Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
  • [02] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 16/12/2008
  • [04] "Γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης"
  • [05] Κοντά στους καταστηματάρχες
  • [06] "Ανεφάρμοστος ο προϋπολογισμός"
  • [07] Παραδόθηκε το Πόρισμα
  • [08] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας
  • [09] Κακοκαιρία στην Ευρώπη

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

    Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στις 11π.μ. υπό την προεδρία του κ. Κώστα Καραμανλή στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της».

    Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την οικονομική κρίση, αλλά και την ανάγκη να τεθεί τέλος στις πράξεις τυφλής βίας από τις οποίες ταλανίζεται τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ όλης της ύλης, που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ υπό την εξαιρετικά πετυχημένη γαλλική προεδρία, κατάφερε να διαμορφώσει μια ενιαία στάση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

    «Γενική αρχή μας είναι να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη,να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή μας δυναμική και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα πραγματικά εισοδήματα», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις όλων των κρατών - μελών θα είναι σύμφωνες, τόσο με την ευελιξία που παρέχει το σύμφωνο σταθερότητας, όσο και με τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε ότι τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση και να είναι συντονισμένα. Τα μέτρα αυτά, συμπλήρωσε, ο Κ. Καραμανλής, δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της ανάπτυξης, ούτε και να καθυστερήσουν τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ο Κώστας Καραμανλής χαιρέτισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι από ελληνικής πλευράς έχει, ήδη, γίνει μια ενδελεχής συζήτηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν.

    Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το "νομοθετικό πακέτο" θα συμβάλει τόσο στην προώθηση της ευρωπαϊκής οικολογικής καινοτομίας, όσο και στη στήριξη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

    Σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής επισήμανε ότι είναι αναγκαία και απαραίτητη για την ΕΕ και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας συνέχισης της ΚΑΠ και διατήρησης του δημοσιονομικού της φακέλου και μετά το 2013.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τα διεθνή θέματα ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της Ιρλανδίας να προχωρήσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας,εντός του 2009.

    "Από πλευράς μας,θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθειεα, ώστε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του ιρλανδικού λαού, και,από την άλλη, να καταστεί δυνατή η κυρωτική διαδικασία, χωρίς να αλλοιωθεί το πνεύμα ή το γράμμα των ρυθμίσεών της?,ανέφερε ο Κ. Καραμανλής. Και σημείωσε ότι εφόσον η Συνθήκη τεθεί σε ισχύ, θα ληφθεί μέριμνα, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να συμπεριλαμβάνει έναν Επίτροπο από κάθε κράτος μέλος.

    [02] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή"

    Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο ασχολήθηκε με την κρίση που βιώνει η χώρα και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδεύει με το ζήτημα αυτό, με την ανάληψη μιας απλής πολιτικής ευθύνης. Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, σύσταση προανακριτικής επιτροπής και δεύτερον, παραίτηση της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκανε λόγο για ψυχρή δολοφονία του 15χρονου μαθητή η οποία αποκάλυψε την βαθύτατη κρίση που βιώνει η χώρα και η νέα γενιά, μια κρίση που αφορά το σήμερα αλλά και το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, έχει ευθύνη να θέσει με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές τα μεγάλα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις σε αυτά.

    Θέτοντας ο ίδιος τα ερωτήματα προσδιόρισε τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις ως εξής:

    -Τι κοινωνία φτιάχνουμε σήμερα;

    -Ποια κοινωνία κληροδοτούμε στη νεολαία;

    -Ποιο κράτος, ποια δικαιοσύνη, ποια οικονομία, ποια πόλη, ποιο φυσικό περιβάλλον, ποιο σχολείο, ποιες αξίες, ποια αξιοπρέπεια, ποια ελπίδα, ποια οράματα, ποιες ανθρώπινες σχέσεις;

    Σε όλα αυτά πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και να μετουσιώσουμε την οργή των νέων και του λαού σε δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Το μήνυμά μας, υπογράμμισε, πρέπει να είναι απλό και διαυγές: "Μπορούμε διαφορετικά".

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν θέλει να διχάσει καθώς, όπως τόνισε, δεν είναι ώρα, τώρα που βιώνουμε την κρίση, για τυφλές πολιτικές ή κοινωνικές πολώσεις και αντιπαραθέσεις. Θέλουμε να ενώσουμε το λαό και τις προοδευτικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνουμε, από το ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής με μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε πολλές και βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι αγνοεί τη φωνή της κοινωνίας, ότι είναι σε παρακμή και καταρρέει. Ο πολιτικός της χρόνος, πρόσθεσε έχει τελειώσει και χωρίς την εμπιστοσύνη του λαού παραμένει γαντζωμένη και σέρνει τη χώρα σε περιπέτειες. Φτάνει πια, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι τώρα τη λύση πρέπει να δώσει ο λαός.

    Αναφέρθηκε επίσης στη φράση που είχε πει μιλώντας στη Βουλή προ δεκαμήνου όταν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είχε πει "θα μας πάρουν με τις πέτρες" αλλά ο πρωθυπουργός, όπως είπε, δεν μας άκουσε.

    Τώρα καλούμαστε, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, να διαχειριστούμε εμείς μια κρίση που παίρνει εθνικές διαστάσεις: Είχαμε εντοπίσει το χαρακτήρα της κρίσης που δημιουργήθηκε από την κυβερνητική πολιτική. Και έκανε αναφορά στην εικόνα υπουργών τονίζοντας ότι αποτελεί προσβολή το θέαμα υπουργών "να κάνουν δουλειές" και με θράσος να δίνουν τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής την ώρα που η κυβέρνηση βάζει μεγάλους φόρους στους απλούς πολίτες.

