, σβ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και μπροστά στις νέες ευθύνες τις οποίες έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις αρμοδιότητες τις οποίες έχουν αναλάβει, εχουμε διασφαλίσει τους πόρους για να μπορέσουν νβ αντεπεξέλθουν και να εξετάσουμε μετά - όπως είπα και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ - την πορεία μας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

    Επίσης ο υπουργός ενημέρωσε τον Κ.Καραμανλή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Μεταναστευτική πολιτική, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες της Ένωσης.

    Είναι γνωστό, υπογράμμισε, ότι καθορίζεται πως τα σύνορα που κυρίαρχα καθορίζουν τα κράτη - μέλη είναι σύνορα της Ευρώπης, τα οποία οφείλει και η Ευρώπη να προστατεύει.

    Ακόμη ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργο για την πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας για να αντιμετωπιστεί από κοινού το θέμα της Μεταναστευτικής πολιτικής στη Μεσόγειο.

    Ο καθένας, είπε ο κ.Παυλόπουλος, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, μιλώντας ευθέως για την Τουρκία, καθώς, όπως είπε, πολλαπλασιάζονται, αντί να μειώνονται τα φαινόμενα της κάλυψης των δουλεμπόρων, οι οποίοι ξεκινούν από την Τουρκία και φθάνουν στην Ελλάδα και σ' αυτό το θέμα "δεν μπορεί να μείνει απαθής η ΕΕ".

    [02] ΠΑΣΟΚ: "Στήριξη της απασχόλησης"

    Με τις ηγεσίες των αγροτικών φορέων της χώρας θα συναντηθεί το απόγευμα ο κ. Γ.Παπανδρέου, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης που πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ με τους παραγωγικούς φορείς.

    Στη συνάντηση θα παρευρεθούν τα προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε στην Χαριλάου Τρικούπη με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, Βάλτερ Βελτρόνι.Η συνάντηση έληξε χωρίς εκατέρωθεν δηλώσεις.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Κίνηση σε σωστή κατεύθυνση", χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη μείωση κατά 0,75% του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας, παράλληλα, από την κυβέρνηση "να διασφαλίσει ότι αυτή η μείωση κόστους του χρήματος θα περάσει στους δανειολήπτες".

    "Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως άλλοθι για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων", είπε, εξ άλλου, ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου και πρόσθεσε ότι αυτές οι προτάσεις "δείχνουν την ανυπαρξία σχεδίου και την διάλυση των εποπτικών μηχανισμών".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, υπάρχουν εκείνες του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη της απασχόλησης, ενώ το Κίνημα έχει καταθέσει και πρόταση νόμου για την απασχόληση των νέων εργαζομένων.

    Ερωτηθείς αν οι προτάσεις του κ. Κ. Μίχαλου λειτουργούν ως "λαγός" της κυβέρνησης, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες καταστάσεις, υπενθύμισε ότι ο κ.Μίχαλος διετέλεσε στο παρελθόν γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και είναι στέλεχος της ΝΔ και πρόσθεσε "ας τα βρούν μεταξύ τους".

    Για εμπαιγμό των εργαζομένων και της κοινής γνώμης επέκρινε, εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας πως ενώ για "πολλοστή φορά δεσμεύεται για νέες προσλήψεις, στον προϋπολογισμό του 2009, ως όφειλε να ξέρει, το κονδύλι για το νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην πρόσληψη περίπου 700 νοσηλευτών".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας να "δεσμευθεί ότι θα αυξήσει το κονδύλι αυτό".

    Αναφορικά δε με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο αγροτικός χώρος θέλει σχέδιο και στήριξη" και ανακοίνωσε ότι αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των αγροτών.

