Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προστασία των πραγματικών εισοδημάτων"
  • [02] "Νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 15/12/2008
  • [04] Σήμερα η κηδεία
  • [05] "Πολιτική συνειδητοποίηση"
  • [06] "Προτάσεις για τη νεολαία"
  • [07] "Πιο δυνατοί μετά την κρίση"
  • [08] Στους δρόμους οι μαθητές

  • [01] "Προστασία των πραγματικών εισοδημάτων"

    Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την οικονομική κρίση, αλλά και την ανάγκη να τεθεί τέλος στις πράξεις τυφλής βίας από τις οποίες ταλανίζεται τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ όλης της ύλης, που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ υπό την εξαιρετικά πετυχημένη γαλλική προεδρία, κατάφερε να διαμορφώσει μια ενιαία στάση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

    «Γενική αρχή μας είναι να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη,να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή μας δυναμική και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα πραγματικά εισοδήματα», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις όλων των κρατών - μελών θα είναι σύμφωνες, τόσο με την ευελιξία που παρέχει το σύμφωνο σταθερότητας, όσο και με τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε ότι τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση και να είναι συντονισμένα. Τα μέτρα αυτά, συμπλήρωσε, ο Κ. Καραμανλής, δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της ανάπτυξης, ούτε και να καθυστερήσουν τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ο Κώστας Καραμανλής χαιρέτισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι από ελληνικής πλευράς έχει, ήδη, γίνει μια ενδελεχής συζήτηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν.

    Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το "νομοθετικό πακέτο" θα συμβάλει τόσο στην προώθηση της ευρωπαϊκής οικολογικής καινοτομίας, όσο και στη στήριξη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

    Σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής επισήμανε ότι είναι αναγκαία και απαραίτητη για την ΕΕ και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας συνέχισης της ΚΑΠ και διατήρησης του δημοσιονομικού της φακέλου και μετά το 2013.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τα διεθνή θέματα ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της Ιρλανδίας να προχωρήσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας,εντός του 2009.

    "Από πλευράς μας,θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθειεα, ώστε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του ιρλανδικού λαού, και,από την άλλη, να καταστεί δυνατή η κυρωτική διαδικασία, χωρίς να αλλοιωθεί το πνεύμα ή το γράμμα των ρυθμίσεών της?,ανέφερε ο Κ. Καραμανλής. Και σημείωσε ότι εφόσον η Συνθήκη τεθεί σε ισχύ, θα ληφθεί μέριμνα, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να συμπεριλαμβάνει έναν Επίτροπο από κάθε κράτος μέλος.

  • *Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στις 11π.μ. υπό την προεδρία του κ. Κώστα Καραμανλή στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της».

    [02] "Νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία"

    Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο ασχολήθηκε με την κρίση που βιώνει η χώρα και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδεύει με το ζήτημα αυτό, με την ανάληψη μιας απλής πολιτικής ευθύνης. Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, σύσταση προανακριτικής επιτροπής και δεύτερον, παραίτηση της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκανε λόγο για ψυχρή δολοφονία του 15χρονου μαθητή η οποία αποκάλυψε την βαθύτατη κρίση που βιώνει η χώρα και η νέα γενιά, μια κρίση που αφορά το σήμερα αλλά και το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, έχει ευθύνη να θέσει με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές τα μεγάλα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις σε αυτά.

    Θέτοντας ο ίδιος τα ερωτήματα προσδιόρισε τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις ως εξής:

    -Τι κοινωνία φτιάχνουμε σήμερα;

    -Ποια κοινωνία κληροδοτούμε στη νεολαία;

    -Ποιο κράτος, ποια δικαιοσύνη, ποια οικονομία, ποια πόλη, ποιο φυσικό περιβάλλον, ποιο σχολείο, ποιες αξίες, ποια αξιοπρέπεια, ποια ελπίδα, ποια οράματα, ποιες ανθρώπινες σχέσεις;

    Σε όλα αυτά πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και να μετουσιώσουμε την οργή των νέων και του λαού σε δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Το μήνυμά μας, υπογράμμισε, πρέπει να είναι απλό και διαυγές: "Μπορούμε διαφορετικά".

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν θέλει να διχάσει καθώς, όπως τόνισε, δεν είναι ώρα, τώρα που βιώνουμε την κρίση, για τυφλές πολιτικές ή κοινωνικές πολώσεις και αντιπαραθέσεις. Θέλουμε να ενώσουμε το λαό και τις προοδευτικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνουμε, από το ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής με μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε πολλές και βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι αγνοεί τη φωνή της κοινωνίας, ότι είναι σε παρακμή και καταρρέει. Ο πολιτικός της χρόνος, πρόσθεσε έχει τελειώσει και χωρίς την εμπιστοσύνη του λαού παραμένει γαντζωμένη και σέρνει τη χώρα σε περιπέτειες. Φτάνει πια, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι τώρα τη λύση πρέπει να δώσει ο λαός.

    Αναφέρθηκε επίσης στη φράση που είχε πει μιλώντας στη Βουλή προ δεκαμήνου όταν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είχε πει "θα μας πάρουν με τις πέτρες" αλλά ο πρωθυπουργός, όπως είπε, δεν μας άκουσε.

