Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός
  • [02] "Οχι στη βία και στην αυθαιρεσία"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 9/12/2008

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει στις 9.30 ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 10.30 με τον κ. Γ. Παπανδρέου, στις 11.15 με την κ. Αλ. Παπαρήγα, στις 14.30 με τον κ. Αλ. Αλαβάνο και στις 15.15 με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

    Αργά το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή.

    Κανένας δεν δικαιούται να διαμορφώνει αυτή την απαράδεκτη εικόνα που είδαμε σήμερα, απαράδεκτη για το επίπεδο της δημοκρατίας και για όλους εκείνους οι οποίοι εργάζονται και ζουν την αγωνία του αύριο, δήλωσε ο κ.Πρ.Παυλόπουλος μετά τη συνεδρίαση.

    Επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχτεί η κυβέρνηση όλα αυτά που συμβαίνουν, ενώ σημείωσε ότι η αστυνομία, η πυροσβεστική και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του ανθρώπου, της περιουσίας του και του επιπέδου της δημοκρατίας που έχουμε διαμορφώσει.

    "Θα κάνουμε αυτό που πρέπει και εκείνοι οι οποίοι δρουν όπως δρουν, θα πρέπει να θυμηθούν ότι εκτίθενται και ότι αυτό που κάνουν το κάνουν για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς στόχους για τους οποίους δεν θέλω περισσότερο να αναφερθώ" είπε ο υπουργός εσωτερικών και αναρωτήθηκε αρκετές φορές, ποιούς μπορεί να εξυπηρετούν τα επεισόδια και η ανεξέλεγκτη βία.

    Πρόσθεσε επίσης ότι όλα αυτά που ακούγονται για περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι έχουμε μηχανισμούς που προστατεύουν την δημοκρατία και λειτουργούν πρωτίστως με γνώμονα την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    "Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ποιούς σκοπούς εξυπηρετούν όλοι αυτοί οι οποίοι ανεξέλεγκτα στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της χώρας βάζουν πυρκαγιές και συγκρούονται με την αστυνομία", είπε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι παρούσες όπου είναι δυνατόν να είναι παρούσες.

    Αναφερόμενος στις εικόνες από τις καταστροφές, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν αγνοεί αυτό που συμβαίνει, άλλα άλλο η εικόνα και άλλο η πραγματικότητα, σημείωσε. "Η αστυνομία είναι παρούσα και κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται με τον πιο στυγερό τρόπο ένα θλιβερό γεγονός, το θάνατο ενός παιδιού" πρόσθεσε ο υπουργός εσωτερικών.

    Αναφερόμενος στην παρουσία της αστυνομίας, σημείωσε ότι πρέπει να αναλογιστούμε τι είναι εκείνο που προφυλάσει η αστυνομία, λέγοντας ακόμη ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος και ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αλλά και πως η Πολιτεία θα είναι εδώ να προστατεύσει τους πολίτες. "Δεν θα θυσιάσουμε ούτε κατ΄ελάχιστο την ποιότητα της δημοκρατίας μας" κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σε δήλωσή του είπε ότι βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταλύσει το κράτος και την κοινωνική ειρήνη ενός λαού, παίρνοντας το νόμο στα χέρια του. Πρέπει όλοι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, σύνεση και αίσθημα ευθύνης αυτές τις δύσκολες ώρες", κατέληξε.

    "Η Πολιτεία θα προστατεύσει την κοινωνία"

    "Βαθιά οδύνη για τον αδικό χαμό του δεκαπεντάχρονου μαθητή" εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας πως "ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο" και υπογράμμισε ότι "η ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και η απώλειά της είναι αναντικατάστατη". "Ας είναι η συμπεριφορά όλων ελάχιστος φόρος τιμής για το χαμό του Αλέξη", πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη διαβεβαίωσε πως "δεν θα υπάρξει καμιά επιείκια στην απόδοση ευθυνών", ότι "οι ένοχοι θα έχουν την τιμωρία που τους αρμόζει", ενώ καταδίκασε τις ακραίες συμπεριφορές με την καταστροφή περιουσιών αθώων πολιτών και ζήτησε από τον υπουργό της Οικονομίας να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να αποζημιωθούν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους.

