Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα στηρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου"
  • [02] Αρχισε ο προσυνεδριακός Διάλογος στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] "Διεύρυνση του τομέα της πρόληψης"
  • [04] "Χρειάζεται μεταναστευτική πολιτική"
  • [05] Νέες καταθέσεις
  • [06] Ανησυχία για δάση Καρπάθου
  • [07] Times:Yποστηρίζουν Χίλαρι&Μακέιν

  • [01] "Η Ελλάδα στηρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου"

    Ολοκληρώνεται το μεσημέρι η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που έγινε μετά από 49 χρόνια. Το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του,σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη και με ομογενείς στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

    Χθές το βράδυ ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του παρακάθησε σε ιδιωτικό δείπνο με τον Τούρκο ομόλογό του και τη σύζυγό του Εμινέ. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και η υπόλοιπη ελληνική επίσημη αποστολή παρακάθησαν σε δείπνο που τους παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν.

    Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιούλ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ συναντήθηκε στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία. Στη συνέχεια μετέβη στην Κων/πολη όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Το πρωί της Πέμπτης, κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

    Ο κ. Καραμανλής μετά την τελετή κατάθεσης του στεφάνου έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών τα εξής: "Ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο είχαν το πολιτικό θάρρος, τη βούληση και τη διορατικότητα να μην αφήσουν συγκρούσεις και τραγωδίες του παρελθόντος να γίνουν εμπόδιο σε προσπάθειες οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος ειρήνης και συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών μας".

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Τ.Ερντογάν

    Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραμένει κεντρικός στόχος, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

    Και για να μπορέσουν να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, επισήμανε, μοναδικός γνώμονας είναι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι για δυο χώρες που συμμετέχουν στην ίδια συμμαχία και που φιλοδοξούν να συνεργαστούν μελλοντικά, στο πλαίσιο της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ειρηνική επίλυση του όποιου ζητήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου 2006, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει, όπως είπε, σε μία συμφωνημένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και μίλησε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Από την πλευρά του ο κ.Ερντογάν καλωσόρισε τον Ελληνα ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που γίνεται μετά από 49 χρόνια. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι ηγέτες συγκεντρώνουν περισσότερο τα βλέμματα πάνω τους, όταν αποτολμούν την κατάρριψη ταμπού και σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει εντατικός διάλογος από το 1999 μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Το 2008 εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι σημαντικό για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και θα αποτελέσει παράθυρο ευκαιρίας για την ενδυνάμωσή τους σε όλους τους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να αδράξουν οι δύο χώρες την ευκαιρία του μέλλοντος.

    Ανέφερε ότι συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα και σημείωσε ότι υπάρχει σε ορισμένους τομείς σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν και ανέφερε ως παράδειγμα τις οικονομικές σχέσεις, αλλά και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή προσαρμογή κάθε υποψήφιας χώρας, όπως και της Τουρκίας είναι δύσκολη διαδικασία, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αποφασιστικότητα και δέσμευση. Επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή "πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη" και σημείωσε ότι αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εκπληρώνοντας τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ και τότε η ΕΕ πρέπει να την δεχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο

    Πρώτη προτεραιότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά την αντιφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι "στον αγώνα για την προάσπιση των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των αξιών που αυτό αντιπροσωπεύει, στον αγώνα που διεξάγεται με τα όπλα της λογικής, της πειθούς αλλά και του κοινού συμφέροντος σας διαβεβαιώ ότι δεν θα ταλαντευτούμε και δεν θα υπαναχωρήσουμε. Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη την ενεργό και διαρκή στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια. Στο πνεύμα αυτό η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα. Θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια, μαζί με όλους αυτούς που συμμερίζονται τις αξίες μας στην Ελλάδα, στην Τουρκία, σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να συνεχίσετε απρόσκοπτα το θεάρεστο έργο που επιτελείτε για την εκπλήρωση της μείζονος αποστολής του Πατριαρχείου", είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος που επισκέπτεται το Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενός θεσμού που, οπως είπε, επι 17 αιώνες αποτελεί το θρησκευτικό λίκνο του Γένους.

