Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Πολιτεία θα προστατεύσει την κοινωνία
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Φτάνει πια"
  • [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [04] "Δεν είναι τυχαίο γεγονός"
  • [05] Ανοδος στις χρηματαγορές

  • [01] Η Πολιτεία θα προστατεύσει την κοινωνία

    "Βαθιά οδύνη για τον αδικό χαμό του δεκαπεντάχρονου μαθητή" εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας πως "ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο" και υπογράμμισε ότι "η ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και η απώλειά της είναι αναντικατάστατη". "Ας είναι η συμπεριφορά όλων ελάχιστος φόρος τιμής για το χαμό του Αλέξη", πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη διαβεβαίωσε πως "δεν θα υπάρξει καμιά επιείκια στην απόδοση ευθυνών", ότι "οι ένοχοι θα έχουν την τιμωρία που τους αρμόζει", ενώ καταδίκασε τις ακραίες συμπεριφορές με την καταστροφή περιουσιών αθώων πολιτών και ζήτησε από τον υπουργό της Οικονομίας να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να αποζημιωθούν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους.

    Η πολιτεία θα πράξει ότι είναι δυνατόν να μην επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Λόγο και ρόλο έχουν όλοι, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις πολιτικές δυνάμεις, τις εκφράσεις της νεολαίας και τους κοινωνικούς φορείς.

    Σημείωσε ότι "ακραία στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν το θλιβερό γεγονός αποδεικνύοντας με τη βίαια συμπεριφορά τους ότι μοναδικός τους στόχος είναι η καταστροφή".

    Χρέος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα όσα έγιναν με αφορμή το τραγικό συμβάν δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Η πολιτεία, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, θα προστατεύσει τους πολίτες.

    Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό της Οικονομίας να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως όσοι υπέστησαν ζημιές, αναφέροντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

    Το πόρισμα του ιατροδικαστή

    «Ανθρωποκτονία» δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, που διενήργησε τη νεκροτομή στη σορό του 15χρονου μαθητή. Η ιατροδικαστική εξέταση έγινε παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειας και το πόρισμα παραδόθηκε στην Ασφάλεια, με σκοπό να αποσταλεί στον ανακριτή, ο οποίος ανέλαβε από το πρωί την υπόθεση.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λευκίδης για το τραύμα του 15χρονου, πρόκειται για «τυφλό τραύμα θώρακος δια βλήματος πυροβόλου όπλου, μικρού διαμετρήματος - ανθρωποκτονία». Ενημερωτικά, έγινε γνωστό, ότι το βλήμα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και σφηνώθηκε στο 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

    Η βολίδα παραδόθηκε από τον ιατροδικαστή στην Ασφάλεια για να εξεταστεί βαλλιστικά στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Ο ιατροδικαστής δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για απευθείας βολή ή από εξοστρακισμό. Το ερώτημα θα απαντηθεί από τη βαλλιστική εξέταση στη βολίδα, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο το πρωί το αργότερο.

    Εισαγγελική δίωξη στους ειδικούς φρουρούς

    Την Τετάρτη θα απολογηθούν οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή μετά από πυροβολισμό στα Εξάρχεια.

    Οι δύο αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από τον 9ο τακτικό ανακριτή προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία σε βάρος του 37χρονου ειδικού φρουρού που πυροβόλησε τον μαθητή και για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συναδέλφου του που ήταν παρών στο περιστατικό.

    Ο 37χρονος που πυροβόλησε όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, κατετάγη στο Σώμα Ειδικών Φρουρών το 1999 και υπηρετεί από το 2000 στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

    Νέες διαδηλώσεις σήμερα

    Αυτή την ώρα, διοργανώνονται στην Αθήνα δύο συλλαλητήρια, στην Ομόνοια από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και στα Προπύλαια από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογες εκδηλώσεις διεξάγονται και στη Θεσσαλονίκη.

    Ένταση επικρατεί στην πλατεία Συντάγματος με συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ. Ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι ήταν παρατεταγμένοι αριστερά από το κτήριο της Βουλής, μπροστά στα ανθοπωλεία.

    Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους διαδηλωτές σε οπισθοχώρηση προς την Γεωργίου Α΄ και τη Λεωφόρο Αμαλίας, δεξιά από τη Βουλή. Δακρυγόνα έπεσαν και στην πλατεία Συντάγματος, κοντά στις εξόδους του Μετρό.

    Διαδηλώσεις πραγματοποίησαν μαθητές στο κέντρο της Αθήνας και σε συνοικίες, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Κλειστά είναι το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Παντειο και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του νεαρού.

    Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος, με στόχο, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, να συμβάλλει στην εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αθήνας.