    Είμαστε εδώ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, για να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι για να κουκουλώσουμε την κρίση, να φέρουμε βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και να τελειώνουμε με το άδικο σύστημα που παράγει τις κρίσεις.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δημιούργησε ένα κράτος διαφθοράς και ανικανότητας τονίζοντας ότι η ανικανότητα που επέδειξε συνδέεται με την ιδεολογία της και τον τρόπο που ασκεί την εξουσία. Έκανε λόγο για μεταφορά πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια και τόνισε ότι οι προϋπολογισμοί της ποτέ δεν είχαν χρήματα για την υγεία, την παιδεία και τις συντάξεις αλλά είχαν χρήματα για να χαρίζουν στους λίγους φίλους τους και για το σπάταλο κράτος. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε άλλη εποχή μεταπολιτευτικά όπου το σύνολο του Τύπου να ασχολείται καθημερινά με σκάνδαλα. Υποστήριξε επίσης ότι το κράτος της νεοσυντήρησης δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια για τις πιο σκοτεινές και ακραίες δυνάμεις.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του Κινήματος στη βία και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Για μας, υπογράμμισε, η δημοκρατία δεν φοράει κουκούλα, έχει πρόσωπο.

    Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του κ. Παπανδρέου στη νεολαία η οποία, όπως τόνισε, βιώνει πιο έντονα την κρίση και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο εξεγείρεται, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να εξοπλίσουμε τους νέους ώστε να αισθάνονται ικανοί να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα οι νέοι στη χώρα μας δεν αισθάνονται ότι η Ελλάδα τους ανήκει, αλλά ότι ανήκει σε όσους έχουν κολλητούς, στους κουμπάρους και τους ημέτερους. Και γι΄αυτό φτιάχνουν τη δική τους εικονική πραγματικότητα στο διαδίκτυο. Γι΄αυτό πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ξανακάνουμε τους νέους να αγαπήσουν τη χώρα, να είναι περήφανοι για την Ελλάδα.

    Η εκτεταμένη αναφορά του κ. Παπανδρέου στη νεολαία συνδυάστηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το 15χρονο Αλέξη και ένα στέλεχος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ το οποίο χάθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία πριν από λίγες μέρες.

    Επίσης πριν την ομιλία του κ. Παπανδρέου μίλησε στο Εθνικό Συμβούλιο ο μαθητής Γιάννης Μετεκίδης ο οποίος ήταν ο νεαρότερος σύνεδρος στο τελευταίο συνέδριο του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και στο ερώτημα που τίθεται τελευταία για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

    Η απάντηση είναι κατηγορηματική και θετική, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και είναι αποφασισμένο να σταματήσει το μεγάλο κατήφορο στον οποίο οδηγείται η χώρα.

    Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, γιατί έχουμε μάθει από τα λάθη μας, έχουμε έμπειρα στελέχη, έχουμε πρόγραμμα, ξέρουμε και πως να κυβερνήσουμε και έχουμε συναίσθηση της ιστορικής πορείας της χώρας.

    Αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα της Ελλάδας στο διεθνή Τύπο και τη χαμένη της αξιοπιστία στο εξωτερικό και τόνισε ότι ο ίδιος όταν τον ρωτούν ξένοι δημοσιογράφοι γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα απαντά ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα και τους καλεί να θυμηθούν την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, των μεγάλων έργων, της ΟΝΕ, της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα της ειρήνης.

    Ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και μαζί με τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο και ανίκητο ποτάμι αλλαγής το οποίο θα παρασύρει όλα τα εμπόδια που θα βάλει στο δρόμο του η νεοσυντήρηση.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου ήταν οργανωμένο με ευθύνη υπουργών της ΝΔ και κεντρικό συντονισμό και προκάλεσε τεράστια ζημιά στο Δημόσιο.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,αναφερόμενος στην κατάθεση της πορισματικής έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η οποία αποτελείται από 144 σελίδες και στην οποία,όπως είπε, υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση όλων των κατηγοριών.

    Στην έκθεση καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες σε εννέα πρώην και νυν υπουργούς και, όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, χρειάζεται περαιτέρω διευρένηση της υπόθεσης για πέντε ακόμα πρώην και νυν υπουργούς,τους κ.κ. Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη, Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα και στο αίτημα για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Αναφερόμενος στο πόρισμα της ΝΔ τόνισε ότι υπάρχει προσπάθεια απαλλαγής όλων των εμπλεκόμενων υπουργών, με μια γενικόλογη αναφορά περί πολιτικών ευθυνών στο τέλος της έκθεσης.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε τί είδους είναι αυτές οι πολιτικές ευθύνες στις οποίες αναφέρεται η ΝΔ και σε ποιους ανήκουν.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πολιτική ευθύνη και ανάληψή της σημαίνει παραίτηση και αναρωτήθηκε εάν ο πρωθυπουργός που έχει και την ευθύνη, μετά την αναγνώριση των πολιτικών ευθυνών θα ζητήσει παραιτήσεις.

    Οι κινητοποιήσεις

    Αναφερόμενος εξ άλλου στις κινητοποιήσεις, αποχές και καταλήψεις, ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που διαφαίνεται είναι ότι από την κυβέρνηση υπάρχει μια στρατηγική να περιμένει την εκτόνωση όλων αυτών των φαινομένων στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

    Ωστόσο,όπως τόνισε, η εκτόνωση θα υπάρξει όταν η κοινωνία καταλάβει ότι κάποιοι ανέλαβαν την ευθύνη και κυρίως αν αυτή είναι η συντεταγμένη πολιτεία, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και αυτή του Υπουργείου Παιδείας στην οποία (την τελευταία) καταλόγισε ανάρμοστη συμπεριφορά.

    Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας και ειδικότερα σε όσα ανακοινώθηκαν για το πρόγραμμα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τον τελευταίο μήνα υπήρξε αύξηση κατά 160% στις ακάλυπτες επιταγές και αναρωτήθηκε ποιο άλλο στοιχείο χρειάζεται για να αντιληφθεί η κυβέρνηση την κατάσταση στην αγορά.

    Σχετικά δε με δημοσιεύματα για δυσκολίες της χώρας για δανεισμό και την αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η αυξηση του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πρωτοφανές το γεγονός.

    Μπροστά μας, πρόσθεσε ο κ.Παπακωσταντίνου,υπάρχουν δύσκολοι μήνες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, ο οποίος, όπως τόνισε, δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκε.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 16/12/2008

  • Διεθνές συνέδριο με θέμα: "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης. Το μέλλον της Επιστημονικής Επικοινωνίας", από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - 09:30:00, Αθήνα/Βασ.Κωνσταντίνου 48.

  • Συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ - Καραμανλής - 10:00:00, Βουλή - Γερουσία.