    Ο κ. Καραμανλής εξήρε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη σημειώνοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του κ. Βαρθολομαίου έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις. "Υπήρξατε ο πρώτος διεθνής ηγέτης που αγκαλιάσατε το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακηρύξατε τη σπουδαιότητά του. Οι πρωτοβουλίε σας έχουν τύχει παγκόσμιας αποδοχής και αναδεικνύουν το σύγχρονο ρόλο του πατριαρχικού θρόνου σε απόλυτη συμφωνία με τη θεολογική σας αποστολή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες υπογραμμίζεται με τον πιο έντονο τρόπο η οικουμενικότητα του θεσμού και ενισχύεται η διεθνής του παρουσία", είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεσμών με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κ. Βαρθολομαίος, σημειώνοντας ότι οι απόψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη έχουν οικουμενική απήχηση.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο κ.Βαρθολομαίος αποτελεί τη φωνή της ανατολικής χριστιανοσύνης ως πρώτος μεταξύ ίσων στο στερέωμα των ορθόδοξων εκκλησιών, στην προσπάθεια για την προάσπιση των αξιών αυτών. Σε αυτή την προσπάθεια έχει στρατευτεί και η δυτική εκκλησία, είπε ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο κ. Βαρθολομαίος παραμένει διαχρονικά η σταθερή ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία, παρά τις όποιες αντιξοότητες και απογοητεύσεις.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προσφώνησή του υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην έδρα του Οικουμενικού πατριαρχείου, όπου δια μέσου των αιώνων υφαίνεται και θα πλέκεται συνεχώς η ιστορία και η ζωή και ο ιστός της διαχρονικής πορείας της ορθοδόξου εκκλησίας και του γένους, όπως είπε. Χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη καθώς δημιουργούνται, όπως είπε, "χρηστές ελπίδες" για την προαγωγή των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών κρατών.

    Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, καθώς οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας αγωνίζονται με όλες τις δυνάμεις τους για τη μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών και την στενότερη συνεργασία τους με βάση όσα στοιχεία τους ενώνουν. "Σας συγχαίρουμε ολοψύχως για την προσπάθειά σας αυτήν καθότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον πάντοτε αποβλέπει εις την οικοδομήν αρμονικών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των κατοικούντων στον ίδιον γεωπολιτικό χώρο λαών της Τουρκίας και της Ελλάδος και πιστεύει ότι αμφότεροι δύνανται να ζήσουν πάντοτε ηγαπημένοι και αδελφωμένοι υπό τον ίδιο ουρανόν τον οποίον ευχόμαστε ποτέ να μην σκιάζουν νέφη αντιπαραθέσεων".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι πάντοτε προσβλέπει στην ελληνική πολιτεία για την βελτίωση των συνθηκών στο Φανάρι αλλά και των συνθηκών διαβίωσης της ομογένειας. "Το πατριαρχείο και η ομογένεια αποτελούν μίαν γέφυραν συναντήσεως των δύο λαών και έχουν ανάγκη πάντοτε της προστασίας των αρχόντων αμφοτέρων, καθόσον μάλιστα και εμείς είμαστε νομοταγείς, φιλήσυχοι και ειρηνικοί πολίτες αυτής της χώρας και παράγοντες προόδου γι΄ αυτήν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι αναμένει τη συμπαράσταση και τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας για να συνεχίσει το Πατριαρχείο απρόσκοπτα την θρησκευτική και πνευματική του αποστολή στην οικουμένη.

    Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα έχει πράξει η πολιτεία και η κυβέρνηση υπέρ του Πατριαρχείου και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα συνεχιστεί η στήριξη του έργου του ώστε "η μεγάλη του Χριστού Εκκλησία να διατηρήσει τη σημερινή οικουμενική ακτινοβολία και αίγλη της, εκπληρώνοντας τον αποστολικό προορισμό της και διακονούσα τις υψηλές εκείνες χριστιανικές αξίες οι οποίες αποτελούν τη βάση του παγκόσμιου πολιτισμού και τα θεμέλια της ειρήνης, της ευημερίας και της ελευθερίας του κόσμου".

