Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έξι προτάσεις αλλαγών"
  • [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [03] Νέο ενδιαφέρον

  • [01] "Έξι προτάσεις αλλαγών"

    Έξι προτάσεις που αποτελούν "θετικούς στόχους αλλαγών, που μπορούν να ενώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας και να δώσουν θετική αγωνιστική προοπτική στους πολίτες και τη νεολαία" παρουσίασε σε σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα είπε ότι "οι κινητοποιήσεις της νεολαίας πρέπει να φθάσουν σε νίκη, σε θετικές κατακτήσεις".

    Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις της νεολαίας "δεν είναι δυνατό να συκοφαντηθούν από τη δράση μιάς μειοψηφίας που επιδίδεται σε καταστροφικές τακτικές", ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους κουκουλοφόρους δήλωσε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδεολογικό μέτωπο με τους κουκουλοφόρους γιατί η πρακτική της βίας γεννά βία και δεν οδηγεί πουθενά, ενώ σημείωσε ότι η σπασμένη βιτρίνα είναι αφορμή για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες.

    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΝ θα τεθούν υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μαζικών φορέων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της νεολαίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για θετική έξοδο από την κρίση και για τον λόγο αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να φύγει και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

    Οι προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι:

    1. Να μπει φρένο στην πολιτική του αυταρχισμού, της καταστολής και της στρατιωτικοποίησης. Άμεσες ριζικές αλλαγές σε δημοκρατική κατεύθυνση, με σκοπό, την αλλαγή προσανατολισμού και της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας.

    2. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Όλοι όσοι κατοικούν σε αυτή την χώρα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δωρεάν, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και τα φαινόμενα παραπαιδείας αποτελούν παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος η οποία οφείλει σταδιακά να γίνει περιττή, μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και άρα τον μηδενισμό των αντίστοιχων οικογενειακών δαπανών.

    3. Ο αγώνας για πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία για όλους και όλες, είναι η απάντηση της αριστεράς στο νεοφιλεύθερο σχέδιο της γενίκευσης της επισφαλούς απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης, που θίγει πρώτα από όλους τη νεολαία, τη γενιά των 700 ευρώ και τις γυναίκες.

    4. Εκπόνηση και άμεση εφαρμογή ενός έκτακτου προγράμματος για τη δραστική μείωση της ανεργίας συνολικά και ειδικότερα της ανεργίας των νέων, που να βασίζεται στη δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές πολιτικές.

    5. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

    6. Ίσα δικαιώματα, άρση και καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής , σεξουαλικού προσανατολισμού. Θετικές δράσεις για την εξάλειψη υφιστάμενων ανισοτήτων. Όχι στις γειτονικές γκέτο, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμώντας τα τελευταία γεγονότα είπε ότι δίπλα στην εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση και την κρίση των κυρίαρχων πολιτικών, βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη ένα μεγάλο κίνημα και ξέσπασμα διαμαρτυρίας της νέας γενιάς και πρόσθεσε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν μόνο μεγάλες εκδηλώσεις αντίστασης και διαμαρτυρίας που τροφοδοτούνται από συσσωρευμένη δυσφορία, οργή και αγανάκτηση απέναντι σε πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που θέτουν τη νέα γενιά στο περιθώριο, αλλά περιέχουν και ένα μεγάλο θετικό φορτίο για ριζοσπαστικές αλλαγές και τελικά για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επιθέσεις γιατί είναι η μόνη δύναμη που περιέγραψε αντικειμενικά τις εξελίξεις και τα κοινωνικά της αίτια και οι οποίες επιθέσεις έχουν πέσει στο κενό, γιατί διαχώρισε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από πρακτικές βίας τη στιγμή που η κυβέρνηση ήθελε να ταυτιστούν οι διαδηλωτές με τις εκδηλώσεις βίας, και διερωτήθηκε γιατί συνδράμει αυτό το σχέδιο η κ. Παπαρήγα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ αλλά και την κριτική που δέχεται σχετικά με τους κουκουλοφόρους ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανοησίες τα όσα λέγονται για μη περιφρούρηση των συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή για ψηφοθηρική προσέγγιση και πρόσθεσε ότι αντίθετα, τα άλλα κόμματα είναι αυτά που ποντάρουν στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

    Τέλος σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρίσκεται σε αμηχανία και ότι πατάει σε δύο βάρκες, από τη μια ζητάει εκλογές για να υπάρξει λύση και από την άλλη ουσιαστικά είναι συναινετικό.

    [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Συνεδρίασε απόψε το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών και αποφάσισε για τις επόμενες κινήσεις των μαθητών. Έτσι για αύριο, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε σε κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε δήμους και γειτονιές της Αθήνας να προχωρήσουν σε καταλήψεις δρόμων. Στις 12 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, φοιτητές και μαθητές, ενώ την ίδια ώρα συγκεντρώσεις μαθητών θα γίνουν έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, αλλά και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης στην Κατεχάκη.

    Ακόμα αποφασίστηκε να κλείσουν δρόμους, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, την Πλατεία Καλογήρων, στην οδό Θηβών, στην οδό Θησέως και Δαβάκη στην Καλλιθέα καθώς και στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

    Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και θα ενημερώσουν για τα αιτήματα και τους αγώνες τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, μαζί με το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου.