  • Συνέντευξη Τύπου από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΚΣΤΘ, στην Αποθήκη Β1- λιμάνι.

  • Ευρεία σύσκεψη στο Δήμο με τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο.

  • Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη: "Μνήμης Οδοιπορία - Ανατολική Θράκη", στην ΕΣΗΕΜ-Θ. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Στρατηγού Καλλάρη 5.

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του δημάρχου με τους δημοσιογράφους. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο.

  • Συνέντευξη Τύπου για την ημερίδα "Το παιδί και το παιχνίδι" που διοργανώνει το Επαρχείο Λαγκαδά, στο Orient Cafe Restaurant - 12:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Συζήτηση για τον ελληνικό τουρισμό με τον πρόεδρο Ν. Αγγελόπουλο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΤΕ - 12:00:00, Αθήνα/Αίγλη Ζαππείου.

  • Συγκέντρωση μαθητών στο Άγαλμα Βενιζέλου - 12:30:00, Θεσσαλονίκη.

  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας για την οδική ασφάλεια από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" - 13:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Μεταφορών.

  • Συγκέντρωση φοιτητών στην Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. - 18:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σκανδαλίδη "Κυβερνώσα Αριστερά για το Δικαίωμα στην Ευημερία" - 18:30:00, Αθήνα/Πολεμικό Μουσείο. Ομιλητές:Θ. Πάγκαλος,Φ. Κουβέλης, Ν. Κοτζιάς. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

  • Εκδήλωση με θέμα "Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις" - 19:00:00, Αθήνα/Αίθουσα "ΕΡΜΗΣ" του ΕΒΕΑ, Θα μιλήσουν:

    -Χρ.Φώλιας, υπουργός Ανάπτυξης

    -Αννα Διαμαντοπούλου, βουλευής ΠΑΣΟΚ

    -Κ.Μίχαλος , πρόεδρος ΕΒΕΑ

    -Θεόδωρος Βάρδας πρόεδρος ΣΕΛΠΕ.

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Μνήμες και λήθη του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου" των εκδόσεων "Επίκεντρο", στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία "Ανατόλια" - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημ. Γούναρη 39.

  • Ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης θα εγκαινιάσει την περιοδική έκθεση «Αυτός που εις το τετράδραχμον επάνω... Νομίσματα και Κ.Π.Καβάφης» - 19:00:00, Αθήνα/Νομισματικό Μουσείο.

  • Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς-άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος - 19:30:00, Αθήνα/Σύνταγμα.

  • Ιταλία - Συνοδος υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-Μεσογείου - Βαληνάκης, Ταορμίνα.

  • Έκδοση απόφασης για τους 8 αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή., Θεσσαλονίκη/Δικαστικό Μέγαρο.

  • Επίσκεψη Αλ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 12η ημέρα)-Προαγγελία, Εξ αναβολής: Αιολικός-Ατσαλένιος (15:00)

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας Ανδρών (φάση των «16», β΄ αγώνες)

    21:15 Τιρόλ Ινσμπρουκ (Αυστρία) - Ολυμπιακός

    21:30 Ορτεκ Νεσελάντε (Ολλανδία) - Λαμία

    [04] "Γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης"

    Την πάγια θέση του ΚΚΕ ότι οι γιατροί πρέπει να δουλεύουν έξι ώρες την ημέρα, να έχουν μία εφημερία την εβδομάδα επανέλαβε η κα Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με νοσοκομειακούς γιατρούς.

    Πιο συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε τα εξής:

    «Ενημερώσαμε την Ομοσπονδία των Γιατρών που δουλεύουν στα Νοσοκομεία ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ισχύει γενικά αλλά και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Το κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρχει κανένα παράθυρο προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ξέρουμε ότι είναι ένας στρατηγικός στόχος και στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Και θα πάρουμε επίσης υπόψη τι αποφάσεις θα ληφθούν στις 17 του μήνα στο Ευρωκοινοβούλιο, που ξέρουμε ότι θα αποφασιστούν το 65ωρο και το 70ωρο. Παίρνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες θα τοποθετηθούμε βέβαια και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

    Η θέση μας πάντως πάγια ήταν και είναι ότι οι γιατροί πρέπει να δουλεύουν έξι ώρες την ημέρα, να έχουν μία εφημερία την εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη το εξής: Ότι οι καλές υπηρεσίες προσφέρονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι καταπονημένοι, ανανεώνουν τις γνώσεις τους και βεβαίως σε συνδυασμό με ικανοποιητικούς μισθούς. Πολύ περισσότερο που εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα Υγείας, το δημόσιο, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι έχουν όλα τα μέσα και τα δικαιώματα να προσφέρουν αυτό για το οποίο σπούδασαν και με βάση τις φιλοδοξίες που όλοι ξεκίνησαν σαν νέοι άνθρωποι», κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    [05] Κοντά στους καταστηματάρχες

    Το Ηράκλειο επισκέπτεται αυτό το διήμερο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλαβάνος θα συναντήθηκε με το Δ.Σ και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και στη συνέχεια το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου όπου μίλησε με τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου. Σήμερα ο κ. Αλαβάνος θα περιοδεύσει στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας.

    Ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε χθες με το Δ.Σ και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

    "Είχαμε μια συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου για μια σειρά καυτά θέματα. Θέλω να καλέσω την κυβέρνηση να προστατέψει τα μαγαζιά του κέντρου και όλου του Ηρακλείου από αυτόν τον «κουκουλοφόρο» που όχι μόνο σπάει τις βιτρίνες, όχι μόνο κλέβει εμπορεύματα, όχι μόνο κλέβει ταμειακές μηχανές, αλλά κλέβει και τους πελάτες. Και είναι γνωστό ότι τα προβλήματα των μικρών και μικρομεσαίων καταστηματαρχών είναι πολύ διαφορετικά από κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, τα μαγαζιά του Ηρακλείου πλήττονται από το γεγονός ότι ένα υπερκατάστημα-«κουκουλοφόρος» λειτουργεί μέσα στην καρδιά της αγοράς του Ηρακλείου παραβιάζοντας και γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και τις σχετικές προβλέψεις που υπάρχουν για την Κρήτη και άλλες ανάλογες περιοχές, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων μεταξύ τέτοιων υπερκαταστημάτων και του κέντρου της πόλης. Εμείς καλούμε τη Νομαρχία, καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου να παρέμβουν αμέσως ώστε να σταματήσει αυτή η παρανομία".