    Τώρα καλούμαστε, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, να διαχειριστούμε εμείς μια κρίση που παίρνει εθνικές διαστάσεις: Είχαμε εντοπίσει το χαρακτήρα της κρίσης που δημιουργήθηκε από την κυβερνητική πολιτική. Και έκανε αναφορά στην εικόνα υπουργών τονίζοντας ότι αποτελεί προσβολή το θέαμα υπουργών "να κάνουν δουλειές" και με θράσος να δίνουν τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής την ώρα που η κυβέρνηση βάζει μεγάλους φόρους στους απλούς πολίτες.

    Είμαστε εδώ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, για να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι για να κουκουλώσουμε την κρίση, να φέρουμε βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και να τελειώνουμε με το άδικο σύστημα που παράγει τις κρίσεις.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δημιούργησε ένα κράτος διαφθοράς και ανικανότητας τονίζοντας ότι η ανικανότητα που επέδειξε συνδέεται με την ιδεολογία της και τον τρόπο που ασκεί την εξουσία. Έκανε λόγο για μεταφορά πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια και τόνισε ότι οι προϋπολογισμοί της ποτέ δεν είχαν χρήματα για την υγεία, την παιδεία και τις συντάξεις αλλά είχαν χρήματα για να χαρίζουν στους λίγους φίλους τους και για το σπάταλο κράτος. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε άλλη εποχή μεταπολιτευτικά όπου το σύνολο του Τύπου να ασχολείται καθημερινά με σκάνδαλα. Υποστήριξε επίσης ότι το κράτος της νεοσυντήρησης δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια για τις πιο σκοτεινές και ακραίες δυνάμεις.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του Κινήματος στη βία και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Για μας, υπογράμμισε, η δημοκρατία δεν φοράει κουκούλα, έχει πρόσωπο.

    Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του κ. Παπανδρέου στη νεολαία η οποία, όπως τόνισε, βιώνει πιο έντονα την κρίση και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο εξεγείρεται, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να εξοπλίσουμε τους νέους ώστε να αισθάνονται ικανοί να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα οι νέοι στη χώρα μας δεν αισθάνονται ότι η Ελλάδα τους ανήκει, αλλά ότι ανήκει σε όσους έχουν κολλητούς, στους κουμπάρους και τους ημέτερους. Και γι΄αυτό φτιάχνουν τη δική τους εικονική πραγματικότητα στο διαδίκτυο. Γι΄αυτό πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ξανακάνουμε τους νέους να αγαπήσουν τη χώρα, να είναι περήφανοι για την Ελλάδα.

    Η εκτεταμένη αναφορά του κ. Παπανδρέου στη νεολαία συνδυάστηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το 15χρονο Αλέξη και ένα στέλεχος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ το οποίο χάθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία πριν από λίγες μέρες.

    Επίσης πριν την ομιλία του κ. Παπανδρέου μίλησε στο Εθνικό Συμβούλιο ο μαθητής Γιάννης Μετεκίδης ο οποίος ήταν ο νεαρότερος σύνεδρος στο τελευταίο συνέδριο του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και στο ερώτημα που τίθεται τελευταία για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

    Η απάντηση είναι κατηγορηματική και θετική, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και είναι αποφασισμένο να σταματήσει το μεγάλο κατήφορο στον οποίο οδηγείται η χώρα.

    Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, γιατί έχουμε μάθει από τα λάθη μας, έχουμε έμπειρα στελέχη, έχουμε πρόγραμμα, ξέρουμε και πως να κυβερνήσουμε και έχουμε συναίσθηση της ιστορικής πορείας της χώρας.

    Αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα της Ελλάδας στο διεθνή Τύπο και τη χαμένη της αξιοπιστία στο εξωτερικό και τόνισε ότι ο ίδιος όταν τον ρωτούν ξένοι δημοσιογράφοι γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα απαντά ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα και τους καλεί να θυμηθούν την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, των μεγάλων έργων, της ΟΝΕ, της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα της ειρήνης.

    Ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και μαζί με τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο και ανίκητο ποτάμι αλλαγής το οποίο θα παρασύρει όλα τα εμπόδια που θα βάλει στο δρόμο του η νεοσυντήρηση.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 15/12/2008

  • Διεθνές συνέδριο με θέμα: "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης. Το μέλλον της Επιστημονικής Επικοινωνίας", από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - 09:30:00, Αθήνα/Βασ.Κωνσταντίνου 48. Συνέντευξη Τύπου στις 12:15 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σχετικά με το συνέδριο.

  • Εκδήλωση του Φόρουμ Διεθνούς Επικοινωνιακής Πολιτικής για τα 60 χρόνια από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανασυγκρότησης (Σχέδιο Μάρσαλ) - 11:00:00, Αθήνα/ΓΓ Επικοινωνίας. Θα προβληθούν ταινίες που είχαν σκοπό την προβολή του Σχεδίου και θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των έργων της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" - 11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής.

  • Κηδεία Τάσσου Παπαδόπουλου - 11:00:00, Λευκωσία. Θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

  • Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ διοργανώνει εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή 103, Διαγώνιος .

  • Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης θα προεδρεύσει σε δημόσια διαβούλευση με τους χρήστες του ΟΛΘ, με θέμα την Ανάπτυξη Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στη λιμενική κοινότητα και τους πολίτες. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΟΛΘ, -Χώρος: Αίθουσα Δ.Σ. ΟΛΘ.

  • Αγρότες θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στο ύψος της Χαλκηδόνας. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη. ΣΗΜΕΙΩΣΗ- Στη μία μετά το μεσημέρι, οι αγρότες θα συναντηθούν με βουλευτές όλων των κομμάτων της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

  • Συγκέντρωση Φοιτητών και Μαθητών έξω από την ΓΑΔΑ - 12:00:00, Αθήνα/Λ. Αλεξάνδρας.

  • Συγκέντρωση Μαθητών έξω από το Υπ. Παιδείας - 12:00:00, Αθήνα/Μαρούσι.

  • Συγκέντρωση Μαθητών έξω από το Υπ. Δημοσίας Τάξεως - 12:00:00, Αθήνα/Κατεχάκη.

  • Εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την ΑctionAid - 13:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών "Η γενιά των 700 ευρώ - G700" - 14:00:00, Προεδρικό Μέγαρο.

  • Παρουσίαση της νέας διαδικτυακής πύλης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου με τίτλο "Εξαγωγική Πύλη ΣΕΒΕ", ενταγμένο στο Ε.Π. "Κοινωνία της Πληροφορίας", Μέτρο 3.1. - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/Ηλέκτρα Παλάς. Η ημερίδα αφορά την παρουσίαση του νέου διαδικτυακού τόπου www.seve.gr, των βασικών λειτουργιών του, των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών καθώς και του τρόπου χρήσης του από τον επιχειρηματικό κόσμο.

  • Εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα "Υπόθεση Πολκ-Στακτόπουλου" διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή 29.

  • Εγκαίνια έκθεσης - 70 χρόνια ελληνικής ραδιοφωνίας - 20:00:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο. Ομιλητές Χρ. Παναγόπουλος- Πρ. Παυλόπουλος.

  • Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - Μεσογείου - Βαληνάκης, Ταορμίνα/Ιταλία (ITA).

  • Συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Ποινικοποίηση των αγώνων-Διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών των εμφιαλωμένων ποτών-απεργιακή κινητοποίηση". Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 32.

  • Επίσκεψη Αλ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β΄ Εθνική (14η ημέρα): Βέροια-Καλλιθέα - 18:05:00, Βέροια

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (10η ημέρα), 18.00 Άρης - ΕΑ Πατρών ---Novasports 3---

    [04] Σήμερα η κηδεία

    Θλίψη και συγκίνηση διακατέχουν τον Κυπριακό Ελληνισμό για το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος απεβίωσε ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

    Η κηδεία του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου θα τελεστεί σήμερα, στις 11.00, στο Στρόβολο, προάστιο της Λευκωσίας, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί από τον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας του κοιμητηρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου.

    Στην κηδεία θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Τάσσου Παπαδόπουλου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ο κ. Καραμανλής θα έρθει στην Κύπρο αύριο, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στην κηδεία θα παραστούν επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Επικήδειο θα εκφωνήσει ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και θα αποχαιρετήσουν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, εκ μέρους των φίλων και συνεργατών του ο Χριστόδουλος Πασιαρδής και εκ μέρους της οικογένειας η κόρη του εκλιπόντος Αναστασία.

    Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Δευτεράς. Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή θα μεταδίδονται απευθείας από το ΡΙΚ.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανική ηλικία και ταυτίστηκε με τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και κυρίως με την απόρριψη από το 76% των Ελληνοκυπρίων του σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού.

    Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο από διάφορες θέσεις και αξιώματα, με τελευταίο το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, 74 ετών, νοσηλευόταν από τις 22 Νοεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου εξέπνευσε το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος μέχρι αύριο, ημέρα της κηδείας, στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και σχολεία κυματίζουν μεσίστιες. Αύριο, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η δημόσια υπηρεσία, οι ημικρατικοί οργανισμοί και ιδρύματα ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε την οικογένεια Παπαδόπουλου προς την οποία εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανικής ηλικίας, λαμβάνοντας μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του κυπριακού λαού και διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υπουργός σε διάφορα υπουργεία, ως συνομιλητής και ως στενότατος συνεργάτης του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου. ''Με τον Τάσσο Παπαδόπουλο με συνέδεε στενή φιλία, συνεργαστήκαμε, δώσαμε μάχες μαζί, αγωνιστήκαμε από κοινού για την υπόθεση της Κύπρου'', παρατήρησε και εξέφρασε τιμή και βαθιά εκτίμηση στον άνθρωπο που έφυγε. "Ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας'', σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Η πενταετία (Φεβρουάριος 2003- Φεβρουάριος 2008) Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον σημαντικές στην πορεία του Κυπριακού προβλήματος, με κορυφαίο σταθμό το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν, το οποίο ο εκλιπών ηγέτης κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό να απορρίψει με ένα "βροντερό Όχι".

