Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος οι Ρώσοι τουρίστες
  • [02] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [03] Χωρίς βενζίνη τα πρατήρια καυσίμων
  • [04] Αγκαλιάστε τα μωρά σας
  • [05] Η "Αΐντα" στο Ηρώδειο

  • [01] Στόχος οι Ρώσοι τουρίστες

    Συνέντευξη Τύπου σε Ρώσους και Έλληνες δημοσιογράφους θα παραχωρήσει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, στη Μόσχα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με την τουριστική ηγεσία της Ρωσίας, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της στρατηγικής του υπουργείου και της μεγιστοποίησης της διείσδυσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη ρωσική αγορά.

    «Σκοπός μας είναι η λήψη άμεσων μέτρων, όπως το άνοιγμα νέων visa centres σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, η αποστολή προξενικών υπαλλήλων για τη διευκόλυνση των διαδικασιών, η ενίσχυση των κινήτρων και η παρότρυνση για περισσότερες πτήσεις charter από τη Ρωσία, έτσι ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ετήσιος προορισμός με μια ευρεία ποικιλία εξειδικευμένων τουριστικών κατευθύνσεων», δήλωσε χθες ο κ. Νικητιάδης, απαριθμώντας χαρακτηριστικά τον αγροτουρισμό, τον αθλητικό, θρησκευτικό, συνεδριακό τουρισμό, που γίνονται σταδιακά όλο και πιο γνωστοί στη Ρωσία.

    «Η Ελλάδα έχει από καιρό τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης της βίζας και ως εκ τούτου το κάλεσμα του προέδρου Μεντβέντεφ, στο οποίο ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Γερμανία, η Ιταλία και η Φινλανδία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και είναι δεδομένο ότι ενώνουμε τη φωνή μας για να καταργηθεί η βίζα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» είπε ο κ. Νικητιάδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον ομόλογό του Ολέγκ Καζλόφ.

    «Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο» (σ.σ. από τις περίπου 300.000, που είναι σήμερα) συμπλήρωσε ο κ. Νικητιάδης για το μακροπρόθεσμο αυτό στόχο, σημειώνοντας ότι έχει θετικά μηνύματα από τους μεγαλύτερους tour operators, που συνάντησε, καθώς όλοι τους μιλούν για αυξητικές τάσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι του χρόνου θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και θα ξεπεράσουν το 20-25%.

    «Η Ελλάδα είναι από τις δημοφιλέστερες χώρες - προορισμούς και μας ελκύει σβ αυτήν όχι μόνο η ιστορία και οι κοινές μας παραδόσεις, αλλά και οι τεράστιες δυνατότητες ποιοτικής ξεκούρασης» απάντησε στις τοποθετήσεις του ο κ. Καζλόφ, ο οποίος ενθάρρυνε την ελληνική πλευρά να πάρει μέτρα για τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής, που είναι ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός Ρώσων, οι οποίοι αποφασίζουν να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο, 3-4 μέρες κάπου αλλού και όπως είναι φυσικό επιλέγουν χώρες, όπου δεν θα συναντήσουν μεγάλα εμπόδια κατά την έκδοση της βίζας.

    Εξίσου ενδιαφέρουσες χαρακτηρίστηκαν από τη ρωσική πλευρά οι προτάσεις συνεργασίας στο πλαίσιο των μεγάλων ρωσικών τουριστικών εκθέσεων, η πραγματοποίηση μεγάλων εκδηλώσεων αμοιβαίας προβολής σε κεντρικούς χώρους και πλατείες των δύο πρωτευουσών, της Αθήνας και της Μόσχας, η αξιοποίηση εγκαταστάσεων στα ελληνικά νησιά ή άλλες περιοχές με υποδομές για την προετοιμασία αθλητικών ομάδων της Ρωσίας, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, καθώς και η ανάπτυξη των ανταλλαγών στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης τουριστικών στελεχών των δύο χωρών με εκμάθηση γλώσσας και πρακτική εξάσκηση στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

    Τα θετικά μηνύματα επιβεβαιώθηκαν και από δημοσίευμα της «Ιζβέστια», η οποία κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών, ειδικά ως προς την αναζήτηση ξενοδοχείων υψηλού επιπέδου, πίσω από την Τουρκία και την Αίγυπτο, αλλά και από τις επαφές και με άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