    Η πολιτεία θα πράξει ότι είναι δυνατόν να μην επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Λόγο και ρόλο έχουν όλοι, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις πολιτικές δυνάμεις, τις εκφράσεις της νεολαίας και τους κοινωνικούς φορείς.

    Σημείωσε ότι "ακραία στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν το θλιβερό γεγονός αποδεικνύοντας με τη βίαια συμπεριφορά τους ότι μοναδικός τους στόχος είναι η καταστροφή".

    Χρέος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα όσα έγιναν με αφορμή το τραγικό συμβάν δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Η πολιτεία, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, θα προστατεύσει τους πολίτες.

    Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό της Οικονομίας να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως όσοι υπέστησαν ζημιές, αναφέροντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

    Το πόρισμα του ιατροδικαστή

    «Ανθρωποκτονία» δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, που διενήργησε τη νεκροτομή στη σορό του 15χρονου μαθητή. Η ιατροδικαστική εξέταση έγινε παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειας και το πόρισμα παραδόθηκε στην Ασφάλεια, με σκοπό να αποσταλεί στον ανακριτή, ο οποίος ανέλαβε από το πρωί την υπόθεση.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λευκίδης για το τραύμα του 15χρονου, πρόκειται για «τυφλό τραύμα θώρακος δια βλήματος πυροβόλου όπλου, μικρού διαμετρήματος - ανθρωποκτονία». Ενημερωτικά, έγινε γνωστό, ότι το βλήμα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και σφηνώθηκε στο 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

    Η βολίδα παραδόθηκε από τον ιατροδικαστή στην Ασφάλεια για να εξεταστεί βαλλιστικά στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Ο ιατροδικαστής δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για απευθείας βολή ή από εξοστρακισμό. Το ερώτημα θα απαντηθεί από τη βαλλιστική εξέταση στη βολίδα, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο το πρωί το αργότερο.

    Εισαγγελική δίωξη στους ειδικούς φρουρούς

    Την Τετάρτη θα απολογηθούν οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή μετά από πυροβολισμό στα Εξάρχεια.

    Οι δύο αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από τον 9ο τακτικό ανακριτή προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία σε βάρος του 37χρονου ειδικού φρουρού που πυροβόλησε τον μαθητή και για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συναδέλφου του που ήταν παρών στο περιστατικό.

    Ο 37χρονος που πυροβόλησε όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, κατετάγη στο Σώμα Ειδικών Φρουρών το 1999 και υπηρετεί από το 2000 στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

    Ειρηνικές διαδηλώσεις μαθητών

    Δυναμικές αλλά ειρηνικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν χθες μαθητές σε όλη τη χώρα για το χαμό του 15χρονου, η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι από το νεκροταφείο Φαλήρου.

    Σε ένδειξη πένθους όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι σήμερα κλειστά. 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΟΛΜΕ και ΟΙΛΕ ενώ κλειστά θα παραμείνουν για τρεις ημέρες τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.Τρίωρες στάσεις εργασίες, ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

    Εκτεταμένα επεισόδια

    Στο χώρο του Πολυτεχνείου περιορίστηκαν τα επεισόδια λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ομάδες νεαρών να επιτίθενται στις δυνάμεις της αστυνομίας. Νωρίτερα, στο κέντρο της Αθήνας, κτίρια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, καταστήματα και ξενοδοχεία καταστράφηκαν. Κτίρια του πανεπιστημίου Αθηνών υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Κίττας παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φθορές.

    Στην Ομόνοια πυρπολήθηκαν μια πολυκατοικία επί της πλατείας και το κατάστημα «Ζάρα» στην Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και δύο καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων καθώς και Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

    Στη οδό Σταδίου 60, από πυρκαγιά σε κατάστημα εγκλωβίστηκαν δύο άτομα τα οποία απομακρύνθηκαν από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αρκετά άτομα εγκλωβίστηκαν επίσης σε φροντιστήριο στην Πλατεία Κάνιγγος - το οποίο πυρπόλησαν στο ισόγειο - και τα οποία κατέφυγαν στην ταράτσα από όπου τους απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες με κλιμακοφόρα οχήματα.