    "Ας αφήσουν όλοι τα «κροκοδείλια δάκρυα» για τους καταστηματάρχες κι ας εφαρμόσουν πολιτικές που θα τους υπερασπιστούν. Από κει και πέρα, πολύ σύντομα - γιατί αυτό το θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση - ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σας αναφέρω ότι πιστεύει ότι χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων σήμερα για να κρατήσει ζωντανό το μικρό και μεσαίο εμπόριο, όπως είναι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, η αξιοποίηση κονδυλίων, τα οποία κατευθύνονται προς τις τράπεζες, ώστε πραγματικά να διευκολύνουν όσους έχουν ανάγκη των δανείων για να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους, η δημιουργία ειδικής τράπεζας για τους μικρομεσαίους και όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα λόγω κρίσης που πρέπει να απαλλάξουν τους μικρούς και μεσαίους καταστηματάρχες από τις πιέσεις σχετικά με τους όρους του δανεισμού, σχετικά με την παρέμβαση του «Τειρεσία» ή άλλων μηχανισμών, οι οποίοι ουσιαστικά διαλύουν το εμπόριο", κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.

    Έξι προτάσεις για τους νέους

    Έξι προτάσεις που αποτελούν "θετικούς στόχους αλλαγών, που μπορούν να ενώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας και να δώσουν θετική αγωνιστική προοπτική στους πολίτες και τη νεολαία" παρουσίασε την Κυριακή σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα είπε ότι "οι κινητοποιήσεις της νεολαίας πρέπει να φθάσουν σε νίκη, σε θετικές κατακτήσεις".

    Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις της νεολαίας "δεν είναι δυνατό να συκοφαντηθούν από τη δράση μιάς μειοψηφίας που επιδίδεται σε καταστροφικές τακτικές", ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους κουκουλοφόρους δήλωσε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδεολογικό μέτωπο με τους κουκουλοφόρους γιατί η πρακτική της βίας γεννά βία και δεν οδηγεί πουθενά, ενώ σημείωσε ότι η σπασμένη βιτρίνα είναι αφορμή για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες.

    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΝ θα τεθούν υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μαζικών φορέων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της νεολαίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για θετική έξοδο από την κρίση και για τον λόγο αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να φύγει και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

    Οι προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι:

    1. Να μπει φρένο στην πολιτική του αυταρχισμού, της καταστολής και της στρατιωτικοποίησης. Άμεσες ριζικές αλλαγές σε δημοκρατική κατεύθυνση, με σκοπό, την αλλαγή προσανατολισμού και της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας.

    2. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Όλοι όσοι κατοικούν σε αυτή την χώρα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δωρεάν, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και τα φαινόμενα παραπαιδείας αποτελούν παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος η οποία οφείλει σταδιακά να γίνει περιττή, μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και άρα τον μηδενισμό των αντίστοιχων οικογενειακών δαπανών.

    3. Ο αγώνας για πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία για όλους και όλες, είναι η απάντηση της αριστεράς στο νεοφιλεύθερο σχέδιο της γενίκευσης της επισφαλούς απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης, που θίγει πρώτα από όλους τη νεολαία, τη γενιά των 700 ευρώ και τις γυναίκες.

    4. Εκπόνηση και άμεση εφαρμογή ενός έκτακτου προγράμματος για τη δραστική μείωση της ανεργίας συνολικά και ειδικότερα της ανεργίας των νέων, που να βασίζεται στη δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές πολιτικές.

    5. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

    6. Ίσα δικαιώματα, άρση και καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής , σεξουαλικού προσανατολισμού. Θετικές δράσεις για την εξάλειψη υφιστάμενων ανισοτήτων. Όχι στις γειτονικές γκέτο, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμώντας τα τελευταία γεγονότα είπε ότι δίπλα στην εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση και την κρίση των κυρίαρχων πολιτικών, βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη ένα μεγάλο κίνημα και ξέσπασμα διαμαρτυρίας της νέας γενιάς και πρόσθεσε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν μόνο μεγάλες εκδηλώσεις αντίστασης και διαμαρτυρίας που τροφοδοτούνται από συσσωρευμένη δυσφορία, οργή και αγανάκτηση απέναντι σε πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που θέτουν τη νέα γενιά στο περιθώριο, αλλά περιέχουν και ένα μεγάλο θετικό φορτίο για ριζοσπαστικές αλλαγές και τελικά για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επιθέσεις γιατί είναι η μόνη δύναμη που περιέγραψε αντικειμενικά τις εξελίξεις και τα κοινωνικά της αίτια και οι οποίες επιθέσεις έχουν πέσει στο κενό, γιατί διαχώρισε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από πρακτικές βίας τη στιγμή που η κυβέρνηση ήθελε να ταυτιστούν οι διαδηλωτές με τις εκδηλώσεις βίας, και διερωτήθηκε γιατί συνδράμει αυτό το σχέδιο η κ. Παπαρήγα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ αλλά και την κριτική που δέχεται σχετικά με τους κουκουλοφόρους ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανοησίες τα όσα λέγονται για μη περιφρούρηση των συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή για ψηφοθηρική προσέγγιση και πρόσθεσε ότι αντίθετα, τα άλλα κόμματα είναι αυτά που ποντάρουν στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

    Τέλος σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρίσκεται σε αμηχανία και ότι πατάει σε δύο βάρκες, από τη μια ζητάει εκλογές για να υπάρξει λύση και από την άλλη ουσιαστικά είναι συναινετικό.

    [06] "Ανεφάρμοστος ο προϋπολογισμός"

    "Τι να προϋπολογίσει κανείς, όταν η Ελλάδα είναι πνιγμένη στα χρέη μέχρι το λαιμό. Όταν δανειστήκαμε πέρσι 40 δις Ευρώ και οι ακάλυπτες επιταγές τρέχουν με τη μορφή χιονοστιβάδας", τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας την κατάθεση του προϋπολογισμού. "Ακόμα μια φορά, προϋπολογισμός, μια απβ τα ίδια. Ανεδαφικός και Ανεφάρμοστος".