    Ιδιαίτερα θετικός για τις προοπτικές αύξησης του ελληνικού μεριδίου στη ρωσική αγορά, αρκεί να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι εμπειρίες των άλλων χωρών-παικτών ήταν ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Ανατόλι Γιαρότσκιν, ο οποίος επικαλέστηκε τη μικρή μείωση της ροής προς την Ελλάδα την περασμένη χρονιά (8 % έναντι 15% στο σύνολο) για να επιβεβαιώσει την αισιοδοξία του. Ο κ. Γιαρότσκιν πρότεινε μεγαλύτερη συνεργασία με την ανερχόμενη κρατική έκθεση Intourmarket, επικεφαλής της οποίας ανέλαβε ο αναπληρωτής του Ρώσου πρωθυπουργού Β.Πούτιν Αλεξάντρ Ζούκοφ.

    Ο κ. Νικητιάδης συναντήθηκε επίσης με τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού της τοπικής κυβέρνησης της Μόσχας Γκριγκόρι Αντιουφέγεφ.

    [02] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Σόφια

  • Επίσκεψη παιδιών από τη Γερμανία, που φιλοξενούνται στο Δίστομο, στην Ακρόπολη (08:30) και στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης (12:00)

  • Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης θα έχει συνάντηση στο ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου κ. Andrey Kondakov και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού - Αθήνα/ΥΠΕΞ - 11:30:00

  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας για τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα. Την παρουσίαση θα κάνουν η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων και η εταιρία VPRC. Αθήνα/Ακαδημίας 23 - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννο Γραμματίδη. Θέμα της συνέντευξης "9 μήνες κυβερνητικού έργου: αποτίμηση,προτάσεις και προοπτικές για την αναπτυξιακή πορεία της Χώρας". Σχολιασμός και ανάλυση από τους: Γιάννη Στουρνάρα, καθηγητή οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό διευθυντή ΙΟΒΕ και Νίκο Βρεττό, διευθύνοντα σύμβουλο, The Boston Consulting Group. Αθήνα/Μεγ. Βρετανία - 12:00:00

  • Εκδηλώσεις για τον τουρισμό της Νομαρχίας Πειραιά. Με μία διήμερη εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας η Νομαρχία Πειραιά παρουσιάζει με ολοκληρωμένο, αντιπροσωπευτικό και παράλληλα στοχευμένο τρόπο στο ευρύτερο κοινό της πρωτεύουσας τους πανέμορφους τουριστικούς της προορισμούς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την επαρχία της Τροιζηνίας, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Αθήνα/πεζόδρομος Κοραή - 18:30:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας 2010 θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος και η Οργανωτική Επιτροπή της "Βαλκανικής Πλατείας". Θεσσαλονίκη/Ξενοδοχείο Les Lazaristes - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Β.Παπαγεωργόπουλου - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου- Συμμαχία Παρατάξεων και Κινήσεων για τη Ριζική Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη/ΕΣΗΕΜΘ - 11:30:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό εφήβων (β` φάση, 2η ημέρα). Λιθουανία: Ελλάδα-Τουρκία 19:00:00

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό Νεανίδων (Β΄ όμιλος, 3η ημέρα). Ντνιεπροτζερζίνσκ/Ουκρανία: Ελλάδα-Τουρκία 20:30:00

  • Χάντμπολ-Κύπελλα Ευρώπης: Κληρώσεις ελληνικών ομάδων

    -

    [03] Χωρίς βενζίνη τα πρατήρια καυσίμων

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, επιμένοντας στη σκληρή στάση που ακολουθούν, φέρονται οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης, που αντιδρούν έντονα στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τις εμπορευματικές μεταφορές.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου των Βυτιοφορέων, κ. Άγγελος Φάλαρης, το μεσημέρι αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων όλων των Σωματείων του κλάδου, αλλά όπως τόνισε από τις τηλεφωνικές επαφές που έγιναν, η τάση είναι κατηγορηματικά υπέρ της συνέχισης της απεργίας. Ο κ. Φάλαρης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, καθώς όπως τόνισε απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αργά το απόγευμα.