    Στη διάρκεια της πενταετίας του, ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο πολλών, εντός και εκτός Κύπρου, για τη στάση του στο Κυπριακό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που δέχθηκε τέτοια πυρά. Ακόμα πολύ πριν ανέλθει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η σκληρή του γραμμή είχε χαρακτηριστεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως απορριπτική. Τον Φεβρουάριο του 2003 με τη στήριξη του κόμματός του τού ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών εξασφαλίζει το 51,51% από την πρώτη Κυριακή.

    Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε ενώπιόν του μια σειρά δεδομένων, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει. Ήταν η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για λύση του προβλήματος, η οποία κατατέθηκε ενώπιον της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς από το Νοέμβριο του 2002.

    Από τότε ο κ. Παπαδόπουλος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην πρόταση των Ηνωμένων Εθνών. Μπαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μπροστά τους δύο σημαντικές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής πέραν των όσων θα έπρεπε να κάνει στο εσωτερικό δίνοντας το δικό του στίγμα διακυβέρνησης.

    Οι δύο προκλήσεις ήταν το Κυπριακό και η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στις 10 Μαρτίου 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στη Χάγη για τις συνομιλίες με το Ραούφ Ντενκτάς. Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν με ευθύνη του κ. Ντενκτάς. Αν και η ένταξη ήταν "κλειδωμένη", εντούτοις προ της υπογραφής είχαν γίνει κινήσεις από το διεθνή παράγοντα προκειμένου να επιτευχθεί λύση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι ο Τάσσος Παπαδόπουλος στις 16 Απριλίου 2003 έβαλε την υπογραφή του στο κείμενο τη Συνθήκης σε μια από τις πλέον ιστορικές στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Από εκείνη τη στιγμή η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε επιστροφή. Την 1η Μαΐου του επόμενου χρόνου η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με εννέα άλλες χώρες θα εντασσόταν στην ΕΕ.

    Ωστόσο, ο διεθνής παράγοντας ήθελε με κάθε τρόπο να προλάβει την 1η Μαΐου 2004 .

    Στα τέλη του 2003 τα δεδομένα αλλάζουν και η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα, με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να κερδίζει την εκλογική διαδικασία. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στέλνει λίγες ημέρες μετά επιστολή στον Κόφι Ανάν ζητώντας του επανάληψη των συνομιλιών. Έτσι μπαίνουμε στο 2004 μια χρονιά σταθμός για την πορεία του Κυπριακού. Η αρχή γίνεται με τις συνομιλίες Παπαδόπουλου-Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη. Εκεί συμφωνούν για έναρξη απευθείας συνομιλιών και, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να συμπληρώσει το κείμενο το οποίο θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα.

    Αργότερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος προβαίνοντας σε μια αυτοκριτική παραδέχθηκε πως ίσως να ήταν λάθος του η αποδοχή της επιδιαιτησίας από μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Τα δημοψηφίσματα διεξάγονται στις 24 Απριλίου 2004. Λίγες μέρες προηγουμένως ο κ. Παπαδόπουλος με διάγγελμα του καλεί τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν. Στην ιστορία θα παραμείνει η φράση του "παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα".

    Ο κύβος είχε ριφθεί και το 76% των Ελληνοκυπρίων λέει "όχι" στο σχέδιο Ανάν. Αντίθετα οι Τουρκοκύπριοι λένε "ναι".

    Ενώπιόν του ο κ. Παπαδόπουλος έχει μια νέα σημαντική πρόκληση. Όσοι εργάστηκαν παρασκηνιακά για το σχέδιο Ανάν σπεύδουν να φορτώσουν την ευθύνη της μη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά και προωθούν μια σειρά αποφάσεις προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.

    Μέχρι και το τέλος της θητείας του ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να προσφέρουν μια μορφής αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας. Ο ίδιος προτάσσοντας επίμονα την ανάγκη δημιουργίας μιας στέρεας βάσης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής κατάληξή τους και να προφυλαχθεί η Κύπρος από την πιθανότητα νέου καταστροφικού ναυαγίου, βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για άρνηση να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Στις 8 Ιουλίου 2007 το ΑΚΕΛ αποφασίζει να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2008 με το γενικό του γραμματέα Δημήτρη Χριστόφια. Οι δρόμοι του Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΑΚΕΛ χωρίζουν και από εταίροι γίνονται αντίπαλοι. Μέχρι και το Φεβρουάριο του 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρουσιάζεται να κερδίζει την εκλογική μάχη.

    Στις 17 Φεβρουαρίου 2008 καταλαμβάνει την τρίτη θέση και δεν περνά στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

    [05] "Πολιτική συνειδητοποίηση"

    "Οι μολότωφ και οι λεηλασίες των κουκουλοφόρων, που το καθοδηγητικό κέντρο τους συνδέεται με μυστικές κρατικές υπηρεσίες και από κέντρα που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη μαζική οργή των μαθητών, των φοιτητών, γενικά του λαού", υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα και επισημαίνει ότι τα τελευταία γεγονότα αξιοποιήθηκαν για να καλυφθούν και να αποπροσανατολιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού κατά του αυταρχισμού και της αντιλαϊκής πολιτικής.