    Φωτιές ξέσπασαν σε κατάστημα ρούχων στη Σταδίου 49, ενώ λίγο αργότερα σε παράρτημα του Υπουργείου Οικονομικών επί των οδών Αμαλίας και Ολγας στο Σύνταγμα, στο λόμπι του ξενοδοχείου Αθενς Πλάζα και στο ισόγειο του κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών στη διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου.

    Οι νεαροί έκαψαν μέχρι και το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ στην Ομόνοια έσπασαν οπλοπωλείο με όπλα αντίκες και άρπαξαν, σύμφωνα με την αστυνομία, ξίφη, φαρέτρες με βέλη και άλλα αντικείμενα. Στην οδό Πανεπιστημίου σταμάτησαν μικρό πυροσβεστικό όχημα κατέβασαν το πλήρωμα που πήγαινε να σβήσει φωτιές και αφού το οδήγησαν μέχρι την οδό Πεσματζόγλου άρπαξαν όλα τα εργαλεία και του έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν έχει ηρεμήσει στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τα εκτεταμένα και βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν από ομάδες διαδηλωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ομάδες κουκουλοφόρων βρήκαν καταφύγιο στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

    Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων της Τσιμισκή, τα οποία καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν στο πέρασμα των άγνωστων δραστών, μετρούν τις «πληγές» τους, ενώ πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούν να σβήσουν φωτιές που προκλήθηκαν από τις ρίψεις βομβών μολότοφ σε υποκαταστήματα τραπεζών και κάδους απορριμμάτων.

    Νωρίτερα και για παραπάνω από μιάμιση ώρα, η Εγνατία οδός, η Αγίας Σοφίας, η Τσιμισκή και η Βενιζέλου παραδόθηκαν στη βία των διαδηλωτών, οι οποίοι -οπλισμένοι με πέτρες, ξύλα, καδρόνια και εκρηκτικά - κατέστρεψαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

    Πέραν των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών, ζημιές προκλήθηκαν, σε εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, στις εισόδους πολυκατοικιών, σε περίπτερα, σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και σε στέγαστρα στάσεων του ΟΑΣΘ.

    Στην Πάτρα

    Επιθέσεις κατά υποκαταστημάτων τραπεζών και κινητής τηλεφωνίας σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας.

    Άγνωστοι δράστες εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε υποκαταστήματα τραπεζών στις οδούς Αγίου Ανδρέου, Αράτου και Μαιζώνος, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και φωτιές. Οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν για να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, ενώ οι άγνωστοι πέταξαν πέτρες και κατά υποκαταστήματος εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημίες.

    Επίσης άγνωστοι νεαροί κατέλαβαν για περίπου μισή ώρα τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Σούπερ Μπι» και πρόβαλαν τηλεοπτικά και ηχητικά μηνύματα.

    Στο Ηράκλειο

    Νέα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Ηράκλειο όταν αντιεξουσιαστές που εισχώρησαν στις τάξεις των διαδηλωτών προκάλεσαν φθορές σε πολλά υποκαταστήματα τραπεζών, ξεκινώντας από την οδό Αβέρωφ και φθάνοντας μέχρι την 25ης Αυγούστου.

    Από το μένος τους δεν γλίτωσαν τζαμαρίες, κάμερες τραπεζών ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστη το κεντρικό κατάστημα της Eurobank, στο οποίο ομάδα νεαρών κατάφερε να σπάσει την πόρτα και να εισέλθει στο εσωτερικό του οδηγώντας στην πυρά έπιπλα, υπολογιστές και ότι άλλο βρήκαν μπροστά τους.

    Φωτιά έβαλαν και στο πίσω μέρος της Εθνικής τράπεζας αλλά και σε διάφορα σημεία από την Πλατεία 18 Άγγλων, μέχρι την πλατεία των λιονταριών καίγοντας κάδους, σήματα του ΚΟΚ και ζαρντινιέρες.