    Στο μεταξύ, πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία το ένα μετά το άλλο αρχίζουν να στεγνώνουν από καύσιμα, ενώ παρατηρούνται μεγάλες ουρές από ιδιοκτήτες ΙΧ που προσπαθούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα φυγής των αδειούχων του Αυγούστου.

    Σε αντίθεση με τη χθεσινή ημέρα, οπότε τα ΙΧ βυτιοφόρα κινήθηκαν έστω και με δυσκολίες, σήμερα το πρωί επετράπη ο εφοδιασμός μόνο κρατικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, κλπ.). Στα λίγα πρατήρια που έχουν ακόμη αποθέματα καυσίμων σχηματίζονται και πάλι ουρές. Τα ΙΧ βυτιοφόρα δεν επαρκούν πάντως για την πλήρη κάλυψη της αγοράς, καθώς δεν ξεπερνούν τα 300 έναντι 1500 ΔΧ αυτοκινήτων οι ιδιοκτήτες των οποίων απεργούν.

    Την ίδια ώρα και οι βενζινοπώλες και οι πρατηριούχοι καυσίμων απειλούν με κινητοποιήσεις, με αφορμή τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για τη «λειτουργία των ΚΤΕΟ και άλλες διατάξεις», το οποίο μεταξύ άλλων καταργεί την απόσταση των 200 μέτρων που υπήρχε μέχρι σήμερα για τη λειτουργία ενός βενζινάδικου από το άλλο. Οι βενζινοπώλες αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση πρατηρίων από σούπερ - μάρκετ.

    Το μεσημέρι συνεδριάζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών για να αποφασίσει κινητοποιήσεις. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων δεν αποκλείει επίσης κινητοποιήσεις, ανάλογα με την εξέλιξη του διαλόγου.

    Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις οδικές μεταφορές"

    Τάξη στην "αταξία" που υπάρχει στον τομέα των οδικών μεταφορών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και τον επόμενο μήνα να γίνει νόμος του κράτους.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός ΥΜΔ Δημήτρης Ρέππας, η τελευταία άδεια σε φορτηγά δημόσιας χρήσης έχει δοθεί το 1971, με αποτέλεσμα ο κλάδος αυτός να θεωρείται πλέον κλειστό επάγγελμα. Ο κλάδος των ΦΔΧ αντιπροσωπεύει σε έσοδα το 7% του ΑΕΠ, αποτελείται από 33.000 οχήματα και σε αυτόν εργάζονται 110.000 άτομα.

    Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις οδικές μεταφορές στη χώρα, με ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη δημιουργία σύγχρονων συνθηκών και προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή των εμπορευματικών μεταφορών. Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη του την ελληνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα της σταδιακής μετάβασης προς το νέο καθεστώς των εμπορευματικών μεταφορών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

    -Πρόσβαση οποιουδήποτε στο επάγγελμα και απελευθέρωση του αριθμού των χορηγούμενων αδειών ΦΔΧ.

    -Δημιουργία ενός νέου σύγχρονου συστήματος χορήγησης αδειών

    -Απελευθέρωση του κομίστρου, ενίσχυση του ανταγωνισμού για καλύτερες υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές

    -Οργάνωση των μεταφορέων σε εταιρίες

    -Παροχή κινήτρων για επενδύσεις

    -Δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη της οδικής ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, και

    -Οργάνωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με ένα σύγχρονο τρόπο.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κριτήρια για την έκδοση άδειας είναι η οικονομική δυνατότητα του υποψηφίου, η επαγγελματική του επάρκεια, η ύπαρξη υποδομών και η καλή φήμη. Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι τέσσερις κατηγορίες εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή οι εθνικές, οι διεθνείς, οι νομαρχιακές και των υγρών καυσίμων και θα υπάρχουν στο εξής δυο κατηγορίες οι εθνικές και οι διεθνείς. Οι έχοντες άδεια διεθνών μεταφορών θα μπορούν να εκτελούν έργο και σε εθνικό επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά τις άδειες, που είναι και το επίμαχο σημείο για την απεργία που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ στο νομοσχέδιο προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος τριών ετών, κατά την οποία απελευθερώνεται η έκδοση αδειών, ενώ η ειδική εισφορά απομειώνεται σταδιακά σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα 30% από την 1.1.2011, 35% από την 1.1.2012 και 35% από την 1.1.2013 και τελικά μηδενίζεται.