    Βαθύτατη θλίψη και οδύνη για τα γεγονότα που «είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό και άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου», εκφράζουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σχετική τους ανακοίνωση, και κοινοποιούν πως «ως έκφραση διαμαρτυρίας και συμμετοχή στο πανελλήνιο πένθος, αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος επί διήμερο (8 και 9 Δεκεμβρίου)».

    Επιπλέον, απευθύνουν έκκληση προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας «να επιδείξουν σύνεση, αυτοσυγκράτηση και έμπρακτη προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες και τις παραδόσεις του αρχαιότερου δημόσιου πανεπιστημίου της χώρας».

    Η Ομοσπονδία των Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ ανακοίνωσε στήριξη των αποφάσεων των διοικήσεων των ΤΕΙ για τριήμερη αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων, από σήμερα έως και την Τετάρτη, και εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 15χρονου.

    Τριήμερη απεργία από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, που ήδη είχε εξαγγείλει 24ωρη για τις 10 Δεκεμβρίου, μαζί με άλλους εργαζόμενους.

    Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν για το επόμενο διήμερο, δύο από τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

    Το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε την διήμερη αναστολή, από σήμερα, των διοικητικών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων. Απόφαση τριήμερης αναστολής από σήμερα έλαβε και το συμβούλιο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

    Το πρυτανικό συμβούλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να κρατήσει το ίδρυμα ανοιχτό και να διακόψει τη λειτουργία του την ώρα της κηδείας του 15χρονου, εκφράζοντας την ψυχική συμπαράσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο πένθος. Παράλληλα, καταδικάζει, ως άνανδρη, την πράξη που οδήγησε στο θάνατο του μαθητή και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα σε εγρήγορση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ - η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από αγνώστους, κατά τα χθεσινά επεισόδια - «η οργή για τα συμβάντα στην Αθήνα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί δικαιολογία για την εκτεταμένη φθορά της περιουσίας των ΑΕΙ, ενέργεια που οδηγεί στην απαξίωση της Ανώτατης Παιδείας στη χώρα».

    Εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο εξήγγειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

    Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε επίσης να στηρίξει τις αυριανές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως το τέλος του ωραρίου όλων των δημοσίων υπηρεσιών στις πόλεις που οργανώνονται και πραγματοποιούνται απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας όλων των γυμνασίων και λυκείων της χώρας, κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας.

    Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την οδύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την τραγική όπως είπε, απώλεια της ζωής του 15χρονου μαθητή κάτω από συνθήκες οι οποίες πληγώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας, και υπέβαλε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ηγεσίας του υπουργείου στην οικογένεια του μαθητή.

    Σοβαρότατα επεισόδια

    Προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο έξι νεαροί, που συνελήφθησαν σε επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου, μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή. Οι έξι νεαροί, που κατηγορούνται για κλοπές, αφέθησαν ελεύθεροι.

    Στο μεταξύ, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα άλλοι έξι νεαροί, που συνελήφθησαν χθες το βράδυ σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για φθορές ξένης ιδιοκτησίας, εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής.

    Οι νεαροί θα δικαστούν σε ημερομηνία, που θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες. Και αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Εντυπωσιακός είναι ο απολογισμός από τις πυρκαγιές σε κτίρια, οχήματα και άλλους χώρους,που κατέγραψε η Πυροσβεστική από τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή από σφαίρα ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

    Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής, όλο το 24ωρο χθες και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής πυρπολήθηκαν συνολικά: στην Αθήνα: 24 τράπεζες, 35 καταστήματα, 22 ΙΧ αυτοκίνητα, 12 κατοικίες, 63 κάδοι απορριμμάτων, 7 στάσεις λεωφορείων και ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ. Στην Ελευσίνα: 16 κάδοι απορριμμάτων.

    Στην Πάτρα: μία τράπεζα, ένα περιπολικό, 4 ΙΧ αυτοκίνητα, ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας Αχαΐας, 14 κάδοι απορριμμάτων και το πάρκινγκ της αστυνομικής διεύθυνσης. Στη Θεσσαλονίκη: 9 τράπεζες, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, 7 ΙΧ αυτοκίνητα, 40 κάδοι απορριμμάτων, το κυλικείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, τρία εργοτάξια του μετρό, μία μοτοσικλέτα και ένα λυώμενο γραφείο ΚΕΠ.

    Στο Ηράκλειο: δύο τράπεζες και τέσσερις κάδοι απορριμμάτων. Στα Χανιά: ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας και 8 κάδοι απορριμμάτων.

