Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός
  • [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [03] "Γράφοντας για την Ευρώπη"

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, θα έχει αύριο στις 9.30 το πρωί ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 10.30 με τον κ. Γ. Παπανδρέου, στις 11.15 με την κ. Αλ. Παπαρήγα, στις 14.30 με τον κ. Αλ. Αλαβάνο και στις 15.15 με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

    "Η Πολιτεία θα προστατεύσει την κοινωνία"

    "Βαθιά οδύνη για τον αδικό χαμό του δεκαπεντάχρονου μαθητή" εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας πως "ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο" και υπογράμμισε ότι "η ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και η απώλειά της είναι αναντικατάστατη". "Ας είναι η συμπεριφορά όλων ελάχιστος φόρος τιμής για το χαμό του Αλέξη", πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη διαβεβαίωσε πως "δεν θα υπάρξει καμιά επιείκια στην απόδοση ευθυνών", ότι "οι ένοχοι θα έχουν την τιμωρία που τους αρμόζει", ενώ καταδίκασε τις ακραίες συμπεριφορές με την καταστροφή περιουσιών αθώων πολιτών και ζήτησε από τον υπουργό της Οικονομίας να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να αποζημιωθούν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους.

    Η πολιτεία θα πράξει ότι είναι δυνατόν να μην επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Λόγο και ρόλο έχουν όλοι, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις πολιτικές δυνάμεις, τις εκφράσεις της νεολαίας και τους κοινωνικούς φορείς.

    Σημείωσε ότι "ακραία στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν το θλιβερό γεγονός αποδεικνύοντας με τη βίαια συμπεριφορά τους ότι μοναδικός τους στόχος είναι η καταστροφή".

    Χρέος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα όσα έγιναν με αφορμή το τραγικό συμβάν δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Η πολιτεία, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, θα προστατεύσει τους πολίτες.

    Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό της Οικονομίας να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως όσοι υπέστησαν ζημιές, αναφέροντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

    Το πόρισμα του ιατροδικαστή

    «Ανθρωποκτονία» δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, που διενήργησε τη νεκροτομή στη σορό του 15χρονου μαθητή. Η ιατροδικαστική εξέταση έγινε παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειας και το πόρισμα παραδόθηκε στην Ασφάλεια, με σκοπό να αποσταλεί στον ανακριτή, ο οποίος ανέλαβε από το πρωί την υπόθεση.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λευκίδης για το τραύμα του 15χρονου, πρόκειται για «τυφλό τραύμα θώρακος δια βλήματος πυροβόλου όπλου, μικρού διαμετρήματος - ανθρωποκτονία». Ενημερωτικά, έγινε γνωστό, ότι το βλήμα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και σφηνώθηκε στο 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

    Η βολίδα παραδόθηκε από τον ιατροδικαστή στην Ασφάλεια για να εξεταστεί βαλλιστικά στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Ο ιατροδικαστής δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για απευθείας βολή ή από εξοστρακισμό. Το ερώτημα θα απαντηθεί από τη βαλλιστική εξέταση στη βολίδα, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο το πρωί το αργότερο.

    Εισαγγελική δίωξη στους ειδικούς φρουρούς

    Την Τετάρτη θα απολογηθούν οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή μετά από πυροβολισμό στα Εξάρχεια.

    Οι δύο αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από τον 9ο τακτικό ανακριτή προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία σε βάρος του 37χρονου ειδικού φρουρού που πυροβόλησε τον μαθητή και για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συναδέλφου του που ήταν παρών στο περιστατικό.

    Ο 37χρονος που πυροβόλησε όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, κατετάγη στο Σώμα Ειδικών Φρουρών το 1999 και υπηρετεί από το 2000 στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

    Επεισόδια

    Πολύ μεγάλες καταστροφές και ζημιές έχουν υποστεί τα καταστήματα γύρω από την πλατεία Συντάγματος, ενώ εδώ και ώρα εξελίσσονται συμπλοκές αποκομμένων ομάδων-διαδηλωτών στη Φιλελλήνων, τη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Σταδίου και την Ερμού.

    Δύο τουλάχιστον κτίρια πυρπολήθηκαν στην οδό Φιλελλήνων και προσπαθούν να κατασβέσουν πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι ρίψεις δακρυγόνων είναι συνεχείς. Φωτιές έχουν ανάψει και σε σημεία της πλατείας μπροστά από το σταθμό του Μετρό, ενώ μεταξύ άλλων πυρπολήθηκε και κάηκε ολοσχερώς το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας.