    Στην πλατεία Ελευθερίας ξήλωσαν παγκάκια, καλαθάκια σκουπιδιών, τηλεφωνικούς θαλάμους πριν εκδιωχθούν από την αστυνομία στην οδό Ιδομενέως, παρασύροντας στο διάβα τους δύο μηχανάκια.

    Προσωρινά έδειξε η κατάσταση να εκτονώνεται, όμως οι αντιεξουσιαστές ανασυντάχθηκαν στα Λιοντάρια και άρχισαν το καταστροφικό τους έργο στην 25ης Αυγούστου, στα Λιοντάρια και στην Χάνδακος.

    Στην Κόρινθο

    Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Κορίνθου οπού διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Κορινθίας και φώναζαν συνθήματα. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σπάζοντας 3 με 4 καταστήματα πλησίον του κτιρίου της αστυνομίας.

    Στη συνέχεια άναψαν φωτιές σε κάδους επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και έγινε ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία. Μία ομάδα περίπου 50 ατόμων πέριξ της κεντρικής πλατείας της πόλης τα "περιβολάκια", προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σπάζοντας περισσότερα από 4 καταστήματα τραπεζών. Αυτή την ώρα επικρατεί σχετική ηρεμία.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι όλη η Κόρινθος είναι σε επιφυλακή. Όλοι οι έμποροι βρίσκονται και έχουν ανοίξει τα καταστήματά τους προσπαθώντας οι ίδιοι, με την παρουσία τους μέσα στα καταστήματα, να τα προφυλάξουν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη στάση της αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια και είχαν ως αποτέλσμα τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου και επισημαίνει ότι οι ευθύνες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν στο ακέραιο.

    Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα επεισόδια στα Εξάρχεια και μόλις έχει στοιχεία στη διάθεσή του θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

    Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία του 15χρονου παιδιού από αστυνομικό στα Εξάρχεια. "Είναι μεγάλες και αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για το κλίμα που καλλιεργείται και τη διαπαιδαγώγηση στα Σώματα Ασφαλείας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό δεν αποτελούν οι τυφλοί εμπρησμοί, αλλά η άμεση αντίδραση και η οργανωμένη πάλη στο μαζικό κίνημα και με στόχο να μην συγκαλυφτούν τα πραγματικά αίτια του γεγονότος.

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη Βουλευτή του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ μετέβη σήμερα στη ΓΑΔΑ και προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του νεολαίου στα Εξάρχεια.

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο βαθύ πόνο και την οργή της οικογένειας του μαθητή του Λυκείου. Στην απόγνωση και το θυμό όλης της νεολαίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο 16χρονος είναι πια δίπλα σ΄ όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία.

    Στην Ελλάδα της Ν.Δ. το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα. Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής.

    Η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας.

    Καλούμε τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

    Όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομήλικου τους. Το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι πάλι στην επικαιρότητα.

    Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διαλυθούν. Φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την τυχόν συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και της βίας", αναφέρει στη δήλωση του ο κ.Αλαβάνος.

    «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «δύο μέρες τώρα σε όλη τη χώρα, ένα πρωτόγνωρο κύμα οργής και αγανάκτησης πλημμυρίζει δρόμους, πλατείες, σχολεία και σχολές» και προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ακόμα ότι «μια ιδιότυπη αυθόρμητη νεανική εξέγερση μετασχηματίζει σε κραυγή τα λόγια που τούτες τις ώρες είναι στο στόμα κάθε σκεπτόμενου δημοκρατικού πολίτη. Δεν πάει άλλο» και πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το να είσαι νέος και να αμφισβητείς, το να είσαι νέος και να ονειρεύεσαι, είναι μεγάλο παράπτωμα σε αυτή τη χώρα. Τώρα μαθαίνουμε ότι το παράπτωμα ενίοτε τιμωρείται με την αφαίρεση της ίδιας της ζωής».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη. Αντί όμως να την αναλάβει, αρνείται τις παραιτήσεις ευθιξίας των αρμόδιων υπουργών, υιοθετεί την εκδοχή του μεμονωμένου περιστατικού και οχυρώνεται πίσω από σπασμένες τζαμαρίες».

