Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν τίθεται θέμα αναβολής της τρίτης δόσης
  • [02] Παραπομπή τριών στο δικαστικό συμβούλιο
  • [03] Η ατζέντα της Τετάρτης 17/11/2010
  • [04] "Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει"
  • [05] Παγκόσμια κληρονομιά
  • [06] Επιμένουν οι Ιρλανδοί

  • [01] Δεν τίθεται θέμα αναβολής της τρίτης δόσης

    Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει ως προς τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη ξεκαθάρισε το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ σήμερα το πρωί Βρυξέλλες, ο οποίος ανέφερε ότι η επόμενη δόση του δανείου που χορηγείται ως ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει και θα δοθεί τον Ιανουάριο αντί του Δεκεμβρίου.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν υπογράμμισε πως δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης του δανείου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν, όπως συμβαίνει και με τις προηγούμενες δόσεις, δύο σκέλη. Ειδικότερα:

  • Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της ευρωζώνης, θα ληφθεί από το συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον συγκεκριμένο λόγο, η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό, επισημαίνεται από το υπουργείο, έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα στη χώρα.

  • Η απόφαση για την πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.

    Η Ελλάδα θα πετύχει το 2010 τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε ο Γ, Παπακωνσταντίνου, από τις Βρυξέλλες. Αφού ανέφερε ότι το 2010 η Ελλάδα ξεκινά από υψηλότερο σημείο εκκίνησης από αυτό που αρχικά επιθυμούσε σε ότι αφορά το ύψος του ελλείμματος, τόνισε ότι το 2011 θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των στόχων που έχουν τεθεί και σημείωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία.

    Ικανοποίηση για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, για τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που επετεύχθη μέσα στο 2010, αλλά και για το γεγονός ότι η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία εκφράζει το Συμβούλιο Eurogroup σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών εντός του 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Παραπομπή τριών στο δικαστικό συμβούλιο

    Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, τριών από τους πέντε πρώην υπουργούς της Ν.Δ. που είχαν αρχικά προταθεί, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

    Πρόκειται για τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό, (πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης) και Πέτρο Δούκα (πρώην υφυπουργό Οικονομικών), οι οποίοι παραπέμπονται μονάχα για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και όχι για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου για την δήθεν κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, για τα οποία είχε επίσης προταθεί η παραπομπή τους.

    Οι άλλοι δύο ελεγχθέντες πρώην υπουργοί, οι κ.κ. Γ. Βουλγαράκης (κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος) και Θ. Ρουσόπουλος (κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου) δεν παραπέμπονται στο δικαστικό συμβούλιο.

    Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η ατζέντα της Τετάρτης 17/11/2010

  • Συνεδριάση του Συμβούλιου Ecofin - Συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Βέλγιο/Βρυξέλλες

  • Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων εν όψει Πολυτεχνείου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ελληνικού τμήματος της Γερμανικής Σχολής, διοργάνωσε έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων από τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: "Διότι δεν συνεμορφώθην..." από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών αρχείων περιόδου 1940 - 1974, κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Θεσσαλονίκη/Γερμανική Σχολή. 9ο χλμ. Πυλαίας-Θέρμης (πίσω από το Πράκτικερ)

    12:30:00 Εκδήλωση στη μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη, εν όψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου, για την τεράστια προσφορά του στον αντιδικτατορικό αγώνα. Θεσσαλονίκη/κτίριο της Πολυτεχνικής, μπροστά στην αναμνηστική πινακίδα.

    15:00:00 Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του "Πολυτεχνείου" στην Αθήνα, ολοκληρώνονται με την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία

    17:00:00 Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του "Πολυτεχνείου" στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνονται με τις πορείες (φοιτητική - εξωκοινοβουλευτικοί), προς το αμερικανικό προξενείο.

    19:00:00 Εκδήλωση της πρυτανείας του ΑΠΘ με θέμα "1973 - 2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα". Θεσσαλονίκη Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

    Κοινοβουλευτικό έργο. Αθήνα/Μέγαρο Βουλής

    10:00 (ολομέλεια) Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων". (1/2)

    10:00 (ολομέλεια) Ομιλίες για Πολυτεχνείο

    11:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών "Κύρωση των Τροποποιήσεων του Καταστατικού της Συνδιάσκεψης της Χάγης όπως αυτές υιοθετήθηκαν από την εικοστή Διπλωματική Σύνοδο της 30ής Ιουνίου 2005". ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

