Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συλλογική δράση ενάντια στην κρίση"
  • [02] "Προστασία στους πολίτες"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 12/12/2008
  • [04] Νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας
  • [05] "Στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις"
  • [06] "Δίπλα στη νεολαία"

  • [01] "Συλλογική δράση ενάντια στην κρίση"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογράμμισε ότι εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω απο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει κάμψη, με ιδιαίτερες επιπτώσεις για όλες τις χώρες.

    Επεσήμανε ότι οφείλουμε να ανταποκριθούμε συλλογικά, να ενισχύσουμε τον συντονισμό μας των εθνικών δράσεων και παρεμβάσεων και σημείωσε ότι προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να διατηρήσουμε όσο είναι δυνατόν την αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας.

    Ο πρωθυπουργος ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος συζητήθηκαν επίσης οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το ζήτημα της κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

    Η Σύνοδος Κορυφής

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες χθες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    "Συμφωνούμε όλοι" είπε στους δημοσιογράφους ο Μπερλουσκόνι μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγέτων στο οποίο κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ύφεση και οι προσπάθειες για ανάκαμψη.

    Ερωτώμενος εάν η συμφωνία αφορά το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ απάντησε θετικά. "Στηρίξαμε τις τράπεζες, πήραμε πρωτοβουλίες στήριξης των εταιρειών, τώρα όλα εξαρτώνται από τη στάση των πολιτών", πρόσθεσε.

    Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ. "Κατ' αρχήν ναι, αλλά θα έχουμε το κείμενο αύριο (σ.σ.σήμερα)", είπε ο Λετέρμ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν επιτεύχθηκε συμφωνία.

    [02] "Προστασία στους πολίτες"

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συνεδριάζει σήμερα στη 1.00 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Χθες, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και είχε δίωρη συνομιλία με το προεδρείο του. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «βιώνουμε αυτές τις μέρες την απουσία ενός ευνομούμενου κράτους, ενός κράτους-δικαίου που θα έπρεπε να προστατεύει τις ζωές, τις περιουσίες και τα δικαιώματα των πολιτών».

    Ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από τους κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη και Α. Κατσιφάρα.

    «Η βία των τελευταίων ημερών έχει πλήξει πολλούς, έχει πλήξει και τους εμπόρους, γι' αυτό βρεθήκαμε σήμερα εδώ, για να συμπαρασταθούμε στο δικό τους αγώνα και στη δικιά τους προσπάθεια, να ξανανοίξουν οι αγορές και να υπάρξει μια ασπίδα φωτός μέσα στις γιορτές», δήλωσε και πρόσθεσε: «θέλω να τονίσω ότι το μέλλον δεν χτίζεται με βία, αλλά με διάλογο, δημοκρατία και ανθρωπιά και ένα κράτος, που σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών».

    Εκκληση για ευθύνη και αυτοσυγκράτηση και τέλος στη βία, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ για την ανάπτυξη των ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο "Κάραβελ".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές και ο θρήνος για τη δολοφονία του 15χρονου υπήρξε η αφορμή για να ξεσπάσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

    Απευθυνόμενος σε πάνω από 150 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο εξέφρασε την "αγωνία του" για την πατρίδα.

    Και διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι δημοσιογράφοι φεύγοντας από αυτό το φόρουμ να μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους "όχι μόνο την εικόνα του θανάτου, της απαράδεκτης βίας και της αλαζονείας της εξουσίας, αλλά και της βούλησης του ελληνικού λαού για ένα κράτος δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και ευημερίας".

    Πρόσθεσε δε ότι "είμαστε έτοιμοι για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην πράσινη οικονομία, είμαστε έτοιμοι για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία των ΜΜΕ αλλά και την διάκριση των εξουσιών".

    Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι "θέλουμε να αποκαταστήσουμε την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά στο τέλος του βρίσκεται μία Ελλάδα σύγχρονη, εξωστρεφής, με λόγο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".

    Συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στο πλαίσιο των επαφών που έχει με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην πόλη.

    Οπως είπε ο κ.Κακλαμάνης έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 366 καταστήματα και πέντε περίπτερα, ενώ ως το βράδυ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή, ο αριθμός τους θα προσεγγίσει τα 400.

    Αυτή τη στιγμή, είπε, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των υλικών καταστροφών σε δρόμους,πεζοδρόμια και δημόσια κτίρια,καθώς αν ξεσπάσουν επεισόδια στο ίδιο σημείο,αλλάζει η εικόνα.