    Στην Καβάλα: ένα γραφείο της ΝΔ, ένας κάδος απορριμμάτων και το γραφείο εκδόσεως διαβατηρίων στο αστυνομικό μέγαρο, στη Χρυσούπολη ένα φυλάκιο συνοριοφυλάκων και στη Δράμα τρεις κάδοι απορριμμάτων.

    Από το κέντρο της Πυροσβεστικής διευκρινίστηκε ότι όλα αυτά αφορούν μόνο πυρκαγιές κυρίως με βόμβες μολότοφ και στις ζημιές δεν συμπεριλαμβάνονται οι φθορές που προκλήθηκαν με πέτρες, ξύλα, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα που πέταξαν νεαροί κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων.

    Συλλυπητήρια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

    "Σας εκφράζω την πιο βαθιά μου οδύνη για την απώλεια του γιού σας. Ο θάνατός του υπήρξε τραύμα στη λειτουργία του κράτους-δικαίου. Εύχομαι να είναι το τελευταίο και είμαι βέβαιος ότι οι ευθύνες θα καταλογιστούν στους υπαίτιους", αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους γονείς του 15χρονου που έχασε την ζωή του στην θανατηφόρα συμπλοκή στα Εξάρχεια.

    Συλλυπητήρια από τον πρωθυπουργό

    Συλλυπητήρια επιστολή στη μητέρα και στον πατέρα του αδικοχαμένου 15χρονου, έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής μεταξύ άλλων διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών.

    Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του αναφέρει "Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του γιου σας. Όπως όλοι οι Έλληνες, νοιώθω βαθιά οδύνη. Γνωρίζω ότι τίποτα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να απαλύνει τον πόνο σας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καμιά επιείκεια δεν πρόκειται να υπάρξει στην απόδοση των ευθυνών. Η πολιτεία όπως οφείλει, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η χθεσινή τραγωδία να μην επαναληφθεί".

    Ο πρόεδρος της Βουλής

    «Για την τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου λυπούμαστε και συλλυπούμαστε την οικογένειά του. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όπου ανήκουν. Το τραγικό συμβάν είναι απόλυτα καταδικαστέο. Αυτή τη στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία η κοινωνία να δείξει ψυχραιμία για να μην φθάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι ανάγκη γίνονται σεβαστοί οι νόμοι από όλους», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας για το τραγικό συμβάν που συνέβη χθες στο κέντρο της Αθήνας.

    Δηλώσεις από τον πολιτικό κόσμο

    Τη βαθιά τους θλίψη και την οδύνη τους για το θάνατο του 15χρονου από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια, εξέφρασαν στις ομιλίες του στις εργασίες της 24ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, όλοι οι ομιλητές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό αυτό περιστατικό και παράλληλα τόνισε, ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα όργανά της για την ανεύρεση της αλήθειας και την απόδοση δικαίου.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του αφού εξέφρασε την οδύνη για το θάνατο του 15χρονου, έκανε λόγο για πρακτικές αυθαιρεσίας που ενισχύουν τη βαρβαρότητα. "Ζούμε στιγμές θλίψης", είπε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για ύπαρξη ευθυνών οι οποίες πρέπει να αποδοθούν.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αχιλλέας Καταρτζής καταδίκασε το περιστατικό, όπως επίσης και ο κ. Φώτης Κουβέλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Είπε χαρακτηριστικά: "Καταθέτω και εγώ το σπαραγμό μου για το θάνατο του παιδιού και προτείνω να γίνει μια διακομματική επιτροπή που θα διερευνήσει το θλιβερό αυτό γεγονός".

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς αφού εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του 15χρονου, διαβεβαίωσε ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα πράξουν ο,τιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρης Μπάγιας τόνισε: "η φετινή γενική συνέλευση συνέπεσε ατυχώς κάτω από τη σκιά των θλιβερών γεγονότων που ξεκίνησαν χθες. Εκ μέρους της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και όλων των εισαγγελέων εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το θάνατο ενός νέου παιδιού που μας συγκλόνισε όλους. Η ανακριτική διαδικασία θα φωτίσει πλήρως κάθε πτυχή της υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν μέχρι κεραίας οι ποινικές ευθύνες στο βαθμό που αναλογούν στον καθένα".

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη στάση της αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια και είχαν ως αποτέλσμα τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου και επισημαίνει ότι οι ευθύνες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν στο ακέραιο.

    Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα επεισόδια στα Εξάρχεια και μόλις έχει στοιχεία στη διάθεσή του θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

    Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία του 15χρονου παιδιού από αστυνομικό στα Εξάρχεια. "Είναι μεγάλες και αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για το κλίμα που καλλιεργείται και τη διαπαιδαγώγηση στα Σώματα Ασφαλείας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό δεν αποτελούν οι τυφλοί εμπρησμοί, αλλά η άμεση αντίδραση και η οργανωμένη πάλη στο μαζικό κίνημα και με στόχο να μην συγκαλυφτούν τα πραγματικά αίτια του γεγονότος.

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη Βουλευτή του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ μετέβη σήμερα στη ΓΑΔΑ και προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του νεολαίου στα Εξάρχεια.

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο βαθύ πόνο και την οργή της οικογένειας του μαθητή του Λυκείου. Στην απόγνωση και το θυμό όλης της νεολαίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο 16χρονος είναι πια δίπλα σ΄ όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία.

    Στην Ελλάδα της Ν.Δ. το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα. Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής.

    Η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας.

    Καλούμε τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

    Όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομήλικου τους. Το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι πάλι στην επικαιρότητα.

    Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διαλυθούν. Φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την τυχόν συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και της βίας", αναφέρει στη δήλωση του ο κ.Αλαβάνος.

    «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «δύο μέρες τώρα σε όλη τη χώρα, ένα πρωτόγνωρο κύμα οργής και αγανάκτησης πλημμυρίζει δρόμους, πλατείες, σχολεία και σχολές» και προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ακόμα ότι «μια ιδιότυπη αυθόρμητη νεανική εξέγερση μετασχηματίζει σε κραυγή τα λόγια που τούτες τις ώρες είναι στο στόμα κάθε σκεπτόμενου δημοκρατικού πολίτη. Δεν πάει άλλο» και πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το να είσαι νέος και να αμφισβητείς, το να είσαι νέος και να ονειρεύεσαι, είναι μεγάλο παράπτωμα σε αυτή τη χώρα. Τώρα μαθαίνουμε ότι το παράπτωμα ενίοτε τιμωρείται με την αφαίρεση της ίδιας της ζωής».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη. Αντί όμως να την αναλάβει, αρνείται τις παραιτήσεις ευθιξίας των αρμόδιων υπουργών, υιοθετεί την εκδοχή του μεμονωμένου περιστατικού και οχυρώνεται πίσω από σπασμένες τζαμαρίες».

    «Η δική μας αριστερά, ούτε υιοθετεί, ούτε μπορεί να χρεώνεται αυτές τις πρακτικές. Αρνείται όμως το συμψηφισμό τους με μια εν ψυχρώ εκτέλεση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους. Είμαστε όλοι κομμάτι αυτής της αυθόρμητης εξέγερσης, που ζητά αξιοπρέπεια και δικαίωμα στη ζωή. Σήμερα δεν χωράνε ταλαντεύσεις. Ή θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή θα φοβούμαστε να κυκλοφορούμε στο δρόμο. Ή θα σταματήσουμε την πολιτική, που όπλισε το χέρι του δράστη, την πολιτική της ατιμωρησίας, της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων της νεολαίας ή θα ζούμε διαρκώς με τον τρόμο».

    "Ήταν θέμα χρόνου να χυθεί αίμα. Η ανεξέλεγκτη συνεχώς κλιμακούμενη βία θα κατέληγε κάποια στιγμή στο μοιραίο, από την μία ή την άλλη πλευρά. Είναι τραγικό ότι έπληξε ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, με άριστη οικογενειακή, κοινωνική και σπουδαστική υποδομή, το οποίο από ανεξήγητους λόγους, επιστράτευσε εαυτόν, στους "γνωστούς αγνώστους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ για τον θάνατο του 15χρονου στα Εξάρχεια.

    "Ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει, τόσο για την διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών του τραγικού συμβάντος, όσον και για την αντιμετώπιση της αδίστακτης βίας των ομάδων κρούσης των αναρχικών και συγγενών δυνάμεων του "επαναστατικού στρατού", τη δημιουργία διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

    Η στρατιωτικού τύπου δράση, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, πρέπει να μελετηθεί υπεύθυνα από την Πολιτεία, όπως επίσης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια απόκρουσης βανδαλισμών και λεηλασιών αθώων προς το ακραίο περιστατικό, πολιτών.