    Ανέφερε ακόμα ότι το Πατριαρχείο, ως πρωτόθρονο μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών εργάζεται για την ενότητά τους, αλλά συγχρόνως για την ενότητα και την ειρηνική συνεργασία όλων των χριστιανών και των ανθρώπων ανεξαρτήτως γένους, φυλής και θρησκεύματος." Συμφέρει λοιπόν όλους η ενίσχυση του ρόλου και του έργου του Πατριαρχείου το οποίο είναι πηγή ευλογίας για την Τουρκία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο" είπε ο κ. Βαρθολομαίος, χρησιμοποιώντας μια από τις αποστροφές του λόγου του κ. Καραμανλή κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ερντογάν.

    Ομιλία Κ. Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ

    Ο κόσμος αλλάζει με πρωτόγνωρο ρυθμό, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ και πρόσθεσε πως "αντιμετωπίζουμε πληθώρα νέων ευκαιριών, νέων προκλήσεων και νέων απειλών".

    "Ίσως, όμως, το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι οι κραυγαλέες καταχρήσεις πολιτικής ισχύος, που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ συχνά παραβιάζονται ή απλώς αγνοούνται. Σε αυτό τον καινούργιο κόσμο, Έλληνες και Τούρκοι βρίσκονται, ως γείτονες, αντιμέτωποι με κοινές προκλήσεις. Με ζητήματα που η γεωγραφία και η σύγχρονη πραγματικότητα επιτάσσουν να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Τούτο απαιτεί ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και δέσμευση" είπε ο πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα την ΕΕ και ιδιαίτερα την πορεία Γαλλίας-Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

    Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα και υπογράμμισε: "Η ευρωπαϊκή οικογένεια ορίζεται από την συλλογική επιθυμία μας για δημοκρατία και τον σεβασμό μας και την πλήρη υιοθέτηση των θεμελιωδών αρχών και αξιών:

    - Ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου και η θρησκευτική ελευθερία.

    - Μειονοτικά δικαιώματα.

    - Ειρηνική επίλυση των διαφορών, αποκήρυξη της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας, σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών

    - Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες".

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στόχος είναι "Να δώσουμε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποδείξει τη βούληση και την ετοιμότητα της να υιοθετήσει και εφαρμόσει πλήρως τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τον ευρωπαϊκό τρόπο. Διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα αποβεί προς όφελος, πρώτα απ' όλα, του λαού της και, εν συνεχεία, της περιοχής και της ηπείρου στο σύνολο της". Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι οικονομικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και σημείωσε ότι ο συνολικός όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών αυξάνεται σταθερά, φτάνοντας τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια εντός των εννέα πρώτων μηνών του 2007 και μόνο.

    Ο πρωθυπουργός όμως υπογράμμισε ότι "Προβλήματα παραμένουν, ωστόσο, στις σχέσεις μας. Προβλήματα που δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε. Και, όμως, προβλήματα, τα οποία εναπόκειται σε μας να λύσουμε. Στην κατεύθυνση αυτή και θέλοντας να πιστεύω ότι και οι δύο χώρες επιδεικνύουν πραγματική βούληση να στραφούν προς το μέλλον, έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο. Το μόνο μέσο, του οποίου μετέρχονται οι σύγχρονες, ειρηνικές κοινωνίες: το Διεθνές Δίκαιο".