    Εξάλλου, επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε ομάδα νεαρών εναντίον του αστυνομικού τμήματος Συκεών Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα ένας αστυνομικός. Από τη φωτιά που προκλήθηκε καταστράφηκε το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος, ενώ προξενήθηκαν ζημιές στους δύο ορόφους του κτιρίου.

    Στο μεταξύ, στο έλεος ομάδας αντιεξουσιαστών, έχει παραδοθεί το κέντρο της Λάρισας τις τελευταίες ώρες, οι οποίοι καταστρέφουν μεθοδικά ότι βρεθεί στο διάβα τους δείχνοντας μία ιδιαίτερη «προτίμηση» στις Τράπεζες.

    Όλες σχεδόν οι Τράπεζες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και πέριξ της Κεντρικής Πλατείας έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες-έχουν «κατέβει» τζαμαρίες, έχουν καταστραφεί τα ΑΤΜ-ενώ μία από αυτές έχει παραδοθεί στις φλόγες, χωρίς μέχρις στιγμής να έχει παρέμβει η Πυροσβεστική. Ενώ την ώρα που με λοστούς, ξύλα, πέτρες, οι κουκουλοφόροι επιδίδονται σε βανδαλισμούς, πετώντας και δυναμιτάκια ή χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «παρακολουθούν» την κατάσταση, χωρίς να παρεμβαίνουν έχοντας κάνει μόνο χρήση δακρυγόνων που έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

    Το κέντρο της Λάρισας βυθίστηκε στο σκοτάδι από νωρίς καθώς οι καταστηματάρχες φοβισμένοι από τα γεγονότα και τις συνέπειες τους σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έκλεισαν από νωρίς τα καταστήματα τους σε μία προσπάθεια να προστατέψουν τους εαυτούς και τις περιουσίες τους.

    Ωστόσο μέχρις στιγμής οι κουκουλοφόροι, οι περισσότεροι των οποίων είναι νεαρών ηλικιών, δεν έχουν προκαλέσει ζημιές σε πολλά καταστήματα, ξεσπούν όλο το μένος τους στις τράπεζες, αλλά και σε κάδους που έχουν παραδώσει στις φλόγες, ακόμη και στα πλακάκια της Κεντρικής Πλατείας τα οποία «ξήλωσαν» και άρχισαν να εκσφενδονίζουν προς τους αστυνομικούς.

    Μέριμνα έχει ληφθεί για την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας η όποια φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να «γλυτώσει» από «επίθεση» των αντιεξουσιαστών.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή πορεία που διοργάνωσαν οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή, όπου και παρεισέφρησαν οι κουκουλοφόροι που εν συνεχεία επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς.

    Διαδηλώσεις πραγματοποίησαν μαθητές στο κέντρο της Αθήνας και σε συνοικίες, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Κλειστά είναι το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Παντειο και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του νεαρού.

    Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος, με στόχο, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, να συμβάλλει στην εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αθήνας.

    Βαθύτατη θλίψη και οδύνη για τα γεγονότα που «είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό και άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου», εκφράζουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σχετική τους ανακοίνωση, και κοινοποιούν πως «ως έκφραση διαμαρτυρίας και συμμετοχή στο πανελλήνιο πένθος, αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος επί διήμερο (8 και 9 Δεκεμβρίου)».

    Επιπλέον, απευθύνουν έκκληση προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας «να επιδείξουν σύνεση, αυτοσυγκράτηση και έμπρακτη προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες και τις παραδόσεις του αρχαιότερου δημόσιου πανεπιστημίου της χώρας».

    Η Ομοσπονδία των Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ ανακοίνωσε στήριξη των αποφάσεων των διοικήσεων των ΤΕΙ για τριήμερη αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων, από σήμερα έως και την Τετάρτη, και εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 15χρονου.

    Τριήμερη απεργία από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, που ήδη είχε εξαγγείλει 24ωρη για τις 10 Δεκεμβρίου, μαζί με άλλους εργαζόμενους.

    Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν για το επόμενο διήμερο, δύο από τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

    Το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε την διήμερη αναστολή, από σήμερα, των διοικητικών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων. Απόφαση τριήμερης αναστολής από σήμερα έλαβε και το συμβούλιο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

    Το πρυτανικό συμβούλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να κρατήσει το ίδρυμα ανοιχτό και να διακόψει τη λειτουργία του την ώρα της κηδείας του 15χρονου, εκφράζοντας την ψυχική συμπαράσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο πένθος. Παράλληλα, καταδικάζει, ως άνανδρη, την πράξη που οδήγησε στο θάνατο του μαθητή και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα σε εγρήγορση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ - η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από αγνώστους, κατά τα χθεσινά επεισόδια - «η οργή για τα συμβάντα στην Αθήνα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί δικαιολογία για την εκτεταμένη φθορά της περιουσίας των ΑΕΙ, ενέργεια που οδηγεί στην απαξίωση της Ανώτατης Παιδείας στη χώρα».

    Εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο εξήγγειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

    Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε επίσης να στηρίξει τις αυριανές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως το τέλος του ωραρίου όλων των δημοσίων υπηρεσιών στις πόλεις που οργανώνονται και πραγματοποιούνται απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας όλων των γυμνασίων και λυκείων της χώρας, κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας.

    Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την οδύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την τραγική όπως είπε, απώλεια της ζωής του 15χρονου μαθητή κάτω από συνθήκες οι οποίες πληγώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας, και υπέβαλε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ηγεσίας του υπουργείου στην οικογένεια του μαθητή.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη στάση της αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια και είχαν ως αποτέλσμα τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου και επισημαίνει ότι οι ευθύνες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν στο ακέραιο.

    Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα επεισόδια στα Εξάρχεια και μόλις έχει στοιχεία στη διάθεσή του θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

    Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία του 15χρονου παιδιού από αστυνομικό στα Εξάρχεια. "Είναι μεγάλες και αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για το κλίμα που καλλιεργείται και τη διαπαιδαγώγηση στα Σώματα Ασφαλείας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό δεν αποτελούν οι τυφλοί εμπρησμοί, αλλά η άμεση αντίδραση και η οργανωμένη πάλη στο μαζικό κίνημα και με στόχο να μην συγκαλυφτούν τα πραγματικά αίτια του γεγονότος.

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη Βουλευτή του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ μετέβη σήμερα στη ΓΑΔΑ και προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του νεολαίου στα Εξάρχεια.

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο βαθύ πόνο και την οργή της οικογένειας του μαθητή του Λυκείου. Στην απόγνωση και το θυμό όλης της νεολαίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο 16χρονος είναι πια δίπλα σ΄ όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία.

    Στην Ελλάδα της Ν.Δ. το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα. Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής.

    Η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας.

    Καλούμε τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

    Όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομήλικου τους. Το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι πάλι στην επικαιρότητα.

    Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διαλυθούν. Φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την τυχόν συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και της βίας", αναφέρει στη δήλωση του ο κ.Αλαβάνος.

    «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «δύο μέρες τώρα σε όλη τη χώρα, ένα πρωτόγνωρο κύμα οργής και αγανάκτησης πλημμυρίζει δρόμους, πλατείες, σχολεία και σχολές» και προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ακόμα ότι «μια ιδιότυπη αυθόρμητη νεανική εξέγερση μετασχηματίζει σε κραυγή τα λόγια που τούτες τις ώρες είναι στο στόμα κάθε σκεπτόμενου δημοκρατικού πολίτη. Δεν πάει άλλο» και πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το να είσαι νέος και να αμφισβητείς, το να είσαι νέος και να ονειρεύεσαι, είναι μεγάλο παράπτωμα σε αυτή τη χώρα. Τώρα μαθαίνουμε ότι το παράπτωμα ενίοτε τιμωρείται με την αφαίρεση της ίδιας της ζωής».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη. Αντί όμως να την αναλάβει, αρνείται τις παραιτήσεις ευθιξίας των αρμόδιων υπουργών, υιοθετεί την εκδοχή του μεμονωμένου περιστατικού και οχυρώνεται πίσω από σπασμένες τζαμαρίες».

    «Η δική μας αριστερά, ούτε υιοθετεί, ούτε μπορεί να χρεώνεται αυτές τις πρακτικές. Αρνείται όμως το συμψηφισμό τους με μια εν ψυχρώ εκτέλεση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους. Είμαστε όλοι κομμάτι αυτής της αυθόρμητης εξέγερσης, που ζητά αξιοπρέπεια και δικαίωμα στη ζωή. Σήμερα δεν χωράνε ταλαντεύσεις. Ή θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή θα φοβούμαστε να κυκλοφορούμε στο δρόμο. Ή θα σταματήσουμε την πολιτική, που όπλισε το χέρι του δράστη, την πολιτική της ατιμωρησίας, της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων της νεολαίας ή θα ζούμε διαρκώς με τον τρόμο».

