Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2009
  • [02] "Όχι στην παράταση της κρίσης"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 22/12/2008
  • [04] "Κίνδυνος για αντιλαϊκούς νόμους"
  • [05] "Προϋπολογισμός χωρίς ζωή"
  • [06] "Αναλάβετε τις ευθύνες σας"

  • [01] Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2009

    Με ψήφους 151 υπέρ, 146 κατά, και ένα «παρών» υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό και οι προϋπολογισμοί ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2009.

    Επί συνόλου 298 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ του σχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρκαδίας Π. Τατούλης. Δικαιολογημένα απόντες ήταν οι βουλευτές Χ. Τσιόκας (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Παπαγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν μόνο τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Κ.Καραμανλής :"Nα οδηγήσουμε τη χώρα με στέρεα βήματα στη δύσκολη διαδρομή της συγκυρίας"

    Η δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για δυσφήμιση της χώρας, αλλά και η ευθεία καταδίκη των ακραίων ομάδων που «επιτίθενται στην οικονομία, την κοινωνική ειρήνη και τη Δημοκρατία» βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2009, στην ολομέλεια της Βουλής.

    «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ορισμένοι, και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση, αδιαφορούν για τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και θυσιάζουν σε παιχνίδια ιδιοτέλειας το συλλογικό εθνικό συμφέρον», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Με ξύλινο καταγγελτικό λόγο, χονδροειδείς ανακρίβειες, ψέματα και υποσχέσεις κενές περιεχομένου δεν λύνονται τα προβλήματα. Το μόνο που κάνουν είναι ότι δείχνουν τεράστια και επικίνδυνη ανευθυνότητα».

    «Την ίδια στιγμή, ακραίες ομάδες, εκμεταλλευόμενες τη θλίψη για τον τραγικό χαμό του παιδιού, εξαπολύουν βίαιη καταστροφική επίθεση στην οικονομία, την κοινωνική ειρήνη και τη Δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

    «Θα μιλάμε με καθαρές κουβέντες. Όχι με μισόλογα. Επιτίθενται στην κοινωνία και την ίδια τη Δημοκρατία. Περιφρονούν τους κόπους των συνανθρώπων μας, το κόστος για τους φορολογούμενους, την απόγνωση των εργαζόμενων στους πληττόμενες επιχειρήσεις,, το πλήγμα στον τουρισμό. Ποδοπατώντας κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου, μετέτρεψαν τα ΑΕΙ σε ορμητήρια εμπρηστών.

    Πλήττουν την οικονομία στις πιο δύσκολες στιγμές. Αδικούν κατάφωρα τη χώρα με εικόνες που δεν τις ταιριάζουν. Δεν έχουν το δικαίωμα αυτό. Σας καλώ να το βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί αυτό».

    Ο κ. Καραμανλής, που διαχώρισε τους αγώνες των εργαζομένων και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες από τους εμπρησμούς και «την καταστροφική μανία των εξτρεμιστών», είπε ότι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Να συμπράττουν ενεργά στην πλήρη απομόνωση των στοιχείων της αναταραχής και «να μη διστάζουν στην αναγκαία και σαφή καταδίκη της τυφλής βίας».

    Απευθυνόμενος μάλιστα στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας, από την κοινωνική ειρήνη και από την εικόνα της χώρας προς τα έξω».

    «Κανείς δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αναμεταδότη καταστροφολογικών συνθημάτων, ούτε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Κι όμως, έφτασε στο σημείο με συνέντευξη του σε ιταλικό περιοδικό να διαδίδει ότι το σύνθημα στην Αθήνα είναι "εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζίτες και σφαίρες για τους μαθητές". Στο BBC, ότι αυτά που είδαμε ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου μόνο. Και να περιφέρει σε ξένα ΜΜΕ αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης και για εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε ερώτηση προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ: Συμφωνείτε με τα συνθήματα που διαδίδετε; Αντιλαμβάνεστε τη ζημιά στον τόπο από τα υπονοούμενά σας; Έτσι υπερασπίζεστε τον τόπο; Λέγονται αυτά από κάποιον που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα; [..] και σήμερα λέτε τάχα ότι έτσι στηρίζετε την πατρίδα. Όχι. Τη δυσφημείτε έτσι, για μικροκομματικές σκοπιμότητες και η συμπεριφορά σας είναι επικίνδυνη».