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως "η ώρα έχει έρθει να γκρεμίσουμε στη Λευκωσία το τελευταίο τείχος διαίρεσης στην Ευρώπη. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να προσπαθήσουν μαζί με τον λαό της Κύπρου να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ενότητά της. Να φτάσουμε σε μια λύση που θα είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως "Έχουμε πίσω μας ένα δύσκολο παρελθόν. Ένα παρελθόν γνωστό σε όλους. Ωστόσο, η Ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί. Αυτό που μπορεί να γραφτεί από εδώ και στο εξής είναι οι σελίδες του μέλλοντος. Και χρειάζεται εμπνευσμένη ηγεσία για να αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν και να χαράξει ένα λαμπρότερο μέλλον. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο δρόμος μπροστά μας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Όμως το κόστος του να μην προχωρήσουμε προς τα εμπρός και το διαφυγόν κέρδος του να μην προχωρήσουμε προς τα εμπρός θα είναι τεράστια. Και αυτό ακριβώς είναι και το ισχυρότερο κίνητρο για να διατηρήσουμε το βλέμμα μας προς το μέλλον. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι. Έχουμε να κερδίσουμε πολλά προχωρώντας μπροστά μαζί. Έχουμε να χάσουμε ακόμη περισσότερα ακολουθώντας το μονοπάτι των εντάσεων και της εχθρότητας. Όσον αφορά την Ελλάδα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η δέσμευση να προχωρήσουμε μπροστά υπάρχει".

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: "Η Ιστορία μας δίδαξε ότι όλα εξαρτώνται τελικά από επιλογές. Τις δικές μας επιλογές. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε τα λόγια πράξη. "Η ειρήνη θέλει δύναμη να την αντέξεις", έγραψε ο Έλληνας νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης στο ¶ξιον Εστί. Αυτή είναι η ειρήνη για την οποία αξίζει να παλέψει κανείς".

    [02] Αρχισε ο προσυνεδριακός Διάλογος στο ΠΑΣΟΚ

    Ξεκίνησε ο προσυνεδριακός Διάλογος στο ΠΑΣΟΚ,στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο συνεδριάσεις των Ν.Ο.Ε.Σ. (Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίου), ανοικτές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε φορείς και συνεντεύξεις Τύπου σε όλη την Ελλάδα.

    Για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ μόνοι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και η απαράδεκτη και αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή πολιτική αυτής της κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντηση του προέδρου του Κινήματος με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα.

    Ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πορευθεί ενωμένο, συντεταγμένο και ισχυρό και τόνισε ότι σε αυτή την πορεία ο καθένας με τον λόγο, αλλά κυρίως με τις πράξεις του αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

    Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε, επίσης, και στην υπόθεση Ζαχόπουλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το γνωστό παιγνίδι της συγκάλυψης και του κουκουλώματος. Δεν αναλαμβάνει, πρόσθεσε, τις ευθύνες της και συνεχίζει να καλύπτει τον κ. Κλαδά αντί να αποπέμπει, ενώ συνεχίζει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει με την περίπτωση του κ. Κουκουδήμου.

    Δηλώσεις κ. Ευ.Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με τον κ. Γ.Παπανδρέου

    "Ζήτησα τη συνάντηση αυτή, που δυστυχώς δεν είχε πραγματοποιηθεί επί δυόμισι μήνες μετά την 11η Νοεμβρίου γιατί πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο εξαιτίας μιας καταρρέουσας κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    "Οι πολίτες αξιώνουν πάρα πολλά από το ΠΑΣΟΚ και εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Ημουν και θα είμαι πάντα εγγυητής της ενότητας της παράταξης", είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι "όσοι προσπαθούν να επινοήσουν δήθεν εσωτερικούς εχθρούς βλάπτουν σοβαρά το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του".

    "Αγωνιζόμουν και θα αγωνίζομαι πάντα για ένα μεγάλο, ενωμένο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό ΠΑΣΟΚ που σέβεται και αξιοποιεί όλα τα στελέχη του -δεν περισσεύει κανείς- χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αγωνίζομαι για ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται την κοινωνία των πολιτών και τις πρωτοβουλίες της" , ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι "στο πλαίσιο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ θα καταβάλλω κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για τη νίκη της παράταξης της οποίας είμαι στρατιώτης".