    "Ήταν θέμα χρόνου να χυθεί αίμα. Η ανεξέλεγκτη συνεχώς κλιμακούμενη βία θα κατέληγε κάποια στιγμή στο μοιραίο, από την μία ή την άλλη πλευρά. Είναι τραγικό ότι έπληξε ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, με άριστη οικογενειακή, κοινωνική και σπουδαστική υποδομή, το οποίο από ανεξήγητους λόγους, επιστράτευσε εαυτόν, στους "γνωστούς αγνώστους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ για τον θάνατο του 15χρονου στα Εξάρχεια.

    "Ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει, τόσο για την διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών του τραγικού συμβάντος, όσον και για την αντιμετώπιση της αδίστακτης βίας των ομάδων κρούσης των αναρχικών και συγγενών δυνάμεων του "επαναστατικού στρατού", τη δημιουργία διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

    Η στρατιωτικού τύπου δράση, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, πρέπει να μελετηθεί υπεύθυνα από την Πολιτεία, όπως επίσης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια απόκρουσης βανδαλισμών και λεηλασιών αθώων προς το ακραίο περιστατικό, πολιτών.

    Τόσο το θλιβερό γεγονός, όσο και τα συνοδά στοιχεία του, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βατήρας άκαιρων μικροκομματικών εντυπώσεων. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, σεβόμενος τις αρχές του, δεν θα συμμετάσχει σε καμία εκπομπή μέχρι την κηδεία του θύματος. Συλλυπούμεθα την οικογένεια του νεκρού παιδιού και αναλογιζόμαστε τον Γολγοθά των παιδιών του Ειδικού φρουρού", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Πρόσθετη εξέταση του δικηγόρου της Μονής Βατοπεδίου Αλ. Χατζηαλεξάνδρου και του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπαζίδη, αποφάσισε για σήμερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς τα ονόματά τους εμπλέκονται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής.

    «Είδα ότι ο κ. Χατζηαλεξάνδρου έχει σηκώσει κάποια χρήματα μετρητά - όχι με επιταγές. Είδα ότι ο κ. Σαχπασίδης έχει πάρει κάποια στιγμή, έναντι του τιμήματος των 6 εκατ. ευρώ, 5 - 6 επιταγές του 1 εκατ. ευρώ εκάστη. Οι πέντε κατετέθησαν την ίδια μέρα σε κάποια τράπεζα - η μία δεν κατετέθη πουθενά. Να κυκλοφορεί κάποιος με 1 εκ. ευρώ στην τσέπη του?», ανέφερε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιδοκίμασαν την ενέργεια του προέδρου της Επιτροπής (ο οποίος είχε υποστηρίξει την προηγούμενη Παρασκευή, πως η εξέταση των μαρτύρων θα έπρεπε να καταλήξει με τις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων) από την άλλη, ωστόσο, τόνισαν πως σε αντίστοιχα περίεργες επιλογές, έχουν προβεί και άλλοι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως ο υπεύθυνος του λογιστηρίου της Μονής, γέρων Ευδόκιμος, ή ο επιχειρηματίας Θ. Πάπιστας.

    «Ο μοναχός Ευδόκιμος φέρεται να διακινεί μεγάλα ποσά σε μετρητά», ανέφερε ο Ντ. Ρόβλιας.

    «Επίσης, από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, απουσιάζει η αναλυτική παράθεση στοιχείων από την Εμπορική Τράπεζα - ακριβώς διότι αυτό αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο, ο οποίος ήταν τακτικός θαμώνας, επισκέπτης και αρωγός της Μονής Βατοπεδίου και την εποχή εκείνη, ήταν διοικητής της Εμπορικής», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Εξ άλλου, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διερευνηθεί «η τριγωνική σχέση του κου Βασίλειου Βλασσερού, ο οποίος συνδέεται με στενή σχέση, με τον υπεύθυνο του εκτελεστικού βραχίονα των ανταλλαγών, τον πρόεδρο της ΚΕΔ, κο Γκράτσιο»: «Μέσα σε μια μέρα, δια του κου Βλασσερού, φέρεται ο Όμιλος Πάπιστα να αγοράζει ακίνητο με τίμημα 5 εκ. ευρώ και να το πουλάει την επόμενη μέρα με 9 εκ. ευρώ. Τι υπεραξίες είναι αυτές που δημιουργούνται;» ανέφερε ο Γρ. Νιώτης.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, τέλος, ζητήθηκε η επανεξέταση της Διευθύντριας Πολιτικής Γης Στ.Μαντέλη και να κατατεθούν στην Επιτροπή, τα αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψαν οι εμπλεκόμενες Τράπεζες με τη Μονή και τις εταιρείες των συμφερόντων της, να ανοιχθούν οι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί των τελευταίων, καθώς και οι εταιρείες του Ομίλου Πάπιστα, να γνωστοποιηθεί από πλευράς Κύπρου, με ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου η μετοχική σύνθεση των εταιρειών RASSADEL, MADEUS, BENSECRA και IVER MANAGEMENT, να γνωστοποιηθεί η ύπαρξη θυρίδων της Μονής, του οικονομικού της διαχειριστή Άθου Κοιρανίδη του επιχειρηματία Θ. Πάπιστα και των εταιρειών τους, να κατατεθούν αντίγραφα όλων των επιταγών που εκδόθηκαν από τις εταιρείες RASSADEL και MADEUS για ποσά άνω των 50.000 ευρώ, να κατατεθούν τα συμβόλαια και προσύμφωνα αγοράς από τους τρίτους που ανέλαβαν να ανεγείρουν ακίνητα στις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Μονή και να παρέμβει το ΣΔΟΕ και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, στο λογιστήριο της Μονής.

