Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο Μάρσαλ: 60 χρόνια πριν
  • [02] Δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ
  • [03] Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο
  • [04] Του πέταξε τα παπούτσια του
  • [05] Κινητοποιήσεις μαθητών

  • [01] Σχέδιο Μάρσαλ: 60 χρόνια πριν

    Το Φόρουμ Διεθνούς Επικοινωνιακής Πολιτικής διοργανώνει εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανασυγκρότησης (γνωστό και ως "Σχέδιο Μάρσαλ") στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν ταινίες που είχαν σκοπό την προβολή του Σχεδίου και θα ακολουθήσει συζήτηση.

    [02] Δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ

    Διευρύνει το προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της "Real News" το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας κατά 5,6%. Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται κατά 5,6 μονάδες και συγκεντρώνει το 26,2%. Ακολουθούν Νέα Δημοκρατία 20,6%, ΣΥΡΙΖΑ 7,2%, ΚΚΕ 6,3% και ΛΑΟΣ 2,8%. Στην παράταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 60,8% έναντι 17,2% της Νέας Δημοκρατίας. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής με 28% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,5%.

    Στη δημοσκόπηση της ALCO για το "Πρώτο Θέμα" η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στο 4,8%. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,4% και ακολουθούν Νέα Δημοκρατία με 26,2%, ΚΚΕ 7,9%, ΣΥΡΙΖΑ 7,5% και ΛΑΟΣ 4%. Το 64,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιστρέψει το σημερινό πολιτικό κλίμα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC για το "Εθνος της Κυριακής" το 83,3% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετώπισε τα επεισόδια η κυβέρνηση. Επίσης, το 76% έχει την ίδια άποψη και για τη στάση της αστυνομίας. Το 90% θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το Βατοπέδι, ενώ το 71% τάσσεται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής μετά την Εξεταστική.

    Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για το "Παρόν της Κυριακής", το 71,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα πρόσφατα γεγονότα η κυβέρνηση. Ακόμη, το 62,2% θεωρεί αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις που ακολούθησαν το θάνατο του 15χρονου και το 45,1% πιστεύει ότι πρόκειται για μια εξέγερση των νέων, η οποία οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την παιδεία και την έλλειψη προοπτικών για το μέλλον. Χαρακτιριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 35,9% θεωρεί ότι ο θάνατος του 15χρονου οφείλεται στην "κακιά στιγμή" και το 41,7% θεωρεί ότι η έκταση των επεισοδίων οφείλεται στην έλλειψη οργανωμένου σχεδίου δράσης εκ μέρους της κυβέρνησης.

    [03] Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, θα είναι δευρημένη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα Σάββατα 20 και 27 Δεκεμβρίου που προτείνεται λειτουργία των καταστημάτων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

    Τις καθημερινές προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βραδυ ενώ μόνο για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και τις Τετάρτες 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου επίσης προτείνεται λειτουγία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της εργασίας της Κυριακής 21/12/2008.

    Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα προ των εορτών.

    [04] Του πέταξε τα παπούτσια του

    Επεισοδιακή ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους καθώς ένας ιρακινός δημοσιογράφος τον αποκάλεσε "σκυλί" και του πέταξε τα παπούτσια του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαγδάτη.

    Ιρακινοί άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και αμερικανοί πράκτορες έπιασαν τον άντρα και τον έσυραν έξω από την αίθουσα, ενώ εκείνος αντιδρούσε και φώναζε.

    Τα παπούτσια δεν πέτυχαν τον αμερικανό πρόεδρο. Το ένα πέρασε πάνω από το κεφάλι του και έπεσε στον τοίχο, την στιγμή που ο Μπους χαιρετούσε τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι. Ο αμερικανός πρόεδρος χαμογέλασε και είπε πως "δεν πειράζει", ενώ ο αλ Μαλίκι φαίνεται να πάγωσε.

    Οι άλλοι ιρακινοί δημοσιογράφοι ζήτησαν συγγνώμη από τον αμερικανό πρόεδρο για λογαριασμό του συναδέλφου τους που εργάζεται για την τηλεόραση.

    Εξάλλου, ο Τζορτζ Μπους και ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι υπέγραψαν σήμερα στην Βαγδάτη τη συμφωνία που καθορίζει το πλαίσιο της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι το τέλος του 2011.

    Οι δύο άντρες έβαλαν τη μονογραφή τους στην τριετή διμερή συμφωνία που ήδη είχε υπογραφεί στις 17 Νοεμβρίου από τον ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ.

    Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο και καθορίζει το πλαίσιο αποχώρησης των 146.000 αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, βάζοντας τέλος στην οκτάχρονη στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

    [05] Κινητοποιήσεις μαθητών

    Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών και αποφάσισε για τις επόμενες κινήσεις των μαθητών. Έτσι για σήμερα, αποφασίστηκε σε κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε δήμους και γειτονιές της Αθήνας να προχωρήσουν σε καταλήψεις δρόμων. Στις 12 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, φοιτητές και μαθητές, ενώ την ίδια ώρα συγκεντρώσεις μαθητών θα γίνουν έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, αλλά και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης στην Κατεχάκη.

    Ακόμα αποφασίστηκε να κλείσουν δρόμους, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, την Πλατεία Καλογήρων, στην οδό Θηβών, στην οδό Θησέως και Δαβάκη στην Καλλιθέα καθώς και στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

    Αύριο θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και θα ενημερώσουν για τα αιτήματα και τους αγώνες τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, μαζί με το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου.

    Επίσης, φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19/12, συγκέντρωση - συλλαλητήριο μαζί με τα Συντονιστικά των μαθητών την Πέμπτη 18/12 στις 12:00 στην Ομόνοια και τέλος, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17/12, στις 6:00 το απόγευμα στην Ομόνοια.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 μετά το μεσημέρι η μηχανοκίνητη-ποδηλατοκίνητη πορεία των καταληψιών της Σχολής Θεάτρου, φοιτητών κι αντεξουσιαστών, που ξεκίνησε περίπου δυο ώρες νωρίτερα, από την οδό Εγνατία.

    Περίπου 100 άτομα, με αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Σχολή Θεάτρου και κινήθηκαν προς τις δυτικές συνοικίες, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης.

    Οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς, στα οποία το κεντρικό σύνθημα ήταν "καμία δίωξη στους συλληφθέντες του Δεκέμβρη" κι επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησής τους, όπου και διαλύθηκαν.

  • *Αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών "Η γενιά των 700 ευρώ - G-700" θα έχει συνάντηση σήμερα στις 2μ.μ. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 December 2008 - 7:30:33 UTC