Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής"
  • [02] Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Απασχόληση
  • [03] Μείωση του ΑΕΠ - Στο 10,2% η ανεργία
  • [04] Στον εισαγγελέα για τα επεισόδια
  • [05] Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Σεισμός στην Ινδονησία
  • [07] Για πρώτη φορά επιστήμονες "διάβασαν" τις μνήμες ανθρώπων
  • [08] "Εγκληματική πολιτική"
  • [09] "Αναπτυξιακά μέτρα"
  • [10] Συνεδριάζει η ΚΠΕ
  • [11] Διαχειριστικός έλεγχος
  • [12] Αυξήσεις στα διόδια
  • [13] Αναμετρήσεις

  • [01] "Ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής"

    "Δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού", δεσμεύεται με δήλωσή του στα "ΝΕΑ" ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι "ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής".

    "Πρώτο μας μέλημα είναι να σώσουμε την οικονομία μας. Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα να προχωρήσουμε στο μέλλον. θα αλλάξουμε εκ βάθρων τα κακώς κείμενα" , αναφέρει ο πρωθυπουργός, και επαναλαμβάνει ότι δεν θα ανεχθεί "το να βαφτίζονται δικαιοσύνη η σκανδαλώδης εύνοια, κεκτημένα τα προνόμια των λίγων και των συντεχνιών, δικαίωμα η περιφρόνηση του κοινωνικού συνόλου, πολιτισμός ο προκλητικός πλουτισμός, μαγκιά η ασυλία και η φοροδιαφυγή".

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου καλεί σε συστράτευση όλους του Έλληνες προκειμένου να κερδηθεί αυτή η μεγάλη μάχη και τονίζει ότι "όσο δύσκολο και αν είναι, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε. Και θα τα καταφέρουμε".

    Πρωτοβουλία κατα της κερδοσκοπίας

    Πρωτοβουλία κατά της κερδοσκοπίας ανέλαβαν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργό της Ισπανίας Χ. Θαπατέρο, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Στην επιστολή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα οι "4" αναφέρουν:

    "Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Ενώπιον των τρεχουσών εξελίξεων στις αγορές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου {(credit default swaps (CDS)} των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, προκειμένου να αποτραπεί αδικαιολόγητη κερδοσκοπία, να προάγουμε τη διαφάνεια και να βελτιώσουμε την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συναλλαγών σε παράγωγα.

    Πρώτον, πρέπει να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές ενέργειες που προκαλούν τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές, ώστε οι τιμές να μην παρέχουν πλέον ακριβείς πληροφορίες και η χρηματοδότηση των κρατών να φτάνει σε εντελώς αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Προτείνουμε, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει το ταχύτερο δυνατόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα για τον ρόλο και τις συνέπειες των κερδοσκοπικών πρακτικών σε σχέση με τις συναλλαγές των CDS στα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών. Εάν η έρευνα διαπιστώσει κατάχρηση στις αγορές ή ότι υπάρχει βάσιμη υποψία ότι οι πρακτικές κερδοσκοπίας έχουν σημαντικές συνέπειες στις εξελίξεις των αποδόσεων, θα πρέπει τάχιστα να εξετάσουμε μέτρα για να καθορίσουμε εάν είναι κατάλληλα και, αν χρειαστεί να υιοθετήσουμε την κατάλληλη νομοθεσία. Η διερεύνηση αυτή θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ελάχιστων περιόδων διακράτησης στην εμπορία των CDS, την απαγόρευση των κερδοσκοπικών συναλλαγών CDS, καθώς και την απαγόρευση της απόκτησης CDS που δεν χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης των κινδύνων.

    Δεύτερον, θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και να εντείνουμε τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην βελτίωση της διαφάνειας σχετικά με τις αγορές παραγώγων, βάση των αποφάσεων των G20:

    (i) Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν πρόσβαση στο τρέχον χαρτοφυλάκιο και τις πληροφορίες που αφορούν συναλλαγές παραγώγων, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών CDS, με την υποχρεωτική κοινοποίηση όλων των συναλλαγών σε παράγωγα σε μια κεντρική βάση δεδομένων για συναλλαγές που θα εδρεύει στην Ευρώπη. Αυτό θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να εντοπίσουν τους κύριους διαπραγματευτές και να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητές τους. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα της αγοράς. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα λαμβάνουν τις σχετικές λεπτομερείς πληροφορίες από μη ευρωπαϊκές κεντρικές βάσεις δεδομένων για συναλλαγές.

    (ii) Όπως συνιστάται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο Ecofin, θα πρέπει να βελτιώσουμε την ασφάλεια των αγορών εξωχρηματιστηριακών (OTC) παραγώγων εξασφαλίζοντας ότι, όλα τα αποδεκτά παράγωγα προϊόντα θα διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια ή ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, ανάλογα με την περίπτωση, και θα διακανονίζονται μέσα από κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους (CCP). Οι οντότητες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται επαρκώς για να εξασφαλίζεται αυξημένη ασφάλεια και αξιοπιστία. Υποστηρίζουμε σθεναρά τη θέση των ευρωπαϊκών κεντρικών αντισυμβαλλομένων εντός της ζώνης του ευρώ για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της ευστάθειας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών, καθώς και ενδεχόμενες προτάσεις για τα θέματα αυτά σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ecofin, ούτως ώστε οι υπουργοί Οικονομικών, να είναι σε θέση να συζητήσουν σε αυτή τη βάση".