    Η κα Παπαρήγα ασκεί και πάλι σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει θεμελιακές διαφορές στη στρατηγική, την ιδεολογία και την πολιτική με το κόμμα αυτό .

    Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τονίζει ότι το να γίνει η δυσαρέσκεια για τη ΝΔ, ψήφος υπέρ του ΠΑΣΟΚ,είναι μια τρύπα στο νερό, ενώ για το αν το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου αναφέρει ότι θα την υποστηρίξει,αν υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών.

    Η συνέντευξη της κα Παπαρήγα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Τα τελευταία γεγονότα έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, που στην περίπτωσή μας εμφανίστηκε με δύο όψεις : από τη μια με τη δολοφονία ενός νεαρού μαθητή από αστυνομικό και από την άλλη με την ανεξέλεγκτη δράση των κουκουλοφόρων.Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια αυτού του προβλήματος;

    ΑΠ: Η κρατική καταστολή και οι κουκουλοφόροι είναι από την ίδια πλευρά. Συνδέονται, αλληλοτροφοδοτούνται και έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο εργατικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου είναι αποτέλεσμα του κλιμακούμενου αυταρχισμού, της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών,της δράσης τους, το πλέγμα αντιδραστικών νόμων και "ευρωτρομονόμων", που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι μολότωφ και οι λεηλασίες των κουκουλοφόρων, που το καθοδηγητικό κέντρο τους συνδέεται με μυστικές κρατικές υπηρεσίες και από κέντρα που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τη μαζική οργή των μαθητών, των φοιτητών, γενικά του λαού. Αντίθετα αξιοποιήθηκαν για να καλυφθούν και να αποπροσανατολιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού κατά του αυταρχισμού, κινητοποιήσεις που εκφράζουν την αγανάκτηση από τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Έγινε και γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης και όχι μόνο να ενταθούν τα μέτρα καταστολής. Το ΚΚΕ με τη θέση και τη δράση του βρέθηκε απέναντί τους. Εμποδίσαμε και ματαιώσαμε ορισμένους σχεδιασμούς. Και επαγρυπνούμε. Οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα και οι διαδηλώσεις των μαθητών,με τη μαζικότητα και την περιφρούρησή τους, απέδειξαν ότι η μαζική οργανωμένη δράση μπορεί να αντιμετωπίσει την καταστολή και την τρομοκρατία. Έδειξαν ότι το αυθόρμητο μπορεί να μετατρέπεται σε συνειδητό και οργανωμένο, να χαλάει τα σχέδια μηχανισμών.

    ΕΡ: Σύμφωνα με μία ανάλυση, οι αντιδράσεις στη δολοφονία του μαθητή εμπεριέχουν και μια συνολική αντίθεση και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και στην οικονομική πολιτική και στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών και μια κρίση αξιών.Μέχρι τώρα μιλούσαμε για κρίση και για αλλαγές του πολιτικού συστήματος με αφορμή σκάνδαλα ή τη διαφθορά.Η κοινωνική πίεση μπορεί να δρομολογήσει ή να επιταχύνει ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας;

    ΑΠ: Τα σκάνδαλα, η διαφθορά, η καταστολή, οι απειλές και οι εκβιασμοί που οι εργαζόμενοι καθημερινά δέχονται στους εργασιακούς χώρους, είναι πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι αποτέλεσμα του "ευρωμονόδρομου", που υπηρετούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Της στρατηγικής που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και οξύνει στο έπακρο, επιδεινώνει διαρκώς τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των νέων, των λαϊκών στρωμάτων. Η λαϊκή οργή και η αγανάκτηση που φουντώνει και εκφράστηκε με αφορμή και τη δολοφονία του 15χρονου δεν αρκεί για να σταματήσει τις αρνητικές εξελίξεις για το λαό. Δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα ούτε κάποιοι αγώνες που απλά θα ασκούνε πίεση. Τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα πολύ χειρότερα που ετοιμάζουν όπως το 70ωρο, ο διαχωρισμός του ελεύθερου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό που προβλέπει η "έκθεση Σέρκας" και μαζί ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην ΕΕ αποτελούν για το κεφάλαιο ζωτική ανάγκη. Το κίνημα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Χρειάζεται ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.Ταξική συσπείρωση και αλληλεγγύη, πολιτική συνειδητοποίηση. Μόνο η οργανωμένη πάλη, η λαϊκή συμμαχία που στρέφεται κατά της πολιτικής και των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για το λαό. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα ισχυροποίηση του ΚΚΕ που με τη στρατηγική και τη δράση του διαμορφώνει όρους, ανοίγει δρόμο να εκφραστεί η λαϊκή αντεπίθεση.