    16:00:00 Ποδόσφαιρο-Εθνική Ελπίδων (φιλικός αγώνα): Ελλάδα-Νορβηγία. Λουτράκι/Δημοτικό στάδιο «Θώδειο»

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (8η ημέρα):

    16:30 ΑΕΚ-Διομήδης Αργους

    18:00 Αερωπός Εδεσσας-ΑΣΕ Δούκα

    19:00:00 Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Ανδρών: Ε.Α. Πατρών-Α.Ε. Καραβά (Κύπρος)

    21:00:00 Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (Γ΄ όμιλος, 1η ημέρα): Μπούντβα (Μαυροβούνιο)-Ολυμπιακός

    21:30:00 Ποδόσφαιρο-Εθνική Ανδρών (φιλικός αγώνας): Αυστρία-Ελλάδα

    21:30:00 Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (5η ημέρα): Βίρτους Ρόμα-Ολυμπιακός

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει"

    Η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζουν Ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξε ότι οι πιο "αδύναμες" εξ αυτών πρέπει να γίνουν πιο "ανταγωνιστικές" ωστόσο η Ευρωζώνη "δεν κινδυνεύει", εκτίμησε η Γερμανίδα Καγκελάριος ¶γγελα Μέρκελ.

    "Δε νομίζω ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλά σημειώνονται αναταραχή και καταστάσεις του είδους που ούτε θα ονειρευόμουν πριν ενάμισι χρόνο", είπε η Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

    "Το πιο σημαντικό είναι ότι, πέρα από τα μέτρα 'διάσωσης' που συμφωνήθηκαν, συντονίζουμε την οικονομική μας δύναμη όλο και καλύτερα η μια με την άλλη χώρα", συνέχισε. "Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί σήμερα πρέπει να βελτιωθούν".

    Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της "δεν θα επιβιώσουν", εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

    "Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕ μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Παγκόσμια κληρονομιά

    Μια θέση στον κατάλογο της UNESCO για την ¶υλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας κατέχει από χθες η μεσογειακή διατροφή.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της UNESCO, η μεσογειακή διατροφή απαρτίζεται από ένα σύνολο πρακτικών και παραδόσεων, γνώσης και δεξιοτήτων, που ξεκινούν από το χωράφι και καταλήγουν στο β¦ τραπέζι.

    Η μεσογειακή διατροφή -σημειώνεται- αφορά τη σοδειά, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, τον τρόπο διατήρησης των τροφίμων, την επεξεργασία τους, την προετοιμασία και ιδιαίτερα τον τρόπο κατανάλωσής τους.

    Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ένα διατροφικό μοντέλο, που παρέμεινε σταθερό στο χωροχρόνο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή ξερά φρούτα και λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών, πολλά αρτύματα και καρυκεύματα, συνοδευόμενα ενίοτε από κρασί, με σεβασμό πάντα στις παραδόσεις της εκάστοτε κοινότητας.

    Ωστόσο -επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση- η μεσογειακή δίαιτα δεν αφορά μόνο το φαγητό. Προωθεί τις κοινωνικές σχέσεις, αφού τα γεύματα που ετοιμάζονται, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων συνήθως, αποτελούν το θεμέλιο λίθο εορταστικών εκδηλώσεων και διαφόρων εθίμων και παραδόσεων.

    Το σύστημα της μεσογειακής διατροφής έχει βαθιά τις ρίζες του στο σεβασμό της βιοποικιλότητας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο της γυναίκας για τη μετάδοση της γνώσης και πρακτικής σε ό,τι αφορά τον τρόπο αυτό διατροφής, από γενιά σε γενιά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Επιμένουν οι Ιρλανδοί

    Η Βρετανία "είναι έτοιμη" να συμμετάσχει σε πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε πως η συμμετοχή της Βρετανίας βρίσκεται υπό συζήτησιν "αφού οι βρετανικές τράπεζες έχουν σημαντικό άνοιγμα στην Ιρλανδία".

    Μια αποστολή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα φτάσει αύριο Πέμπτη στο Δουβλίνο στο πλαίσιο των συνομιλιών για ένα ενδεχόμενο σχέδιο στήριξης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το πλαίσιο, για ένα σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ενώ η πίεση προς την Ιρλανδία να ενταχτεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντείνεται.

    Ωστόσο, το Δουβλίνο επιμένει ότι δεν θα χρειαστεί να μπει η Ιρλανδία σε πρόγραμμα επιτήρησης. "Βρισκόμαστε σε πολλή καλύτερη θέση από άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βοηθείας του ΔΝΤ", δήλωσε ο Ντικ Ρος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 November 2010 - 11:30:20 UTC