    «Η δική μας αριστερά, ούτε υιοθετεί, ούτε μπορεί να χρεώνεται αυτές τις πρακτικές. Αρνείται όμως το συμψηφισμό τους με μια εν ψυχρώ εκτέλεση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους. Είμαστε όλοι κομμάτι αυτής της αυθόρμητης εξέγερσης, που ζητά αξιοπρέπεια και δικαίωμα στη ζωή. Σήμερα δεν χωράνε ταλαντεύσεις. Ή θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή θα φοβούμαστε να κυκλοφορούμε στο δρόμο. Ή θα σταματήσουμε την πολιτική, που όπλισε το χέρι του δράστη, την πολιτική της ατιμωρησίας, της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων της νεολαίας ή θα ζούμε διαρκώς με τον τρόμο».

    "Ήταν θέμα χρόνου να χυθεί αίμα. Η ανεξέλεγκτη συνεχώς κλιμακούμενη βία θα κατέληγε κάποια στιγμή στο μοιραίο, από την μία ή την άλλη πλευρά. Είναι τραγικό ότι έπληξε ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, με άριστη οικογενειακή, κοινωνική και σπουδαστική υποδομή, το οποίο από ανεξήγητους λόγους, επιστράτευσε εαυτόν, στους "γνωστούς αγνώστους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ για τον θάνατο του 15χρονου στα Εξάρχεια.

    "Ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει, τόσο για την διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών του τραγικού συμβάντος, όσον και για την αντιμετώπιση της αδίστακτης βίας των ομάδων κρούσης των αναρχικών και συγγενών δυνάμεων του "επαναστατικού στρατού", τη δημιουργία διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

    Η στρατιωτικού τύπου δράση, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, πρέπει να μελετηθεί υπεύθυνα από την Πολιτεία, όπως επίσης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια απόκρουσης βανδαλισμών και λεηλασιών αθώων προς το ακραίο περιστατικό, πολιτών.

    Τόσο το θλιβερό γεγονός, όσο και τα συνοδά στοιχεία του, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βατήρας άκαιρων μικροκομματικών εντυπώσεων. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, σεβόμενος τις αρχές του, δεν θα συμμετάσχει σε καμία εκπομπή μέχρι την κηδεία του θύματος. Συλλυπούμεθα την οικογένεια του νεκρού παιδιού και αναλογιζόμαστε τον Γολγοθά των παιδιών του Ειδικού φρουρού", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] "Οχι στη βία και στην αυθαιρεσία"

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

    Η χώρα δεν διαθέτει κυβέρνηση. Το χάος που επικρατεί και η πολύπλευρη κρίση είναι αποτέλεσμα των επιλογών και των παραλείψεών της. Η κυβέρνηση έχει γίνει επικίνδυνη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Την δημοκρατική λύση θα δώσει ο λαός. Ενάντια στη βία, για μια ανθρώπινη κοινωνία, τόνισε σε δήλωσή του κ.Γ.Παπανδρέου.

    Σήμερα θρηνεί όλη η Ελλάδα και οι Έλληνες διακατέχονται από αισθήματα αγανάκτησης, ανέφερε, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τη φράση "φτάνει πια" τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ασχολείται με τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα αλλά δεν προστατεύει τη νεολαία, τις περιουσίες και τους πολίτες". Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι δεν κατανοεί τα πραγματικά προβλήματα και το μόνο που εγγυάται είναι ένα χειρότερο αύριο.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι αναφορές του κ. Καραμανλή υπολείπονται όσων θα έπρεπε να γίνουν, τονίζοντας ότι δεν αρκεί να μιλήσουμε για την αυτονόητη απόδοση δικαιοσύνης και την αποκατάσταση ζημιών σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους.