    Την επιστολή των Ευρωπαίων ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας και Λουξεμβούργου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ.

    Ο Αμ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε αναφερθεί στο θέμα των συμβολαίων διασφάλισης κινδύνου (CDS), κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περασμένη Τρίτη, μιλώντας τόσο για την ανάγκη θεμελιώδους μεταρρύθμισης στην αγορά των παραγώγων, όσο και για την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η συζήτηση για τα CDS διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα έχει παγκόσμιες διαστάσεις και σκοπός είναι να τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο των χωρών του G20. Ο Αμ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι την Τρίτη, 16 Μαρτίου, το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εcofin, αλλά και στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία θα παρέμβει ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

    Τέλος, ο κ. Αλταφάζ ανέφερε ότι τις προσεχείς εβδομάδες ο Μ. Μπαρνιέ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με την αμερικανική πλευρά, στη βάση της αρχής της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι τα όποια μέτρα ληφθούν να μην είναι προστατευτικού και διακριτικού χαρακτήρα.

    Ικανοποίηση για την περιοδεία

    Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στο πολιτικό επίπεδο, άλλαξε άρδην ως αποτέλεσμα της περιοδείας που έκανε ο πρωθυπουργός σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον. Η διαπίστωση ανήκει στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και ήρθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση για τα αποτελέσματα της περιοδείας του, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συζήτησης που είχε με τους δημοσιογράφους, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Η μάχη τώρα πλέον, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δίνεται με τις αγορές οι οποίες όπως σημείωσε είναι πιθανόν να έχουν ειδικά συμφέροντα για να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν.

    Ωστόσο, είπε, η χώρα συνεχίζει να δίνει τη μάχη της, προωθώντας μεγάλες αλλαγές, στο φορολογικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό, δημιουργώντας την αίσθηση δικαίου και ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και κυρίως με τη μεγάλη προσπάθεια και το νέο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης που είναι η αναπτυξιακή διαδικασία.

    [02] Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Απασχόληση

    Στο πλαίσιο της πορείας της Νέας Δημοκρατίας προς το 8ο Τακτικό της Συνέδριο, διεξάγεται σήμερα στη Χαλκίδα, Συνδιάσκεψη με κεντρικό θέμα «Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση, Κοινωνική Συνοχή». Στη Συνδιάσκεψη θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

    Εισηγητές, για τους κύριους άξονες Κοινωνικής Πολιτικής, που αποτελούν το αντικείμενο της Συνδιάσκεψης, θα είναι κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη, αλλά και απλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Μέρκελ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. Η πρωτοβουλία για το τηλεφώνημα ήταν της κ. Μέρκελ, η οποία επίσης του ζήτησε να αξιολογήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Του ζήτησε επίσης κατά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα γίνει στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, να κάνει ομιλία και να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

    Η κ. Μέρκελ είπε στον κ. Σαμαρά ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί θαρραλέες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας.

    Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του, ανέπτυξε στη Γερμανίδα καγκελάριο τις θέσεις του και επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την κατάσταση με αίσθημα ευθύνης και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την ελληνική οικονομία, ενώ επιδιώκει να βρεθούν λύσεις στα ελληνικά προβλήματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στις Βρυξέλλες την Τρίτη

    «Ο πρόεδρος της Ν.Δ γνωρίζοντας ότι η χώρα περνάει τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών, κάνει ό,τι πρακτικά είναι δυνατό για να βάλει πλάτη στον τόπο, να στηρίξει την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοινώνοντας ότι ο κ. Σαμαράς την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ως επίσημος καλεσμένος του προέδρου του ΕΛΚ Β.Μάρτενς και θα παραβρεθεί σε πρόγευμα εργασίας όπου θα λάβουν μέρος σημαντικοί υπουργοί Οικονομίας ευρωπαϊκών χωρών όπως η κα Κριστίν Λαγκάρντ της Γαλλίας, ο κ. Σόιμπλε από τη Γερμανία και ο κ. Τρεμόντι από την Ιταλία. Θέμα όπως ανέφερε θα είναι οι τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη θα βγει με γρήγορο και ασφαλή τρόπο από την κρίση.

    Συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ

    Ο κ. Αντώνης Σαμαράς συζήτησε για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπισή τους, με το προεδρείο του ΣΕΒ, σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Ν.Δ..

    "Για τη διαχείριση της κρίσης η ΝΔ, χωρίς να δίνει λευκή επιταγή, βάζει πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο αρμόδιος τομεάρχης για θέματα ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

    Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει, όπως είπε, αναπτυξιακή διάσταση στα μέτρα της κυβέρνησης και επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποτελέσουν ανάσα για την οικονομία, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάνει χρόνο.

    Σε ερώτηση για την κερδοσκοπία που παρουσιάζεται στα καύσιμα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι απο το υπουργείο Ανάπτυξης και να υιοθετηθεί σειρά μέτρων.