    Επίσης, όσον αφορά τις συνεχιζόμενες καταλήψεις στα σχολεία και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις δήλωσε ότι "τα σχολεία πρέπει να παραμένουν ανοιχτά όπως και η γνώση πρέπει να είναι ανοιχτή δίχως όρια. Δεν επιτρέπεται σε κάποιους, στο βωμό των αγώνων τους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, για την παιδεία, να θυσιάζουν την μάθηση με καταλήψεις. Μην ξεχνάμε, όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή.

    Συνέχισε λέγοντας ότι "πρέπει να σκεφτούμε πως οι αγώνες των εργαζομένων και των νέων γίνονται όχι για να καταστραφούν οι ήδη θνήσκουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για να οικοδομήσουμε για όλους μας ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε κινητοποίηση που πλήττει τον μικροεπιχειρηματία, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες ακόμα εργαζομένους, ενώ τα πολυκαταστήματα του κεφαλαίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα εις βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Κλείνοντας μια μικρή επιχείρηση ανοίγουμε διάπλατα τις θύρες στα καρτέλ", κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

    [07] Παραδόθηκε το Πόρισμα

    Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες,εξ αμελείας ή άγνοιας, αναγνωρίζει το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Μονή Βατοπεδίου και τη λίμνη Βιστωνίδα,που προσυπέγραψαν μονάχα οι βουλευτές της πλειοψηφίας, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν δικά τους συμπεράσματα.

    Παρουσιάζοντας τη θέση της ΝΔ στην Επιτροπή,ο βουλευτής της Ιωάννης Μπούγας σημείωσε πως το κόμμα του καταλήγει στο συμπέρασμα πως από τις εργασίες της Εξεταστικής «δεν πιθανολογήθηκαν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων.Δεν προέκυψε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο που εξετάσαμε ότι οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, σε μια υπόθεση που καλύπτει χρονικά μία περίοδο δέκα ετών,τέλεσε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα,για να προχωρήσουμε σε αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών».

    Στα συμπεράσματα του Πορίσματος υποστηρίζεται πως βάση της υπόθεσης, ήταν οι υπουργικές αποφάσεις των υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, οι οποίες βασίστηκαν σε ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών - γνωμοδοτήσεις «μονομερείς,πολλαπλώς νομικώς πλημμελείς και επιβλαβείς για το δημόσιο συμφέρον».

    Ο ισχυρισμός των δύο υπουργών του ΠΑΣΟΚ,πως το συγκεκριμένο όργανο είχε την αρμοδιότητα και το κύρος να λάβει τις συγκεκριμένες αποφάσεις,είναι βάσιμος, σύμφωνα με το Πόρισμα,αφού «δεν ανέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο,από το οποίο να προκύπτει η τυχόν γνώση τους περί του αντιθέτου». Το ίδιο, ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωριστεί και στους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην ανάλυση της υπόθεσης, οι συντάκτες του Πορίσματος εμφανίζονται επικριτικοί για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως «με τις τρεις υπουργικές αποφάσεις της περιόδου 1999-2003, το Ελληνικό Δημόσιο έκανε ό,τι ήταν νομικώς δυνατόν να κάνει προκειμένου να απεκδυθεί των ιδικών του ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων επί των επιδίκων εκτάσεων και να αναγνωρίσει αντβ αυτού ως κυρία αυτών, τη Μονή Βατοπεδίου». Την δίκη, κατά την ΝΔ, την κερδίζει ο παραστάτης του Δημοσίου Δ. Χειμώνας με προσωπικές του ενέργειες και όχι ο Απ. Φωτιάδης,ο οποίος, υπογράφοντας την υπουργική απόφαση του 2003 και των πρωτοκόλλων παράδοσης-παραλαβής της λίμνης Βιστωνίδας,«υπονόμευσε ευθέως τα ιδιοκτησιακά δίκαια του Δημοσίου ενόψει συζητήσεως της αγωγής και προκάλεσε σύγχυση ως προς τη στάση της Διοίκησης».

    Υπάρχει βεβαίως η αναπομπή της υπόθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν της παράστασης των φορέων της Ξάνθης, αλλβ όχι ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, ούτε καν υιοθέτηση των αιτιάσεων των φορέων.

    Από κει και πέρα,ο Πέτρος Δούκας, ως διάδοχος του κου Φωτιάδη στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ,δεν ενημερώνεται από τον τελευταίο για τη δίκη που εκκρεμεί, ή την αναπομπή της υπόθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο νέος υφυπουργός να εμπιστευτεί τις επίμαχες και καταδικαστέες εκτιμήσεις των νομικών συμβούλων.

    Οι ανταλλαγές που υπήρξαν στη συνέχεια, έγιναν με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (που συντάχθηκαν επί ΠΑΣΟΚ) και με βάση εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, για τους οποίους το Πόρισμα είναι ιδιαίτερα επικριτικό:

    «Οι ορκωτοί εκτιμητές και το εποπτεύον αυτούς όργανο, φαίνεται να μην άσκησαν επιμελώς τα καθήκοντά τους και να ενήργησαν με τρόπο που καταδεικνύει τουλάχιστον βαριά αμέλεια», σημειώνεται.

    Σε κάθε λοιπόν, περίπτωση,όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Μπούγας, «το γεγονός ότι δεν επεδείχθη η δέουσα εποπτεία στον τομέα ευθύνης των υπουργών και υφυπουργών, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι στην ελληνική διοίκηση παρατηρούνται χρόνιες δυσλειτουργίες,μπορεί να τους προσδώσει αντικειμενικά πολιτικές ευθύνες.Υπό την έννοια αυτή, για όλες τις περιόδους της εξεταζόμενης υπόθεσης - με έναρξη το 1998 - υπάρχουν στους αρμόδιους υφυπουργούς και υπουργούς πολιτικές ευθύνες,τις οποίες και αποδίδουμε».

    Το ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ,στο πόρισμά του κρίνει πως δεν τίθεται ζήτημα πολιτικών ευθυνών του Γιώργου Δρυ,εφβ όσον αναγνώρισε στη Μονή Βατοπεδίου, έκταση που της ανήκει με βάση και την δικαστική απόφαση.