    Είναι η ώρα, πρόσθεσε, μιας άλλης αντίληψης διακυβέρνησης και μιας νέας νοοτροπίας για να γνωρίζει η νέα γενιά αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της, ότι η πολιτεία θα αποδεικνύει στην πράξη ότι νοιάζεται για τους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Πρέπει. πρόσθεσε, να απορρίψουμε κατηγορηματικά την αντίληψη της βίας και της αυθαιρεσίας από όπου κι αν προέρχεται υπογραμμίζοντας ότι την πρώτη ευθύνη σ' αυτό έχει η πολιτεία.

    Είναι η στιγμή να πούμε όχι στη βία και στην αυθαιρεσία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε όλους τους πολίτες σε μια ειρηνική διαμαρτυρία αύριο, την οποία χαρακτήρισε πρωτοβουλία και διαμαρτυρία ενάντια στη βία χωρίς βία.

    Να ενώσουμε, είπε, τις δυνάμεις μας για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την ανθρωπιά και να ενώσουμε τη φωνή μας για την Ελλάδα καλώντας όσους θα πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία αυτή να κρατούν ένα κερί για τον Αλέξανδρο που χάθηκε τόσο άδικα.

    Σχετική εγκύκλιο έστειλε στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Ραγκούσης, προσδιορίζοντας ως τόπο εκδήλωσης της διαμαρτυρίας τους ανοιχτούς χώρους σε κάθε δήμο και ως ώρα συγκέντρωσης την 7η απογευματινή.

    Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε στην οικογένεια του μικρού Αλέξανδρου συλλυπητήρια επιστολή στην οποία εκφράζει την βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια του νεαρού μαθητή και τονίζει ότι ο θάνατός του προκαλεί αγανάκτηση και οργή και θέτει όλους μπροστά στις ευθύνες τους. Ο ίδιος υπόσχεται ότι θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και χαρακτήρισε βάναυσο τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε ο Αλέξανδρος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό έγινε με την ευθύνη της πολιτείας.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 9/12/2008

  • Έκδοση απόφασης για τους 8 αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή. - 09:30:00, Θεσσαλονίκη/Δικαστικό Μέγαρο.

  • Συνάντηση του Π/θ Κ Καραμανλή με τον Π/Δ Κ Παπούλια για ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση - 09:30:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Συνάντηση του Π/Θ Κ Καραμανλή με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ Παπανδρέου - 10:30:00, Αθήνα/Μαξίμου.

  • Παρουσίαση των βασικών κατευθύνσεων των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο Ε.Π. "Ψηφιακή σύγκλιση" του ΕΣΠΑ 2007-2013 - 11:00:00, "Αίγλη" Ζαππείου.

  • Δημοσιογραφικό συνέδριο με θέμα "Ποιοτική ενημέρωση για όλους" - Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη - 11:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Divani Caravel".

  • Συνάντηση του Π/Θ Κ Καραμανλή με την ΓΓ του ΚΚΕ Α Παπαρήγα - 11:15:00, Αθήνα/Μαξίμου.

  • Παρουσίαση του βιβλίου της Φ. Τομαή "Κυριακάτικα βήματα στην Ιστορία" - 12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ - Αμφιθέατρο Κρανιδιώτης

    - Μιλούν Μαριέτα Γιαννάκου, Ανδρέας Λοβέρδος, Βύρων Θεοδωρόπουλος και Γιάννης Πρετεντέρης.

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης "Ερρίκος ο Δ'" του Λουίτζι Πιραντέλλο - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο.

  • Συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου με την ευκαιρία της πραγματοποίησης ειδικών επιχειρηματικών εκδηλώσεων στις πόλεις Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.

    - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Μακεδονία Παλάς. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου: "Ανάπτυξη εξωστρέφειας των ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής και δημιουργία ευκαιριών διείσδυσης σε νέες αγορές" .

  • Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής - 12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου - 12:00:00, Αθήνα/Βουλή - Αιθ. Γερουσίας.

