Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία για τον South Stream

  • [01] Συμφωνία για τον South Stream

    Τη βασική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στο ελληνικό έδαφος υπέγραψαν το απόγευμα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), Νικόλαος Μαυρομάτης, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Παρών στην τελετή υπογραφής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης.

    Όπως ανακοινώθηκε από τις δύο εταιρίες, η συμφωνία ορίζει τις αρχές συνεργασίας μεταξύ των μερών κατά την προ-επενδυτική φάση του έργου και προσδιορίζει τις συνθήκες και τους κανόνες για τους μηχανισμούς δημιουργίας και λειτουργίας κοινοπραξίας η οποία θα συσταθεί σε ισότιμη βάση για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος του South Stream.

    Η κοινοπραξία θα προετοιμάσει τη μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει αναλυτική αξιολόγηση όλων των τεχνικών, νομικών, χρηματοοικονομικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών χαρακτηριστικών και δεικτών του έργου.

    Μέχρι να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου South Stream, μία διοικούσα επιτροπή και μία μικτή ομάδα εργασίας, οι οποίες θα συσταθούν από την Gazprom και το ΔΕΣΦΑ, θα ασχοληθούν με το λεπτομερή σχεδιασμό των τεχνικών εργασιών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μελέτης σκοπιμότητας για το τμήμα του ελληνικού αγωγού.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δήλωσε: «Η υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας ανάμεσα στην GAZPROM και το ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό Southstream βασίζεται στη διμερή συμφωνία Ελλάδος - Ρωσίας» και πρόσθεσε: «Με τον ομόλογό μου κ. Miller ενδυναμώσαμε περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις των δύο χωρών μας. Μέσα από αυτή τη Συμφωνία οι δύο εταιρίες στοχεύουν στην ανάπτυξη και εν τέλει στην υλοποίηση ενός έργου υψίστης σημασίας ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Συμφωνήσαμε ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πρότυπο υλοποίησης του έργου αυτού. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέρη που εργάστηκαν για την προετοιμασία της σημερινής επιτυχούς συμφωνίας».

    Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της Gazprom

    Συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ είχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και η αντιπροσωπεία της ΔΕΣΦΑ σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας, στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Gazprom για την ίδρυση της Ελληνορωσικής εταιρείας, με σκοπό την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού South Stream.

    Αντίστοιχες συμφωνίες υπεγράφησαν με την Βουλγαρία και τη Σερβία, καθώς και μεταξύ της Gazprom και ιταλικής ENI ενώ μετά την υπογραφή ακολούθησε συνάντηση των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Ιταλίας, κκ. Πούτιν και Μπερλουσκόνι, με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και εκπροσώπους των άλλων χωρών.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ.Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

    "Η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο αυτού του αγωγού. Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και της Ρωσικής πλευράς, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015. Σήμερα, υπογράφηκε συμφωνία που αφορά ειδικότερα στη δημιουργία εταιρείας για αυτόν τον αγωγό. Για εμάς θα έχει έδρα την Ελλάδα και παράλληλα από τις σημερινές συναντήσεις και τις δηλώσεις τόσο του κ. Πούτιν, όσο και του κ. Μίλερ σε εμάς, θέλω να πω ότι προκύπτει πως η Ρωσική πλευρά έχει ιδιαίτερα αλλά και φιλόδοξα σχέδια για τον αγωγό South Stream σε σχέση με την εμπορική εκμετάλλευσή του, σχέδια που περιλαμβάνουν και την Ιταλία. Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις, παρακολουθούμε πως διαμορφώνεται αυτό το σκηνικό, έτσι ώστε να έχουμε ως χώρα το μεγαλύτερο δυνατό όφελος τόσο από αυτόν τον αγωγό, όσο και από την ευρύτερη κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το θέμα.

    Συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαμε και με τον κύριο Μίλερ, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις γι' αυτή τη συμφωνία. Θα υπάρξουν δύο ομάδες. Κάθε μια θα αντιπροσωπεύει τη δική της πλευρά για τη διαπραγμάτευση. Στην ελληνική ομάδα επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής (ΣΕΣ), ο κ. Ραφαήλ Μωυσής. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αρχίσουν άμεσα με στόχο να έχουμε το ταχύτερο δυνατόν τα καλύτερα αποτελέσματα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 May 2009 - 18:30:14 UTC