    Τόσο το θλιβερό γεγονός, όσο και τα συνοδά στοιχεία του, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βατήρας άκαιρων μικροκομματικών εντυπώσεων. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, σεβόμενος τις αρχές του, δεν θα συμμετάσχει σε καμία εκπομπή μέχρι την κηδεία του θύματος. Συλλυπούμεθα την οικογένεια του νεκρού παιδιού και αναλογιζόμαστε τον Γολγοθά των παιδιών του Ειδικού φρουρού", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο για την «εν ψυχρώ δολοφονία» του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου κατέθεσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο «το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα που απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων του εγκλήματος και όσων φέρουν ευθύνη για την ανεξέλεγκτη διόγκωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας». Η Κυβέρνηση, τονίζει, «φέρει τεράστια ευθύνη αφού με πράξεις ή παραλήψεις της ενισχύει την αυθαιρεσία των σωμάτων καταστολής, αφήνει ατιμώρητες πράξεις ωμής βίας αστυνομικών οργάνων σε βάρος πολιτών, αφήνει να καλλιεργείται κλίμα μισαλλοδοξίας και τραμπουκισμού, ανέχεται παρακρατικές αντιλήψεις και συμπεριφορές».

    Ερωτά, δε, τον κ. Παυλόπουλο ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εμπεδωθούν στην αστυνομία αντιλήψεις ανεκτικότητας, δημοκρατικής συμπεριφοράς και συνεργασίας με τους πολίτες.

    Στα διεθνή ΜΜΕ

    Στα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στον θάνατο του ανήλικου από σφαίρα αστυνομικού αναφέρονται σήμερα στο σύνολό τους τα ξένα ΜΜΕ.

    Με τίτλο «Βίαια επεισόδια σαρώνουν την Ελλάδα μετά την δολοφονία αγοριού από την αστυνομία» το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς φιλοξενεί πρώτη στην ιστοσελίδα του την είδηση για τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου στα Εξάρχεια.

    Δεύτερο θέμα στις ειδήσεις του βρετανικού BBC με τίτλο «Θανάσιμος πυροβολισμός από την αστυνομία προκαλεί επεισόδια».

    Το BBC επικαλείται την μαρτυρία βρετανού φοιτητή ο οποίος διαμένει κοντά στο Πολυτεχνείο και χαρακτήρισε τα επεισόδια «απίστευτα».

    Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται την μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα σε ραδιοφωνικό σταθμό που δεν κατονομάζει, ο οποίος αναφερόμενος στο θάνατο του 15χρονου είπε: «Ηταν εν ψυχρώ δολοφονία».

    Αντικειμενική παράθεση των γεγονότων, όπως έχουν γίνει αυτά γνωστά μέχρι τώρα, κάνει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του ANSA, του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων με τίτλο: «Επεισόδια στην Αθήνα. Νεαρός δολοφονείται από την αστυνομία». Απολογήθηκε δημοσίως και δήλωσε ότι λυπάται ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, μεταδίδει το πρακτορείο.

    Τρίτο θέμα για το CNN, αλλά πρώτο στην κατηγορία με τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και τίτλο «Θανάσιμος πυροβολισμός αστυνομικού προκαλεί επεισόδια στην Ελλάδα».

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Φτάνει πια"

    Χρησιμοποιώντας τη φράση "φτάνει πια", η οποία, όπως είπε, είναι στα χείλη όλων των Ελλήνων σήμερα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με δήλωσή του στα γεγονότα των τελευταίων ημερών που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε την ίδια φράση αναφερόμενος στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ασχολείται μόνο με τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα, χωρίς να προστατεύει τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε όλους τους πολίτες σε μια ειρηνική διαμαρτυρία αύριο, σε μια, όπως είπε, διαμαρτυρία ενάντια στη βία χωρίς βία, σε κάθε μεριά της Ελλάδας και να ανάψουν ένα κερί για τον Αλέξανδρο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ελπίδα, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά.

  • ** Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει το απόγευμα στην 1η Σύνοδο του Διατομεακού Συμβουλίου των Οργανώσεων Εργασίας του ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο.

    [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Πρόσθετη εξέταση του δικηγόρου της Μονής Βατοπεδίου Αλ. Χατζηαλεξάνδρου και του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπαζίδη, αποφάσισε για σήμερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς τα ονόματά τους εμπλέκονται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής.

    «Είδα ότι ο κ. Χατζηαλεξάνδρου έχει σηκώσει κάποια χρήματα μετρητά - όχι με επιταγές. Είδα ότι ο κ. Σαχπασίδης έχει πάρει κάποια στιγμή, έναντι του τιμήματος των 6 εκατ. ευρώ, 5 - 6 επιταγές του 1 εκατ. ευρώ εκάστη. Οι πέντε κατετέθησαν την ίδια μέρα σε κάποια τράπεζα - η μία δεν κατετέθη πουθενά. Να κυκλοφορεί κάποιος με 1 εκ. ευρώ στην τσέπη του?», ανέφερε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιδοκίμασαν την ενέργεια του προέδρου της Επιτροπής (ο οποίος είχε υποστηρίξει την προηγούμενη Παρασκευή, πως η εξέταση των μαρτύρων θα έπρεπε να καταλήξει με τις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων) από την άλλη, ωστόσο, τόνισαν πως σε αντίστοιχα περίεργες επιλογές, έχουν προβεί και άλλοι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως ο υπεύθυνος του λογιστηρίου της Μονής, γέρων Ευδόκιμος, ή ο επιχειρηματίας Θ. Πάπιστας.