    Την πάγια θέση του να μην σχολιάζει δημοσκοπήσεις, επανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για δημοσκόπηση που δείχνει διευρυμένη την διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ενώ ερωτηθείς πότε θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου-Μπ. Ομπάμα είπε ότι "θα πραγματοποιηθεί στον χρόνο της".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέντευξη τύπου των Σωματείων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων στο ισόγειο της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, για τα προβλήματα των βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων (09:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ημερίδα με θέμα "Πολιτικοί οραματισμοί και υδάτινες ιστορίες: Η Ενωση για τη Μεσόγειο και περιβαλλοντικές προκλήσεις για το θαλάσσιο χώρο" - Χαιρετισμός Δ. Σιούφα (09:30:00, Αθήνα)

  • Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα "Σύγχρονες Τάσεις και Προοπτικές στην Ηλεκτρονική Μάθηση" διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα κηρύξει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαργαρίτης Τζ (09:30:00, Θεσσαλονίκη/Ξενοδοχείο Καψής)

  • Διημερίδα με θέμα "Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση Πολιτών και Επιχειρήσεων για την Ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση το νομό Χαλκιδικής", διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2008 (09:30:00, Θεσσαλονίκη/Ελαιώνες Μουδανιών)

  • Ανωμοτί καταθέσεις Μ. Κουκουβίνου και Στ. Σωτηροπούλου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης (10:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Επίσκεψη προέδρου ΣΥΝ στα Τρίκαλα (10:00:00, Τρίκαλα)

  • Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα" διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο Κέντρο Πολιτισμού της Σίνδου,με την υποστήριξη (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Κέντρο Πολιτισμού της Σίνδου)

  • Ο Κάρολος Παπούλιας θα εγκαινιάσει τα Νέα Διδακτήρια της Σχολής Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (11:00:00, Καλαμάτα)

  • Βουλή - Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την Οικονομία (11:00:00, Βουλή)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη, του ΓΓ Νέας Γενιάς Π. Σκλιά και του Μ. Χατζηγιάννη με θέμα τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες 2009 (15:30:00, Αθήνα/υπουργείο Παιδείας)

  • Συναντήσεις Γιώργου Παπανδρέου με αγροτικούς φορείς (16:00:00, Βουλή)

  • Επιστημονικό Συνέδριο "Τροχαίο Ατύχημα - Αστική Ευθύνη - Ιδιωτική Ασφάλιση" στο συνεδριακό κέντρο "Ν. Γερμανός", από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Συνεδριακό κέντρο "Ν. Γερμανός")

  • Εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη με θέμα: "Κράτος και Εκκλησία: Υπόγειες διαδρομές" (18:30:00, Αθήνα/ΕΣΗΕΑ)

  • Συνέδριο με θέμα "Η Γυναίκα του Ιράν" (19:00:00, Αθήνα/Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών)

  • Εκδήλωση με θέμα "Οικονομική κρίση και μαρξιστική θεωρία" στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 103 - Διαγώνιος). Εισηγητές οι: Γιάννης Δραγασάκης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Θανάσης Μανιάτης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) (19:30:00, Θεσσαλονίκη/Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης )

  • Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Βεν. Καρακωστάνογλου θα εγκαινιάσουν την έκθεση: "Πολεοδομικοί και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί - τρεις προτάσεις για την νοτιοανατολική πύλη Θεσσαλονίκης" (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Κέντρο Αρχιτεκτονικής Δήμου (GRC), Οι προτάσεις αφορούν την ανάπλαση περιοχής Νέας Ελβετίας - Κεραμείων Αλλατίνη)

  • Την 35η ετήσια διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή Αλέξανδρου Συμεωνίδη πραγματοποιούν στο αμφιθέατρο του Θεαγένειου Νοσοκομείου, η Ελληνική Εταιρία Ερευνας του Καρκίνου και το Θεαγένειο. Ομιλητής ο ευρωβουλευτής Αντώνιος Τρακατέλλης και θέμα "Πολιτικές Δράσει (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Θεαγένειο Νοσοκομείο)

  • Υπουργική Διάσκεψη ΟΑΣΕ, Φινλανδία

  • Στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, η 18η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ) για την επιλογή της εθνικής αποστολής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 60η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων , Θεσσαλονίκη/Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης (GRC), (5,6,7 Δεκεμβρίου. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6932444278, Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, πρόεδρος ΕΚΝΕ)

  • 1ο Ετήσιο Συνέδριο "Σύγχρονες Εξελίξεις της Λοιμωξιολογίας" στο συνεδριακό κέντρο Hyatt Regency - Α' Παθολογική Κλινική ΑΠΘ - Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη/Συνεδριακό κέντρο Hyatt Regency)

