Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμφύτευση βηματοδότη στον Πρόεδρο
  • [02] Απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας
  • [03] Εβδομήντα χρόνια Δημόσιας Ραδιοφωνίας
  • [04] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

  • [01] Εμφύτευση βηματοδότη στον Πρόεδρο

    Σε επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη υπεβλήθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Αττικό Νοσοκομείο και υπογράφει ο Διοικητής του Χρήστος Β. Ροϊλός αναφέρονται τα εξής:

    "Σήμερα (σ.σ. χθες) στις 12:45μ.μ. προσήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας για προγραμματισμένο ιατρικό έλεγχο (check-up) στο Π.Γ.Ν Αττικόν. Σύμφωνα με την ιατρική ανακοίνωση της B΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής που τον παρακολουθεί, «διεπιστώθη δυσλειτουργία της φλεβοκόμβου, ασυμπτωματική και για το λόγο αυτό εμφυτεύθηκε βηματοδότης. Ο Πρόεδρος είναι σε άριστη κατάσταση».

    [02] Απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας

    Η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για το έτος 2009, των επιχειρήσεων, των καταστημάτων και των οικιών, που υπέστησαν καταστροφές από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, αποφασίστηκε ομόφωνα στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

    Συγκεκριμένα, εκτός από την απαλλαγή των καταστημάτων και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές, από την καταβολή των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2009, εγκρίθηκε, επιπλέον, η εξουσιοδότηση προς τη Δημαρχιακή Επιτροπή να επικυρώνει με απόφασή της τόσο τον αρχικό πίνακα που θα συντάξει η Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων μετά τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών όσο και όποιον μεταγενέστερο συμπληρωματικό προκύψει.

    Με την απόφαση εγκρίθηκε και η απαλλαγή των ξενοδοχείων από τα τέλη παρεπιδημούντων για το μήνα Δεκέμβριο του 2008.

    Επιπλέον, η χορήγηση αδειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, που προκλήθηκαν την περίοδο μετά την 06/12/08 και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, θα δίδεται ατελώς και χωρίς την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής για τυχόν φθορές του πεζοδρομίου.

    Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Νίκο Βαφειάδη, αυτή η άδεια θα χορηγείται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στη Δ/νση Κατασκευών, από την οποία θα ενημερώνονται για τους όρους ασφαλείας, που πρέπει να λαμβάνονται από μέρους τους και ειδικά για την τοποθέτηση σκαλωσιών, περίφραξη κοινόχρηστων χώρων, εναπόθεση οικοδομικών υλικών κ.λ.π.

    Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 599 περιπτώσεις επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές, ανέφερε δε ότι έχει εγκατασταθεί δίκτυο επικοινωνίας των πολιτών με την υπηρεσία για την καταγραφή των ζημιών καθώς και την άμεση συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας για την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων.

    "Θετικά", τα οποία, ωστόσο, έχουν περισσότερο ψυχολογικό και συμβολικό χαρακτήρα, χαρακτήρισε τα μέτρα ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος εκ μέρους της παράταξης "Η Αθήνα Αλλά-ζει".

    Να υπάρξει διαβάθμιση ως προς την απαλλαγή των τελών ανάλογα με το βαθμό καταστροφής, μεταξύ άλλων, ζήτησε ο Ρήγας Αξελός από την "Ανοιχτή Πόλη" και πρότεινε να μην ενταχθούν στη ρύθμιση τα τραπεζικά υποκαταστήματα.

    Ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" Στέλιος Λάμπρου υπογράμμισε πως και άλλα καταστήματα πρέπει να συμπεριληφθούν στην απαλλαγή, να αφαιρεθεί το τέλος και από τα επισιτιστικά επαγγέλματα και να παγώσει η αύξηση του 2,4% "που έχει επιβληθεί από προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο", για τους επαγγελματικούς χώρος.

    Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ευχαρίστησε τους δημοτικούς συμβούλους και τους επικεφαλής των παρατάξεων για το ενδιαφέρον και την προσφορά για βοήθεια που επέδειξαν και συνεχάρη τους εργαζόμενους στο Δήμο για την καθαριότητα και τα συνεργεία. «Δεν με απασχολεί αν ήταν αποστρακισμός, διότι το αποτέλεσμα και η πράξη δεν αλλάζουν», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και καταδίκασε τα επεισόδια. "Δημοκρατία και κουκούλα δεν έχουν καμία σχέση" συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

    Για σαφή κοινωνική έκρηξη, ανοχύρωτη χώρα και οικονομική ασφυξία, έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

    Στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα του Βοτανικού όταν ο μηχανικός στα έργα του Βοτανικού, Κώστας Μπρέλας, εξέφρασε την ανησυχία του για τους 700 εργαζόμενους, μετά την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των εργασιών. Ο κ. Μπρέλας αναφέρθηκε και στη σημερινή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα γραφεία του ΣΥΝ.