    «Ο μοναχός Ευδόκιμος φέρεται να διακινεί μεγάλα ποσά σε μετρητά», ανέφερε ο Ντ. Ρόβλιας.

    «Επίσης, από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, απουσιάζει η αναλυτική παράθεση στοιχείων από την Εμπορική Τράπεζα - ακριβώς διότι αυτό αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο, ο οποίος ήταν τακτικός θαμώνας, επισκέπτης και αρωγός της Μονής Βατοπεδίου και την εποχή εκείνη, ήταν διοικητής της Εμπορικής», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Εξ άλλου, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διερευνηθεί «η τριγωνική σχέση του κου Βασίλειου Βλασσερού, ο οποίος συνδέεται με στενή σχέση, με τον υπεύθυνο του εκτελεστικού βραχίονα των ανταλλαγών, τον πρόεδρο της ΚΕΔ, κο Γκράτσιο»: «Μέσα σε μια μέρα, δια του κου Βλασσερού, φέρεται ο Όμιλος Πάπιστα να αγοράζει ακίνητο με τίμημα 5 εκ. ευρώ και να το πουλάει την επόμενη μέρα με 9 εκ. ευρώ. Τι υπεραξίες είναι αυτές που δημιουργούνται;» ανέφερε ο Γρ. Νιώτης.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, τέλος, ζητήθηκε η επανεξέταση της Διευθύντριας Πολιτικής Γης Στ.Μαντέλη και να κατατεθούν στην Επιτροπή, τα αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψαν οι εμπλεκόμενες Τράπεζες με τη Μονή και τις εταιρείες των συμφερόντων της, να ανοιχθούν οι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί των τελευταίων, καθώς και οι εταιρείες του Ομίλου Πάπιστα, να γνωστοποιηθεί από πλευράς Κύπρου, με ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου η μετοχική σύνθεση των εταιρειών RASSADEL, MADEUS, BENSECRA και IVER MANAGEMENT, να γνωστοποιηθεί η ύπαρξη θυρίδων της Μονής, του οικονομικού της διαχειριστή Άθου Κοιρανίδη του επιχειρηματία Θ. Πάπιστα και των εταιρειών τους, να κατατεθούν αντίγραφα όλων των επιταγών που εκδόθηκαν από τις εταιρείες RASSADEL και MADEUS για ποσά άνω των 50.000 ευρώ, να κατατεθούν τα συμβόλαια και προσύμφωνα αγοράς από τους τρίτους που ανέλαβαν να ανεγείρουν ακίνητα στις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Μονή και να παρέμβει το ΣΔΟΕ και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, στο λογιστήριο της Μονής.

    Από πλευράς ΝΔ, υποστηρίχθηκε πως η επεξεργασία όλων αυτών των υλικών είναι αδύνατον να γίνει από την Επιτροπή χωρίς να ζητηθεί παράταση των εργασιών της, που λήγουν την επόμενη Δευτέρα. «Δεν είναι δική μας δουλειά οιονεί ανακριτικά να διερευνούμε υποθέσεις, αλλά να εισπράττουμε τα στοιχεία από τις ανακριτικές αρχές, στο βαθμό που τα στοιχεία ενδεικνύουν ανάμειξη πολιτικών προσώπων»,ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας.

    Στο μεταξύ, διάταγμα για άνοιγμα των λογαριασμών των εταιριών Rassadel και Madeus, στις οποίες έχουν επενδυθεί κεφάλαια της Μονής Βατοπαιδίου, εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας, ύστερα από αίτημα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

    Μέτοχος και διευθυντής των δυο εταιριών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στη Λευκωσία, είναι ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπαιδίου, Αθως Κοιρανίδης.

    Η ΜΟΚΑΣ κοινοποίησε το διάταγμα του δικαστηρίου σε όλες τις κυπριακές τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα στοιχεία.

    Διάταγμα αναμένεται για το άνοιγμα λογαριασμών και τρίτης εταιρίας.

    Αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις κυπριακές αρχές για την παροχή στοιχείων, μετοχολογίων και τραπεζικών λογαριασμών,των εταιριών Rassadel και Madeus που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, είχε αποστείλει, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Κλήσεις υπόπτων σε απολογία

    Τις πρώτες κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη κακουργηματικής απάτης ξεκίνησαν να αποστέλλουν σε εμπλεκόμενα πρόσωπα οι εισαγγελείς εφετών κα Ευστάθεια Σπυροπούλου και κος Παντελής Στραγάλης που ερευνούν την υπόθεση ανταλλαγών εκτάσεων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου.