  • Έκθεση Ψηφιδογραφίας και Υαλογραφίας στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο πλαίσιο της σειράς των παράλληλων εκδηλώσεων του Τελλογλείου με τίτλο "Προβολείς στους επαγγελματίες" (Θεσσαλονίκη/ Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ), Πληροφορίες: Δ. Βενετούλια, τηλ. 2310 991611, 2310 991610

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Τσάμπιονς Καπ γυναικών (Α΄ προκριματική φάση, 2ος όμιλος, 4η ημέρα): Μπόχουμ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ - 19:00:00, Νίκαια (FRA)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (4η ημέρα): Βουλιαγμένη-Χίος (15:00:00, Αθήνα)

  • Μπάσκετ-FIBA-Παρουσίαση φακέλων υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του Μουντομπάσκετ 2014 (Κίνα, Ισπανία, Ιταλία), Γενεύη, Ελβετία

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (9η ημέρα), 18.00 ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (Novasport 3)

    21.00 Ηρακλής - Λαμία (Novasport 3)

    [04] "Αντεπίθεση για την ανατροπή"

    Για "υποκρισία της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται ως προστάτες των εργασιακών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και να παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους", κάνει λόγο το ΚΚΕ.

    "Οι νέες απειλές και εκβιασμοί των καπιταλιστών προς τους εργαζόμενους στηρίζονται σε ένα αντεργατικό εργασιακό καθεστώς που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του κεφαλαίου για βαθύτερη εκμετάλλευση, υψηλότερη κερδοφορία. Δικό τους δημιούργημα είναι η ελαστική προσωρινή εργασία, οι ενοικιαζόμενοι εργάτες, τα στέιτζ, η υποαπασχόληση", τονίζει σε ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι "για να μην περάσουν οι εκβιασμοί των καπιταλιστών, η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει οξύνοντας την ταξική πάλη σε όλους τους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά της στην εργασία και στο εισόδημα, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Ταξική πολιτική αντεπίθεση - ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ τώρα, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Απεργιακές επιτροπές παντού για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Δεκέμβρη, με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ.

    ΚΚΕ για τους αγρότες

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαιρετίζει "τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών" και τους καλεί "πιο μαζικά και αποφασιστικά να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τους ξεκληρίζει".

    Προτρέπει, επίσης, τους αγρότες να απομονώσουν τις διασπαστικές κινήσεις που οργανώνουν και καθοδηγούν γνωστοί αγροτοπατέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στηρίζονται από το δικομματισμό και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», με στόχο να εκφυλίσουν τους αγώνες. Τέλος, τους καλεί "να συσπειρωθούν στους συλλόγους, τις ομοσπονδίες και την ΠΑΣΥ, για να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των άμεσων αιτημάτων και να συμβάλουν στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διαμόρφωση της λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, για λαϊκή εξουσία".

    [05] "Εξοδος από την κρίση με αγώνες"

    «Η επίσκεψη στην πόλη σας συμπίπτει με μια μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες και οι οικογένειές τους βρίσκονται για μια ακόμη φορά μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα. Αδιέξοδα που συσσώρευσε μια ανύπαρκτη αγροτική πολιτική δεκαετιών, η οποία περιορίστηκε μόνο σε πλουσιοπάροχες προεκλογικές υποσχέσεις». Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων από τα Τρίκαλα, σε ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια περιοδείας που πραγματοποιεί στη Δυτική Θεσσαλία. Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια ανέφερε πως «σήμερα, κάτω από το βάρος της κρίσης, η εξουσία βρίσκει δημόσιο χρήμα, προκειμένου να εγγυηθεί την ρευστότητα των τραπεζών» διευκρινίζοντας:

    «Την ίδια στιγμή οι αγρότες καλούνται να διαθέσουν τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος της παραγωγής. Να παραμένουν δέσμιοι των καρτέλ και αιχμάλωτοι των τραπεζών. Να βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά. Και να αντιμετωπίζουν ένα μέλλον με συντάξεις πείνας, χωρίς κοινωνική μέριμνα, χωρίς κοινωνικές υπηρεσίες». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να τονίσει πως «την ίδια στιγμή, που ο αγροτικός κόσμος φτάνει στο όριο, το κεντρικό πολιτικό σκηνικό περιστρέφεται γύρω από το σκάνδαλο της μονής Βατοπαιδίου» για να εξηγήσει:

    «Υπουργοί και πρώην υπουργοί, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, παρελαύνουν από την εξεταστική επιτροπή και καρφώνουν ο ένας τον άλλον. Όλοι ισχυρίζονται ότι κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αλλά, πέρα από τεχνικές και γραφειοκρατικές λεπτομέρειες η μεγάλη εικόνα της υπόθεσης παραμένει. Σε κανέναν δεν προκάλεσε έκπληξη αυτή η υπόθεση. Γιατί κεντρική ιδεολογική θέση, τόσο των κυβερνήσεων Καραμανλή όσο και των κυβερνήσεων Σημίτη, ήταν ότι το δημόσιο συμφέρον έρχεται δεύτερο μετά τις μπίζνες και το ιδιωτικό επιχειρηματικό όφελος». Αναφορά ο κ. Τσίπρας έκανε και για την πρόταση του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, του κ. Μίχαλου, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:

    «Αναρωτιέμαι αν ο κ. Μίχαλος λειτουργεί αυτοβούλως, από υπερβάλλοντα ζήλο ή έστω από την ψευδαίσθηση ότι είναι πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ταϊλάνδης ή μήπως λειτουργεί για λογαριασμό κάποιων που επιθυμούν να στρώσουν το ιδεολογικό χαλί για μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα της Γερμανίας;

    Θέλουν η κοινωνία να συνηθίσει σιγά-σιγά στην ιδέα ότι δεν υπάρχει πλέον ασφαλιστικό σύστημα. Ότι δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική. Ότι από τα 700 ευρώ θα πάμε στα 400 ή στα 300 ευρώ. Ότι θα δουλεύουμε μισή δουλειά με μισή αμοιβή, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο απίθανος κ. Μίχαλος, ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού και λαγός του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου».

    Ακόμα ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «καλώ τον κ. Παπανδρέου, να πάρει θέση για τις προτάσεις Μίχαλου», διευκρινίζοντας:

    «Και κυρίως τον καλώ να ανακαλέσει την θατσερικής έμπνευσης πρόταση για δουλειά για τους νέους χωρίς εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά, που ο κ. Παπανδρέου κουβαλάει μαζί του από εκείνη την περίφημη ομιλία στο Λαύριο». Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας εξέφρασε το ερώτημα αν υπάρχει διέξοδος τονίζοντας:

    «Η απάντηση είναι ναι. Και η διέξοδος αυτή είναι η ανατροπή των συσχετισμών. Σήμερα, την έξοδο από την κρίση δεν θα τη καθοδηγήσει ούτε το λόμπι των Βρυξελλών, ούτε η παραπαίουσα κυβέρνηση. Θα την επιβάλλει στην δική της κατεύθυνση η κοινωνία με τους δικούς της αγώνες». Τέλος για την ενότητα και τις προτάσεις της Αριστεράς ανέφερε:

    «Η ενότητα της Αριστεράς έχει ξεκινήσει και προχωράει. Στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις. Στην Ευρώπη με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχει γίνει υπόθεση του κόσμου, υπόθεση της βάσης, υπόθεση της κοινωνίας. Της βάσης που μαζεύεται, συζητά και κυρίως δρα. Που σπάει τον τσαμπουκά των τραπεζών. Που σπάει πλειστηριασμούς όπως εχθές στην Καισαριανή. Στις τράπεζες υποσχόμαστε μια πολύ καλή χρονιά το 2009. Αν την ονειρεύονται ως χρονιά του μπαράζ κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, τους λέμε ότι πρέπει να τους κοπεί η όρεξη από τώρα. Δεν θα τους περάσει».

    Προτάσεις για τη στήριξη των αγροτών

    Το σχέδιο του κόμματος του για την άμεση ανακούφιση της αγροτικής τάξης, ανέπτυξε ο κ.Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στα Τρίκαλα.