    "Η κυβέρνηση έχει εργαλεία. Αρκεί να τα χρησιμοποιήσει", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο αναπληρωτής τομεάρχης για τα θέματα οικονομίας κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος Σταθερότητας που παρουσίασε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, επισήμανε πως για πρώτη φορά η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, τόνισε πως ο πληθωρισμός για το Φεβρουάριο έχει ήδη σκαρφαλώσει στο 2,8% -χωρίς να υπολογίζονται και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης-, το κόστος δανεισμού για το δημόσιο παραμένει υψηλό, ενώ κατάληξε λέγοντας πως τα έσοδα στα οποία προσδοκούσε η κυβέρνηση είναι πολύ χαμηλότερα απο το αναμενόμενο."Επιβαιώνονται έτσι οι φόβοι της ΝΔ ότι η κυβέρνηση υποεκτίμησε τον κίνδυνο και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επισήμανε πως χρειάζονται διαρθρωτικές τομές και μεγάλες αλλαγές και κάλεσε όλους τους φορείς και τα κόμματα να δείξουν εθνική σύμπνοια.

    "Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση και ο τόπος χρειάζεται μία ισχυρή διακυβέρνηση, εθνική σύμπνοια απ' όλους τους φορείς του τόπου", τόνισε.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος υπενθύμισε πως οι επιχειρήσεις εκτός απο την τακτικότητα στις πληρωμές τους στα πλαίσια του φορολογικού συστήματος ήταν και οι πρώτες που πλήρωσαν έκτακτη εισφορά ύψους ενός δισ. ευρώ, ενώ τόνισε πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να εγγυηθεί πως θα συνεχίσει να πληρώνει και τον 13ο και τον 14ο μισθό, κάτι, που όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν κατάφερε να κάνει το υπερτροφικό δημόσιο, που χρεωκόπησε.

    -

    [03] Μείωση του ΑΕΠ - Στο 10,2% η ανεργία

    Μείωση 2,5% σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο του 2009 και η ύφεση στην οικονομία είναι βαθύτερη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις στον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για το σύνολο του 2009, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε (σε σταθερές τιμές 2000) κατά 2% (μείωση 1% το 1ο τρίμηνο, μείωση 1,9% το 2ο τρίμηνο, μείωση 2,5% το 3ο τρίμηνο και μείωση 2,5% το 4ο τρίμηνο) έναντι αύξησης 2% το 2008.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19% το 4ο τρίμηνο 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Ειδικότερα, μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 23,3%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 19,6%, στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 13,2%, στις λοιπές κατασκευές κατά 20,8% και στα λοιπά επενδυτικά προϊόντα κατά 0,4%. Αντίθετα, αύξηση κατά 3,3% σημειώθηκε στα αγροτικά προϊόντα.

    Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2008. Ειδικότερα, αύξηση κατά 8,4% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση, ενώ αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε μείωση κατά 1,6%.

    Μείωση κατά 18% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (κατά 20,4% οι εισαγωγές αγαθών και κατά 9% οι εισαγωγές υπηρεσιών). Μείωση κατά 15,5% παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (κατά 13,7% οι εξαγωγές αγαθών και κατά 16,9% οι εξαγωγές υπηρεσιών).

    Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι η συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2008. Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν οι εξής κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 2,9%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 0,7 % και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 8,5%. Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι εξής κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 14,3% και του εμπορίου, ξενοδοχείων- εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 2,9%. Τέλος, σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων αυξήθηκαν κατά 1,9% το 4ο τρίμηνο 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

    Αύξηση της ανεργίας

    Σε 10,2% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Δεκέμβριο 2009 έναντι 8,9% τον Δεκέμβριο 2008 και 10,6% τον Νοέμβριο 2009. Όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 505.110 άτομα (αυξήθηκαν κατά 70.961 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008- αύξηση 16,3% και μειώθηκαν κατά 26.843 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009- μείωση 5%), ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.323.071 άτομα.

    Το σύνολο των απασχολουμένων τον Δεκέμβριο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.457.657 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 5.730 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008 (μείωση 0,1%) και κατά 6.573 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009 (μείωση 0,1%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ανεργία στις γυναίκες είναι υπερδιπλάσια εκείνης των ανδρών (14,8% έναντι 6,9%). Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (ποσοστό 28,9%) και στα άτομα 25- 34 ετών (ποσοστό 13,7%). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (15%), Νοτίου Αιγαίου (13,6%) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (12,5%). Σημειώνεται ότι σε εννέα από τις 13 περιφέρειες το ποσοστό της ανεργίας είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της χώρας. Οι περιφέρειες με χαμηλότερη ανεργία από τον μέσο όρο της χώρας (τον Δεκέμβριο πέρυσι) είναι αυτές του Βορείου Αιγαίου (6,9%), της Δυτικής Ελλάδας (7%), της Πελοποννήσου (8,4%) και της Αττικής (9,2%).

    Γ. Προβόπουλος: "Θαρραλέα και αξιόπιστα μέτρα"

    Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2010 προβλέπει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. "Όλα τα πακέτα ευρείας δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγούν αρχικά σε υφεσιακά αποτελέσματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αναμένουμε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2% το τρέχον έτος", σημείωσε ο κ.Προβόπουλος.

    "Ωστόσο", συμπλήρωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, "το πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής θα δημιουργήσει επίσης τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον, οι οποίες δεν θα συνέτρεχαν εάν απουσίαζε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής".

    Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τις περαιτέρω προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δηλώνοντας ότι "είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η προώθηση του προγράμματος αυτού από την κυβέρνηση και ο εμπλουτισμός του με διαρθρωτικά μέτρα θα μας επιτρέψουν να μεταλλάξουμε την παρούσα αρνητική συγκυρία σε ευεργετική. Αυτή η θετική δυναμική θα οδηγήσει και σε βιώσιμη ανάπτυξη".