    Σε ό,τι αφορά τα σενάρια συνασπισμών, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, και ότι αυτά εξυφαίνονται «από κάποιους κοιτώντας στην παράταξη μας», είπε ότι «οι σεναριογράφοι, δίπλα σας κάθονται, δεξιά και αριστερά σας. Εμείς είμαστε δυνατοί και κάνουμε τη δουλειά μας».

    Ειδικότερα για τις πιέσεις που ασκούνται στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας από τη διεθνή συγκυρία είπε ότι «δεν μπορεί να προστίθενται στην πίεση αυτή, ούτε πολιτικές, ούτε συνδικαλιστικές, ούτε άλλες ανευθυνότητες. Δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν την κοινωνία οι κινητοποιήσεις, που παραλύουν την οικονομική ζωή, πλήττουν το εμπόριο και τον τουρισμό [..] Απαιτείται υπευθυνότητα και συνεννόηση από όλες τις δυνάμεις», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «η κρισιμότητα απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Από τις τράπεζες να ανταποκριθούν με μείωση των επιτοκίων, από τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα προγράμματα για βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης τους και να επιδείξουν έμπρακτο σεβασμό στους εργαζόμενούς τους, από τα συνδικάτα να λειτουργήσουν με αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στο κοινωνικό σύνολο και να μην υποτιμούν το ότι ακραία στοιχεία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις κινητοποιήσεις. Να μη λησμονούν τους ανέργους και ότι έχουνε ευθύνη για την κοινωνική ειρήνη».

    «Η μάχη θα κριθεί από τη σύγκρουση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα και για μας, είναι δεδομένος ο δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος της υπευθυνότητας».

    «Απόφασή μου είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με στέρεα βήματα στη δύσκολη διαδρομή της συγκυρίας. Να ολοκληρώσουμε το έργο που μας ανέθεσαν οι πολίτες για μια καλύτερη μέρα. Είμαι αποφασισμένος να παλεύω με ένα γνώμονα: Το συμφέρον της πατρίδας μας, όλων των Ελλήνων. Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση, ότι οι Έλληνες, με ενότητα και ομοψυχία, μπορούμε να πετύχουμε δύσκολους στόχους. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα», κατέληξε ο πρωθυπουργός ζητώντας από το σώμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

    Ομιλία υπ.Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη

    «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα επιμένοντας στο δύσκολο δρόμο του ρεαλισμού και της λογικής», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

    «Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο θα έπρεπε όλοι να συνταχθούν στις προσπάθειες να θωρακιστούν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Στη σύντομη παρέμβαση του, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε σενάρια επιστημονικής φαντασίας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, περί προσφυγής της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Δεν τέθηκε και δεν τίθεται τέτοιο θέμα», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες πολιτικές που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας».

    Παράλληλα, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για «επισείει ανύπαρκτους κινδύνους», ενώ επιτέθηκε και προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι «επιδίδεται στη προσφιλή μικροκομματική του τακτική κινδυνολογώντας και καταστροφολογώντας, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα».

    «Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της δεν θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στο καταστροφικό του έργο, που έκανε όταν ήταν στην εξουσία», πρόσθεσε.

    Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές της για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας, έστω και αν οι σημερινές διεθνείς συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές, όπως είπε.