    ΕΡ: Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η κρίση αντί να οδηγήσει σε ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς ή των εργαζομένων, να ενισχύσει το υφιστάμενο σύστημα και τελικά να οδηγήσει σε έναν νέο συντηρητικό κύκλο και το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία;

    ΑΠ:Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εργατική τάξη, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, έχουν τη δύναμη να παρέμβουν στις εξελίξεις και να αλλάξουν τα πράγματα. Απαραίτητος όρος είναι να δράσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους σε κάθε εργασιακό χώρο, να διαμορφώσουν τη δική τους αντιμονοπωλιακή συμμαχία. Να μη φοβηθούν. Αυτοί που πρέπει να φοβηθούν είναι το κεφάλαιο, η ΕΕ και τα κόμματά της. Γιατί η κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού που υπηρετούν. Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι πλήρωσαν χρόνια τώρα για να μεγεθυνθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν έχουν κανένα λόγο να πληρώσουν τώρα και την κρίση του. Είναι εντελώς ανώφελο. Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Τα κόμματα που του είπαν ψέματα για το Μάαστριχ, την ΟΝΕ, του λένε ψέματα και τώρα. Είτε ενισχυθούν πρώτα οι τραπεζίτες, όπως προκρίνει η κυβέρνηση, είτε οι βιομήχανοι όπως προκρίνει το ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα για το λαό είναι το ίδιο. Λύση δεν αποτελούν οι ξεπερασμένες ή και διαχειριστικές προτάσεις του ΣΥΝ. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να εγκαταλείψουν οριστικά και την πολιτική και τα ιδεολογήματά τους. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα που έρχονται.

    ΕΡ: Σε πολλές ομιλίες σας έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το επικείμενο συνέδριο του ΚΚΕ, τόσο για την ανοδική του πορεία του κόμματος μετά την διάσπαση του '91,όσο και για την μεγάλη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον σοσιαλισμό.Τα τελευταία γεγονότα και η εκτίμηση ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει θα τροποποιήσουν τη συζήτηση στο συνέδριό σας;

    ΑΠ: Οι Θέσεις για το Συνέδριο, αν και δουλεύτηκαν και ετοιμάστηκαν πολλούς μήνες νωρίτερα, έχουν σωστές προβλέψεις για τις εξελίξεις και την επερχόμενη κρίση που ξεκίνησε στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τροποποιήσουμε τα θέματα του Συνεδρίου. Θα συμπληρώσουμε, θα εμβαθύνουμε τις βασικές μας κατευθύνσεις. Η εκδήλωση της κρίσης δεν μας αιφνιδίασε. Αντίθετα μας βρήκε έτοιμους.Από την πρώτη στιγμή αποκαλύψαμε την απάτη της κυβέρνησης και των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" που μιλούσαν για χρηματοπιστωτική κρίση που δημιούργησαν τα γκόλντεν μπόις.Αποκαλύψαμε ότι η κρίση προέρχεται από την πραγματική οικονομία.Είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, της αναρχίας,της ανισομετρίας που κυριαρχούν σε όλους τους κλάδους της καπιταλιστικής παραγωγής και της απόλυτης ή σχετικής συμπίεσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης που να μπορεί να την αντιμετωπίσει και να τη γιατρέψει. Η όποια αναζωογόνηση έρθει μετά από κάποιο διάστημα, δεν θα διαρκέσει πολύ. Η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη. Το 18ο Συνέδριό μας είμαστε σίγουροι ότι με τις αποφάσεις του θα σηματοδοτήσει την ιδεολογική πολιτική οργανωτική αντεπίθεση του Κόμματος και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος με κορμό και εμπροσθοφυλακή το εργατικό κίνημα. Όσοι ενδιαφέρονται, όσοι αναζητούν τη λύση απέναντι στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια, κρίση, πολέμους, αξίζει να διαβάσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, τα συμπεράσματα για το σοσιαλισμό. Να μην πιστέψουν αυτά που λένε οι αντίπαλοί μας.

    ΕΡ: Με επίκεντρο και την κρίση και ιδιαίτερα για την δράση των κουκουλοφόρων,παρατηρήσαμε μια έντονη αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές φορές και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν έμφαση στο τι τους χωρίζει παρά σε ότι τους ενώνει.Γνωρίζουμε ότι πολλά σας χωρίζουν.Τίποτα δεν σας ενώνει;

    ΑΠ: Το ΚΚΕ δεν υποκρίθηκε ποτέ. Με τον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ έχουμε θεμελιακές διαφορές στη στρατηγική, στην ιδεολογία άρα και στην πολιτική. Στα κρίσιμα και καθοριστικά ζητήματα οι θέσεις μας είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Η δική μας αντιπαράθεση μαζί του δεν έχει σχέση με εκλογικά ποσοστά, αλλά με τον προσανατολισμό και τον χαρακτήρα του λαϊκού κινήματος. Οι θέσεις και η δράση του οργανωμένου οπορτουνισμού εμποδίζει και υπονομεύει τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος. Ο ΣΥΝ ύψωσε τη σημαία του Μάαστριχ,των κοινωνικών διαλόγων. Όταν η λαϊκή οργή και αγανάκτηση φουντώνει, από την μια προβάλλει ως ριζοσπαστική λύση παλιές και από την άλλη υιοθετεί θέσεις που αντιστρατεύονται τη συνειδητή και οργανωμένη λαϊκή δράση.Υπονομεύει οτιδήποτε ταξικό και οργανωμένο. Αντιπαλεύουμε ασυμβίβαστα την ιδεολογία και την πολιτική του οπορτουνισμού,γιατί,όπου κυριάρχησε, οδήγησε το κίνημα στην υποταγή και τη διάλυση.