    Αναφερόμενος στην πορεία του τραπεζικού τομέα, ο κ.Προβόπουλος χαρακτήρισε ως αναπότρεπτη τη "συρρίκνωσή του μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα". "Τα επόμενα χρόνια το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες θα είναι διαφορετικό από εκείνο των προηγουμένων 10-15 ετών", σημείωσε ο κ. Προβόπουλος διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται "στα επόμενα χρόνια και όχι τους επόμενους μήνες".

    Επίσης αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς χρήματος και ομολόγων σε σχέση με το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε ότι "δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει λάβει θαρραλέα και αξιόπιστα μέτρα, δεν με απασχολεί το ενδεχόμενο αρνητικών αξιολογήσεων εκ μέρους των Οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Για την ακρίβεια, εκτιμώ ότι η αναβάθμισή είναι θέμα χρόνου".

    Όπως πρόσθεσε, "καθώς τα κυβερνητικά μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα, θα υπάρξουν αναβαθμίσεις. Είναι ζήτημα (σ.σ. οικονομικών ) τριμήνων ή μηνών".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "είναι προφανές ότι έχουμε υπερβολικά υψηλά επίπεδα διαφοράς" μεταξύ των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών. "Όμως τα προηγούμενα έτη, πριν την κρίση, αυτά ήταν σε μη ρεαλιστικά στενά επίπεδα. Άρα, τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν στο ένα άκρο και σήμερα βιώνουμε το άλλο άκρο". "Είναι ζήτημα χρόνου (σ.σ. έως ότου αυτά αποκλιμακωθούν). "Είναι βέβαιον ότι θα μειωθούν, αν και δεν μπορώ να προβλέψω το ρυθμό με τον οποίο θα γίνει αυτό", σημείωσε ο κ.Προβόπουλος.

    Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο συμπεριλαμβάνει μειώσεις αποδοχών στον Δημόσιο τομέα, "πάγωμα" συντάξεων και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, της χώρας.

    "Δεν πιστεύω ότι το ζήτημα της μελλοντικής αποδοχής (πέραν του τρέχοντος έτους) των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση (σ.σ. για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, θα μας απασχολήσει επί μακρόν", σημείωσε ο Προβόπουλος. "Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα, αναμένω αναβαθμίσεις" πιστοληπτικής ικανότητας, για τη χώρα.

    Πάνω από το στόχο τα κρατικά έσοδα

    Σε επίπεδα πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού κινούνται τα έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ και οι δαπάνες είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος αυξήθηκαν 13,1% έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 10,8%.

    Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες παρουσίασαν μείωση 9,6% έναντι στόχου μείωσής τους 2,8%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού παρουσίασαν μείωση 9,3% έναντι στόχου μείωσης κατά 1,9%, ενώ οι δαπάνες για τόκους εμφανίζουν μείωση 12,8% έναντι στόχου αύξησής τους κατά 5,1%.

    Ετσι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει μείωση κατά 77,4% έναντι στόχου μείωσής του 27% σε ετήσια βάση.

    Ειδικότερα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού το δίμηνο ανήλθε σε 903 εκατ. ευρώ έναντι 3,986 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο δίμηνο του 2009.

    [04] Στον εισαγγελέα για τα επεισόδια

    Στον εισαγγελέα προσήχθησαν έντεκα νεαροί, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, που συνελήφθησαν χθες σε μικροεπεισόδια, που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

    Ο ανήλικος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα ανηλίκων, από δε τους υπόλοιπους δέκα, οι πέντε παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

    Η κατηγορία που απαγγέλθηκε σε βάρος τους αφορά το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης από δράστη που εκτελούσε βιαιοπραγίες με καλυμμένο το πρόσωπο, ενώ ένας από αυτούς βαρύνεται επιπλέον με τα αδικήματα της έκρηξης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών και απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

    Οι υπόλοιποι πέντε παραπέμφθηκαν σε δίκη, κατηγορούμενοι για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, απόπειρα και τετελεσμένες, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Ένα ακόμη άτομο, ο 12ος από τους συλληφθέντες νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο και για την υπόθεσή του διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση.

    [05] Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη

    Με μια ιδιαίτερη και απρόβλεπτη ταινία ντοκιμαντέρ - αυτή του Δανού Κάσπαρ Αστρουπ Σρένερ με τίτλο «Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς» - και τον ίδιο τον 82χρονο δόκτορα Νακαμάτσου παρόντα, άνοιξε σήμερα την αυλαία του για 12η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Παρόντες στην λιτή τελετή έναρξης ήταν οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη (εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό) και Σπύρος Βούγιας αλλά και ο σκηνοθέτης και πρώην πρόεδρος του φεστιβάλ Κινηματογράφου Θόδωρος Αγγελόπουλος .

    Στις ομιλίες του η διευθύντρια του φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Δημήτρης Ειπίδης αναφέρθηκαν στο ντοκιμαντέρ χαρακτηρίζοντας το ως «ύψιστη μορφή εναλλακτικής ενημέρωσης» και ευχαρίστησαν την Πολιτεία και το ΥΠΠΟ για την οικονομική τους στήριξη στη διοργάνωση.