    «Σε συνθήκες αβεβαιότητας, όπως αυτές που διανύουμε το τελευταίο διάστημα, δεν είναι, τόσο η σταθερότητα των προβλέψεων, όσο η σταθερότητα των πολιτικών στόχων και των επιδιώξεων. Η φορολογική πολιτική, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης, και του κοινωνικού κράτους είναι αμετάθετοι στόχοι μας», κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    [02] "Όχι στην παράταση της κρίσης"

    Το Ανοιχτό Πολυϊατρείο και τον Ξενώνα των «Γιατρών του Κόσμου» θα επισκεφθεί σήμερα στις 11:30 π.μ. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Όσο παραμένει η ΝΔ στην εξουσία, η κρίση θα βαθαίνει. Τα 5 χρόνια ήταν αρκετά για να αποδείξουν πόσο μεγάλες ήσαν οι διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γιβ αυτό, όσοι αναζητούν παράταση της σημερινής κρίσης, δεν θα βρουν χέρι βοηθείας από το ΠΑΣΟΚ. Και όσοι προωθούν σενάρια συγκυβέρνησης για να προστατεύσουν τα προνόμια τους, τις παρασιτικές τους δουλειές, το ΠΑΣΟΚ τους λέει ξεκάθαρα: "Ψάξτε αλλού. Όχι στο ΠΑΣΟΚ!"

    Με κατηγορηματικό τρόπο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, απέκλεισε κάθε προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, θεωρώντας πως «το κυβερνόν κόμμα είναι μέρος της κρίσης και όχι της λύσης των προβλημάτων».

    «Παράταση του κακόγουστου θεάτρου σκιών, βλάπτει σοβαρά την πορεία της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Δεν χωρούν μεσοβέζικες λύσεις, λύσεις παράτασης της κρίσης, παρασκηνιακές συνεννοήσεις που θέλουν να βάλουν την κρίση του λαού στην άκρη. Είναι αυτό το παρασκήνιο που καταδικάζει η νεολαία μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι λύσεις που σώζουν τη ΝΔ, για να πάρουμε κάποια υπουργικά έδρανα. Εμάς μας ενδιαφέρει το μέλλον της Ελλάδας».

    Άλλωστε, «αν όλα πάνε τόσο καλά, γιατί στο επίκεντρο του ανασχηματισμού βρίσκεται η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών; Δεν ξέρω αν θα βρείτε κανέναν να γίνει περίγελος, να υπηρετήσει τη δική σας οικονομική πολιτική. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Δεν πρόκειται να ξεγελάσετε κανέναν». Και «είναι ύβρις να βλέπουμε σποτάκια για την φορολογική συνείδηση, ενώ υπουργοί δίνουν μαθήματα για το πώς να φοροδιαφεύγουν», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαρκώς προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. «Φταίνε οι ξένοι και ντόπιοι πράκτορες για τα σκάνδαλα, για το Βατοπαίδι, για τα χάλια στα νοσοκομεία, για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας; Τα υιοθετείτε αυτά; Αν ακούσουμε την άποψη αυτή από τα χείλη σας, θα επιβεβαιώσετε την αδυναμία σας, την ένδεια επιχειρημάτων», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας, έχει τρωθεί από τις αστείες σας δικαιολογίες. Αυτά λέτε στην Ε.Ε.; Το 2004, η Μοντ έλεγε πως «η Ελλάδα μεταμορφώθηκε σε μία σύγχρονη χώρα». Η ίδια εφημερίδα γράφει σήμερα πως «η Ελλάδα είναι χώρα χωρίς κράτος». Ο Ομπσέρβερ που διαπίστωνε πως «η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί», κάνει λόγο σήμερα για «τέλεια καταιγίδα απογοήτευσης σκανδάλων και οργής». Έχετε καταλάβει ποια η εικόνα που δημιουργήσατε εσείς και τολμάτε να εγκαλείτε εμένα, που προσπάθησα να υπερασπιστώ την Ελλάδα - να κάνω μια μικρή διαφοροποίηση (μια μεγάλη διαφοροποίηση), ότι άλλο η ΝΔ και άλλο η Ελλάδα;».

    Εκτενείς υπήρξαν επίσης, οι αναφορές του κ. Παπανδρέου στις κινητοποιήσεις της νεολαίας, «η φωνή της οποίας κινδυνεύει να θαφτεί πίσω από τις συγκρούσεις των ΜΑΤ και των κουκουλοφόρων». Ο ίδιος, δεσμεύτηκε να καλέσει τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε το βήμα για τους νέους, χωρίς καμία διάθεση καπελώματος, ή κομματικής εκμετάλλευσης».