    Ο δημοτικός σύμβουλος της "Ανοιχτής Πόλης" είπε ότι βρίσκονται εκτός επιτρεπτού πλαισίου δημοκρατικής αντιπαράθεσης οι πρόσφατες ανακοινώσεις του δημάρχου και η διακίνηση κειμένου συλλογής υπογραφών για τη συνέχιση των έργων, γιατί στοχοποιούν συγκεκριμένα στελέχη της "Ανοιχτής Πόλης". Ο κ. Αξελός μίκλησε για συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη να καταφεύγει στο ΣτΕ.

    "Ορθώς πήγαν στην πλατεία Κουμουνδούρου γιατί ο κ. Τσίπρας τους έδωσε το δικαίωμα με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Sportday" είπε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει απάντηση στους εργαζόμενους πώς έμειναν άνεργοι.

    Σχετικά με το κείμενο υπογραφών ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε πως όταν 130 έχουν δικαίωμα να μαζεύουν υπογραφές, όταν μόνο 6 είναι κάτοικοι, έχουν δικαίωμα και 3.500 κάτοικοι να υπογράφουν όποιο χαρτί θέλουν, ενώ τόνισε ότι ο νόμος για τη διπλή ανάπλαση ψηφίστηκε από 257 βουλευτές.

    Ο κ. Σκανδαλίδης, αφού δήλωσε υπέρ της διπλής ανάπλασης, υποστήριξε ότι είναι αυτονόητη η προσφυγή στο ΣτΕ και δεν ποινικοποείται, πρόσθεσε δε πως η σύμβαση είναι ατελής και θα έχει μεγάλα προβλήματα στην πορεία.

    Τέλος ο κ. Λάμπρου είπε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να στρέψουν τα βέλη τους στην αντιλαϊκή πολιτική.

    [03] Εβδομήντα χρόνια Δημόσιας Ραδιοφωνίας

    Άνθρωποι που έγραψαν ιστορία στο ραδιόφωνο, οι παλιότεροι της δουλειάς , τότε που ακόμα δεν υπήρχε παρά μόνο η δημόσια ραδιοφωνία, και "μας άνοιγε ένα παράθυρο στον πολιτισμό", όπως είπε ο Γιάννης Πετρίδης, συγκεντρώθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο για τα εγκαίνια της έκθεσης "70 χρόνια Ελληνικής Ραδιοφωνίας".

    Ο Γιώργος Παπαστεφάνου με το "Καλησπέρα κύριε Έντισον", η Ελένη Βλάχου με την "Λιλιπούπολη", η Μαργαρίτα Μυτιληναίου με το Β΄Πρόγραμμα, η Ναυσικά Γεραμάνη, σύζυγος του αείμνηστου Πάνου Γεραμάνη με τους "Βάρδους του ελληνικού τραγουδιού", ο Αλέξης Κωστάλας, ο Διαγόρας Χρονόπουλος και πολλοί ακόμα, παλιότεροι και νεότεροι, που γεννήθηκαν, ενηλικιώθηκαν και ωρίμασαν με τα προγράμματα της ελληνικής ραδιοφωνίας.

    "70 χρόνια μετά, η ΕΡΑ παραμένει πάντα κοντά μας , ανοιχτή σε κάθε πρόκληση και κάθε τι νέο, αγκαλιάζει την μουσική και κερδίζει ακόμα και τις μειοψηφίες που αλλιώς δεν θα άνοιγαν το ραδιόφωνο, ενημερώνει από τα fm αλλά και μέσα από τα βραχέα τον απόδημο ελληνισμό", είπε ο Γιάννης Πετρίδης.

    Τα εγκαίνια έγιναν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Ευάγγελο Αντώναρο καθώς ο υπουργός εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος επρόκειτο να εγκαινιάσει την έκθεση δεν παραβρέθηκε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων.

    "Στη σημερινή εποχή δεν μπορείς να εξηγήσεις τι σήμαινε για εμάς η ελληνική ραδιοφωνία τις δύσκολες στιγμές. Περάσαμε την περίοδο της δικτατορίας και την μεταπολίτευση έχοντας για αποκούμπι την ελληνική ραδιοφωνία", είπε χαιρετίζοντας ο κ. Αντώναρος.

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, απευθύνθηκε στους "φίλους του ραδιοφώνου" καλώντας τους να "ξαναθυμηθούν αυτή την δύσκολη εποχή και να αισθανθούν και πάλι καταστάσεις μέσα από το ράδιο". Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 31/1/2009, θα επισκεφθούν 77 σχολεία απ'όλη την Ελλάδα.