    Ο δημαρχος Αθηναίων ενημέρωσε επίσης το Γ. Α. Παπανδρέου για τα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος για τους εμπόρους, τη Δευτέρα θα εισηγηθεί δύο νέα μέτρα που θα αφορούν τους ξενοδόχους, που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων και θα προβλέπουν απαλλαγή τους από το τέλος παρεπιδημούντων το μήνα Δεκέμβριο. Το άλλο μέτρο θα αφορά τους καταστηματάρχες, για τους οποίους πέραν της απαλλαγής των δημοτικών τελών, δεν θα ισχύει η απαίτηση άδειας επισκευών και η απαίτηση άδειας κατάληψης πεζοδρομίου.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παπανδρέου ο οποίος του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην προσπάθεια του δήμου και των εργαζομένων σε αυτό, στους οποίους, όπως είπε, ανήκει το μπράβο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στο δήμαρχο ότι είναι στη διάθεση του δήμου για ό,τι χρειαστεί, ακόμα και για μεσολάβηση, αν χρειαστεί, για έκτακτη οικονομική βοήθεια στο δήμο.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφική παρατήρηση ότι υπουργοί εκτοξεύουν βολές κατά υπουργών για ευθύνες για τα γεγονότα αυτά, ενώ έχει αναζωπυρωθεί και η διαδοχολογία στη ΝΔ, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι έχω σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ και αν ισχύουν αυτά που αναφέρθηκαν λέω ότι δεν ασχολούμαι με αστειότητες.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 12/12/2008

  • Συναντήσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα για το θέμα του ναυαγίου του «SEA DIAMOND» - 09:00:00, Πειραιάς.

  • Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση στερεών αποβλήτων - 09:30:00, Θεσσαλονίκη/Αμφιθέατρο Κέντρου "Νόησις". Την εκδήλωση οργανώνουν η Διεθνής μη Κυβερνητική Οργάνωση INTER-SYNERGY και το κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "ΝΟΗΣΙΣ", σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα καθώς και με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

  • Διεθνές συνέδριο με θέμα "2008: Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου: συνομιλώντας με τις γλώσσες-πολιτισμούς" διοργανώνει το Α.Π.Θ. - 10:00:00, Θεσσαλονίκη/Γαλλικό Ινστιτούτο.

  • 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 - «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντού - 10:00:00, Ξάνθη/Ξάνθη.

  • Συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ και του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Θεαγενείου για τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζομένους στο νοσοκομείο. - 10:15:00, Θεσσαλονίκη/Θεαγένειο Νοσοκομείο.

  • Συνάντηση Αλ. Αλαβάνου, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με την Ομοσπονδία Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) - 11:00:00, Αθήνα/Βουλή.

  • Απολογιστικά στοιχεία για τα 25 χρόνια λειτουργίας του και τις προοπτικές για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και υπηρεσιών θα παρουσιάσει το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, σε συνέντευξη Τύπου, στην ΕΣΗΕΜ-Θ. - 11:30:00, Θεσσαλονίκη/Στρατηγού Καλλάρη.

  • Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της αδελφοποιημένης πόλης της Λειψίας Burkhard Jung προκειμένου να υπογράψουν σύμφωνο ενεργοποίησης της αδελφοποίησης των δυο πόλεων. - 11:30:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο.

  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - 12:00:00, Προπύλαια. Στις 12:30 συγκέντρωση πανεπιστημιακών στα Προπύλαια.

  • Συνάντηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη. - 12:00:00, Αθήνα/Καλλιρρόης 52.

  • Πορεία μαθητών από το Άγαλμα Βενιζέλου. - 12:30:00, Θεσσαλονίκη/Κέντρο.

  • Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ) - 12:30:00, Αθήνα/Βουλή.

  • Συνεδρίαση του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ - 13:00:00, Χαριλάου Τρικούπη.

  • Συνάντηση του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α, Π. Παυλόπουλου, με τον ΥΕΝ Α Παπαληγούρα και τον εκτελεστικό Δ/τη του Frontex - 14:00:00, Αθήνα/Αιθ Π. Μπακογιάννης ΥΠΕΣ.)

  • Ημερίδα με τίτλο "Οικολογικές συνθήκες και παραγωγικότητα στην παράκτια ζώνη του δυτικού Θερμαϊκού κόλπου" διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα με την υποστήριξη του Δήμου Χαλάστρας. - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/Χαλάστρα.

  • Πορεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών από το Άγαλμα Βενιζέλου. - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/Κέντρο.

  • Ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στο συνέδριο «Εξελίξεις και προοπτική στην καρδιολογία» - 20:30:00, Αθήνα/Divani Caravel.

  • 4η τακτική συνεδρίαση του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), στα γραφεία του., Θεσσαλονίκη/Μαρία Κάλλας 23. Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος και οι Συντονιστές των νεοσύστατων Δικτύων Νεολαίας από τις επτά Περιφέρειες του ΣΑΕ.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Κολύμβηση-Ευρωπαϊκό 25άρας πισίνας (2η ημέρα), Ριέκα (HRV)

    [04] Νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

    Νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 12 στα Προπύλαια οι φοιτητές, στο οποίο καλούν σε συμμετοχή και τους μαθητές. Πορεία μαθητών έχει προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, πραμματίζουν πανελλαδικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα και σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ τελούν υπό κατάληψη.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνων κ.Χρ.Κίττας ανακάλεσε την παραίτησή του, μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κ.Παπούλια. Ο κ.Κίττας είχε υποβάλλει παραίτηση τη νύχτα της Δευτέρας διαμαρτυρόμενος για την καταστροφή αρχείων του Πανεπιστημίου.

    Επεισόδια περιορισμένης έκτασης σημειώθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης γύρω απο το Πολυτεχνείο, με κουκουλοφόρους να πετούν πέτρες και μολότοφ εναντιον αστυνομικών. Ενταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη έξω από τη Θεολογική σχολή.

    Έληξε χθες η κατάληψη της Νομαρχίας Ηρακλείου από φοιτητές. Ήδη από το μεσημέρι είχε εξελιχθεί ένας μαραθώνιος συσκέψεων και συνελεύσεων, μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση.

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο φρουροί

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή, οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια.

    Οι δύο κατηγορούμενοι εκ των οποίων ο ένας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομης οπλοχρησίας ενώ ο δεύτερος της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία, παρέδωσαν στον ανακριτή απολογητικά υπομνήματα.

    Στο υπόμνημά του ο 37χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία υποστηρίζει ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα ευρισκόμενος αυτός και ο συνάδελφός του σε καθεστώς φόβου, καθώς όπως αναφέρει είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες, δοκάρια και άλλα από ομάδα 30 αναρχικών. Ο κατηγορούμενος αναφέρει επίσης στο υπόμνημά του για το 15χρονο μαθητή, ότι είχε αποβληθεί από το ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσε και ότι άλλαζε συχνά σχολεία γεγονός που καταδεικνύει, όπως αναφέρει, αποκλίνουσα συμπεριφορά.

    Ένταση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά

    Πετώντας πέτρες, νεράτζια και διάφορα άλλα αντικείμενα, νεαροί μαθητές, που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, προσπάθησαν να μπουν στο κτήριο, το οποίο φυλασσόταν από αστυνομικούς των ΜΑΤ, που τους απώθησαν.

    Νωρίτερα, υπήρξε ένταση έξω απο τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα μεταφέρονταν οι δύο προφυλακιστέοι ειδικοί φρουροί, όταν νεαροί, εκ των οποίων αρκετοί κουκουλοφόροι, επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των ΜΑΤ.

    Προφυλακίστηκαν πέντε νεαροί για τα επεισόδια στην περιοχή του Μουσείο

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 17ης τακτικής ανακρίτριας, πέντε νεαροί, τρεις Ελληνες και δυο αλλοδαποί, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εκτεταμένα επεισόδια στην περιοχή του Μουσείου, το βράδυ της Δευτέρας.

    Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα αδικήματα της έκρηξης, παράβασης του νόμου περί εκρηκτικών υλών, απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακουργήματα), διατάραξης κοινής ειρήνης, διακεκριμένης φθοράς και κλοπής.

    Οι πέντε, εκ των οποίων και οι αλλοδαποί (Πολωνός και Παλαιστίνος) αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ένας εκ των Ελλήνων παραδέχθηκε ότι πετούσε πέτρες.

    [05] "Στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις"

    «Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τα μέτρα του δημάρχου Αθηναίων, ιδιαίτερα για τους μικρούς επαγγελματίες, που υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με το Νικήτα Κακλαμάνη.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν και μικρά καταστήματα, που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας, και υποστήριξε ότι «θα είναι θετικό μέτρο η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, ενώ θετικό θα ήταν να ισχύσει το ίδιο και για τη ΔΕΗ».