    «Ας τους ακούσουμε και μαζί να συμβάλλουμε όλοι μας να τους εγγυηθούμε το απλό δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα, ειρηνικά, χωρίς βία. Αυτό δεν μπόρεσε να το εξασφαλίσει η κυβέρνηση, που αφήνει ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους, ενώ αντιμετωπίζει με περίσσια βία διαδηλωτές, που διαδηλώνουν ειρηνικά, ακόμα και με βάση το νόμο περί τρομοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Υπάρχει η διάθεση στην κοινωνία να πάρει την τύχη στα χέρια της απέναντι στα φαινόμενα βίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να χαράξει μια νέα πορεία. Θα διαμορφώσουμε νέες συναινέσεις και με ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, θα μετατρέψουμε τον αυταρχισμό σε διάλογο», κατέληξε ο πρόεδρος του Κινήματος.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 22/12/2008

  • Συνάντηση υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη με τον απερχόμενο πρεσβη της Ρωσίας στην Αθήνα - 10:30:00, Αθηνα/ΥΠΕΞ.

  • Συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στη συνάντηση των πρέσβεων των χωρών μελών της ΕΕ, στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα - 11:00:00, Αθήνα/κατοικία Γάλλου πρέσβη.

  • Εγκαίνια κοινωνικού παντοπωλείου δήμου Πειραιά από το δήμαρχο, Π. Φασούλα - 11:30:00, Πειραιάς/Δημ. Πινακοθήκη-Φίλωνος 29.

  • Πρόσκληση σε κοινή συνέντευξη Τύπου ΠΟΜΙΔΑ, Κατασκευαστών,Συμβολαιογράφων - 11:30:00, Αθήνα/ΠΟΜΙΔΑ-Σοφοκλέους 15.

  • Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου - 11:30:00, Αθήνα/Athens Acropol.

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ Παπανδρέου, θα επισκεφθεί το Ανοιχτό Πολυϊατρείο και τον Ξενώνα των "Γιατρών του Κόσμου". - 11:30:00, Αθήνα/Σαπφούς 12.

  • Στην Κεντρική Αγορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Συλλόγου - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/συμβολή οδών Τσιμισκή - Π. Μελά, Θεσσαλονίκη.

  • Πρόσκληση του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ενόψει των Χριστουγέννων στο "Φουλ του Μεζέ" - 13:00:00, Θεσσαλονίκη/Κατούνη 3, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη.

  • Σύσκεψη με θέμα "Προτάσεις ΥΠΕΧΩΔΕ για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Μακεδονίας" από τον τομέα Δημοσίων Υποδομών του ΠΑΣΟΚ και την Περιφερειακή Επιτροπή Κ. Μακεδονιας - 19:30:00, Θεσσαλονίκη/ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη.

  • Επίσημος εορτασμός για τα 100 χρόνια του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ - 20:00:00, Θεσσαλονίκη/Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

  • Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, στην επίσημη τελετή του εορτασμού "100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ". - 20:00:00, Θεσσαλονίκη/Κεντρική Σκηνή του ΚΘΒΕ.

  • Βράβευση, από το ΓΕΝ, μαθητή, επειδή παρέδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό, που είχε πέσει από ληστή - 20:30:00, Αθήνα/Πολεμικό Μουσείο.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (15η αγωνιστική) - 18:00:00, Καστοριά-Διαγόρας Ο.Α.Κ.Α. Καστοριάς

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (11η ημέρα) - 19:00:00, Αθήνα/Γλυφάδα, 19.00 Παναθηναϊκός - Λαμία

    [04] "Κίνδυνος για αντιλαϊκούς νόμους"