    ΕΡ: Έχουμε την Εξεταστική Επιτροπή σε εξέλιξη εν μέσω αντιπαραθέσεων των δύο μεγάλων κομμάτων.Πιστεύετε ότι η υπόθεση αυτή θα λήξει μέσα σε αυτό το κλίμα ή υπάρχουν λόγοι για να οδηγηθούμε σε προανακριτική επιτροπή;

    ΑΠ: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι και στη δημιουργία του σκανδάλου του Βατοπεδίου.Τώρα ανταγωνίζονται ποιος θα φορτώσει τις ευθύνες στον άλλο, για να βγει εκείνος λάδι.Δεν νομίζουμε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί.Θα κλείσει όπως και τόσες άλλες. Όσα λέγονται κάθε φορά και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα, ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο, είναι αέρας κοπανιστός. Εμείς έχουμε ζητήσει τη σύσταση και προανακριτικής επιτροπής, εφόσον υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών. Θα τοποθετηθούμε στο θέμα.

    ΕΡ: Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ εσείς έχετε εκτιμήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει για πολύ.Τελικά μέσα σε ένα κλίμα γενικής απαξίωσης, οικονομικής και θεσμικής κρίσης που πλήττει έντονα και την νέα γενιά, διεθνούς ρευστότητας, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών , όποτε και αν γίνουν;

    ΑΠ:Το διακύβευμα είναι να φτάσουμε στις κάλπες με ισχυρούς αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, και από τις κάλπες να βγει αποφασιστικά ενισχυμένο το ΚΚΕ.Πρέπει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μειωθούν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο, να ηττηθεί η πολιτική τους που είναι αντιλαϊκή. Το να γίνει η δυσαρέσκεια για τη ΝΔ ψήφος υπέρ του ΠΑΣΟΚ, είναι μία τρύπα στο νερό. Πρέπει ακόμα να ηττηθούν ο καιροσκοπισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα του "ευρωμονοδρομου".Μόνο έτσι θα παλέψει ο λαός από καλύτερες θέσεις για τα χειρότερα που έρχονται.

    [06] "Προτάσεις για τη νεολαία"

    Το Ηράκλειο επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλαβάνος θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με το Δ.Σ και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και αργότερα θα επισκεφτεί το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου για να μιλήσει με τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου.

    Αύριο, Τρίτη, ο κ. Αλαβάνος θα περιοδεύσει στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας.

    Έξι προτάσεις που αποτελούν "θετικούς στόχους αλλαγών, που μπορούν να ενώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας και να δώσουν θετική αγωνιστική προοπτική στους πολίτες και τη νεολαία" παρουσίασε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα είπε ότι "οι κινητοποιήσεις της νεολαίας πρέπει να φθάσουν σε νίκη, σε θετικές κατακτήσεις".

    Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις της νεολαίας "δεν είναι δυνατό να συκοφαντηθούν από τη δράση μιάς μειοψηφίας που επιδίδεται σε καταστροφικές τακτικές", ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους κουκουλοφόρους δήλωσε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδεολογικό μέτωπο με τους κουκουλοφόρους γιατί η πρακτική της βίας γεννά βία και δεν οδηγεί πουθενά, ενώ σημείωσε ότι η σπασμένη βιτρίνα είναι αφορμή για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες.

    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΝ θα τεθούν υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μαζικών φορέων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της νεολαίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για θετική έξοδο από την κρίση και για τον λόγο αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να φύγει και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

    Οι προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι:

    1. Να μπει φρένο στην πολιτική του αυταρχισμού, της καταστολής και της στρατιωτικοποίησης. Άμεσες ριζικές αλλαγές σε δημοκρατική κατεύθυνση, με σκοπό, την αλλαγή προσανατολισμού και της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας.

    2. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Όλοι όσοι κατοικούν σε αυτή την χώρα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δωρεάν, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και τα φαινόμενα παραπαιδείας αποτελούν παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος η οποία οφείλει σταδιακά να γίνει περιττή, μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και άρα τον μηδενισμό των αντίστοιχων οικογενειακών δαπανών.

    3. Ο αγώνας για πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία για όλους και όλες, είναι η απάντηση της αριστεράς στο νεοφιλεύθερο σχέδιο της γενίκευσης της επισφαλούς απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης, που θίγει πρώτα από όλους τη νεολαία, τη γενιά των 700 ευρώ και τις γυναίκες.

    4. Εκπόνηση και άμεση εφαρμογή ενός έκτακτου προγράμματος για τη δραστική μείωση της ανεργίας συνολικά και ειδικότερα της ανεργίας των νέων, που να βασίζεται στη δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές πολιτικές.