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι οταν ολοκληρωθεί η μελέτη των ζημιών, το κόμμα της θα κάνει μία κατανομή τι ανήκει στο δήμο της Αθήνας και τι οφείλει η κυβέρνηση να διαθέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι αυτό που απασχολεί το ΚΚΕ είναι ότι «η δολοφονία ενός αθώου παιδιού οπωσδήποτε έβγαλε στην επιφάνεια οργή και αγανάκτηση που υπαρχει και αυτό που μας απασχολεί εμάς είναι να συμβάλουμε αυτή η οργή και η αγανάκτηση να μετατραπεί σε θέσεις, σε οργανωμένο αγώνα, σε αιτήματα, σε πολιτικά συνθήματα. Αυτό είναι το κυριότερο. Κι αν οι βανδαλισμοί έλυναν τα προβλήματα της Παιδείας, της Υγείας, της ανεργίας και του μεροκάματου, ας πήγαινε χαμένο και το παλιάμπελο. Αλλά, κατά τη γνώμη μας, αυτές οι ενέργειες που γίνονται από διατεταγμένες μικρές ομάδες, ανεξάρτητα αν προσελκύουν και κάποιους άλλους, αυτοί οι βανδαλισμοί είναι το άλλοθι για περισσότερη αστυνομοκρατία, για δικαίωση της αστυνομικής βίας την οποία απορρίπτουμε κι αν θέλετε, μπορεί αύριο να βγάλει λάδι και μια συντηρητική πολιτική».

    Ο κ. Κακλαμάνης, στη δήλωσή του, τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι απόλυτα συνεπές σε ό,τι έχει συμφωνήσει για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    «Γι αυτό, θεωρώ δεδομένο ότι εκεί που θα χρειαστούμε τη στήριξη, στα σημεία που η κυρία Παπαρήγα ανέφερε, θα την έχουμε», κατέληξε ο δήμαρχος.

    Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα στο Σωματείο Οικοδόμων

    Για να υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών θα πρέπει η δυσαρέσκεια του κόσμου να αποκτήσει ταξικό, πολιτικό βάθος, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση οικοδόμων, ενόψει του 18ου Συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για πολλά ζητήματα, όμως αυτό δεν φτάνει, είπε η κα Παπαρήγα, καθώς πρέπει να ενδυναμωθεί η εργατική συνείδηση και να αποκτήσει ταξικό βάθος η δυσαρέσκεια.

    Επισήμανε ακόμη ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν μεγάλες διαφορές, ακόμη και σήμερα που επιχειρείται, όπως είπε, να αναζωογονηθεί ο δικομματισμός και να δοθεί συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας και στα δύο κόμματα ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, ενώ τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ παίζουν στην αντιπαράθεση οξύνοντας την κριτική.

    Αναφερόμενη στο ΚΚΕ, είπε ότι θα πρέπει να δει τι θα κάνει στη σημερινή κατάσταση καθώς, όπως είπε, «δεν αρκεί να είμαστε στην πρώτη γραμμή οργάνωσης της πάλης, αλλά χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω. Κι από αυτό θα εξαρτηθεί αν το κίνημα θα ισχυροποιηθεί, αν θα ενδυναμωθεί το κόμμα και η νεολαία».

    Αναφερόμενη στα τελευταία γεγονότα είπε ότι συγκινούν, αγανακτούν, θυμώνουν και προβληματίζουν τους πολίτες, αν και, όπως συμπλήρωσε, δεν είναι καινούργια, ενώ για την οικονομική κρίση είπε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να προσφέρει καμία βοήθεια για να βγει το σύστημα από τη δύσκολη θέση, αλλά θα παλέψει ώστε να ενισχυθεί το κοινωνικό κίνημα, να ανέβει η ταξική πάλη και να πάνε στον πάτο τα κόμματα εξουσίας, ώστε να φανεί ότι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές, αλλά δεν μπορεί χωρίς εργάτες.

    Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μη αυτοδύναμων κυβερνήσεων η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτό δεν πρέπει να φοβίζει τους εργαζόμενους, γιατί το σύστημα θα βρει τη λύση τονίζοντας ότι «πρέπει να φύγει ο φόβος κλονισμού του καπιταλιστικού συστήματος». Είπε ακόμη ότι ο κλονισμός του συστήματος δεν μπορεί να γίνει με τους κουκουλοφόρους και τις καταστροφές των επιχειρήσεων, αλλά με την ταξική πάλη και την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων.