    Από πλευράς ΝΔ, υποστηρίχθηκε πως η επεξεργασία όλων αυτών των υλικών είναι αδύνατον να γίνει από την Επιτροπή χωρίς να ζητηθεί παράταση των εργασιών της, που λήγουν την επόμενη Δευτέρα. «Δεν είναι δική μας δουλειά οιονεί ανακριτικά να διερευνούμε υποθέσεις, αλλά να εισπράττουμε τα στοιχεία από τις ανακριτικές αρχές, στο βαθμό που τα στοιχεία ενδεικνύουν ανάμειξη πολιτικών προσώπων»,ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας.

    Στο μεταξύ, διάταγμα για άνοιγμα των λογαριασμών των εταιριών Rassadel και Madeus, στις οποίες έχουν επενδυθεί κεφάλαια της Μονής Βατοπαιδίου, εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας, ύστερα από αίτημα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

    Μέτοχος και διευθυντής των δυο εταιριών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στη Λευκωσία, είναι ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπαιδίου, Αθως Κοιρανίδης.

    Η ΜΟΚΑΣ κοινοποίησε το διάταγμα του δικαστηρίου σε όλες τις κυπριακές τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα στοιχεία.

    Διάταγμα αναμένεται για το άνοιγμα λογαριασμών και τρίτης εταιρίας.

    Αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις κυπριακές αρχές για την παροχή στοιχείων, μετοχολογίων και τραπεζικών λογαριασμών,των εταιριών Rassadel και Madeus που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, είχε αποστείλει, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Κλήσεις υπόπτων σε απολογία

    Τις πρώτες κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη κακουργηματικής απάτης ξεκίνησαν να αποστέλλουν σε εμπλεκόμενα πρόσωπα οι εισαγγελείς εφετών κα Ευστάθεια Σπυροπούλου και κος Παντελής Στραγάλης που ερευνούν την υπόθεση ανταλλαγών εκτάσεων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου.

    Οι δύο εισαγγελείς αποστέλλουν τις πρώτες κλήσεις σε 27 πρόσωπα εκ των οποίων τα δεκαέξι είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και τα υπόλοιπα έντεκα μέλη συμβουλίων Δημοσίας Γης και Ανταλλάξιμης Περιουσίας.

    Οι πρώτοι εννέα νομικοί σύμβουλοι του κράτους καλούνται ενώπιον των εισαγγελέων την Πέμπτη, ενώ ακολουθούν την Παρασκευή και τη Δευτέρα οι υπόλοιποι κληθέντες σε αυτήν τη φάση.

    Συνολικά οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση που θα κληθούν από τους εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για την διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος ενδέχεται να υπερβούν τους 50.

    Στο μεταξύ, προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν για την ερχόμενη Παρασκευή, μέσω του συνηγόρου τους, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, απο τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτριο Πιέρο.

    Ο εισαγγελέας διενεργεί έρευνα για την άρνηση των δύο να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Σχετικό έγγραφο είχε αποστείλει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Σακελάκο, ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Νέα προθεσμία -τη δεύτερη μετά την κλήτευσή του για να καταθέσει ως ύποπτος για την υπόθεση εκβιασμού- πήρε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος.