    Στο φετινό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που θα διαρκέσει ως τις 21 Μαρτίου θα προβληθούν 189 ελληνικές και ξένες ταινίες στο πλαίσιο των ενοτήτων «Οψεις του κόσμου», «Καταγραφή της μνήμης», «Πορτρέτα - Ανθρώπινες διαδρομές», «Μικρές αφηγήσεις», «Μουσική» καθώς και «Πλανήτης σε κίνδυνο», «Ιστορίες του Αιγαίου», «Αφρικανικές ιστορίες» ενώ ειδικά φέτος θα προβληθούν ταινίες στο πλαίσιο αφιερωμάτων στον πολωνό κινηματογραφιστή Κριστόφ Κισλόφσκι και τον Ολλανδό - «πατέρα του ντοκιμαντέρ» Γιόρις Ιβενς , τον πολωνό δημιουργό του ντοκιμαντέρ Αντρέι Φίντικ και το σύγχρονο πολωνικό ντοκιμαντέρ.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η προβολή τριών ταινιών (από την Τσεχία, τις ΗΠΑ και τη Δανία) που αναφέρονται στην «άγνωστη» χώρα των 23 εκατομμυρίων ψυχών- τη Βόρειο Κορέα που ζει τις τελευταίες δεκαετίες σε ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς.

    Στην -εκτός συναγωνισμού εναρκτήρια αποψινή ταινία, η κάμερα του Δανού σκηνοθέτη ακολουθεί τον διάσημο Ιάπωνα εφευρέτη Δρ. Νακαμάτς στην καθημερινότητα του, λίγες μέρες πριν τον γιορτασμό των 80ων γενεθλίων του.

    Ο Γιοσίρο Νακαμάτσου - γνωστός ως Δρ. Νάκαματς - είναι μια καλτ προσωπικότητα της Ιαπωνίας, με περισσότερες από 3.400 πατέντες στο ενεργητικό του μεταξύ των οποίων την εφεύρεση της δισκέτας. Στόχος του -όπως υποστηρίζει στην ταινία- είναι το να επιμηκύνει το όριο ζωής -αρχικά το δικό του αλλά και των υπολοίπων ανθρώπων- ως τα 144 χρόνια.

    Οι προβολές του 12ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ άρχισαν σήμερα και πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» και τέσσερις αίθουσες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    [06] Σεισμός στην Ινδονησία

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών έγινε αισθητός στην επαρχία Δυτική Παπούα της Ινδονησίας λίγο πριν το μεσημέρι σήμερα Σάββατο [τοπική ώρα], αλλά δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με γεωφυσικούς.

    Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 30 χλμ. κι είχε επίκεντρο περιοχή περίπου 342 χλμ. νοτιοδυτικά της περιοχής Μανοκουάρι, ανέφερε η Ινδονησιακή Μετεωρολογική και Γεωφυσική Υπηρεσία (BMG). Σημειώθηκε στις 11:53 [04:53 ώρα Ελλάδας].

    Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί αρκετοί ισχυροί σεισμοί στην Ινδονησία, σύμφωνα με την BMG.

    Σεισμός 7,6 βαθμών είχε πλήξει την δυτική ακτή της Σουμάτρας στα τέλη Σεπτεμβρίου, στοιχίζοντας τη ζωή 1.100 ανθρώπων και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

    Ο χειρότερος σεισμός των τελευταίων ετών ήταν εκείνος που σημειώθηκε πριν από 5 χρόνια, μεγέθους 9 βαθμών, προκαλώντας τσουνάμι το οποίο σάρωσε πολλές χώρες στον Ινδικό Ωκεανό στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 230.000 ανθρώπων, 170.000 εξ αυτών μόνο στην Ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ.

    [07] Για πρώτη φορά επιστήμονες "διάβασαν" τις μνήμες ανθρώπων

    Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, "σαρώνοντας" ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο ανθρώπων, να ξεχωρίσουν ποιο γεγονός του παρελθόντος θυμόταν κάποιος.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University College London -UCL), υπό την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Ελεάνορ Μαγκουάιρ, παρουσίασαν την πρωτοποριακή έρευνά τους στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI), έδειξαν σε δέκα "καλωδιωμένους" εγκεφαλικά εθελοντές τρεις σύντομες σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες. Στη συνέχεια, ήσαν σε θέση (με τη βοήθεια λογισμικού με ειδικούς αλγόριθμους), μελετώντας απλώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, να καταλάβουν και να ξεχωρίσουν ποιες ακριβώς σκηνές σκέφτονταν οι εθελοντές, από αυτές που είχαν δει προηγουμένως.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για όσους πάσχουν από απώλεια μνήμης, ενώ σε απώτερο στάδιο θα μπορούσε ίσως να συμβάλλει στη θεραπεία της εγκεφαλικής άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Μπορεί επίσης, όπως είπαν, να υπάρξουν και άλλες πρακτικές εφαρμογές, για παράδειγμα, η διάκριση ανάμεσα σε μια αληθινή και μια ψευδή μνήμη ή ανάμεσα σε μια πρόσφατη και μια παλαιότερη μνήμη.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι, μέσα από το "σκανάρισμα" του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν απλούστερες σκέψεις, όπως να καταλάβουν ποιο χρώμα σκέφτονταν οι εθελοντές, ποιο αντικείμενο ή ποια τοποθεσία. Τώρα πια, αυτή η ικανότητα "ανάγνωσης" του εγκεφάλου επεκτείνεται και στις μνήμες, που αποτελούν πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

    Η νέα έρευνα βασίζεται σε μια προηγούμενη από την ίδια ερευνητική ομάδα, που είχε μπορέσει να καταλάβει που "στεκόταν" νοητικά ένα άτομο σε ένα εικονικό δωμάτιο, "διαβάζοντας" τον εγκέφαλό του. Ο αλγόριθμος του υπολογιστή, που έχουν αναπτύξει οι βρετανοί ερευνητές και ο οποίος αναλύει τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας, δεν "διαβάζει" στην πραγματικότητα τις μνήμες, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τη μια από την άλλη.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μνήμες βρίσκονται σίγουρα μέσα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. "Τώρα που έχουμε δει που βρίσκονται, έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς οι μνήμες αποθηκεύονται και πώς μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου", δήλωσε η Μαγκουάιρ.