    Για πρώτη φορά, καθορίζεται το ύψος της αδείας ενός φορτηγού. Συγκεκριμένα, για τον πρώτο τόννο η εισφορά είναι 10.000 ευρώ, από δύο έως εφτά τόννους 2.000 ο κάθε τόννος και από εφτά έως 40, 1.500 ευρώ ο τόννος, γεγονός που σημαίνει ότι για ένα φορτηγό 40 τόννων, η συνολικά αξία είναι 71.400 ευρώ. Αντίστοιχα, για ένα βυτιοφόρο 40 τόννων η αξία της άδειας ανέρχεται στα 102.000 ευρώ.

    Ο κ. Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε, ότι η αξία των αδειών που υπάρχουν σήμερα θα μπορεί να κατατεθεί ως κεφάλαιο στην εταιρία που θα δημιουργηθεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι τώρα οι άδειες χορηγούντο σε πρόσωπα, ενώ στο εξής θα ανήκουν σε εταιρίες. Εάν η καινούργια άδεια δεν χρησιμοποιηθεί μέσα σε ένα πεντάμηνο, ο κάτοχος θα πρέπει να πάει και πάλι στη Νομαρχία για την ανανέωσή της.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται, ειδική ρήτρα για την ασφάλιση των εμπορευμάτων σε περίπτωση που προκληθεί βλάβη με υπαιτιότητα του μεταφορέα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας. Σχετικά με τις ελλείψεις που πρόκειται να προκληθούν στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ο κ. Ρέππας συνέστησε ψυχραιμία και υπενθύμισε, πως οι εταιρίες πετρελαιοειδών έχουν δικά τους οχήματα που μπορούν να προμηθεύσουν τα πρατήρια.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Κάλεσε επίσης τους επαγγελματίες, να διαβάσουν καλά το νομοσχέδιο και να καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του διαλόγου με τους μεταφορείς, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι έγινε εμπεριστατωμένος διάλογος με συγκλίσεις και διαφωνίες, ακολούθησε διαπραγμάτευση με το μηχανισμό στήριξης και το υπουργείο κατέληξε στην τελική μορφή του νομοσχεδίου.

    Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ

    Το νέο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις διεθνείς πρακτικές και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και περί ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού, που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιδόσεων και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού συστήματος Πολιτικής Αεροπορίας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή της ΥΠΑ, διατηρείται ο ίδιος αριθμός των τριών γενικών διευθύνσεων, δηλαδή του φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, των αερομεταφορών και της διοικητικής υποστήριξης.

    Οι βασικές δομικές αλλαγές που επέρχονται είναι:

    -Η δημιουργία γενικής διεύθυνσης φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας

    -Η γενική διεύθυνση αεροναυτιλίας μετεξελίσσεται σε διεύθυνση φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα κοινοτικά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής διακίνηση των αεροσκαφών.

    Η συγκεκριμένη διεύθυνση θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του εναέριου χώρου, της ροής της εναέριας κυκλοφορίας και τις υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

    Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της αυτοτέλειας των υπηρεσιών αεροναυτιλίας που επικαλούνται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και έχουν προχωρήσει σε λευκή απεργία, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η αυτοτέλεια είναι δεδομένη, αλλά διευκρίνισε, πως το χρηματικό ποσό των περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, θα το χειρίζεται η αρμόδια γενική διεύθυνση.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΥΜΔ, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη λευκή απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι όπως είπε, προκαλούν μεγάλη βλάβη τόσο στην ελληνική οικονομία αλλά και αναστάτωση στην κοινωνία.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, ρυθμίσεις για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων. Συγκεκριμένα, η αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Η πρώτη, με συμβάσεις παραχώρησης, για ορισμένο χρόνο, σε ιδιώτες και δεύτερον, την ίδρυση ανώνυμων εταιριών, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου των οποίων θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