    [03] "Διεύρυνση του τομέα της πρόληψης"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκοπός της πολιτικής της στο πρόβλημα των ναρκωτικών είναι είτε να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας που έχει σχέση με την πρόληψη και απεξάρτηση είτε να περάσει στα χέρια των ιδιωτών, "υπολογίζοντας πια να έχουν πελατεία τις δυστυχισμένες λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ναρκομανίας και της απεξάρτησης".

    Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε η κ. Παπαρήγα με το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι για το ΚΚΕ "κριτήριο είναι η διεύρυνση του τομέα της πρόληψης". Επιπλέον, πρόσθεσε, καταγγέλλουμε ότι χρωστούν στους εργαζόμενους στον τομέα της πρόληψης πάνω από έξι εκατομμύρια το υπουργείο Υγείας και πάνω από ένα εκατομμύριο το υπουργείο Εσωτερικών.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι το κόμμα της θεωρεί υποχρέωση να ενημερώσει ευρύτερα τον ελληνικό λαό και να υπάρχουν συντονισμένες και άμεσες ενέργειες για να αποτραπούν τα χειρότερα.Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, "έχει προτείνει ενιαίο φορέα, δημόσιο φορέα, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που περιλαμβάνει όλους τους τομείς που έχουν σχέση με τη ναρκομανία, ξεκινώντας από την πρόληψη, που βεβαίως η παρακολούθηση αυτού του τομέα, η χρηματοδότησή του από το κράτος, οι δωρεάν υπηρεσίες μπορούν να συντελέσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος πέρα από τις άλλες κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που παίζουν ρόλο".

    [04] "Χρειάζεται μεταναστευτική πολιτική"

    «Τα θέματα της μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζονται με εντολές για επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα προσφύγων κρατουμένων. «Χρειάζεται μεταναστευτική πολιτική και υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν» τόνισε ο κ.Αλαβάνος.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και επισκέφθηκε τους χώρους κράτησης που υπάρχουν στο κτίριο. «Πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα, με μια ενίσχυση που πρέπει να υπάρξει στις υποδομές, όπως σε σχέση με ζητήματα υγιεινής, σε σχέση με ζητήματα προαυλισμού κλπ. Νομίζουμε ότι τα θέματα της προστασίας των μεταναστών είναι θέματα προτεραιότητας», σημείωσε ο κ.Αλαβάνος.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό

    «Βήμα» σε καλλιτέχνες και προσωπικότητες από το χώρο του Πολιτισμού, φιλοδοξεί να προσφέρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς το μεσημέρι της Παρασκευής σε αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής - Περικλής Κοροβέσης, Τάσος Κουράκης και Γρηγόρης Ψαριανός, θα ζητήσουν από τους προσκεκλημένους τους να καταθέσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους για μια άλλου είδους προσέγγιση του Πολιτισμού από την πολιτική, μακριά από τα φαινόμενα σήψης, παρασιτισμού και αδιαφάνειας.

    [05] Νέες καταθέσεις

    Ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης,καταθέτει σήμερα ως μάρτυρας, στην εισαγγελέα κ.Μαρία Γκανέ η οποία ερευνά την υπόθεση τον 5 εκ.ευρώ.

    Στο μεταξύ ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Ελένη Ράικου, με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Οικονόμου για την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κ. Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης απο κοινού σε βάρος του κ. Ζαχόπουλου και της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων απο κοινού και κατά μόνας.

    Στο μεταξύ, με συμπληρωματικές καταθέσεις συνεχίζεται η έρευνα του 2ου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, στον οποίο αναμένεται να καταθέσει και ο δικηγόρος Χρ.Νικολιτσόπουλος.

    Ερευνα για τη συζήτηση των δημοσιογράφων Σ.Χίου και Δ.Καμπουράκη

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε αυτεπαγγέλτως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ.Π. Πούλιος για την υπόθεσης της συζήτησης των δημοσιογράφων Στέφανου Χίου και Δημήτρη Καμπουράκη για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Ο κ. Πούλιος ζητά από τον πταισματοδίκη που θα διενεργήσει την έρευνα υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Ελένης Ράϊκου να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου υπό την έννοια της μαγνητοφώνησης τηλεφωνικής συνομιλίας χωρίς τη συναίνεση του παθόντα δημοσιογράφου κ. Καμπουράκη.