    Οι νευροεπιστήμονες έχουν, τα τελευταία χρόνια, κάνει σημαντικές προόδους στο "διάβασμα" του εγκεφάλου. Μεταξύ άλλων, έχουν μπορέσει να καταλάβουν ποιόν αριθμό είδε ένας άνθρωπος, ποιο γράμμα σκοπεύει να πληκτρολογήσει κ.α.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

    http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(10)00142-9

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [08] "Εγκληματική πολιτική"

    Η αύξηση της ανεργίας και η πρόβλεψη ότι αυτή θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ακόμα και όταν η οικονομία μπει σε φάση ανάπτυξης, καταδεικνύει πόσο εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

    "Με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αξιοποιούν την κρίση και την αύξηση της ανεργίας, για να επιβάλλουν βάρβαρα μέτρα, υπέρ της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Εκτός των άλλων αποκαλύπτουν πόσο αδιέξοδη είναι η στρατηγική τους, πόσο αγιάτρευτο και ξεπερασμένο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Η μόνη εναλλακτική λύση που έχουν είναι το μοίρασμα της ανεργίας και της φτώχειας".

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογραμμίζει ότι είναι "μονόδρομος για τους εργαζόμενους η κλιμάκωση της πάλης τους για να αποκρούσουν τα άγρια μέτρα, στο δρόμο της απόρριψης συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας με στόχο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους και όχι τα κέρδη των λίγων.

    Ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, αγωνιστική αφύπνιση σε κάθε τόπο δουλειάς και κλάδο, κατά των απολύσεων, για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας".

    Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Η υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποδεικνύεται ένα διαρκές σκάνδαλο. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε πανάκριβα και συνεχίζει να πληρώνει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ιδιωτικοποιεί και συρρικνώνει τη ναυπηγική βιομηχανία. Έτσι γίνονται τα ελλείμματα και τα χρέη, έτσι εξασφαλίζεται η στήριξη της Μέρκελ στη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων, ανέφερει το ΚΚΕ.

    [09] "Αναπτυξιακά μέτρα"

    «Στην παρούσα δύσκολη χρονική συγκυρία με την Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, οι απεργίες δεν βοηθούν κανένα. Χρειάζεται περισσότερη και εντατικότερη δουλειά και προσπάθεια για να βγούμε από τη θέση στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε συνέντευξη στο ρ/σ ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι: «στα χρόνια που πέρασαν η Ελλάδα με λάθος χειρισμούς έφτασε σε ένα κομβικό σημείο που αν δεν πάρει άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη θα οδηγηθεί σύντομα στην πτώχευση».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού σε Βερολίνο Παρίσι και Ουάσιγκτον ανέφερε ότι ήταν λιγότερο ικανοποιητικό το ταξίδι στη Γερμανία, ίσως γιατί η κ. Μέρκελ κρατά μια στάση πιο συγκρατημένη εξαιτίας του πολέμου ο οποίος μαίνεται αυτή τη στιγμή μέσα στην Ε.Ε. από τις Μ. Βρετανία, Σουηδία και Δανία εναντίον του Ευρώ. Αντιθέτως ο κ. Σαρκοζί ήταν σαφώς πιο ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειάς μας θέλοντας να αποτρέψει την Ελλάδα από μία προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όσο για τον κ. Ομπάμα, κράτησε μια πολύ φιλική στάση απέναντι στην Ελλάδα προσβλέποντας σε αυτή σαν σύμμαχό της μετά την αλλαγή πλεύσης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς τον ισλαμισμό ώστε να μπορέσει η αμερικανική διπλωματία να αποφύγει τριγμούς στην περιοχή.

    Σε αναφορά του για το αν θα αποδώσουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά την εκλογή του ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πολύ φοβούμαι, δήλωσε πως τα επώδυνα για τον ελληνικό λαό μέτρα που πήρε η κυβέρνηση θα εξατμιστούν εάν δεν μπορέσουμε να τα οχυρώσουμε με αναπτυξιακά μέτρα που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα».

    «Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να βρει τη μαγική συνταγή, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, ώστε να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα που θα πονέσουν τον έλληνα πολίτη» και ολοκλήρωσε αναφέροντας μια σειρά μέτρων που έχει ήδη προτείνει για την παλιννόστηση των χρημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, για την εκπόνηση μεγάλων έργων από τις κατασκευάστριες εταιρείες, για την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, και την αναγκαιότητα φορολογικού ελέγχου στα χρήματα τα οποία βγαίνουν από την χώρα μας προς το εξωτερικό από τους μετανάστες.