    «Η αγροτική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης και άνθρωποι οι οποίοι συνεχίζουν το επάγγελμα των παππούδων και των πατεράδων τους βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Το σημαντικό είναι ότι σήμερα συνάντησα νέους αγρότες, ανθρώπους που επέλεξαν να μείνουν εδώ, που δεν αναζήτησαν την τύχη τους στα αστικά κέντρα και που δημιουργούν ένα νέο κίνημα που θέλει να υπερβεί συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες προσπαθούσαν να εγκλωβίσουν τον αγροτικό κόσμο σε ένα παζάρι για λίγα ψίχουλα».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δει από κοντά τα προβλήματα των αγροτών, καθώς όπως είπε «στα χωριάφια οι σοδειές σαπίζουν και στις αποθήκες το στάρι στοιβάζεται κατά τόνους και δεν μπορεί να πουληθεί διότι το καρτέλ του γάλακτος και του κρέατος έχει δημιουργήσει ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που δεν μπορούν να ανασάνουν με την κερδοσκοπία να οργιάζει».

    Κατηγόρησε δε, το πρωθυπουργό ότι «αντί να έρθει εδώ, να συνομιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους και να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη, που έχει ως κυβέρνηση, να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών, το μόνο που τον νοιάζει είναι στηρίξει τον υφυπουργό, τον κ. Κοντό».

    Ο κ. Τσίπρας πρότεινε την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικής προστασίας των μικρομεσαίων αγροτών και συνολικά των κατοίκων της υπαίθρου λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν να δίνονται μέσα σε μία νύχτα 28 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, χωρίς όρους και εγγυήσεις, και να μην δίνεται ούτε ευρώ παραπάνω για τον αγροτικό κόσμο που στενάζει».

    Στον πρώτο άξονα του σχεδίου, που παρουσίασε, προβλέπονται η άμεση ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με έκτακτη ενίσχυση των αγροτών, που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, ο καθορισμός τιμής στα δημητριακά, που στοιβάζονται στις αποθήκες, πάνω από τα 30 λεπτά, η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 15% για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής και η αύξηση, κατά 50%, του επιστρεφόμενου ποσού ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης.

    Στον δεύτερο άξονα προβλέπονται «άμεσα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας με άτοκα δάνεια για τους μικρομεσαίους αγρότες, μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα».

    Στον τρίτο άξονα γίνεται λόγος για την προστασία και διατήρηση της περιουσίας του αγρότη στα σημερινά επίπεδα «διότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι να χαθεί η περιουσία του μικρομεσαίου αγρότη, εξαιτίας των δυσβάσταχτων χρεών στις τράπεζες. Προτείνουμε νομοθετική ρύθμιση και πάγωμα κάθε εκποίησης, μέσω πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων αγροτών, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια και πάγωμα των μικρομεσαίων αγροτών στις τράπεζες με ταυτόχρονη αναστολή δανειακών δόσεων για το ίδιο διάστημα».

    Στον τέταρτο, τέλος, άξονα, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής μέριμνας, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών που αφορούν την προστασία, την υγεία, τη μέριμνα για τα παιδιά, την τρίτη ηλικία, την δημιουργία και οργάνωση δομών στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να υπάρξουν άμεσες και δωρεάν υπηρεσίες στην ύπαιθρο.

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «αν δεν αποφασίσουμε άμεσα, ως χώρα, να θέσουμε ως εθνικό στόχο την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την ενίσχυση της υπαίθρου το επόμενο διάστημα, δεν θα δούμε μονάχα να μειώνεται δραστικά ο αγροτικός πληθυσμός, που έχει πέσει κάτω από το 10%, αλλά θα δούμε να ερημώνουν τα χωριά της υπαίθρου και αυτό είναι τραγωδία εθνική».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το έργο της εκτροπής του Αχελώου «φαραωνικό» και σημείωσε πως «με τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα, θα μπορούσαν να γίνουν σειρά εγγειοβελτιωτικών έργων, που θα ανακούφιζαν άμεσα τους αγρότες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 December 2008 - 5:30:30 UTC