    5. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

    6. Ίσα δικαιώματα, άρση και καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής , σεξουαλικού προσανατολισμού. Θετικές δράσεις για την εξάλειψη υφιστάμενων ανισοτήτων. Όχι στις γειτονικές γκέτο, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμώντας τα τελευταία γεγονότα είπε ότι δίπλα στην εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση και την κρίση των κυρίαρχων πολιτικών, βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη ένα μεγάλο κίνημα και ξέσπασμα διαμαρτυρίας της νέας γενιάς και πρόσθεσε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν μόνο μεγάλες εκδηλώσεις αντίστασης και διαμαρτυρίας που τροφοδοτούνται από συσσωρευμένη δυσφορία, οργή και αγανάκτηση απέναντι σε πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που θέτουν τη νέα γενιά στο περιθώριο, αλλά περιέχουν και ένα μεγάλο θετικό φορτίο για ριζοσπαστικές αλλαγές και τελικά για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επιθέσεις γιατί είναι η μόνη δύναμη που περιέγραψε αντικειμενικά τις εξελίξεις και τα κοινωνικά της αίτια και οι οποίες επιθέσεις έχουν πέσει στο κενό, γιατί διαχώρισε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από πρακτικές βίας τη στιγμή που η κυβέρνηση ήθελε να ταυτιστούν οι διαδηλωτές με τις εκδηλώσεις βίας, και διερωτήθηκε γιατί συνδράμει αυτό το σχέδιο η κ. Παπαρήγα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ αλλά και την κριτική που δέχεται σχετικά με τους κουκουλοφόρους ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανοησίες τα όσα λέγονται για μη περιφρούρηση των συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή για ψηφοθηρική προσέγγιση και πρόσθεσε ότι αντίθετα, τα άλλα κόμματα είναι αυτά που ποντάρουν στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

    Τέλος σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρίσκεται σε αμηχανία και ότι πατάει σε δύο βάρκες, από τη μια ζητάει εκλογές για να υπάρξει λύση και από την άλλη ουσιαστικά είναι συναινετικό.

    [07] "Πιο δυνατοί μετά την κρίση"

    Συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της πόλης μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του συνεχάρη τον κ. Κακλαμάνη για τη μεγάλη προσπάθεια του δήμου στην αποκατάσταση των ζημιών στην πόλη και είπε ότι η δημοτική αρχή κατάφερε και ανταπεξήλθε στις ανάγκες της περιόδου αυτής. Η πολιτική αρχή όμως, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όπως είπε.

    Είπε ακόμη ότι οι πολλοί πρέπει να βρουν το ηθικό σθένος να απομονώσουν τους λίγους και κακούς, αναφέρθηκε στις εορταστικές ημέρες και είπε ότι αυτές τις μέρες πιστεύω ότι θα συνειδητοποιήσουν ακόμη και οι εξτρεμιστές της κοινωνικής ζωής, ότι δεν μπορούν να διαταράσσουν την ειρήνη.

    Εκτίμησε ότι από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυναμωμένοι και πιο σοφοί, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε καλύτερα αυτιά και καλύτερα αντανακλαστικά.

    Συνάντηση με ΟΕΝΓΕ

    «Νομίζω ότι αξίζουν άλλης περιποίησης. Στηρίζουμε το αίτημά τους, το οποίο υπαγορεύθηκε από τους κανονισμούς της ΕΕ και όχι απο δική τους επιθυμία για καλύτερη αμοιβή. Πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους αν θέλουμε να τους βρίσκουμε όταν τους χρειαζόμαστε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ και υποστήριξε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί εισπράττουν περίπου την ίδια αμοιβή με μια καθαρίστρια ενός δήμου.

    [08] Στους δρόμους οι μαθητές

    Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών και αποφάσισε για τις επόμενες κινήσεις των μαθητών. Έτσι για σήμερα, αποφασίστηκε σε κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε δήμους και γειτονιές της Αθήνας να προχωρήσουν σε καταλήψεις δρόμων. Στις 12 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, φοιτητές και μαθητές, ενώ την ίδια ώρα συγκεντρώσεις μαθητών θα γίνουν έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, αλλά και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης στην Κατεχάκη.

    Ακόμα αποφασίστηκε να κλείσουν δρόμους, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, την Πλατεία Καλογήρων, στην οδό Θηβών, στην οδό Θησέως και Δαβάκη στην Καλλιθέα καθώς και στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

    Αύριο θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και θα ενημερώσουν για τα αιτήματα και τους αγώνες τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, μαζί με το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου.

    Επίσης, φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19/12, συγκέντρωση - συλλαλητήριο μαζί με τα Συντονιστικά των μαθητών την Πέμπτη 18/12 στις 12:00 στην Ομόνοια και τέλος, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17/12, στις 6:00 το απόγευμα στην Ομόνοια.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 μετά το μεσημέρι η μηχανοκίνητη-ποδηλατοκίνητη πορεία των καταληψιών της Σχολής Θεάτρου, φοιτητών κι αντεξουσιαστών, που ξεκίνησε περίπου δυο ώρες νωρίτερα, από την οδό Εγνατία.

    Περίπου 100 άτομα, με αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Σχολή Θεάτρου και κινήθηκαν προς τις δυτικές συνοικίες, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης.

    Οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς, στα οποία το κεντρικό σύνθημα ήταν "καμία δίωξη στους συλληφθέντες του Δεκέμβρη" κι επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησής τους, όπου και διαλύθηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 December 2008 - 5:30:49 UTC