  • Σε συγκέντρωση και πορεία για τον θάνατο του 15χρονου, καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί με μαθητές και φορείς της πόλης. - 12:30:00, Θεσσαλονίκη/'Αγαλμα Βενιζέλου, Προσυγκέντρωση φοιτητών στην πλατεία Χημείου 12:00.

  • Απολογιστικά στοιχεία για τα 25 χρόνια λειτουργίας του και τις προοπτικές για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και υπηρεσιών θα παρουσιάσει το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, σε συνέντευξη Τύπου, στην ΕΣΗΕΜ-Θ. - 13:30:00, Θεσσαλονίκη/Στρατηγού Καλλάρη 5.

  • Συνάντηση του Π/Θ Κ Καραμανλή με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α Αλαβάνο - 14:30:00, Αθήνα/Μαξίμου.

  • Κηδεία Γρηγορόπουλου Αλέξη - 15:00:00, Π. Φάληρο/Νεκρ. Παλαιού Φαλήρου.

  • Συνάντηση του Π/Θ Κ Καραμανλή με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ Καρατζαφέρη - 15:15:00, Αθήνα/Μαξίμου.

  • Συζήτηση με θέμα "Η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ - 2009 Προκλήσεις και προοπτικές"- Ομιλητές: Π. Σκανδαλάκης, Π. Ευθυμίου, Κ. Αλυσανδράκης, Ι. Δραγασάκης, Κ. Αϊβαλιώτης και Χρ. Ζαχαράκης - 18:00:00, Αθήνα/Χιλλ 3-5, Πλάκα. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νεολαίας Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ διοργανώνει συγκέντρωση έξω από το Α.Τ. Λευκού Πύργου - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/Πλατεία Αριστοτέλους.

  • Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Σόφιας κ. Boyko Borissov ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας. - 18:00:00, Αθήνα/Μαξίμου.

  • Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ- Δηλώσεις Αλαβάνου - 18:15:00, Αθήνα/Βουλή.

  • Ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί στη συγκέντρωση του κόμματος στο Περιστέρι - 19:00:00, Περιστέρι/Πλ. Αγ. Αντωνίου.

  • Παρουσίαση του λευκώματος "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ" - 20:00:00, Θεσσαλονίκη/Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Φατούρος, Αρχιτέκτονας, ομ. καθηγητής Α.Π.Θ. Γιάννης Μπουτάρης, χημικός-οινολόγος, Γιάννης Λώλος, αρχαιολόγος.

  • Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη στήριξη του ΣΒΒΕ και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ, διοργανώνει δείπνο με επίσημο ομιλητή τον καθηγητή Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα Benton Gup - 20:30:00, Θεσσαλονίκη/Ξενοδοχείο Nikopolis. Η ομιλία έχει θέμα "Χρηματοπιστωτικές Κρίσεις και οι Αντιδράσεις των Κυβερνώντων" και θα γίνει στα αγγλικά.

  • Επίσκεψη του Γάλλου πρέσβη Κριστόφ Φαρνό στη Ρόδο, Ρόδος.

  • Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτριου Κατσούδα στην Κύπρο, Κύπρος.

  • Ο Μιχάλης Κουκουβίνος και η σύντροφός του Σταματίνα Σωτηροπούλου θα καταθέσουν ως ύποπτοι για τα αδικήματα της εκβίασης και της απάτης, Θεσσαλονίκη/Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-EuroCup γυναικών (Φάση των 32): Προαγγελία Α΄ Αγώνων

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (7η Ημέρα)

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (3η ημέρα), Ολύμπια Λάρισας-ΜάιΓκάιντ Άμστερνταμ (Ολλανδία) (20:30)

  • Μπάσκετ-EuroCup (Φάση των Ομίλων-3η Ημέρα), ΑΣΚ Ρίγα-Μαρούσι (Λετονία) 19:40

    Πανελλήνιος-Μπνέι Χσαρόν (Ισραήλ) 19:00

    Αρης-Τουρκ Τέλεκομ (Τουρκία) 21:00

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας Ανδρών (φάση των «16», α΄ αγώνας) - 20:00:00, Πειραιάς/Ρέντης, Ολυμπιακός-Τιρόλ Ινσμπρουκ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 December 2008 - 5:30:33 UTC