    [06] Ανησυχία για δάση Καρπάθου

    Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε τους τελευταίους μήνες με τα δάση της Καρπάθου. Για ανεξήγητους λόγους, τα πεύκα ξεραίνονται, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ήδη το 1/3 των πεύκων του νησιού, έχει καταστραφεί, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο νησί και στους αρμόδιους του επαρχείου Καρπάθου -Κάσου.

    Λόγω της φύσης και της σοβαρότητας του προβλήματος ο έπαρχος Καρπάθου- Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος ζήτησε εγγράφως την βοήθεια της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζήτησε συγκεκριμένα να σταλθεί στο νησί ειδικός επιστήμονας για να εξετάσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έτσι ώστε να σωθεί από την καταστροφή το δασικό οικοσύστημα του νησιού. Όπως έγινε γνωστό ήδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του επάρχου και σύντομα πρόκειται να μεταβεί στο νησί ειδικός επιστήμονας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δασαρχείου Δωδεκανήσου το πρόβλημα πιθανόν να οφείλεται σε μύκητα και για τον λόγο αυτό έχει προταθεί να υπάρξει αεροψεκασμός των δασικών περιοχών του νησιού.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έπαρχος Καρπάθου -Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος τόνισε πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και παρουσιάστηκε στις δασικές περιοχές του νησιού πριν από περίπου ένα χρόνο με ιδιαίτερα εντυπωσιακή εξέλιξη. Αυτή την στιγμή και οι τρεις δασικές περιοχές του νησιού αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, τονίζει ο κ. Ερωτόκριτος επισημαίνοντας ότι είναι επιβεβλημένο να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των δασικών περιοχών του νησιού. Υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν όλα τα πεύκα του νησιού μέσα στους επόμενες μήνες με τον ρυθμό που εξελίσσεται η ασθένεια, επισημαίνει ο έπαρχος θεωρώντας πάντως ότι υπάρχουν περιθώρια αντιμετώπισης εφόσον έγκαιρα διαγνωστεί το πρόβλημα και υπάρξουν ανάλογες παρεμβάσεις.

    [07] Times:Yποστηρίζουν Χίλαρι&Μακέιν

    Η εφημερίδα The New York Times εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή της στις υποψηφιότητες της Χίλαρι Κλίντον - από το Δημοκρατικό Κόμμα - και του Τζον Μακέιν - από το Ρεπουμπλικανικό - ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

    Για τη γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, η εφημερίδα αναφέρει σε άρθρο της ότι η εμπειρία της τής δίνει προβάδισμα έναντι του βασικού αντιπάλου της στο Δημοκρατικό Κόμμα, Μπαράκ Ομπάμα.

    Για την υποστήριξη του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, η εφημερίδα γράφει ότι παρόλο που έχει σοβαρές διαφωνίες με όλους τους ρεπουμπλικανούς, ο γερουσιαστής από την Αριζόνα είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή.

    "Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, από την Αριζόνα, είναι ο μόνος ρεπουμπλικανός που υπόσχεται να βάλει τέλος στον τρόπο διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Έχοντας να επιδείξει προσπάθειες να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές για τη σύνταξη νόμων, αποτελεί μία επιλογή για μεγάλη μερίδα Αμερικανών, απ΄ό,τι οι υπόλοιποι στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο", γράφει η εφημερίδα.

    Η εφημερίδα Times επισημαίνει επίσης ότι ο Μακέιν έχει αποδείξει ότι έχει χαρακτήρα για να παραμείνει σταθερός στις αρχές του, είναι από τους πρώτους υπερασπιστές των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και είναι ένας από τους πρώτους επιφανείς ρεπουμπλικανούς που διακήρυξε πόσο κακοί χειρισμοί έχουν γίνει στον πόλεμο στο Ιράκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 January 2008 - 7:30:23 UTC