    Είπε ακόμη ότι οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούνται από το σύστημα τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν φοβήθηκε να πει δημοσίως για αυτούς όταν πήγε να ωραιοποιηθεί η δράση τους και να υποστηριχθεί ότι είναι ένα ιδιότυπο κίνημα. Είπε ακόμη ότι το ΚΚΕ δεν χαϊδεύει τα αυτιά κανενός και παλεύει κυρίως για τους 15χρονους που θα ξεκινήσουν τη ζωή τους από πιο δυσμενείς συνθήκες, επισημαίνοντας ότι στους αγώνες των 15χρονων θα πρέπει να είναι μαζί τους οι γονείς και οι καθηγητές τους για συμπαράσταση.

    Τέλος η κα Παπαρήγα είπε ότι «δεν ξεχνάμε τον Αλέξη, τους νεκρούς στο Πέραμα. Δεν ξεχνάμε κανένα νεκρό, αλλά συνεχίζουμε με επίκεντρο τα οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα, τον αυταρχισμό και τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν την εργατική τάξη».

    Συνάντηση με Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών

    Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, τόνισε η Γενική Γραμματεας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ισχύει γενικά αλλά και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

    Το κύριο μέλημά μας, πρόσθεσε, είναι να μην υπάρχει κανένα παράθυρο προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ξέρουμε ότι είναι ένας στρατηγικός στόχος και στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.

    Οι γιατροί, είπε η κα Παπαρήγα, πρέπει να δουλεύουν έξι ώρες την ημέρα, να έχουν μία εφημερία την εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη το εξής: Ότι οι καλές υπηρεσίες προσφέρονται από ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι καταπονημένοι, ανανεώνουν τις γνώσεις τους και βεβαίως σε συνδυασμό με ικανοποιητικούς μισθούς. Πολύ περισσότερο που εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα Υγείας, το δημόσιο, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι έχουν όλα τα μέσα και τα δικαιώματα να προσφέρουν αυτό για το οποίο σπούδασαν και με βάση τις φιλοδοξίες που όλοι ξεκίνησαν σαν νέοι άνθρωποι.

    [06] "Δίπλα στη νεολαία"

    Με την Ομοσπονδία Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θα συναντηθεί σήμερα στις 11πμ. ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Αργότερα, στις 12:30, ο κ. Αλαβάνος θα συναντηθεί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ).

    Α.Αλαβάνος: "Στεκόμαστε δίπλα στη νεολαία

    «Στεκόμαστε δίπλα στη νεολαία, παίρνουμε το μήνυμα της και δεν θα την αφήσουμε μόνη της.» Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Πάτρα, με αφορμή την εδώ και καιρό προγραμματισμένη εκδήλωση διαλόγου με τους πολίτες.

    Ο Α. Αλαβάνος μένοντας στο θέμα της νεολαίας υπογράμμισε ότι «ας κοιτάξουμε τα προβλήματά της και μην την κοιτάξουμε ως καταναλωτή κινητών τηλεφώνων». Όσον αφορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν είναι στόχος μας, ούτε οι βιτρίνες, ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε οι περιουσίες επιχειρηματιών, ούτε ο δημόσιος χώρος που τον θεωρούμε συλλογική ιδιοκτησία, που πρέπει να προστατευθεί.» Και πρόσθεσε: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τυφλή βία και στόχος μας είναι να αντιταχθούμε στην αναλγησία του συστήματος απέναντι στην νεολαία.»

    Ο Α. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που όπως είπε αντιμετωπίζει την νεολαία και συμπλήρωσε «πως κώφευσε όλα αυτά τα χρόνια στις προτάσσεις του ΣΥΡΙΖΑ.»

    Επίσης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «όλα τα μέτρα της κυβέρνησης κάνουν την νεολαία δεύτερη ακόμα και σε σχέση με τις κατακτήσεις που είχαν οι γονείς της».

    Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ευθύνες γιατί δημιούργησε έναν κατασταλτικό μηχανισμό, που έφερε αυθαιρεσία» Και συμπλήρωσε: «Δεν υπήρξε προληπτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας γενιάς, ώστε τα γεγονότα να μην πάρουν αυτήν την έκταση που βλέπουμε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει συντηρητικά ανακλαστικά, αντί να πάρει το μήνυμα και να συμβάλει, ώστε να ενωθεί όλη η κοινωνία. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι έχει λάθος δρόμο, επικίνδυνο δρόμο και ακολουθεί τοξική πολιτική.» Στη συνέχεια ο Α. Αλαβάνος έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας:

    «Καταγγέλλουμε την επίθεση η οποία συντονισμένα έχει ξεκινήσει μέσα από τα ανώτατα κυβερνητικά γραφεία ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι παρόν και συμβάλλει σε μια έκφραση πολιτική και οργανωμένη των κινημάτων της νεολαίας, η οποία έχει πάρει διαστάσεις, η οποία στοχοποιεί και διαμορφώνει ένα άτυπο κέντρο μία άτυπη σύγκλιση στην οποία λυπόμαστε συμμετέχουν και κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.».