    Οι δύο εισαγγελείς αποστέλλουν τις πρώτες κλήσεις σε 27 πρόσωπα εκ των οποίων τα δεκαέξι είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και τα υπόλοιπα έντεκα μέλη συμβουλίων Δημοσίας Γης και Ανταλλάξιμης Περιουσίας.

    Οι πρώτοι εννέα νομικοί σύμβουλοι του κράτους καλούνται ενώπιον των εισαγγελέων την Πέμπτη, ενώ ακολουθούν την Παρασκευή και τη Δευτέρα οι υπόλοιποι κληθέντες σε αυτήν τη φάση.

    Συνολικά οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση που θα κληθούν από τους εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για την διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος ενδέχεται να υπερβούν τους 50.

    Στο μεταξύ, προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν για την ερχόμενη Παρασκευή, μέσω του συνηγόρου τους, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, απο τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτριο Πιέρο.

    Ο εισαγγελέας διενεργεί έρευνα για την άρνηση των δύο να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Σχετικό έγγραφο είχε αποστείλει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Σακελάκο, ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Νέα προθεσμία -τη δεύτερη μετά την κλήτευσή του για να καταθέσει ως ύποπτος για την υπόθεση εκβιασμού- πήρε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος.

    Ο Μ. Κουκουβίνος, που εμφανίζεται σε βίντεο να διαπραγματεύεται ανταλλάγματα για την υπόθεση ακινήτων, που διεκδικούσαν ακτήμονες στη Νέα Ραιδεστό, επρόκειτο να δώσει την προηγούμενη Παρασκευή ανωμοτί κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευάγγελο Μαδεμλή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά μέσω του συνηγόρου του, ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία για την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου.

    [04] "Δεν είναι τυχαίο γεγονός"

    "Ο θάνατος του Αλέξανδρου είναι δολοφονία, δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο γεγονός", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση του κόμματος στην Ομόνοια και πρόσθεσε ότι "είναι χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου, από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που βλέπει εχθρό τον λαό όταν διεκδικεί, που μισεί την απεργία και την διαδήλωση, την κατάληψη, τις αγωνιστικές μορφές πάλης".

    Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι πρωταγωνιστής στη συγκέντρωση είναι ο Αλέξανδρος, που τον γνωρίσαμε δυστυχώς με τον θάνατό του και δήλωσε ότι τη συγκέντρωση αυτή το κόμμα της την αφιερώνει και σε όλους εκείνους τους Έλληνες και μετανάστες, εργάτες και εργάτριες, θύματα της εκμετάλλευσης και του πολέμου, που έχουν δεχθεί την αστυνομική βία στο κορμί τους, σε εκείνους που έχουν δεχθεί την καταιγίδα των εκβιασμών και εκφοβισμών.

    Την αφιερώνει, επίσης, στους μαθητές και τις μαθήτριες που διώκονται, γιατί διεκδικούν δημόσια δωρεάν παιδεία, που τους ψάχνουν για να τους μηνύσουν, ζητώντας από τους γονείς και τους δασκάλους τους να τους καταδώσουν.Την αφιερώνει ακόμη στους διωκόμενους γιατί ήρθαν λάθρα στην Ελλάδα διωγμένοι από την βία και την πολιτική στρατιωτική επέμβαση, σε κάθε πρόσφυγα αλλά και σε κάθε άλλο κρατούμενο, που έχει δεχθεί σωματικά μαρτύρια από αστυνομικά όργανα.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αγανάκτησή της "όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπαθούν να συμψηφίσουν μεταξύ τους, τους νεκρούς της βίας. Δεν έχει σημασία αν επί ΠΑΣΟΚ βρήκαν τον θάνατο ένας ή δύο διαδηλωτές και επί ΝΔ περισσότεροι. Σημασία έχει ότι χρησιμοποιούν την βία, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, την κατάδοση, τον εκβιασμό, για να τσακίσουν το οργανωμένο κίνημα, αλλά και τον αυθόρμητο αγωνιστή".