    Επίσης, φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19/12, συγκέντρωση - συλλαλητήριο μαζί με τα Συντονιστικά των μαθητών την Πέμπτη 18/12 στις 12:00 στην Ομόνοια και τέλος, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17/12, στις 6:00 το απόγευμα στην Ομόνοια.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 μετά το μεσημέρι η μηχανοκίνητη-ποδηλατοκίνητη πορεία των καταληψιών της Σχολής Θεάτρου, φοιτητών κι αντεξουσιαστών, που ξεκίνησε περίπου δυο ώρες νωρίτερα, από την οδό Εγνατία.

    Περίπου 100 άτομα, με αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Σχολή Θεάτρου και κινήθηκαν προς τις δυτικές συνοικίες, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης.

    Οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς, στα οποία το κεντρικό σύνθημα ήταν "καμία δίωξη στους συλληφθέντες του Δεκέμβρη" κι επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησής τους, όπου και διαλύθηκαν.

    [03] Νέο ενδιαφέρον

    Ισόπαλοι 1-1 αναδείχθηκαν Λάρισα και Ολυμπιακός στην αναμέτρηση του Αλκαζάρ, με την οποία άνοιξε η "αυλαία" της 14ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με γκολ του Μπελούτσι στο 52ο λεπτό, ενώ για τους γηπεδούχους ισοφάρισε ο Σολάνο στο 74΄.

    Παναθηναϊκός-Πανσερραϊκός: 3-0

    Με χαρακτηριστική ευκολία, ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 τον Πανσερραϊκό στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με πέναλτι στο 45΄, ο Κλέιτον Σίλβα στο 53΄ και ο Αντε Ρουκάβινα στο 84΄ πέτυχαν τα γκολ για τους "πράσινους", που παραμένουν στην 3η θέση της κατάταξης με 26 βαθμούς, επτά λιγότερους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

    Αρης - ΑΕΚ: 1-1

    Με την ισοπαλία 1-1 στον αγώνα Αρης-ΑΕΚ ολοκληρώθηκε η 14η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Το ματς έγινε στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Τόνι Κάλβο στο 39΄, ενώ ο Εντίνιο ισοφάρισε στο 71΄.

    Εργοτέλης - ΟΦΗ: 1-3

    Ο ΟΦΗ ήταν ο νικητής στο ντέρμπι του Ηρακλείου, για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη επιβλήθηκε του τυπικά γηπεδούχου Εργοτέλη στο Παγκρήτιο με 3-1 και «ξεκόλλησε» από την τελευταία θέση της κατάταξης. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Εντόι (43΄), Πόποβιτς (52΄) και Σίμιτς (62΄), ενώ ο Εργοτέλης είχε «ανοίξει το σκορ» με τον Μπούντιμιρ στο 36΄.

    Θρασύβουλος - Πανιώνιος: 1-3

    Επιστροφή στις νίκες ύστερα από δύο αγωνιστικές για τον Πανιώνιο, ο οποίος επιβλήθηκε στη Φυλή του Θρασύβουλου με 3-1, στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 14ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Μανιάτη στο 19΄, ισοφάρισε ο Μπαριέντος στο 38΄, ο Μάκος διπλασίασε τα τέρματα του Πανιωνίου στο 62΄ και ο Ντελούρα διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων.

    ΠΑΟΚ - ΞΑΝΘΗ: 1-0

    Στους τέσσερις βαθμούς μείωσε ο ΠΑΟΚ τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, μετά τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Σήμερα, ο "Δικέφαλος του Βορρά" επικράτησε 1-0 της Ξάνθης στο γήπεδο της Τούμπας, με γκολ που σημείωσε ο Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο στο 62ο λεπτό.

    Αστέρας Τρίπολης- Ηρακλής: 1-2

    Βαθιά "ανάσα" πήρε ο Ηρακλής, που πέτυχε εντυπωσιακή νίκη με 2-1 επί του Αστέρα στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λιγκας. Ο Επστάιν (57΄) και ο Κονέ (78΄) σημείωσαν τα γκολ για την ομάδα του Μάκη Κατσαβάκη, που ανέβηκε στη 10η θέση με 15 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον σημερινό της αντίπαλο. Για τους γηπεδούχους, μείωσε ο Φιλομένο στο 85΄.

    Κρίσιμες συναντήσεις περιλαμβάνει και σήμερα το πρόγραμμα της 14ης ημέρας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα, με το ματς ανάμεσα στον Αρη και την ΑΕΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να ξεχωρίζει. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει στο Ηράκλειο το τοπικό ντέρμπι ανάμεσα στον Εργοτέλη και τον ΟΦΗ.

    Λεβαδειακός-Πανθρακικός 2-0

    Πολύτιμη νίκη με 2-0 σημείωσε, σήμερα, ο Λεβαδειακός επί του Πανθρακικού στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας. Τα τέρματα των γηπεδούχων, που πήραν βαθμολογική ανάσα, σημείωσε ο Λεονάρντο στο 71ο και 83ο λεπτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 December 2008 - 19:30:36 UTC