    Όσο για τον Α. Φωτιάδη,ο εισηγητής του κόμματος Μάρκος Μπόλαρης, αντέταξε πως «κανείς εχέφρων έλληνας πολίτης,δεν μπορεί να δεχθεί να εξομοιώνεται ο υφυπουργός που,όταν κατάλαβε το λάθος του, έσπευσε με δικές του ενέργειες να επαναφέρει την κατάσταση στην προηγούμενη, με αυτούς που πήραν μία δίκη κερδισμένη για το Δημόσιο, την κατήργησαν, και στη συνέχεια, βάσισαν ανταλλαγές πάνω σε άλλες γνωμοδοτήσεις».

    «Ο κ.Φωτιάδης είναι ο υπουργός που με τις συντονισμένες του θετικές και διορθωτικές πράξεις και εντολές, κερδίζει ως διάδικος τη δίκη και διασφαλίζει τα πλήρη δικαιώματα του Δημοσίου επί των 25000 στρεμμάτων» αναφέρεται και στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ.

    Κατά συνέπεια,η παλαιότερη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για σύσταση Επιτροπής διερεύνησης της υπουργικής ευθύνης των κ.κ. Ρουσόπουλου, Δούκα και Μπασιάκου,θα πρέπει να διευρυνθεί προκειμένου να συμπεριλάβει και τους Α. Κοντό και Γ.Βουλγαράκη.

    Πολιτικές και μόνον ευθύνες,δέον να καταλογισθούν επίσης και στους Β. Μαγγίνα, Α. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Γ. Αλογοσκούφη.

    Σε ρόλο κεντρικού συντονιστή της υπόθεσης,το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει στο δικό του πόρισμα,το Θ. Ρουσόπουλο,ο οποίος,από κοινού με τον ηγούμενο Εφραίμ και γνωρίζοντας πως η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης επρόκειτο να δικαιώσει το Δημόσιο,μεθόδευσαν την αμοιβαία παραίτηση από την έκδοσή της.

    Ο Π.Δούκας αναλαμβάνει επίσης τον «ενταφιασμό της αναπομπής Φωτιάδη στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς καν να επανεξεταστούν τα νέα στοιχεία» και, μαζί με τον Α. Κοντό και τον Π. Παυλόπουλο, «παραπλανούν και εμπαίζουν τους πολίτες της Ξάνθης» κατά τις συναντήσεις τους με τους φορείς της πόλης".

    Ειδικά ο Α. Κοντός,σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ,«συνήργησε στην κατάργηση της δίκης και αδρανοποίησε την καίρια και μοναδική,ίσως, εστία αντίστασης στην Θράκη».

    Ο Ευ.Μπασιάκος χρεώνεται την «υπουργική απόφαση-φάντασμα» με την οποία ακίνητα υποεκτιμούμενα, ανταλλάσσονται με τις παραλίμνιες εκτάσεις υπό αδιαφανείς διαδικασίες - και την κατοπινή Κοινή Υπουργική Απόφαση (μαζί με τον Π. Δούκα) για την ανταλλαγή και της ίδιας της λίμνης.

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης,ενώ γνώριζε ως υπουργός Πολιτισμού, ποιοι χώροι χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί και παρότι έλαβε γνώση της παράνομης μεταβίβασης ενός αρχαιολογικού μνημείου (σ.σ. κατά το ΠΑΣΟΚ, το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης) παρέλειψε κάθε ενέργεια ώστε να κινηθεί η διαδικασία ακύρωσης του συμβολαίου μεταβίβασης.

    Ο Κώστας Κιλτίδης φέρει την ευθύνη της αναρμοδίως αποδοχής της εισήγησης για αντιμετώπιση του «κοινοχρήστου δάσους» της Ουρανούπολης ως δασικής έκτασης από τις υπηρεσίες του υπουργείου του.

    Ο Βασίλης Μαγγίνας ελέγχεται γιατί επί των ημερών του στο υπουργείο Απασχόλησης, ματαιώθηκε η εγκατάσταση του υπουργείου στο ολυμπιακό ακίνητο των Θρακομακεδόνων, το οποίο δόθηκε κατόπιν στη Μονή Βατοπεδίου.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ελέγχεται ως πολιτικός προϊστάμενος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και της Επιτροπής για την αποτροπή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, για την αθέμιτη και ελεγκτέα διόγκωση των περιουσιακών στοιχείων της Μονής.

    Τέλος, ο Αντώνης Μπέζας χρεώνεται την έκδοση μιας υπουργικής απόφασης που καταργεί τις υπουργικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι εκείνες της ΝΔ - και την παράλειψη να ενεργήσει αποτελεσματικά, ώστε η κατάσταση των ακινήτων που δόθηκαν στη Μονή, να επανέλθει στο σημείο πριν τις ανταλλαγές.

    Το ΚΚΕ

    Το Πόρισμα του ΚΚΕ, που συνέταξε ο Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνει πως «το ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με τη δημιουργία προϋποθέσεων (με πράξεις ή παραλείψεις) που είχαν σοβαρά έννομα αποτελέσματα και κλιμακωτά αφαιρούσαν τη δυνατότητα απβ το Δημόσιο να προβάλει δικαιώματα κυριότητας στη λίμνη και τις παραλίμνιες εκτάσεις». Αποκορύφωμα αυτών, ήταν η παράδοση μέρους της νομής των παραλιμνίων εκτάσεων και του τμήματος της λίμνης που βρισκόταν στα όρια του νομού Ξάνθης, με σχετικά πρωτόκολλα, όπως επίσης και η μη επιθετική άσκηση αναγνωριστικής αγωγής κυριότητας από το Δημόσιο, ως ανταπάντηση στην αγωγή της Μονής.

    Οι πράξεις του ΠΑΣΟΚ επέτρεψαν στη συνέχεια στην κυβέρνηση της ΝΔ, να εδραιώσει την διαμορφωθείσα κατάσταση, αλλά και «να προχωρήσει στην αμαρτωλή ανταλλαγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων με αρκετές δεκάδες ακίνητα, πολλά εκ των οποίων ήσαν «φιλέτα» και ανήκαν στο Δημόσιο».