    Ο Α. Αλαβάνος κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει διάλογο με τους μαθητές, τους φοιτητές, όπως επίσης και με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας των αστυνομικών για την δημοκρατική αναδιοργάνωση όπως είπε της Αστυνομίας, Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να δώσει σήμα με τον προϋπολογισμό, με την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και τις θέσεις απασχόλησης.».

    Όσον αφορά το ζήτημα των αντιπαραθέσεων σε πρόσφατα επεισόδια, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα έχει ευθύνες, αν έχουμε αρνητικά αποτελέσματα και κινδυνεύσουν ζωές».

    Σχετικά με την εκδήλωση διαλόγου στην Πάτρα είπε ότι «ξέρουμε πως υπάρχουν ελλείμματα σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία και σοβαρές καθυστερήσεις στα έργα, ξέρουμε πως εντείνονται τα κοινωνικά προβλήματα, ξέρουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τους μετανάστες» και χαρακτήρισε αδιανόητο «το να μην υπάρχει ένας καταυλισμός, που έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί και να προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

    "Χρειάζεται νέα στρατηγική"

    Πρόταση για κυβέρνηση Αριστεράς κατέθεσε από τη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη.

    Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, σημείωσε πως παρά τις άσχημες σχέσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αν μέσα από τις επόμενες εκλογές αναδειχθεί ένας ισχυρός πόλος της Αριστεράς, τότε πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στο ΚΚΕ. Γιβ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επιδιώκει την συνεργασία και την κοινή δράση με το ΚΚΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «τα κόμματα δεν είναι αλύγιστα κλαδιά. Η αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην Αριστερά».

    Αναφερόμενος στο θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε «εχθρική πράξη του συστήματος κατά της νεολαίας». Με αφορμή δε τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, μίλησε για απαξίωση του δημόσιου σχολείου που αναγκάζει τους νέους να καταφεύγουν στα φροντιστήρια όπου οι γονείς τους δίνουν το μισό οικογενειακό προϋπολογισμό. Αλλά και για τις πανεπιστημιακές σπουδές που οδηγούν στην ανεργία, την ημιαπασχόληση και τα προγράμματα Stage. «Το σύστημα αυτό διψούσε για αίμα» είπε, μιλώντας για την εφαρμοζόμενη πολιτική για τους νέους.

    Κατά την άποψη του ΣΥΝ, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ανιχνευθούν λύσεις και να χαραχθεί μια άλλη στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων των νέων, η οποία ως βάση θα έχει την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, θα βάζει τέλος στην παραπαιδεία και θα εξασφαλίζει σταθερή εργασία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας προτείνοντας να δοθεί δικαίωμα ψήφους στους νέους που συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους.

    Κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό άσκησε στην ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει κάθε εκδήλωση αντίδρασης, στους βανδαλισμούς και τις καταστροφές. Το ίδιο έκανε και με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, όταν κατέβαιναν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους και η επίσημη κυβερνητική εκδοχή μιλούσε για ταραξίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, που συμπλήρωσε: «Θα ήταν μεγάλη εξυπηρέτηση για την κυβέρνηση να φύγει ο κόσμος από τους δρόμους, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των μαθητών, των μαζικών φορέων. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε την χάρη. Οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε την παραμικρή σχέση με την πρακτική της τυφλής βίας, ούτε με αυτούς που την μεταχειρίζονται. Αυτό που μας χρεώνουν είναι ότι μιλήσαμε για δικαιώματα, μιλήσαμε για τη ζαρντινιέρα και για τα πράσινα παπούτσια. Λοιπόν ας το πάρουν απόφαση. Η καλλιέργεια κλίματος τρομοφοβίας δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να διαδηλώνουμε. Ειρηνικά, μαζικά, αποφασιστικά, περιφρουρώντας όπως πάντα τα μπλοκ μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 December 2008 - 5:30:43 UTC