    Η κα Παπαρήγα ζήτησε να καταργηθούν στη συνείδηση και στην πράξη οι νόμοι που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν: Οι ευρωτρομονόμοι, η νομοθεσία για την χρήση όπλων από αστυνομικούς που παρέχει ευχέρεια και καταχρηστικής χρήσης (ΠΑΣΟΚ το 2003), η διεύρυνση των εξουσιών της ΕΥΠ (ΝΔ το 2005) τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης (ΠΑΣΟΚ & ΝΔ), τη σταδιακή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής τάξης, τις κοινές συμφωνίες με ΕΕ - ΗΠΑ, το νομοσχέδιο για περιορισμό διαδηλώσεων (ΠΑΣΟΚ), η συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ, η χρησιμοποίηση για καταστολή της δημοτικής αστυνομίας και μάλιστα με σκυλιά, με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο.

    Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις καταστροφές που έγιναν τονίζοντας ότι αρκετοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί παράγοντες "στην τυφλή βία των κουκουλοφόρων είδαν τον λαό που οργίζεται δίνοντας συγχωροχάρτι σε ενέργειες που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης για να ενεργοποιήσει κατασταλτικούς νόμους της ΕΕ και δικές της εναντίον του λαού, για να φτιάξει νέα τμήματα καταστολής δίπλα στο κράτος, νόμιμα ή παράνομα παρακρατικά".

    Έσταζε μέλι, σημείωσε η κα Παπαρήγα, το στόμα ορισμένων για τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές και πρόσθεσε:

    "Σας ρωτάμε ευθέως, αν μια χήρα σκοτωμένου σε εργατικό ατύχημα έβαζε φωτιά στο σπίτι του υπεύθυνου εργοδότη, τι θα λέγατε; Θα την ηρωοποιούσατε, ή θα φωνάζατε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτοδικία, ότι υπάρχει δικαιοσύνη κλ.π. Αν τα παιδιά των εργατών που έχασαν την ζωή τους έκαιγαν εργοστάσια, βίλες και τα αυτοκίνητα των εργοδοτών θα το δικαιολογούσατε; Βεβαίως όχι. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο πυρήνας των λεγόμενων αντιεξουσιαστών είναι ασύδοτος, ελεύθερος, να διασύρει τον οργανωμένο αγώνα, να εμφανίζεται ως ανώδυνο υποκατάστατο της ταξικής πάλης. Είναι ανώδυνοι οι αντιεξουσιαστές για όσους ενδιαφέρονται η εξουσία να μένει αλώβητη και να εναλλάσσεται απλά το πολιτικό προσωπικό της".

    Οι μέρες αυτές, είπε η κα Παπαρήγα, πρέπει να δώσουν την ευκαιρία μιας υπεύθυνης ανασύνταξης του κινήματος, τώρα, πριν είναι λίγο ή και σχετικά πολύ αργά.

    Κίνημα λαϊκό σημαίνει να γίνει κάστρο δράσης ο κάθε τόπος δουλειάς, το κάθε σχολείο, η κάθε αίθουσα διδασκαλίας, η γειτονιά, το χωράφι, ο δρόμος με τα μικρομάγαζα. Κίνημα κατά κλάδο, κατά τάξη και στρώμα, ο ένας για όλους και όλοι για τον ένα. Κίνημα χειραφετημένο όχι γενικά και αφηρημένα από την εξουσία, αλλά από την εξουσία των μονοπωλίων, τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις, κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.-

    [05] Ανοδος στις χρηματαγορές

    Εντινάχθηκαν, σήμερα, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη, ενώ με μεγάλα κέρδη έκλεισε η Ασία και ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ κινείται ανοδικά, μετά τη δέσμευση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θα προχωρήσει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές από τη δεκαετία του '50, για να τονώσει την αμερικανική οικονομία. Στην αιχμή της ανοδικής τάσης έχουν τεθεί οι τράπεζες και οι εταιρίες πετρελαίου.

    Το Σάββατο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το σχέδιο του για δημιουργία τουλάχιστον 2,5 εκατομυρίων νέων θέσεων εργασίας περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές από τη δεκαετία του '50 και μια τεράστια προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, γύρω στις 12.00 ώρα Ελλάδος, κέρδη 4,14% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI κέρδη 3,88%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε άνοδο 6,08% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax άνοδο 5,40%.

    Με μεγάλη άνοδο ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον Dow Jones να κερδίζει 2,58% και τον Νasdaq 2,19%,στις 8.857,87 και 1.542,41 μονάδες αντίστοιχα.

    Ο δείκτης Standard & Poor's 500 ξεκίνησε και αυτός με άνοδο 2,62% στις 899,00 μονάδες.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.845,91 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,21%.

    Με μεγάλη άνοδο 5,20% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei έφτασε τις 8.329,05 μονάδες.

    Με σημαντική άνοδο 8,66% έκλεισε και το χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ, εν αναμονή των μέτρων των κινεζικών αρχών για την ενίσχυση της οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 December 2008 - 17:30:48 UTC