    Τέλος ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν και ανάλογες θυσίες από τον πολιτικό κόσμο, αναφέροντας την πρότασή του για μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 50% και την μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα Κόμματα για την χρονιά που διανύουμε, επίσης κατά 50%. «Προτάσεις που δεν βρήκαν στον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο ανταπόκριση, όπως δήλωσε γιατί πολλοί πολιτικοί κάνουν πως δεν ακούν και δεν βλέπουν σε ό,τι έχει σχέση με την κοινωνία και τις ανάγκες της».

    [10] Συνεδριάζει η ΚΠΕ

    Συνεδριάζει, σήμερα και αύριο, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, με τη συμμετοχή των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, με θέμα τις θέσεις της ΚΠΕ για το έκτακτο συνέδριο. Οι εργασίες θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

    "Οι εργαζόμενοι με την ενότητα και τον αγώνα τους δίνουν απάντηση στα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στις οργανωμένες κυβερνητικές προβοκάτσιες που θέλουν τη διάσπαση του λαϊκού κινήματος", δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

    "Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή να βυθίσει τη χώρα σε μια βαθιά κοινωνική κρίση, να μας βυθίσει στην ύφεση. Οι εργαζόμενοι όμως δεν θέλουν να πηγαίνουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι θέλουν δουλειά, μισθούς και δυνατότητα να ζήσουν ένα μέλλον με αξιοπρέπεια γι αυτούς και τα παιδιά τους. Γι αυτό παλεύουν. Και θα απαντήσουν με ενότητα, με αγώνα, έναν αγώνα που θα έχει βάθος. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ενότητα. Και αυτό το μήνυμα βγαίνει από τη σημερινή συγκέντρωση".

    [11] Διαχειριστικός έλεγχος

    Τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία εξαετία στην «ΕΡΤ Α.Ε.», στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατικούς οργανισμούς κ.λπ., ζητεί με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας, Γιώργος Σχοινιωτάκης.

    Στο έγγραφό του ο Γ. Σχοινιωτάκης αναφέρει ότι οι αποδοχές στην ΕΡΤ, ΝΠΔΔ, κ.λπ., σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, δεν μπορεί να ξεπερνούν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, που ανέρχονται στα 6.090 ευρώ (καθαρά). Σε περίπτωση, που ορισμένοι έλαβαν αποδοχές πάνω από αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, πρέπει «σε βάρος των προσώπων αυτών να εκδοθούν καταλογιστικές πράξεις για το επιπλέον ποσό και να κηρυχθούν οι συμβάσεις του άκυρες».

    Ακόμη, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί να ελεγχθεί εάν υπάρχουν στην ΕΡΤ κ.λπ. πολυθεσίτες και αν υποβάλλεται η προβλεπόμενη δήλωση πολυθεσίας, αλλά και να αναζητηθεί, στις περιπτώσεις αυτές, αν οι αποδοχές τους υπερβαίνουν αυτές του προέδρου του ΑΠ, προκειμένου να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά.

    Επίσης, ο Επίτροπος ζητεί να ελεγχθεί αν είναι νόμιμες όλες οι συμβάσεις στην ΕΡΤ (προέδρου, διευθυντών, παρουσιαστών, δημοσιογράφων, σκηνοθετών, ηθοποιών, παραγωγών) κ.λπ.. Με άλλα λόγια, να ελεγχθεί αν έχει διενεργηθεί σχετικός διαγωνισμός, ή πρόκειται για συμβάσεις απευθείας ανάθεσης», κάτι που -στην τελευταία περίπτωση- είναι άκυρες ως παράνομες.

    Τέλος, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί να ελεγχθεί αν για τις συμβάσεις στις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ υπήρξε «προσυμβατικός προληπτικός έλεγχος» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος -κατά τον Επίτροπο- πρέπει τα ποσά των συμβάσεων να καταλογιστούν στα στελέχη της ΕΡΤ και σε όσους τα εισέπραξαν.

    [12] Αυξήσεις στα διόδια

    Αναπροσαρμόζονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας, 15 του μηνός, οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς καθώς ενσωματώνεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21%. Σε ορισμένους όμως σταθμούς, όπως στην Ελευσίνα, τον Ισθμό, το Ζευγολατιό και το Ρίο οι τιμές για τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα παραμένουν όπως έχουν. Η τιμή διοδίων θα παραμείνει η ίδια και στην Αττική Οδό.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Ολυμπία Οδό που κατασκευάζει τον οδικό άξονα της ΒΔ Πελοποννήσου, αυξήσεις θα έχουμε στους τέσσερις προαναφερθέντες σταθμούς για τα φορτηγά πάνω από 2.20 μέτρα ύψος από 7.20 σε 7.30 ευρώ και για τις νταλίκες πάνω από 2.20 μέτρα ύψος από 10.10 σε 10.30 ευρώ.

    Η κοινοπραξία Μορέας που κατασκευάζει το δρόμο Κόρινθος - Καλαμάτα και Κόρινθος - Σπάρτη ανακοίνωσε ότι θα εισπράττονται διόδια και στους τέσσερις σταθμούς και προς τις δύο κατευθύνσεις και οι τιμές θα είναι οι εξής: στο Σπαθοβούνι και τη Νεστάνη τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1 ευρώ και 0.90 αντίστοιχα, τα οχήματα μέχρι 2.20 ύψος 1.40 και 1.30. Τα οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2.20 μ. 3.60 και 3.40 και τα τετραξονικά 5 και 4.80, αντίστοιχα.