    Διευκρινίζεται ότι σε όλα τα αεροδρόμια, ανεξαρτήτως καθεστώτος λειτουργίας η ΥΠΑ εξακολουθεί να ασκεί τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και της ασφάλειας των πτήσεων.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη και την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, γεγονός που όπως τόνισε, ο υφυπουργός ΥΜΔ Νίκος Σηφουνάκης, θα επιφέρει ποιοτική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, αύξηση των θέσεων απασχόλησης, μείωση του κόστους ανά επιβάτη για τις αεροπορικές εταιρίες, γεγονός που σημαίνει αύξηση των πτήσεων και των επιβατών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης, ρύθμιση και για τους απολυμένους της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι θέλουν να μεταταγούν στην ΥΠΑ. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ρέππας, δεν πρόκειται όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση να μεταταγούν. Συγκεκριμένα, έχουν υποβάλει αίτηση 742 άτομα, 326 πιλότοι, 155 μηχανικοί και 250 διοικητικό προσωπικό και πρόκειται να μεταταγούν 80 πιλότοι, εκατό μηχανικοί και 200 διοικητικό προσωπικό.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ρέππας τόνισε πως όλοι οι κλάδοι είναι σύμφωνοι με το νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε εναρμονίζει επίσης και την κοινοτική στην ελληνική νομοθεσία, εκτός από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ο υπουργός ΥΜΔ, χαρακτήρισε καθαρά οικονομικά τα αιτήματα των ελεγκτών και άφησε αιχμές για "κάποιους που αντιδρούν επειδή θίγονται τα οικονομικά τους". "Φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση γιατί κάποιοι κέρδιζαν και έχανε η χώρα. Ηρθε η ώρα να κερδίζουν και αυτή αλλά και η χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

    Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί στη Βουλή.

    Νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια

    Βαθιές τομές στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με σύσταση φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών για τα ΚΤΕΟ, περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση εθνικού συμβουλίου οδικής ασφάλειας, τη δημιουργία γενικής διεύθυνσης οδικής ασφάλειας, εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη βελτίωση του θεσμού των ΚΤΕΟ και το νέο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων.

    Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η απλοποίηση των θεμάτων οργανωτικής και διοικητικής υποστήριξης και των δομών οδικής ασφάλειας, η διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων, καθώς και η βελτίωση των όρων λειτουργίας συνεργείων και πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το εθνικό συμβούλιο οδικής ασφάλειας στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι αρμόδιοι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, θα ασχολείται με το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την οδική ασφάλεια και θα υποστηρίζει το έργο της αρμόδιας διϋπουργικής επιτροπής.

    Η γενική διεύθυνση οδικής ασφάλειας, θα έχει αρμοδιότητες που αφορούν στην υποστήριξη του έργου του ΕΣΟΑ, την εφαρμογή πολιτικών που αποφασίζονται από τη διϋπουργική επιτροπή και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

    Για πρώτη φορά θεσπίζεται ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ. Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, υπάρχουν σήμερα ΚΤΕΟ που στο 90% των οχημάτων που ελέγχονται, δεν βρίσκονται ατέλειες, γεγονός που όπως είπε, είναι αρκετά ύποπτο. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα το 35-40% των οχημάτων δεν περνάνε καθόλου από ΚΤΕΟ, παρά το γεγονός, ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά και συγκεκριμένα 400 ευρώ. Στο σημερινό αυτό, ο υπουργός ΥΜΔ διευκρίνισε, ότι στο εξής θα παρέχεται η δυνατότητα σε κάποιον ιδιοκτήτη ΙΧ που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, να πάει για τεχνικό έλεγχο και μέσα σε δέκα μέρες να παρουσιάσει τη σχετική κάρτα που θα πάρει, και θα πληρώσει το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ.

    Επίσης, εισάγεται για πρώτη φορά κάρτα θορύβου στα δίκυκλα και τρίκυκλα οχήματα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, προκειμένου να διαδοθεί και στη χώρα μας η υγραεριοκίνηση.

    Σε ό,τι αφορά για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καταργείται ο περιορισμός που υπάρχει σήμερα, που είναι ελάχιστη απόσταση το ένα από το άλλο 200 μέτρα και ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι να λειτουργούν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων, από χώρους όπου συνωστίζονται πάνω από πενήντα άτομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βενζινάδικα που σήμερα λειτουργούν σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και άλλους τέτοιους παρόμοιους χώρους θα πρέπει να απομακρυνθούν. Για το σκοπό αυτό, δίνεται δωδεκαετής προθεσμία για τη μετακόμιση των πρατηρίων αυτών.