    Ο Μ. Κουκουβίνος, που εμφανίζεται σε βίντεο να διαπραγματεύεται ανταλλάγματα για την υπόθεση ακινήτων, που διεκδικούσαν ακτήμονες στη Νέα Ραιδεστό, επρόκειτο να δώσει την προηγούμενη Παρασκευή ανωμοτί κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευάγγελο Μαδεμλή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά μέσω του συνηγόρου του, ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία για την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου.

    [03] "Γράφοντας για την Ευρώπη"

    Ενημέρωση πάνω σε θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας όπως οι ευρωεκλογές του 2009, η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα περιβαλλοντικά θέματα αλλά και για την αποτελεσματικότερη χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον Τύπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν εκπρόσωποι των ΜΜΕ της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας στη διάρκεια σεμιναρίου με θέμα "Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία" το οποίο διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του CEDEFOP.

    Η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας, Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα, χαιρετίζοντας την έναρξη του σεμιναρίου επισήμανε ότι αν και η ΕΕ έχει μπει για τα καλά στη ζωή των πολιτών υπάρχουν ακόμη άγνωστες πλευρές της και ότι σήμερα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ παρέχουν περισσότερη ενημέρωση για την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και λιγότερη για τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Η κ. Παπαδά τόνισε ότι η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθούν μέτρα και προτάσεις για την οικονομική κρίση τα οποία θα πρέπει να τα έχει υπόψη του ο περιφερειακός Τύπος. Αναφερόμενη στο θέμα των ευρωεκλογών του 2009, τις χαρακτήρισε ως ένα ιστορικό γεγονός για το οποίο τα περιφερειακά ΜΜΕ θα πρέπει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.

    Το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να αντιμετωπίσει το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Παράλληλα ανέφερε ότι με τον εορτασμό στις 19 Μαρτίου 2008 των 50 χρόνων της ύπαρξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δόθηκε η ευκαιρία στους Ευρωπαίους να αναλογιστούν το δρόμο που διανύθηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και αφορμή για συλλογισμό, καλύτερη δράση και συμμετοχή των πολιτών.

    Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Κάρλος Μαρτίν Ρουιζ δε Κορδεχουέλα, υπογράμμισε ότι στις σύγχρονες πολιτείες το δικαίωμα πληροφόρησης είναι εξίσου σημαντικό με το δικαίωμα της ψήφου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το γεγονός ότι στην Ιρλανδία καταψηφίστηκε η Συνθήκη της Βαρκελώνης οφείλεται στο ότι οι Ιρλανδοί αγνοούσαν το περιεχόμενό της. Αναφερόμενος στους στόχους του σεμιναρίου τόνισε ότι αυτό θα βοηθήσει τα ΜΜΕ να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, να εξηγηθούν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κατανοητό τρόπο, να ακουστεί η φωνή των πολιτών μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή τους στα φόρα, και να μάθει ο πολίτης πού μπορεί να βρει απαντήσεις σε ερωτήματά του που σχετίζονται με την ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μάκης Βοϊτσίδης από την πλευρά του επισήμανε ότι με το σεμινάριο αυτό εμπεδώνεται μια σχέση η οποία θα πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικές διαστάσεις και διευρύνεται η προσπάθεια ώστε οι δημοσιογράφοι να είναι παρόντες σε αυτά που γίνονται στην Ευρώπη.

    Την αντίθεσή του στη συγκέντρωση του περιφερειακού Τύπου σε μεγάλα συγκροτήματα, στον περιορισμό των δημοσίων επιδοτήσεων και των περιορισμών των ταχυδρομικών ατελειών που ισχύουν για τα περιφερειακά ΜΜΕ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΣΗΠΕ, Γιώργος Περπερίδης. Τόνισε ακόμη ότι η ΕΕ είναι αρωγός του περιφερειακού Τύπου τον οποίο στηρίζει με υποδομές και ενημέρωση. Τέλος ανέφερε ότι με την υποστήριξη της ΕΕ θα λειτουργήσει στις αρχές του ερχόμενου έτους στα Χανιά το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

    Στη διάρκεια του σεμιναρίου επισημάνθηκε η αρνητική στάση των πολιτών απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς λόγω ελλείμματος πληροφόρησης, γεγονός το οποίο οδηγεί στην αποπολιτικοποίηση και κατά συνέπεια στην αδιαφορία των πολιτών για όσα γίνονται στην ΕΕ. Αυτό αποδόθηκε στην εθνοκεντρική εστίαση των ΜΜΕ, στην αύξηση της άγνοιας και στην εμπορευματοποίηση του Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 December 2008 - 19:30:39 UTC