    Η έκθεση

    Ο πρώτος ραδιοφωνικός θάλαμος του 1938 με τη ξύλινη κονσόλα και το ηχητικό σήμα κατατεθέν του «Τσομπανάκου», σηματοδοτεί την αρχή της συναρπαστικής έκθεσης και διαπερνά μέσα από 500 φωτογραφίες και 199 ταυτοποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα (ο επισκέπτης προμηθεύεται δωρεάν στην είσοδο MP3), την ιστορία της Ελλάδας -πολιτική, ψυχαγωγική, εκπαιδευτική, αθλητική, καλλιτεχνική- όπως καταγράφηκε μέσα από τη ραδιοφωνία.

    Ολοκληρώνεται δε, με τη μελλοντική ψηφιακή ραδιοφωνία, μέσα από οθόνες κομπιούτερ και 5 ραδιοφωνικούς θαλάμους, ανοικτούς στους νεαρούς επισκέπτες να ηχογραφήσουν και να αναπτύξουν τη δική τους εκπομπή, με ελεύθερο θέμα και τη βοήθεια των τεχνικών της ΕΡΑ.

    Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Όλγα Πατούνη και επιστημονικοί σύμβουλοι οι Γιώργος Μανιάτης και Βάλια Σερέτη, οι οποιοι επιμελήθηκαν και το πλούσιο λεύκωμα, που συνοδεύει την έκθεση.

    [04] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες μαθητές από διάφορες περιοχές της Αττικής. Εξω από το υπουργείο Παιδείας συγκεντρώθηκαν μαθητές από σχολεία των βορείων προαστίων και φώναξαν συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του συμμαθητή τους.

    Έξω από τη Γενική Ασφάλεια, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δεκάδες μαθητές παρέμειναν επί αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι, ενώ κατά διαστήματα δημιουργείτο ατμόσφαιρα έντασης. Για πολλές ώρες, πάντως, είχε παραλύσει η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.

    Συγκεντρώσεις έγιναν και έξω από τα υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και γενικά στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου οι μαθητές παρέμειναν επίσης για αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι. Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή Κορυδαλλού και Περιστερίου.

    Οι κινητοποιήσεις είναι στο πλαίσιο της απόφασης που πήρε το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών, το οποίο συνεδρίασε για να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις των μαθητών.

    Σήμερα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και θα ενημερώσουν για τα αιτήματα και τους αγώνες τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, μαζί με το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου.

    Επίσης, φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19/12, συγκέντρωση - συλλαλητήριο μαζί με τα Συντονιστικά των μαθητών την Πέμπτη 18/12 στις 12:00 στην Ομόνοια και τέλος, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17/12, στις 6:00 το απόγευμα στην Ομόνοια.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και αυτή την εβδομάδα, με πορείες, καταλήψεις ή αποχές στα σχολεία και κλείσιμο κεντρικών δρόμων σε δήμους, αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

    Αποφάσεις για την μορφή αγώνα κάθε σχολείου παίρνουν με γενικές συνελεύσεις τους τα 15μελή εκλεγμένα όργανα. Σήμερα οι μαθητές προγραμματίζουν πορεία στις 12.00 από το άγαλμα Βενιζέλου ενώ οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν το απόγευμα στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Την Τετάρτη θα κλείσουν δρόμους. Στις 18.30 της ίδιας μέρας θα συμμετάσχουν στην πορεία του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου μαζί με γονείς και εργαζομένους.

    Για την Πέμπτη, στις 12.00, διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το ΣΑΣΘ, καταδίκασε «όχι μόνο την βία και τη δολοφονία του μαθητή, αλλά και την τρομοκρατία των κουκουλοφόρων», ενώ αποστασιοποιήθηκε από τα καταστροφικά επεισόδια συγκεκριμένων ομάδων.

    «Καμία σχέση δεν έχουν τα επεισόδια και οι καταστροφές με το μαθητικό κίνημα. Αντίθετα, δίνουν άλλοθι για ένταση της κρατικής καταστολής», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΑΣΘ, Μάριος Αθανασιάδης και πρόσθεσε ότι οι μαθητικές πορείες είναι πάντα περιφρουρημένες.

    Στο μεταξύ, κατάληψη του δημαρχείου Συκεών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα νεαροί διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου.

    Χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο οι νεαροί ενημέρωσαν τους υπαλλήλους ότι το δημαρχείο τελεί υπό κατάληψη και εγκαταστάθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Λόγω της κατάληψης οι υπάλληλοι εξυπηρετούν μόνο τις έκτακτες ανάγκες των δημοτών, ενώ στις 7 το βράδυ σπουδαστές και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο προκειμένου για να συζητήσουν για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Η κατάληψη είχε ειρηνικό χαρακτήρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 December 2008 - 7:30:39 UTC