    Τον κίνδυνο επιστράτευσης αντιλαϊκών νόμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «ταραχοποιά στοιχεία και φαινόμενα», επεσήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της επί του Προϋπολογισμού του 2009.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ, εξέφρασε την αποστροφή της για εκείνους που θεωρούν τους βανδαλισμούς, ως εκδηλώσεις λαϊκής εξέγερσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως «αυτό που κάποια κόμματα αποκαλούν "λαϊκή εξέγερση", είναι γελοιοποίηση και εκχυδαϊσμός της λαϊκής εξέγερσης. Η πραγματική εξέγερση θα έχει αφετηρία τους εργάτες, τους μισθωτούς και τη νεολαία. Δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι. Θα έχει αιτήματα και στόχους, θα έχει πολιτικό σκοπό - δεν θα είναι απλώς αγανάκτηση. Ακριβώς επειδή θα θέλει να κάνει λαϊκή περιουσία ό,τι έχει οικοδομηθεί, θα σεβαστεί τον κόπο του κόσμου: Την καπιταλιστική ιδιοκτησία θα βάλει σαν στόχο, αν βεβαίως λάβει τέτοιο χαρακτήρα».

    «Μιλάνε για 10.000 κουκουλοφόρους. Ακόμα κι αν είναι 50.000, τι σημαίνει; Ο αριθμός κάνει το κίνημα; Έχουμε γνωρίσει πολύ πιο μαζικά αντιδραστικά κινήματα. Δέστε στη Βενεζουέλα ποιοι διαδηλώνουν κατά του Τσάβες - ακόμα και οι φοιτητές», ανέφερε η κα Παπαρήγα. «Άκουσα και έναν βουλευτή με ένα ποίημα του Ελύτη για "το παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο". Ο Ελύτης δεν έγραψε το ποίημα για τους κουκουλοφόρους, αλλά για άλλα παιδιά» σχολίασε.

    «Φοβόμαστε για το λαό, ότι η κυβέρνηση σε κάποια στιγμή, βοηθούντων και των εκφυλιστικών φαινομένων, θα επιστρατεύσει νόμους. Θα χρησιμοποιήσει για παράδειγμα τον ευρωτρομονόμο. Μπορεί να αναστείλει και άρθρα του Συντάγματος - υπάρχει και η δυνατότητα ανάμειξης του στρατού σε περίπτωση που υπάρχουν απεργίες, καταλήψεις κτηρίων. Εμείς λέμε: Δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία για την χρήση αυτών των νόμων. Πέραν και ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνουμε για τους κουκουλοφόρους, δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση», τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ, υποβάθμισε επίσης και τη σημασία των συζητήσεων περί κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Δεν λέει τίποτα η πρόταση αυτή. Από το νηπιαγωγείο θα αρχίσουν τα φροντιστήρια - γιατί η κατάργηση των εξετάσεων θα συνδυαστεί με το κλείσιμο της στρόφιγγας πιο κάτω. Κι αν έχουμε τριπλάσιους μηχανικούς και γιατρούς, όλοι αυτοί θα βρίσκουν δουλειά; Τώρα έχουμε έκρηξη στα μεταπτυχιακά - γελοία μεταπτυχιακά - και πληρώνουν οι γονείς. Θα έχουμε μετά τους πάντες στο ντοκτορά. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η ανεργία; Πιο παλιά, είχαν καταργηθεί οι βαθμοί. "Να καταργήσουμε τους βαθμούς για να μην υπάρχει ανταγωνισμός". Διάφορα κόλπα».

    «Το κίνημα της νεολαίας, που υπάρχει, να αντέξει τις δυσκολίες. Η λύση δεν θα έρθει σε ένα βράδυ. Θα πρέπει να έχει σχέδιο και προοπτική - αυτά τα περί νεανικής λαϊκής εξέγερσης, αυτά τα κακέκτυπα, ούτε η ιστορία ούτε το σήμερα τα έχει γνωρίσει», σχολίασε η κα Παπαρήγα.

    Τέλος, η γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε πως το κόμμα της δεν ενδιαφέρεται να υπάρξουν κυβερνητικές λύσεις συνεργασίας, αλλά για την μείωση των ποσοστών των μεγαλυτέρων κομμάτων εξουσίας και το αδυνάτισμα των κυβερνήσεών τους. Όσο για την οικονομική κρίση, χαρακτήρισε «πλασματική» τη διαμάχη για το αν τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να αφορούν τις τράπεζες ή τους επιχειρηματίες τους ίδιους.