    Κατά την χρονική περίοδο που αφορά τη ΝΔ,«είναι βέβαιο πως υπήρξε συντονισμός των ενεργειών όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου, προκειμένου να ευνοηθεί η Μονή και να εκλείψουν τα όποια εμπόδια στην προσχεδιασμένη πορεία των ανταλλαγών. Ο συντονισμός αποδεικνύεται από την ταχύτητα με την οποία κινούνταν μια σειρά από υπηρεσίες, παράδοξης για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και την ταύτιση όλων των υπηρεσιών, διαφορετικών υπουργείων, που σε κάθε φάση της διαδικασίας, φρόντιζαν να επιλέξουν την πλέον επωφελή για τα συμφέροντα της Μονής λύση - όπως επίσης και από τον κρυφό από τις τοπικές κοινωνίες, τρόπο προώθησης των ανταλλαγών».

    Παρότι στο Πόρισμά του,το ΚΚΕ δεν αναφέρεται αναλυτικά σε ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων,σε δηλώσεις του ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε πως το κόμμα του αναγνωρίζει τις πολιτικές ευθύνες των κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκου, Κοντού, Δούκα,Κιλτίδη και εμμέσως του Θ. Ρουσόπουλου - όχι όμως του Γ. Βουλγαράκη.

    Τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων,θα πρέπει να εξετάσει μια νέα κοινοβουλευτική Επιτροπή με προανακριτικά καθήκοντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί της ποινικής ευθύνης των υπουργών.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ

    Την ανάγκη σύστασης μιας τέτοιας Επιτροπής, αναγνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπός του, Ν. Τσούκαλης, διευκρίνισε πως το κόμμα του ζητά την διερεύνηση των ευθυνών των κ.κ. Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Κοντού, Δούκα και Μπασιάκου. Και καθώς το ίδιο, δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη για να στηρίξει κοινοβουλευτικά μια τέτοια πρόταση, είναι διατεθημένο να προσυπογράψει την όποια πρόταση καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

    Στο Πόρισμά του,ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει επιστολή που απέστειλε ο πρώην υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος υπενθύμιζε ότι ουδέποτε η Μονή είχε θέσει θέμα κυριότητας της Βιστωνίδας, μέχρι το 2001 και ουδέποτε το Δημόσιο, μέχρι το 1998, είχε αναγνωρίσει κυριότητα με νομοθετικές ρυθμίσεις.

    «Όσοι αποδέχθηκαν και συνυπέγραψαν μεταβολή της κυριότητας της λιμνοθάλασσας, πλην άλλων, παραβίασαν ευθέως το Σύνταγμα της χώρας», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    «Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη παράγραφος, αν και αναφέρεται στον Αλ. Κοντό, παραπέμπει ευθέως και στον προκάτοχό του στο υπουργείο Γεωργίας Γ. Δρυ», σημειώνεται στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικρίνει στη συνέχεια και τον Απ. Φωτιάδη. Από κει και πέρα, οι κρίσεις του κόμματος για τους υπουργούς της ΝΔ είναι οξύτατες:

    Ο Αλ. Κοντός,«ο μόνος πολιτικός που γνωρίζει βιωματικά όλες τις παραμέτρους του σκανδάλου»,ενώ ζητούσε ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων από τον Απ. Φωτιάδη,όταν ανέλαβε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,«δεν ενημέρωσε τον Π. Δούκα για τις δύο καυτές εκκρεμότητες - κάτι που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τις υπογραφές του».

    Ο Π. Δούκας «ζημίωσε συνειδητά το Δημόσιο παραιτούμενος από την έκδοση δικαστικής απόφασης» και, ιδίως μετά την επιστολή που του ενεχείρησαν οι φορείς της Ξάνθης,«αίρεται κάθε αμφισβήτηση, αλλά και ισχυρισμός του, περί άγνοιας των παραμέτρων της υπόθεσης».

    Βαρύτατες ευθύνες, ωστόσο, φέρει και ο Ε. Μπασιάκος, ο οποίος προώθησε τη λύση των ανταλλαγών, ενώ «το θεσμικό πλαίσιο της λίμνης (Συνθήκη Ραμσάρ, κοινόχρηστη, εκτός συναλλαγής, απαράγραπτα δικαιώματα του δημοσίου), αλλά και των παραλιμνίων εκτάσεων (ζώνες προστασίας, αυστηροί περιορισμοί αξιοποίησης κλπ.) θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο ασύμφορο της ανταλλαγής».

    Ο Θ. Ρουσόπουλος αναγνωρίζεται ως ο «ιθύνων νους» στην όλη υπόθεση,με βεβαιότητα ότι υπήρξε και ο άνθρωπος που ανακοίνωσε στους Ξανθιώτες επισκέπτες του, «την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί το αίτημα της Μονής για ανταλλαγές». Ευθύνες καταλογίζονται επίσης στους Γ. Βουλγαράκη, Κ. Κιλτίδη και Α. Μπέζα.

    Ο ΛΑΟΣ

    Ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) συμφωνεί πως οι πολιτικές, αλλά και οι ποινικές ευθύνες, θα έπρεπε να βαρύνουν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

    «Ειδικά για τις δύο υπουργικές αποφάσεις του Απ. Φωτιάδη, που αποδέχθηκαν γνωμοδοτήσεις παράδοσης της λίμνης και 25000 στρεμμάτων παραλιμνίων εκτάσεων, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ακόμη και ποινικής διερεύνησης της όλης συμπεριφοράς, εάν δεν είχε επέλθει η παραγραφή βάσει του χαριστικού Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών» σημειώνει.

    Από κει και πέρα, επί ΝΔ, διακρίνουμε την «ύπαρξη μιας κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης, ξεκάθαρης και αποδεδειγμένης».

    Όμως,«από τη στιγμή που κανείς δεν μιλά, δεν δυνάμεθα να πούμε ότι η Εξεταστική διαλεύκανε τον πολιτικό αυτόν εγκέφαλο σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ύπαρξή του είναι βεβαία,ο ακριβής του ωστόσο εντοπισμός, δυσχερής».