    Ομαλοποιείται η κατάσταση στα αεροδρόμια

    Πολύ καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα που παρατηρείται στα αεροδρόμια της χώρας σχετικά με τις πτήσεις, καθώς η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται με αποτέλεσμα το επιβατικό κοινό να μην ταλαιπωρείται πλέον.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, οι πτήσεις σήμερα εκτελούνται κανονικά και κάποιες μικροκαθυστερήσεις που παρατηρούνται δεν οφείλονται στην έως χθες λευκή απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται σταδιακά, από χθες το απόγευμα μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκο Σηφουνάκη παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Χάρη Τσιόκα.

    Στη συνάντηση αυτή επήλθε μια κατ΄ αρχήν προσέγγιση των δύο πλευρών σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε το υπουργείο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του τομέα της αεροναυτιλίας.

    Επίσης, το υπουργείο ανέστειλε το μέτρο που είχε εξαγγείλει λίγο νωρίτερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την ανάκληση των αδειών των θερινών διακοπών όλων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ενώ από την πλευρά τους οι ελεγκτές ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν τελικά την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για το προσεχές Σάββατο.

    Η συνάντηση αυτή θα επαναληφθεί και σήμερα στο πλαίσιο της διαβούλευσης που προωθεί το υπουργείο και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το καλό κλίμα της συζήτησης που διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνάντηση.

    -

    [04] Αγκαλιάστε τα μωρά σας

    Τα μωρά που μεγαλώνουν μέσα στις εκδηλώσεις αγάπης και τρυφερότητας της μητέρας τους, απολαμβάνοντας συχνές αγκαλιές, φιλιά και ζεστά λόγια, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος και έλλειψη αυτοπεποίθησης αργότερα στην ενήλικη ζωή τους και πιο πιθανό να αναπτύξουν μια αποτελεσματική κοινωνική ζωή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, υπό την Τζοάνα Μασέλκο, σε εργασία που παρουσίασαν στο "Journal of Epidemiology and Community Health" (Περιοδικό Επιδημιολογίας και Υγείας της Κοινότητας), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, βασίστηκαν σε μια παλαιά έρευνά τους, στη δεκαετία του ΄60, που είχε μελετήσει τη συναισθηματική αλληλεπίδραση άνω των 1.000 ζευγών μητέρων-οκτάμηνων νηπίων. Οι ίδιοι επιστήμονες, μετά από 34 χρόνια, αναζήτησαν και βρήκαν περισσότερα από τα μισά εκείνα παιδιά (περίπου 500), που πια είναι ενήλικες, και αξιολόγησαν ποια ήταν η επίδραση που είχε στην κατοπινή ζωή τους η περισσότερη ή λιγότερη μητρική αγάπη της νηπιακής ηλικίας τους.

    Μέχρι τώρα, οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι οι στενοί δεσμοί αγάπης μητέρας-νηπίου κάνουν τα παιδιά -και αργότερα τους ενήλικες- πιο ανθεκτικούς στις δυσκολίες της μετέπειτα ζωής, όμως οι έρευνές τους είχαν βασιστεί κυρίως σε αναμνήσεις, καλές ή κακές, και συνεπώς ήσαν πιθανώς προκατειλημμένες σε ένα βαθμό. Αυτή τη φορά όμως, οι επιστήμονες συνέδεσαν την τότε έρευνά τους με μια νέα σύγχρονη έρευνα, αποκτώντας μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση για τη σχέση μητέρας-παιδιού.

    Το κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι το υψηλό επίπεδο στοργής και τρυφερότητας που είχαν δείξει οι μητέρες στα οκτάμηνά νήπιά τους, σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα στρες στα ενήλικα πια παιδιά τους, μετά από 30 χρόνια. Η διαπίστωση αυτή ισχύει ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των μητέρων και των παιδιών, αν είναι δηλαδή πλούσια ή φτωχά. Ακόμα και αν μεσολάβησε ενδο-οικογενειακή σύγκρουση στο μεταξύ, η προστατευτική επίδραση της μητρικής αγάπης στην ψυχική κατάσταση του παιδιού (ενήλικα πια) δεν φαίνεται να εξαφανίστηκε.