    Το ΚΚΕ προτείνει μεταξύ άλλων, μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, πάγωμα όλων των δανείων που έχουν πάρει οι άνεργοι, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με κατώτερο μισθό τα 1400 ευρώ, δημόσια καθολική ασφάλιση, κατάργηση του ΦΠΑ στη θέρμανση και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κλπ.

    [05] "Προϋπολογισμός χωρίς ζωή"

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος και τα μέλη της Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι, Παναγιώτης Μαντάς, Δήμος Τσακνιάς και Γιάννης Θεωνάς στις 11.30 π.μ.στο ξενοδοχείο Athens Acropol για να παρουσιάσουν "15 σημεία - άμεσους στόχους πάλης".

    «Ούτε χιλιοστό από τις θέσεις του για την στήριξη των αγώνων των νέων και την αφύπνισή τους, αλλά και την προσήλωσή του σε ειρηνικούς δρόμους, δεν πρόκειται να μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο πρόεδρός του, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2009.

    Παράλληλα, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΚΕ και στο ΛΑΟΣ, κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρη επίθεση, που εξαπέλυσαν» στο κόμμα του, μίλησε για «άλλοθι, που αναζητεί η κυβέρνηση με τους κουκουλοφόρους για να μεταθέσει τις ευθύνες της», ενώ χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας «κόκκινο πανί».

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για «έναν προϋπολογισμό που δεν έχει ζωή, ακόμα και αν έχει ζωή αυτή η κυβέρνηση».

    «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με τους προηγούμενους. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Θα περιμέναμε από τον υπουργό Παιδείας να πει στον κ. Αλογοσκούφη ότι θέλει ένα ευρώ παραπάνω. Ότι θέλει μια δέσμευση για το αύριο. Αντί γι αυτό, τι ακούσαμε από τον υπουργό Παιδείας ότι ήταν απερισκεψία η δολοφονία του Αλέξη. Πώς θα διδαχθεί στα σχολεία η Αντιγόνη, που διδάσκει το σεβασμό στο θάνατο; Κόκκινο πανί είναι αυτός ο υπουργός. Δεν μπορεί να σταθεί ως υπουργός Παιδείας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και διατύπωσε την άποψη ότι «δεν είναι άσχετη η κινητοποίηση των νέων με την ανεργία, τον ηλικιακό ρατσισμό, τις εργασιακές σχέσεις και τις "πιο σατανικές αμοιβές των stages", με την πολιτική των τραπεζών ή τη διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ για το Βατοπαίδι».

    «Αυτή η οργή σήκωσε το χέρι τους, όταν έπιανε το νεράντζι για να το πετάξει. Ας καταλάβει η ΝΔ, που κοιμάται μακαρίως, ότι υπάρχει απελπισία στους νέους και να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα τους. Πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να πάρει μαθήματα από τους νέους γιατί είναι ευαίσθητες οι κεραίες τους», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, ενώ αναφερόμενος στους άγνωστους ταραχοποιούς, μίλησε για «γνωστή κασέτα της κυβέρνησης, για άσχημο παιχνίδι που παίζεται με προβοκάτορες, που διεισδύουν στις κινητοποιήσεις».

    Επίθεση εξαπέλυσε, όμως, τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΚΚΕ, αλλά και στο ΛΑΟΣ, για τη σύνδεση που κάνουν - όπως είπε- του κόμματός του με τους κουκουλοφόρους.

    «Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούμε. Θέλουν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους σε κάθε πράξη βίας, να πουν αυτοί είναι οι ένοχοι. Αυτό είναι κυνικό. Δεν φοβούνται το σήμερα, αλλά το αύριο, που μαζί με τους μαθητές θα είναι αύριο και οι γονείς τους, οι εργαζόμενοι», σημείωσε.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε προσωπικά το Γιώργο Παπανδρέου να απαντήσει αν υιοθετεί την άποψη, που διατύπωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος, ότι το κόμμα του ηγείται μιας ομάδας βίας.

    [06] "Αναλάβετε τις ευθύνες σας"

    Πρόταση για εθνικό διάλογο με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, των πρώην πρωθυπουργών και των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, διαπιστώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και η Δημοκρατία υπό κατάλυση.

    Στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2009, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως τώρα απαιτείται εθνική συνεννόηση και «η ανάγκη των πραγμάτων επιτάσσει να ακούσουμε όλους όσους διαθέτουν λίγη πείρα». Κατηγόρησε όλα τα κόμματα για τη στάση τους απέναντι στην συγκυρία που βιώνει ο τόπος και ειδικότερα, την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ότι «περιμένουν το τυράκι του ανασχηματισμού και δεν μιλάνε», το ΠΑΣΟΚ ότι σπαράσσεται, «έφτασε στο σημείο να μιλάει στον πρώην πρωθυπουργό του», και πως αναμένει πολιτικά οφελήματα από την κρίση, και την Αριστερά πως «τρώγονται μεταξύ τους και παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι».

    Ξεκινώντας την ομιλία του είπε πως σκέφτηκε να βάλει τρεις τίτλους για να περιγράψει την κατάσταση: «παύσατε πυρ», «εσχάτη προειδοποίηση» και «πιάσε το αυγό και κούρευτο».

    Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «απαξιωμένη στην κοινή γνώμη» και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «το μέλλον δεν είναι δίπλα του, αλλά απέναντί του». Στον Γιώργο Παπανδρέου καταλόγισε ότι δεν κατέθεσε την πρόταση για την προανακριτική, αλλά περιμένει τον ανασχηματισμό μήπως εισπράξει κάτι. «Συμπεριφερόμαστε στους θεσμούς σαν να παίζουμε τάβλι, πλακωτό γι αυτό και ο λαός θα πει «φεύγα».

    Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς», «είναι τόσο επικίνδυνοι που στέλνουν την υπουργό Εξωτερικών στη Θράκη» και ανέφερε ότι «επαναβαλκανοποιήσατε την Ελλάδα. Οι Τούρκοι αμφισβητούν ως και τις ακτές της Εύβοιας».

    Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια ανέφερε ότι «εξευτιλίζεται η Ελλάδα» και διερωτήθηκε: «Γιατί το επιτρέπετε; Σκότωσε κανείς κανέναν; Γιατί κουβαλάτε αυτές τις ενοχές, γιατί δεν σηκώνετε το ανάστημά σας; Τι περιμένουμε για να λάβουμε μέτρα;». Στο σημείο αυτό κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν ψελλίζει τίποτα για να δει πού θα πάει η ζυγαριά, ενώ είπε ότι το ΚΚΕ τήρησε την πιο ειλικρινή στάση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης με γνώμονα να βγει η χώρα από την κοινωνική κρίση ζήτησε να συγκεντρωθούν οι καλύτεροι από όλα τα κόμματα και να καταρτίσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα, να χαρακτηριστεί «ιδιώνυμο αδίκημα η κουκούλα», να αντιγραφεί ο νόμος των σοσιαλιστών στη Γερμανία, «να αναταχθεί το κύρος της αστυνομίας», να «επιβληθούν, επιτέλους, οι νόμοι», να δημιουργηθεί μια Επιτροπή της Βουλής, που να εξετάσει το πρόβλημα των Εξαρχείων, να καταργηθεί το (ήδη καταργηθέν) άσυλο, να υπάρχει εισαγγελέας για να προστατεύει την περιουσία του Δημοσίου, να υπάρξουν ειδικής μορφής δικαστήρια, που να δικάζουν κουκουλοφόρους, να επανέλθει το άρθρο 4 του Ευ. Γιαννόπουλου, να έχει την ευθύνη της διαδήλωσης αυτός που την διοργανώνει.

    «Γιατί κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να περιφρουρήσουν, όπως το ΚΚΕ; Να γίνεται με κανόνες η διαδήλωση και να κάνετε χρήση του άρθρου 11, όταν σε κάθε διαδήλωση έχουμε φωτιές», είπε συγκεκριμένα ο Γ. Καρατζαφέρης.

    «Αναλάβετε τις ευθύνες σας. Διαφορετικά θα αναλάβετε την ευθύνη της αυτοδικίας που έρχεται», κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 December 2008 - 5:30:41 UTC