    Η κοινοπραξία Νέα Οδός ανακοίνωσε αναπροσαρμογή και για τα διόδια των Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων και Θήβας καθώς και τα διόδια της Τραγάνας.

    Στις Αφίδνες τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,90, τα φορτηγά 4.80 και οι νταλίκες 6.70. Στη Θήβα τα Ι.Χ. 2.30, τα φορτηγά 5.80 και οι νταλίκες 8.10. Στην Τανάγρα τα Ι.Χ. 2.20, τα φορτηγά 5.60 και οι νταλίκες 7.85. Διόδια καταβάλλονται και στα δύο ρεύματα και της εξόδου και της εισόδου.

    Αναπροσαρμογές ανακοίνωσε και η εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για τα διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαρυάς. Στην Πελασγία, τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 2.40, τα φορτηγά 5.90 και οι νταλίκες 8.30. Στο Μοσχοχώρι, τα Ι.Χ. 2.30, τα φορτηγά 5.80 και οι νταλίκες 8.20. Και στη Λεπτοκαρυά τα Ι.Χ. 2.40, τα φορτηγά 5.90 και οι νταλίκες 8.30.

    ...Και μειώσεις

    Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 14 Μαρτίου, προς τη Δευτέρα, 15, αναπροσαρμόζονται οι τιμές στα διόδια του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης, στους σταθμούς Σπαθοβουνίου και Νεστάνης.

    Η αναπροσαρμογή, προβλέπει μείωση του κόστους διοδίων κατά 4% έως 7% (αναλόγως την κατηγορία του οχήματος), στην διαδρομή μεταξύ Κορίνθου - Τρίπολης, σε σχέση με τη σημερινή τιμή. Για τα ΙΧ αυτοκίνητα, από 2,90 ευρώ, που ήταν το αντίτιμο, θα είναι στο εξής 2,70.

    Σημειώνεται ότι στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης γίνεται δεκτός ο πομποδέκτης e-PASS της Αττικής Οδού, ο οποίος προσφέρει ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διελεύσεις στην Αττική Οδό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ΜΟΡΕΑΣ, παραδίδεται στην κυκλοφορία ο νέος κόμβος Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, ο οποίος πλέον θα εξυπηρετεί με ασφάλεια τη σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου με τον Αγ. Βασίλειο, το Σπαθοβούνι και τις Αρχ. Κλεωνές. Επίσης, παραδίδεται στην κυκλοφορία και ο νέος κλάδος εισόδου στον κόμβο Σολομού Κορινθίας, για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων με κατεύθυνση από Σολομό προς Αθήνα.

    [13] Αναμετρήσεις

    Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ κλέβει τη παράσταση από το πρόγραμμα της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Ο «δικέφαλος» θέλει τη νίκη για να συνεχίσει να ελπίζει για τη κατάκτηση του τίτλου, αλλά σίγουρα μόνο εύκολη δεν θα είναι η αποστολή του στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου του...

    Δύσκολη αποστολή θα έχει και ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός, ο οποίος θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη Τρίπολη κόντρα στη τοπική ομάδα, ενώ φαβορί για τη νίκη είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο Πειραιά τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ η ΑΕΚ θα πρέπει να προσέξει πολύ κόντρα στη Καβάλα.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αναμετρήσεων της 26ης αγωνιστικής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

    Ατρόμητος-Ηρακλής 16:45 ΣΚΑΪ

    ΑΕΚ-Καβάλα 19:00 NOVA

    Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 19:00 ΝΕΤ

    ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

    Λεβαδειακός-Ξάνθη 14:30 NOVA

    Πανθρακικός-Πανιώνιος 14:30 NOVA

    Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός 16:45 NOVA

    Λάρισα-Εργοτέλης 16:45 NOVA

    Άρης-ΠΑΟΚ 19:00 NOVA

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 25 18-4-3 10-2-1 8-2-2 47-16 58

    2. ΠΑΟΚ 25 17-5-3 11-0-1 6-5-2 35-10 56

    3. Ολυμπιακός 25 16-5-4 8-2-2 8-3-2 40-15 53

    4. ΑΕΚ 25 12-6-7 9-1-2 3-5-5 36-30 42

    5. Άρης 25 10-9-6 7-4-2 3-5-4 29-23 39

    6. Καβάλα 25 10-7-8 6-5-1 4-2-7 26-21 37

    7. Ατρόμητος 25 8-8-9 6-3-3 2-5-6 28-28 32

    8. Πανιώνιος 25 8-7-10 5-4-4 3-3-6 30-29 31

    . Ηρακλής 25 8-7-10 5-5-3 3-2-7 31-32 31

    10. Αστέρας Τρίπολης 25 8-6-11 5-3-4 3-3-7 24-29 30

    . Εργοτέλης 25 7-9-9 5-6-2 2-3-7 29-31 30

    12. Λάρισα 25 7-6-12 5-4-3 2-2-9 21-36 27

    13. Ξάνθη 25 7-4-14 7-1-5 0-3-9 18-31 25

    14. Λεβαδειακός 25 6-6-13 5-2-5 1-4-8 25-40 24

    . ΠΑΣ Γιάννινα 25 6-6-13 5-4-4 1-2-9 22-38 24

    16. Πανθρακικός 25 3-3-19 1-3-9 2-0-10 19-51 12


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 March 2010 - 7:30:37 UTC