    Σε κάθε περίπτωση,«από τον Δεκέμβριο του 2005, που ο Νομάρχης Ψωμιάδης,με εναργή και υπεύθυνο τρόπο ενημερώνει το γραφείο του Πρωθυπουργού και σχεδόν όλη την κυβέρνηση για το σκάνδαλο - και ουδείς έπραξε τα απαιτούμενα για να το αποτρέψει - συλλήβδην η κυβέρνηση της ΝΔ και το γραφείο του Πρωθυπουργού βαρύνονται με πολιτικές ευθύνες»,αναφέρει ο κ. Πλεύρης.

    Σε δηλώσεις του, πάντως,ο βουλευτής διευκρίνισε πως το κόμμα του καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους Γ.Δρυ, Απ. Φωτιάδη, Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό,ενώ διακρίνει και βάσιμες ενδείξεις πολιτικών ευθυνών των Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλου. Το κόμμα εμφανίζεται σύμφωνο σε περαιτέρω διερεύνηση του ποινικού χαρακτήρα της υπόθεσης.

    [08] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες μαθητές από διάφορες περιοχές της Αττικής. Εξω από το υπουργείο Παιδείας συγκεντρώθηκαν μαθητές από σχολεία των βορείων προαστίων και φώναξαν συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του συμμαθητή τους.

    Έξω από τη Γενική Ασφάλεια, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δεκάδες μαθητές παρέμειναν επί αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι, ενώ κατά διαστήματα δημιουργείτο ατμόσφαιρα έντασης. Για πολλές ώρες, πάντως, είχε παραλύσει η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.

    Συγκεντρώσεις έγιναν και έξω από τα υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και γενικά στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου οι μαθητές παρέμειναν επίσης για αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι. Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή Κορυδαλλού και Περιστερίου.

    Οι κινητοποιήσεις είναι στο πλαίσιο της απόφασης που πήρε το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών, το οποίο συνεδρίασε για να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις των μαθητών.

    Σήμερα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και θα ενημερώσουν για τα αιτήματα και τους αγώνες τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, μαζί με το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου.

    Επίσης, φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19/12, συγκέντρωση - συλλαλητήριο μαζί με τα Συντονιστικά των μαθητών την Πέμπτη 18/12 στις 12:00 στην Ομόνοια και τέλος, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17/12, στις 6:00 το απόγευμα στην Ομόνοια.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και αυτή την εβδομάδα, με πορείες, καταλήψεις ή αποχές στα σχολεία και κλείσιμο κεντρικών δρόμων σε δήμους, αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

    Αποφάσεις για την μορφή αγώνα κάθε σχολείου παίρνουν με γενικές συνελεύσεις τους τα 15μελή εκλεγμένα όργανα. Σήμερα οι μαθητές προγραμματίζουν πορεία στις 12.00 από το άγαλμα Βενιζέλου ενώ οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν το απόγευμα στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Την Τετάρτη θα κλείσουν δρόμους. Στις 18.30 της ίδιας μέρας θα συμμετάσχουν στην πορεία του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου μαζί με γονείς και εργαζομένους.

    Για την Πέμπτη, στις 12.00, διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το ΣΑΣΘ, καταδίκασε «όχι μόνο την βία και τη δολοφονία του μαθητή, αλλά και την τρομοκρατία των κουκουλοφόρων», ενώ αποστασιοποιήθηκε από τα καταστροφικά επεισόδια συγκεκριμένων ομάδων.

    «Καμία σχέση δεν έχουν τα επεισόδια και οι καταστροφές με το μαθητικό κίνημα. Αντίθετα, δίνουν άλλοθι για ένταση της κρατικής καταστολής», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΑΣΘ, Μάριος Αθανασιάδης και πρόσθεσε ότι οι μαθητικές πορείες είναι πάντα περιφρουρημένες.

    Στο μεταξύ, κατάληψη του δημαρχείου Συκεών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα νεαροί διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου.

    Χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο οι νεαροί ενημέρωσαν τους υπαλλήλους ότι το δημαρχείο τελεί υπό κατάληψη και εγκαταστάθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Λόγω της κατάληψης οι υπάλληλοι εξυπηρετούν μόνο τις έκτακτες ανάγκες των δημοτών, ενώ στις 7 το βράδυ σπουδαστές και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο προκειμένου για να συζητήσουν για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Η κατάληψη είχε ειρηνικό χαρακτήρα.

    [09] Κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Μετά την Ιταλία, το κύμα κακοκαιρίας "χτύπησε" τη Γαλλία και την Ισπανία. Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 90.000 νοικοριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό μετά την μεγάλη κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου που έγινε αιτία η ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής Γαλλίας να σκεπαστεί από το χιόνι.

    Μία 50χρονη έχασε την ζωή της όταν το αυτοκίνητό της ξέφυγε από την πορεία του εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και έπεσε στον παγωμένο ποταμό Λουάρ κοντά στην πόλη Λαβούτ-σιρ-Λουάρ.

    Ενας 58χρονος ελβετός που έκανε σκι σε ορεινή περιοχή παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα και σκοτώθηκε, ενώ σοβαρά τραυματίσηκε η συζυγός του.

    Από την ηλεκτρική εταιρεία EDF ανακοινώθηκε ότι συνεργεία της εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα περίπου 92.500 σπίτια που δεν έχουν ηλεκτρικό.

    Ταυτόχρονα, μεγάλος είναι ο κίνδυνος πλημμυρών στην νότια Γαλλία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό France Bleu,περίπου 500 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην πόλη Καβαγιόν αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερχείλισης ποταμών.

    Η κακοκαιρία πλήττει εξάλλου και την Ισπανία, όπου ο στρατός πραγματοποίησε τουλάχιστον 400 απεγκλωβισμούς ατόμων από οχήματα που είχαν παγιδευτεί στο χιόνι, το οποίο στις οδικές αρτηρίες μεταξύ Λεόν και Αστούριας, στα βόρεια της χώρας, ξεπέρασε το ένα μέτρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών, χρειάστηκε να περιμένουν περίπου επτά ώρες μέχρι να καταστεί δυνατόν να απεγκλωβιστούν.

    Ακόμη και στο νησί Μαγιόρκα, η οροσειρά Τραμουντάνα είχε καλυφθεί με χιόνι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 December 2008 - 5:30:48 UTC