    Από την άλλη όμως, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν διαπίστωσαν κάποια σχέση ανάμεσα στο χαμηλό επίπεδο στοργής μιας μητέρας και σε αυξημένο κατοπινό στρες του παιδιού τους. Περιέργως, όσοι στερήθηκαν σε σημαντικό βαθμό την μητρική αγάπη, δεν φαίνεται να τα πηγαίνουν χειρότερα σε σχέση με όσους γνώρισαν την μητρική ζεστασιά σε μέσο βαθμό.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μητέρες πρέπει να ξέρουν πότε να σταματούν την έκφραση των συναισθημάτων τους για να μην το παρακάνουν και γίνουν υπερ-προστατευτικές και παρεμβατικές στη ζωή του παιδιού τους.

    [05] Η "Αΐντα" στο Ηρώδειο

    Στον ίσκιο της Ακρόπολης των Αθηνών ρίχνει αύριο την αυλαία της η «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι, με την οποία η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη φετινή, διπλή της παρουσία, στο Ηρώδειο, μετά τη «Νόρμα» του Ιουνίου.

    Σε μια προσπάθεια αντιστροφής των αρνητικών του δεδομένων, το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας, επιστράτευσε επικοινωνιακούς τρόπους - τη διαφήμιση της παράστασης με διώροφο λεωφορείο και τη μπαντίνα της Λυρικής σε διαδρομές στην πόλη - μετακλήσεις ξένων λυρικών ερμηνευτών και φυσικά, μία από τις πιο δημοφιλείς όπερες.

    Την εμβληματική «Αΐντα» έγραψε ο Βέρντι κατά παραγγελία και με αφορμή τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ και τα εγκαίνια του κτηρίου της όπερας του Καΐρου, το 1871. Εκεί έκανε και παγκόσμια πρεμιέρα το έργο, μπαίνοντας θριαμβευτικά στο διεθνές ρεπερτόριο. Αλλά και έναν αιώνα μετά την πυρκαγιά, που αποτέφρωσε το κτήριο, η «Αΐντα» του Βέρντι έμελε να γράψει και πάλι ιστορία, με μια μνημειακή παράσταση στις πυραμίδες της Γκίζας, το 1998, γιορτάζοντας το νέο κτήριο της όπερας του Καΐρου.

    Το ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι βασίστηκε σε σενάριο του αρχαιολόγου - αιγυπτιολόγου Ωγκύστ Μαριέτ. Η δράση εκτυλίσσεται στη φαραωνική Αίγυπτο περί το 1000 πΧ, με κεντρικούς ήρωες την Αΐντα, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας και σκλάβα της Αμνέριδας, κόρης του βασιλιά της Αιγύπτου, που διεκδικούν και οι δύο τον έρωτα του Ρανταμές, νικηφόρο αρχιστράτηγο των Αιγυπτίων στον πόλεμο κατά των Αιθιόπων. Η Αΐντα εκμαιεύει από τον ερωτευμένο Ρανταμές ένα στρατιωτικό μυστικό και εξοργισμένη η Αμνέριδα τον κατηγορεί για προδοσία. Ο Ρανταμές καταδικάζεται από το ιερατείο να ταφεί ζωντανός σε υπόγειο τάφο, όπου έχει κρυφτεί η Αΐντα, επιθυμώντας να πεθάνει στο πλάι του.

    Με την Αϊντα, η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και σε ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, τολμά τρεις παραστάσεις (οι δύο προηγήθηκαν στις 23 και 24 Ιουλίου) με τον Παναγή Παγουλάτο να προσαρμόζει σκηνοθετικά το 2010, την παραγωγή της Λυρικής του 1991, που είχε τότε σκηνοθετήσει ο Ντίνος Γιαννόπουλος.

    Υπό την μπαγκέτα του Λουκά Καρυτινού και τις λυρικές φωνές της Τιτσιάνα Καρούζο (Αΐντα), του Μπάντρι Μαϊσουράτζε (Ρανταμές), της Ελένα Κασσιάν (Άμνερις), του Δημήτρη Πλατανιά (Αμονάσρο), αλλά και της υψιφώνου Χούι Χε, που υποδύθηκε την Αΐντα στις 24 /7, το εγχώριο λυρικό θέατρο γέμισε το Ηρώδειο και το ταμείο του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 July 2010 - 10:30:29 UTC